Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

evaxon napisał(a):
to ja proponuje sprowadzenie do domu kolejnych 10 myszek i moze nowe autko bedzie:lol:

o co to to nie :shake: :shake: za duże poświęcenie tych małych , biednych istot. Nie na moje nerwy.
Szczególy pozostawie dla siebie :-( :-( :angryy:

• Replies 8.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Paula

2320

• e.v.a

1068

• Alicja

1007

• dreamer

426

Top Posters In This Topic

Posted

Vectra napisał(a):
Mi konował by Kano zabił przez swoją niewiedze na temat systemu nerwowego u dobermanów :angryy: :angryy: :angryy:

a jaki doberman ma system nerwowy? :oops:

paula_z napisał(a):

Przy kopiowaniu uszu podaje sie glupiego jasia, to nie jest to samo co premedykacja;

Paula, juz to dawno zauwazylam, ze uzywasz slowa "premedykacja" ;) W gwoli wyjasnienia i po krótce to "premedykacja" to farmakologiczne przygotowanie chorego do operacji. ;) i podaje się m.in leki ulatwiające wprowadzenie do znieczulenia (czyli narkozy) m.in wlasnie nie rzadko podaje się "glupiego jasia" ;)

Posted

No to ja juz zglupialam :shake: Bo jak bylam z kolezanka u weta to mowili: "podamy mu pol premedykacji". Wiem, ze sa rozne rodzaje narkozy. Chyba sobie poczytam, bo wyglada, ze glupoty jakies pisze :oops: :evil_lol:

Posted

paula_z napisał(a):
W kazdym razie, jest chyba tak, ze te leki powoduja obnizenie tetna i rozszerzenie miesni, czyli serca tez. Czy znowu cos nie tak?

ale jakie leki ?

"podamy mu pol premedykacji".

a do czego to bylo? Może pies nie mial miec glebokiej dlugotrwalej narkozy więc nie potrzeba bylo podawać pelnej premedykacji - bo faktycznie nie zawsze trzeba przed zabiegiem dostac cala premedykację. To zalezy od rodzaju zabiegu, miejsca operowanego, oraz przewidywanej dlugości trwania zabiegu ;)

Posted

No te:

PIKA napisał(a):
i podaje się m.in leki ulatwiające wprowadzenie do znieczulenia (czyli narkozy) ;)

...i te rozne narkozy.

dostac cala premedykację.

No wlasnie tez tak piszesz, jak ci weci mowia :evil_lol: Zglupiec mozna :shake: Ja myslalam, ze premedykacja to jest jakas odmiana narkozy, tak jak glupi jas tylko slabszy. To ja sobie poczytam vetaserwis :oops: :cool3:

Posted

paula_z napisał(a):
No wlasnie tez tak piszesz, jak ci weci mowia :evil_lol:
To troszke niemiedyczne okreslenie to "pólpremedykacji" ;)

paula_z napisał(a):
Ja myslalam, ze premedykacja to jest jakas odmiana narkozy,
a w zyciu :lol: mozna powiedzieć, ze jest ona czynnikiem skladowym narkozy :lol:

paula_z napisał(a):
To ja sobie poczytam vetaserwis :oops: :cool3:

proponuje na wikipedii, nieźle, prosto napisane, dla prostego czlowieka (w odniesieniu do ludzi oczywiście) nie wiem co jest na vet serwisie na ten temat

http://pl.wikipedia.org/wiki/Premedykacja

i jeszcze to

http://www.zdrowie.med.pl/znieczulanie/z_pojecia.html

paula_z napisał(a):
] A to bylo do Hektora

mnie chodzilo o rodzaj zabiegu :evil_lol:

Posted

Dzieki PIKA za oswiecenie :multi:

PIKA napisał(a):
mnie chodzilo o rodzaj zabiegu :evil_lol:

Hehe, wiem :evil_lol: Hekciu mial trzy operacje na dysplazje (jedna na biodra, dwie na lokcie), usuwane grudki z oczu i siusiaka i punkcje stawow lokciowych po artroskopii. Troche tego bylo :shake: W ciagu 3 miesiecy mial podawana chyba 9 razy ta nieszczesna premedykacje i narkoze. Teraz trzeba na niego chuchac i dmuchac, bo organizm jest oslabiony.

Posted

Hihi, czesc babeczki :lol:
Alku (bo Alu mowie/pisze do Pani R:evil_lol: ) fotki moze beda, ale kiedy..uuu...tego nie wiedza najstarsi gorale :evil_lol:

Posted

Dzieki Waszka za buziaki :loveu:
Wstawie myszy, bo mi dreamer gryzonie przyslala, zamiast psow :mad:

Norman:

Charlie:

Hehe, Charlie kladzie sie tak jak Maksiu :evil_lol:

Fajne maja umaszczenia :cool3: