Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zdjęcia Fifiego. Byłyśmy w odwiedzinach u naszej Balbinki łowickiej w DT u Renaty i porobiłam przy okazji zdjęcia Waszemu staruszkowi...

z serii akuku, kto tu przyjechał ;-)

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Figafiga, dzięki. Ale Fifi dobrze wygląda. Jaka sierść, postawa. Matko, no musimy coś wymyślić, żeby ten maluch doszedł do siebie. Renata, ja Ciebie Kobieto kochana ozłocę. Ty cuda robisz.

Posted

Powysyłałam trochę linków z historią Fifaczka.Może to coś da...Myślę, że będzie dobrze, tylko czy Renia nie padnie przy tym całym zwierzyńcu.
Dobrej nocki i lepszego dnia.

Posted

[quote name='baster i lusi']Renatko gdybyś mogła to pożycz w aptece KREON 25000 J OPAKOWANIE 50 TAB.jak dostaniesz przesyłkę odemnie to im oddasz.Weż na litość.Jutro dopiero wieczór będę miała dostęp do neta.Czekam na wieści.
Kochanie nie mam az takich chodów w aptekach,zeby mi pozyczyli Kreon.Zreszta apteki nie biorą leków z domów,bo maja takie zasady.Gdybym miała kogos znajomego w aptece,to może by mi pożyczyli,ale niestety nie mam.Kreonu tez nie kupie,bo jest on na recepte,a dzisiaj żaden lekarz w przychodni nie przyjmuje.także musimy czekać do poniedziałkuWczoraj wieczorem były u mnie dziewczyny,potem poszłyśmy porobić Balbince zdjęcia na dworku.Jak przyszłam do domu cały przedpokój i pokój był zafajdany,fifek szedł i mu wyciekało:shake:.Koszmar i smród.Jeżeli to sie nie unormuje to nie dam rady.Fifek robił wczoraj kupe 4 razy.mam tylko nadzieję,że ten kreon pomoże i te pieluchy i podkłady zaoszczędzą mi trochę pracy,bo to co się dzieje w tej chwili po prostu mnie przerasta.

Posted

Współczuję i wiem, że to przerasta człowieka.Sama tak miałam..długo..ale cztery kupy, nawet wyciekające to niedużo...tak u mnie też było. Czy dawałaś fifkowi np Nifuroksazyd ,inne ludzkie środki? Czy pije? Co je??? Sam Kreon sprawy od razu nie załatwi; wiesz,że trzeba choćiaż trochę opanować biegunkę.
Już nie wiem, co Ci radzić. Piszę to, co sama robiłam i jakby po raz drugi przeżywam mój koszmar

Posted

Danuś,Fifkowi dawałam wszystko co tylko możliwe na biegunkę i zero efektu:shake:
dzisiaj póki co były dwie kupki.jedna taka se,druga brzydka,rozwolnieniowa:-(

Posted

Renata5 napisał(a):
Danuś,Fifkowi dawałam wszystko co tylko możliwe na biegunkę i zero efektu:shake:
dzisiaj póki co były dwie kupki.jedna taka se,druga brzydka,rozwolnieniowa:-(

Biedny Fifek i on się męczy i Ty Reniu:(

Posted

Z tego ,co mówiła mi Renata wynika,że próbowała pomóc psiakowi ,podając mu też preparaty stosowane w przypadkach biegunki u ludzi i nie pomogło...
Kurczę,musi być jakiś sposób,żeby uregulować srulenie Fifka ,trzeba tylko ten sposób znaleźć.Może właśnie jest to kreon ?
Amylazę Fifi powinien przyjmować pół godziny przed jedzeniem,ale że nie można przewidzieć,czy pies właśnie wtedy zje,Renatka podaje mu preparat w czasie posiłku...
A swoją drogą popatrzcie ,jak to jest-starutek tyle lat siedział w schronie i nic złego nie działo się z jego żołądkiem,a kiedy po tygodniu stacjonowania u Elmirki poczuł się bezpieczny,adrenalina przestała trzymać go w jako takiej kondycji i chłopak się rozsypał.:(

Posted

jostel5 napisał(a):
Z tego ,co mówiła mi Renata wynika,że próbowała pomóc psiakowi ,podając mu też preparaty stosowane w przypadkach biegunki u ludzi i nie pomogło...
Kurczę,musi być jakiś sposób,żeby uregulować srulenie Fifka ,trzeba tylko ten sposób znaleźć.Może właśnie jest to kreon ?
Amylazę Fifi powinien przyjmować pół godziny przed jedzeniem,ale że nie można przewidzieć,czy pies właśnie wtedy zje,Renatka podaje mu preparat w czasie posiłku...
A swoją drogą popatrzcie ,jak to jest-starutek tyle lat siedział w schronie i nic złego nie działo się z jego żołądkiem,a kiedy po tygodniu stacjonowania u Elmirki poczuł się bezpieczny,adrenalina przestała trzymać go w jako takiej kondycji i chłopak się rozsypał.:(

a co wetka mowi zeby robic?

Posted

Podawać mu enzymy i karmę dla trzustkowców.Lada moment Fifi będzie miał kreon od Baster i Lusi.

A zdjęcia zadowolonego z życia Fifiego z różowym jęzorkiem na wierzchu jakoś kompletnie mnie rozkleiły...

Posted

Biegunki są dlatego,że trzustka nie trawi i wszystko przez niego przelatyje.Znam to bo mój syn gdyby nie brał kreonu toby też miał ciągłe biegunki.Dziś zaraz rano wysłałam kreon,powiedzieli ,że pioritety wychodza tez w sobotę.Mam nadzieje ,że w poniedziałek a najpóżniej wtorek dotrze.Juz po kilku dawkach powinna byc poprawa.Ten psiak co tez brał kreon tez miał biegunki.Renatko musi byc lepiej.Kreon to jest to co mu pomoże pokonać te sraki.

Posted

Reniu, dwie kupy to rewelacja!!! Wiem, że trudno to przeżyć, ale dawaj mu dalej coś na rozwolnienie- Ty już najlepiej wiesz co- niech pije- pije??- karma tylko sucha, jak nie chce, to dietka...ja dawałam jeszcze różne probiotyki; było lepiej, ale to już wet może niech się wypowie. A Amylan bez przesady- pół godziny, albo jak wypadło- różnie było, starałam się zachować te pół godz, ale nie zawsze dało radę.
Zobaczysz, będzie dobrze.
Czy ta trzustka jest pewna?

Posted

Czekam na te twardsze kupy jak powodzianie na suszę.Dzisiaj o 5 rano-rozwolnienie:shake:.Wetka powiedziała,że jak enzymy trzustkowe w postaci proszków będą działały,to kupki się poprawią,czyli czekam na kreon,bo amylan nie zdaje egzaminu ze względu na nieregularne jedzenie fifka.Cholerka oby kreon pomógł,bo i ja się wykończę i Fifek,no bo przecież ta psina w końcu wysra z siebie flaki:shake:

Posted

Renata5 napisał(a):
Czekam na te twardsze kupy jak powodzianie na suszę.Dzisiaj o 5 rano-rozwolnienie:shake:.Wetka powiedziała,że jak enzymy trzustkowe w postaci proszków będą działały,to kupki się poprawią,czyli czekam na kreon,bo amylan nie zdaje egzaminu ze względu na nieregularne jedzenie fifka.Cholerka oby kreon pomógł,bo i ja się wykończę i Fifek,no bo przecież ta psina w końcu wysra z siebie flaki:shake:

renatko badz cierpliwa prosze cie,biedny staruszek.ja sie martwie o niego strasznie.

Posted

majku33krakow napisał(a):
renatko badz cierpliwa prosze cie,biedny staruszek.ja sie martwie o niego strasznie.

Majku ja jestem cierpliwa i tez szkoda mi fifulca.Jakoś damy rade,no musimy dać radę.

Posted

Witajcie w Klubie " Zafajdanego Fifka":evil_lol: Witaj Reniu:lol: Jak wieści z frontu ? Mam nadzieję, że kuponcje lepsze i w mniejszej ilości niż 4-5 dziennie?
Słoneczne buziaki dla wszystkich.

Posted

Przeczytajcie,co znalazłam na wątku trzustkowców:

Moja psica na trzustke choruje od 5-ciu lat, teraz w związku z zaprzestaniem całkowitym pracy trzustki doszła cukrzyca. Zdobywamy nową wiedzę i walczymy.
Ale w ciągu tych 5-ciu lat nie mielismy i nie mamy problemów z biegunkami.
Bierzemy zamiennie do każdego posiłku amylan albo ludzką lipancrea 8000
Za radą dr Joanny Czogały z Kliniki Vet na Brynowie od początku choroby do każdego posiłku dodajemy 1 łyżeczkę zmielonej na proszek babki płesznik. Koniec z biegunkami.Wiąże treści płynne i jelita są chronione. Psica nie chudnie. Odwrotnie >> był czas że musiałam ja odchudzać. Może komus ta wiedza się przyda i spróbuje.

A tu nowy lek , na pewno lepszy niż Kreon
LYPEX FIRMY VET-PLUS - Pomoc dla psów z zespołem złego wchłaniania.Syndrom złego wchłaniania u psów i kotów jest często diagnozowany przez lekarzy weterynarii. Do najbardziej typowych schorzeń zaliczamy: niewydolność zewnątrz wydzielniczą trzustki, syndrom jelita drażliwego, niedobory enzymów trzustkowych czy niedobory soli żółciowych. Zaburzenia funkcjonowania trzustki czy ściany jelita cienkiego prowadzą do upośledzenia trawienia i obniżają zdolność wchłaniania składników pokarmowych.

Objawy kliniczne charakterystyczne dla syndromu upośledzonego wchłaniania, to:
- utrata wagi ciała,
- przemijająca lub przewlekła biegunka,
- wydalanie nadmiernej ilości kału, stałe uczucie głodu,
- słaba kondycja okrywy włosowej i zahamowany wzrost młodych zwierząt.

Podstawą powodzenia leczenia jest zdiagnozowanie pierwotnej przyczyny złego wchłaniania.

Badania dowodzą, że niedobór enzymów trzustkowych wiąże się ściśle ze stopniem upośledzenia funkcjonowania trzustki. Jednakże objawy kliniczne niedoboru pojawiają się dopiero, gdy uszkodzeniu ulega 80-90% narządu, czyli prawidłowo funkcjonuje nie więcej niż 10-20% tkanki.

W przypadku niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki należy stale uzupełniać niedobór enzymów. Ponadto w większości przypadków zwierzę wymaga stosowania odpowiedniej diety do końca życia (niskotłuszczowa, bogata w białka karma zawierająca wysoko strawne węglowodany).

Taka kombinacja zapewnia poprawę trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, co wpływa na polepszenie ogólnego stan zdrowia i utrzymanie właściwej masy ciała pacjenta. W niektórych przypadkach wymagana jest jeszcze inna terapia wspomagająca (np. podawanie insuliny przy cukrzycy, czy leków sterydowych przy chorobach przebiegających z zapaleniem jelit).

Czym Lypex różni się od innych preparatów wspomagających pracę trzustki?
Większość preparatów sprzedawana jest w postaci proszku – zawarte w nich enzymy nie są chronione przed rozłożeniem przez kwasy żołądkowe. Powoduje to, że dwie trzecie przyjętych enzymów zostaje zniszczona w żołądku zanim dotrą do jelita cienkiego.

Aby zrekompensować tę stratę w/w wymienione preparaty podaje się w bardzo dużych ilościach i wysokim stężeniu.
Taka sytuacja może prowadzić do:
• uszkodzenia błony śluzowej jamy ustnej i przełyku zwierzęcia,
• podrażnienia powierzchni skóry zarówno zwierzęcia jak i właściciela.

Lypex to unikalny weterynaryjny suplement diety wykorzystujący technologię stosowaną w medycynie ludzkiej. Oczyszczone i stężone enzymy są formowane w mikropeletki i pokrywane specjalną powłoką chroniącą je przed strawieniem. Powłoka ta zapewnia 100% ochronę enzymów przed niszczącym działaniem kwasów żołądkowych.

W ciągu 10 minut od przedostania się mikropeletek z żołądka do zasadowego środowiska jelita cienkiego ochronna powłoka ulega rozpuszczeniu i uwolnione zostają enzymy, które usprawniają proces trawienia.

Kiedy należy stosować Lypex?
U psów i kotów cierpiących z powodu zespołu złego wchłaniania.

Skład:

Każda kapsułka Lypex'u zawiera następujące enzymy trzustkowe pokryte specjalną powłoką chroniącą je przed strawieniem w żołądku:
- Lipaza 30 000 jednostek Ph. Eur.
- Amylaza 18 750 jednostek Ph. Eur.
- Proteaza 1200 jednostek Ph. Eur.

KREON >>>>kaps. 25 000 zawiera 300 mg pankreatyny o zawartości enzymów:
25 000 j. Ph. Eur. lipazy,
18 000 j. Ph. Eur. amylazy,
1 000 j. Ph. Eur. proteaz.
Ph. Eur. – jednostka aktywności enzymatycznej wg Farmakopei Europejskiej

Dawkowanie:

- Psy z zewnątrzwydzielniczą niewydolnością trzustki lub zespołem złego wchłaniania powinny być karmione dwa razy dziennie.
- Psom o masie ciała powyżej 10 kg do każdego posiłku powinna być podawana jedna kapsułka preparatu.
- Kotom i psom o masie ciała poniżej 10 kg do każdego posiłku należy podawać pół kapsułki preparatu.
- Kapsułki mogą być podawane w całości lub rozsypane i zmieszane z pożywieniem.

Podsumowanie:
- każda kapsułka Lypexu zawiera powlekane mikropeletki z enzymami trzustkowymi o wysokim stężeniu;
- specjalna powłoka zapewnia 100% ochronę enzymów przed strawieniem ich przez kwasy żołądkowe;
- po 5-10 minutach po dotarciu do jelita cienkiego 100% enzymów uwalniania się z mikropeletek w celu polepszenia procesów trawiennych;
- Lypex jest bezpieczny w użyciu i nie da się go przedawkować;
- Lypex można bezpiecznie łączyć z innymi terapiami.
ABY UZYSKAĆ MAKSYMALNY EFEKT - NALEŻY OTWIERAĆ KAPSUŁKi

Wyczytałam jeszcze ,że kreon może dawać niepożądane skutki uboczne,natomiast Lypex jest bezpieczny.Co Wy na to?

Posted

Renatko,może dowiedz się o ten preparat u Ciebie i kup,jeśli będzie,a Kinga zarutko wyśle Ci pieniądze,dobrze?
Aha,tam wyżej jest też napisane o jakiejś babce płesznik,co to wiąże masę pokarmową...ki licho? Jakieś zioło???

Posted

jostel5 napisał(a):
...ki licho? Jakieś zioło???

Pewnie zioło;)
Jutro będę u wetki to się spytam o ten leki i jak będzie go u siebie miała to od razu kupię,a jak nie to zamówię