Jump to content
Dogomania

nasze sposoby na odreagowanie stresu poszkoleniowego bez wpadania w nalogi

Recommended Posts

Posted

Hi.
Ayshe mam pytanie bo się pogubiłem.
FH to egzamin śladowy. BH to posłuszeństwo a czym się różni BH od BGH? I na dokładkę tam są jeszce klasy BGH-1, BGH-2, BGH-3, BGH-A? Gdzie znajdę info o tych egzaminach bo jakoś nie mogę trafić? I co to takiego RH-E? I jeszcze RH-F-A, RH-F-B, RH-FL-A, RH-FL-B? Może masz jakiś sznurek do austryjackiej strony z regulaminami egzaminów?

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bgh-nie mam pojecia cos mi szumi ale nie wiem :oops: .
klasyfikacje rh masz na stronie sv to sa specjalizacje ratownicze.musze leciec na plac a dopiero sie doczolgalam wiec sorry.mam teraz taki wredny okres ze pisac zbyt duzo nie bede.
PH-polizei hund
HGH-herden gebrauchsund
B1H-blinden hund
SH-such hund
FH-farten hund
DH-dienst hund
SH-sanitats hund[wiem ze to podwojne oznaczenie;) ]
GrH-grenzen hund
MH-militar hund
LAWH-lawinen hund
SchH-schutz hund
KrH-kriegshund

Posted

I nastała ulubiona pogoda dla naszych poczwareczków :evil_lol: Nie za gorąco, nie za sucho, kałuze, błocko, descyk i te sprawy :cool1: Tylko Pancia coś nie tak chetnie na spacerki daje sie wyciągac :razz: Dzisiaj rano po descowym spacerku polazła oczywiscie do duzego pokoju do wyrka mamusi i zaczeła sie witać, mamusia pod rączką wyczuła morką siersciuche to pół zaspanym głosem jekneła "tylko nie otrzep się" i tym samym dala dwie komendy sunci - "nie" i "otrzep się" - i chyba kazdy zna efekt :diabloti: Tylko potem na mnie było, ze psa zle wychowałam :cool3:

Posted

aaaaaa moje wstretne booorasy laduja sie w kazda kaluze jaka zobacza na swej drodze.:placz: .
po czym wycieraj pyski o moja skromna osobe:angryy: .
alix......chitanga chce gryyyyyzaaaaaaaaak:mad: .nie lubisz mnie.:placz: .ostatnio mialas taka mine i nie lubisz mnie.ja to juz wiem.moje serce to czuje i rozpada sie z bolesnosci wielkiej:cool1: :placz: .
dobra zmiatam bo wstretny typ juz stoi mi nad glowa i moge zaraz dostac czyms ciezkim.:-( :roll:

Posted

ayshe napisał(a):
aaaaaa moje wstretne booorasy laduja sie w kazda kaluze jaka zobacza na swej drodze.:placz: .
po czym wycieraj pyski o moja skromna osobe:angryy: .
alix......chitanga chce gryyyyyzaaaaaaaaak:mad: .nie lubisz mnie.:placz: .ostatnio mialas taka mine i nie lubisz mnie.ja to juz wiem.moje serce to czuje i rozpada sie z bolesnosci wielkiej:cool1: :placz: .
dobra zmiatam bo wstretny typ juz stoi mi nad glowa i moge zaraz dostac czyms ciezkim.:-( :roll:

Znaczy się Szadoski czy małżonek?

Posted

ayshe napisał(a):
Bgh-nie mam pojecia cos mi szumi ale nie wiem :oops: .
klasyfikacje rh masz na stronie sv to sa specjalizacje ratownicze.musze leciec na plac a dopiero sie doczolgalam wiec sorry.mam teraz taki wredny okres ze pisac zbyt duzo nie bede.
PH-polizei hund
HGH-herden gebrauchsund
B1H-blinden hund
SH-such hund
FH-farten hund
DH-dienst hund
SH-sanitats hund[wiem ze to podwojne oznaczenie;) ]
GrH-grenzen hund
MH-militar hund
LAWH-lawinen hund
SchH-schutz hund
KrH-kriegshund

Dobra część znalazłem. IPO to może być Internationale
Prüfungsordnung czyli IPO-SchH to może być SchH według regulaminu międzynarodowego.
RH - Rettungshundeprüfungen
RH-E - RH-Eignungsprüfung -egzamin sprawdzjący przydatność psa do bycia ratownikiem
RH-F - RH-Fährtenprüfung - "pies tropiący"?
RH-FL - RH-Flächenprüfung - "powieżchniowy"?
RH-T - RH-Trümmerprüfung gruzowiskowy
RH-L - RH-Lawinenprüfung lawinowy
RH-W - RH--Wasserprüfung wodny
I tak najbardziej podoba mi się KrH - "pies wojny"

Posted

Glonek napisał(a):
Znaczy się Szadoski czy małżonek?
:mad: ale smmmmieeeszne:cool1: :eviltong: .
malzonek.jestem glucha.wydarl mi sie do ucha o jeden raz za duzo.:roll: .ja machne reka zeby mi tak ja urwal to i tak machne czyms.niestety ja jestem niereformowalna.i przez to zgine smiercia tragiczna bo on mi nie daruje.:placz:

Posted

Glonek napisał(a):
Dobra część znalazłem. IPO to może być Internationale
Prüfungsordnung czyli IPO-SchH to może być SchH według regulaminu międzynarodowego.
RH - Rettungshundeprüfungen
RH-E - RH-Eignungsprüfung -egzamin sprawdzjący przydatność psa do bycia ratownikiem
RH-F - RH-Fährtenprüfung - "pies tropiący"?
RH-FL - RH-Flächenprüfung - "powieżchniowy"?
RH-T - RH-Trümmerprüfung gruzowiskowy
RH-L - RH-Lawinenprüfung lawinowy
RH-W - RH--Wasserprüfung wodny
I tak najbardziej podoba mi się KrH - "pies wojny"
glonek-detektyw:evil_lol: :cool3: :cool3: .rh-t mialam robic z chita ale...hmm...odechcialo mi sie.no i ide na latwizne i robie schh.:oops:

Posted

ayshe napisał(a):
:mad: ale smmmmieeeszne:cool1: :eviltong: .
malzonek.jestem glucha.wydarl mi sie do ucha o jeden raz za duzo.:roll: .ja machne reka zeby mi tak ja urwal to i tak machne czyms.niestety ja jestem niereformowalna.i przez to zgine smiercia tragiczna bo on mi nie daruje.:placz:

dobra kobieta, nie ma do ciebie dostępu albo nas już nie chcesz :shake:, daj znać czy podjechać po was dzisiaj. sms wysłany, pw tez.....:placz:

Posted

monisieczka napisał(a):
dobra kobieta, nie ma do ciebie dostępu albo nas już nie chcesz :shake:, daj znać czy podjechać po was dzisiaj. sms wysłany, pw tez.....:placz:
dopiero wrocilam z placu.od 11.:placz: .niestety tylko ja jestem padnieta.psy i dziecko -ani ciutke.mezus -doopek tez nie:placz: .jestem brudna,telefonow nie wzielam bo po co jak i tak mi rozmawiac ss nie da.
przyjedz.a mozesz godzinke mi podac od ktorej mam sterczec pod parkomatem:diabloti: ?
jestem dzisiaj boooojooooowa:diabloti: :diabloti: :diabloti:

Posted

Buuu :placz: :placz: :placz: a my mamy przerwe szkoleniową. Klusek ma już dziś za dużo energii- przed chwilą "porwał" materac dmuchany i pokicał z nim po mieszkaniu :bigcool: :splat: :B-fly: mam tylko nadzieję że sie z nim delikatnie obszedł :cool3:bo bede spac na ziemi :angryy: Chyba wie że ma przerwe i odbija mu troche :mad:
Chroba a gryzaczka ni ma :shake: :sadCyber:

Posted

ayshe napisał(a):
bo alix nas nie lubi:placz: :roll: :cool3: :lol:

:crazyeye:Ta Pania to juz totalnie tentegez:stupid:
Chociaz bradziej prawdopodobne ze na litosc mnie bierze:diabloti: ze Alix nie lubi ze miny robi ze serce czuje ze znielubila blablabla Alix zmieknie i przyjedzie to wyrwa jej gryzaczki i o niej zapomna:cool1::diabloti:
To ja je jeszcze troche przetrzymalam zebym mogla sie poczuc jeszcze bardziej potrzebna i pozadana:loveu::evil_lol:

A serio to, wczoraj nie dotarlam na szkolenie bo od paru dni czuje sie fatalnie:-( o godzinie 20 spalam juz snem glebokim. Myslalam by Wam te gryzaczki chociaz podwiezc ale samochod mam niesprawny i stoi w warsztacie nie wiem nawet do kiedy ( mam nadzieje ze na weekend juz bedzie zrobiony:mad:) a tego pudla gappaya to ja w zyciu autobusem bym nie dowiozla bo jest baaaaaaardzo duze i baaaaaaaaaaaaaaaaardzo ciezkie.
Wiec bardzo |was wszystkich przepraszam ale nie mam Wam jak ich podwiezc:oops:

Posted

Własnie zrobiłam coś dziwnego...Na osiedlu błąkał sie pies- czarny, z białym krawatem, troche mniejszy od Pyrosa. Przerażony i zmęczony. Suczki luuuubi :loveu: bo za jedną szedł całe osiedle. Pomyślałam że najpierw go złapię a potem sie zastanowie co dalej, bo inaczej poleci gdzieś dalej i coś sie moze stać. Wziełam smycz i świeżo wypraną obrożę Pyrosa i poszlam do niego. Paróweczką nie pogardził, ale suchego nie gryzł tylko wypluwał. Podczas jedzenia go głaskałam i udalo mi sie założyć obróżkę. Ale jak tylko przypięłam smycz, to pies tak sie przestraszył że uciekł. Szłam za nim, raz mi sie udało go docmokać ale jak tylko wyciągnęłam rękę w kierunku smyczy- nie było go. 1,5 godz go szukałam i nic. Więc pies który komuś zwiał bez obroży już ją ma i smycz też- mam nadzieję że to nie utrudni ewentualych poszukiwań, ale z jego zachowania wynika że nie jestem pewna czy chce żeby sie znależli poprzedni właściciele.

Posted

Aga, daj może o nim znac na psy w potrzebie?

-----
A my niestety mamy przymusową, niezależną ode mnie przerwę w szkoleniu (na szczęście nie z powodu Sabiny, sucz wraca do siebie, wyniki ok, oby tak dalej, tfu odpukać). Będziemy mogli wrócić prawdopodobnie dopiero we wrzesniu :shake: Beznadzieja, będziemy tak opóźnieni w stosunku do grupy, że nie wiem, czy w ogóle będzie sens ponownie do was dołączać :placz:

Posted

Ale ja kompletnie nie wiem co mam napisać. Że co, że pies sie błąka po ursynowie? No przecież tu co tydzień jakiś przylatuje a po kilku godz leci dalej. Już do koilku wynosiłam jedzenie i picie a ich juz nie było. nawet nie wiem gdzie ten pies może być. On sie tak boi że nie siedzi na widoku tylko gdzieś w krzakach...Cholera no...

Posted

No fakt, już go dawno może w okolicy nie być. Ale zwracaj uwagę, może jeszcze go zobaczysz. Rok temu przez prawie cztery miesiące oswajaliśmy takiego jednego wlóczęgę, zanim zaufał na tyle, że dal się złapać ;)

Posted

14ruda napisał(a):
O tyle dobrze,ze ma tą obroze ze symyczą.Może ktos pomyśli,że się odwiazał spod sklepu czy co i go przygarnie,zacznie szukac?

No tak ale z drugiej strony jak ktoś go znajdzie to powie że piesek ma obroże i smych i właściciele nie zakapują ze to ich pies bo ich nie miał...:razz:

Posted

asher napisał(a):
Aga, daj może o nim znac na psy w potrzebie?

-----
A my niestety mamy przymusową, niezależną ode mnie przerwę w szkoleniu (na szczęście nie z powodu Sabiny, sucz wraca do siebie, wyniki ok, oby tak dalej, tfu odpukać). Będziemy mogli wrócić prawdopodobnie dopiero we wrzesniu :shake: Beznadzieja, będziemy tak opóźnieni w stosunku do grupy, że nie wiem, czy w ogóle będzie sens ponownie do was dołączać :placz:
ja ci zaraz dam "czy jest sens":mad: .
fajnie ze z sabina lepiej bo ten tydzien to juz naprrrrawde....:cool1: .
aaaaa ja dzisiaj obchodze 25 lecie pracy jako szkoleniowiec:placz: .
od 25 lat tlumacze ludziom to samooooooo aaaaaaaaleeeeeee kaaaaanaaaaal:roll: :cool1:

Posted

Alix napisał(a):
:crazyeye:Ta Pania to juz totalnie tentegez:stupid:
Chociaz bradziej prawdopodobne ze na litosc mnie bierze:diabloti: ze Alix nie lubi ze miny robi ze serce czuje ze znielubila blablabla Alix zmieknie i przyjedzie to wyrwa jej gryzaczki i o niej zapomna:cool1::diabloti:
To ja je jeszcze troche przetrzymalam zebym mogla sie poczuc jeszcze bardziej potrzebna i pozadana:loveu::evil_lol:

A serio to, wczoraj nie dotarlam na szkolenie bo od paru dni czuje sie fatalnie:-( o godzinie 20 spalam juz snem glebokim. Myslalam by Wam te gryzaczki chociaz podwiezc ale samochod mam niesprawny i stoi w warsztacie nie wiem nawet do kiedy ( mam nadzieje ze na weekend juz bedzie zrobiony:mad:) a tego pudla gappaya to ja w zyciu autobusem bym nie dowiozla bo jest baaaaaaardzo duze i baaaaaaaaaaaaaaaaardzo ciezkie.
Wiec bardzo |was wszystkich przepraszam ale nie mam Wam jak ich podwiezc:oops:
no wiesz ...podejrzewac nas o wylacznie chec zagarniecia gryzakow to doprawdy:roll: :evil_lol: ....
my tesknimy za baroszem.wylacznie.:diabloti:

Posted

ayshe napisał(a):
no wiesz ...podejrzewac nas o wylacznie chec zagarniecia gryzakow to doprawdy:roll: :evil_lol: ....
my tesknimy za baroszem.wylacznie.:diabloti:

:placz:
to w takim razie niech Barosz wezmie pudlo i wam przywiezie gryzaki:obrazic:

Posted

Alix napisał(a):
:placz:
to w takim razie niech Barosz wezmie pudlo i wam przywiezie gryzaki:obrazic:

A jak wszystkie napocznie on przeca tak lubi gryzaczki????:loveu:

Posted

wstretny,wstretny tydzien.nie moge znalezc nawet tymczasu dla tych dwoch onek ......:placz: .nic.dwa ewentualne domki dopiero sa aktualne od jesieni......szlag mnie trafia z tej bezsilnosci....a ja juz nic do siebie wziasc nie moge dopoki te co sa nie wyjada........brak funduszy......:placz: .
%$#@#$%$#@&*$!!!!!!!!!!!:angryy: