Zabqa Posted March 24, 2006 Share Posted March 24, 2006 Czy to normalne chihuahua (6 mies. dlugowlosy), ze mu dosc obficie lzawia oczka?? :( Nie chodzi tu o wydzieline ropna tylko same lzy....czy to objaw choroby czy moze typowe dla tej rasy?? jesli nie jest to choroba to jak mozna to zmniejszyc lub chociaz czym przecierac oczka? z gory wielkie dzieki za odp!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tunia_ Posted March 24, 2006 Share Posted March 24, 2006 ja wyleczyła Tosi takie łzawienia /nie ropne-raczej podraznienie oczu/ kroplami świetlik - to homeopatyczne, super podziałały :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zabqa Posted March 24, 2006 Author Share Posted March 24, 2006 Dzieki:) a czy ten swietlik jest bezpieczny??? w sensie delikatny??? nie chcialabym nic mocnego na poczatek mu smarowac:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tunia_ Posted March 24, 2006 Share Posted March 24, 2006 to chyba najdelikatniejsze z możliwych kropli, homeopatyczne, więc napewno nie zaszkodza ;) nie mają przeciwskazań, skutków ubocznych. Ja zakraplałam Tosi po 2 krople do oczka dwa razy dziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 Witam! Ja mam świetlik do zaparzania(tak jak rumianek),kupisz w aptece bez recepty za "grosze",na opakowaniu jest dokładny opis jak przyrządzić. Przemywa sie wacikiem namoczonym w świetliku 2-3 razy dziennie(musi byc chłodny),skuteczny i tani sposób. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gana Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 ja przemywałam roztworem kwasu bornego i przeszło ;) oczka Ganuli już nie łzawią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
URIA Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 Wczoraj byłam u weta na szczepieniu i przy okazji o to pytałam bo Tofeńce też oczka łzawią - poleciła kropelki ze świetlika i od dziś zakraplamy - ponoć bardzo pomagają na takie łzawienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sota36 Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 Jak najbardziej krople ze swietlikiem!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quo-vadis Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 Krople ze świetlika są skuteczne. Co do roztworu kwasu bornego to nie wiem, nie bardzo znam. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zabqa Posted March 25, 2006 Author Share Posted March 25, 2006 Dzieki za odpowiedzi!:) Czy te kropelki ze swietlika trzeba pieskowi zakraplac czy mozna tez przecierac nimi oczka na waciku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sota36 Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 wkrapiac do oczu, nadmiar wyplynie sam, potem mozna ewentualnie rope wacikiem wytrzec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
URIA Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 Ja zakraplam a przecieram herbatką ze świetlika:grins: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quo-vadis Posted March 25, 2006 Share Posted March 25, 2006 Ja zakraplałam. Pozdrawiam :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cathedral Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 Nie wiem jak jest u tej rasy, ale u goldenów obfite łzawienie z oczu może być objawem grudkowego zapalenia trzeciej powieki (wet musi ją wywinąć i sprawdzić, czy grudki sa czy nie) lub zatkanego kanalika łzowego (czasami jest zarośnięty od urodzenia lub zablokowany np. przez ziarenko piasku). Oczywiście moze to być tylko jakiś stan zapalny i te krople świetlikowe można zapuszczać, chociaż ja akurat w ich skuteczność nie wierzę. Sprobować możesz - jak nie pomogą, to się wtedy będziesz martwić dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
URIA Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 ehhh......nie dość, że uszy mamy zafajdane i pewnie trzeba będzie robić wymaz to jeszcze lekkie zapalenie spojówek może okazać się Bóg wie czym... W każdym razie dzięki Cathedral... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonix Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Zapytam w tym wątku. Ile kosztują takie krople ze świetlika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia_82 Posted January 9, 2007 Share Posted January 9, 2007 Moja chihuahua ma rowniez ten problem.Dowiedzialam sie od weterynarza , ze ta oraz inne male rasy maja tak ze wzgledu na blizszy kontakt z ziemia/podloga....brudne i zakuzone sa wlasnie tym powodem dla ktorego oczka lzawia.Oczko sie broni produkujac lzy ( tak jak u ludzi ).Nalezy wiec czesciej niz zwykle odkurzac i myc podlogi oraz trzepac poslanie psa. Dostalam rowniez jakies kropelki ale nie pamietam nazwy :roll: Moge sprawdzic , gdyz sa bardzo dobre :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonix Posted January 9, 2007 Share Posted January 9, 2007 Ja zakupiłam te kropelki ze świetlika i jakaś poprawa sie pojawia ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts