Jump to content
Dogomania

Łzawienie oczek :(

Zabqa

Recommended Posts

Czy to normalne chihuahua (6 mies. dlugowlosy), ze mu dosc obficie lzawia oczka?? :( Nie chodzi tu o wydzieline ropna tylko same lzy....czy to objaw choroby czy moze typowe dla tej rasy??

jesli nie jest to choroba to jak mozna to zmniejszyc lub chociaz czym przecierac oczka?

z gory wielkie dzieki za odp!!

Witam!
Ja mam świetlik do zaparzania(tak jak rumianek),kupisz w aptece bez recepty za "grosze",na opakowaniu jest dokładny opis jak przyrządzić.
Przemywa sie wacikiem namoczonym w świetliku 2-3 razy dziennie(musi byc chłodny),skuteczny i tani sposób.
Pozdrawiam.

Nie wiem jak jest u tej rasy, ale u goldenów obfite łzawienie z oczu może być objawem grudkowego zapalenia trzeciej powieki (wet musi ją wywinąć i sprawdzić, czy grudki sa czy nie) lub zatkanego kanalika łzowego (czasami jest zarośnięty od urodzenia lub zablokowany np. przez ziarenko piasku). Oczywiście moze to być tylko jakiś stan zapalny i te krople świetlikowe można zapuszczać, chociaż ja akurat w ich skuteczność nie wierzę. Sprobować możesz - jak nie pomogą, to się wtedy będziesz martwić dalej.

• 9 months later...

Moja chihuahua ma rowniez ten problem.Dowiedzialam sie od weterynarza , ze ta oraz inne male rasy maja tak ze wzgledu na blizszy kontakt z ziemia/podloga....brudne i zakuzone sa wlasnie tym powodem dla ktorego oczka lzawia.Oczko sie broni produkujac lzy ( tak jak u ludzi ).Nalezy wiec czesciej niz zwykle odkurzac i myc podlogi oraz trzepac poslanie psa.
Dostalam rowniez jakies kropelki ale nie pamietam nazwy :roll: Moge sprawdzic , gdyz sa bardzo dobre :lol: