Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chyba od jutra powinien mi normalnie internet funkcjonowac. Będę oglaszała Lorda, Teri i Albinke w pierwszej kolejności.
Tez uważam,ze jezeli nie zrobi sie czegos z bezsensownym rozmnazaniem sie zwierząt bedzie tylko gorzej...:shake: Juz jest ogromne nasycenie i jak same najlepiej wiecie trudno o nowe domy, a psow wciaz niestety przybywa...:-(

Posted

Zdjęcia suni, o której pisała wczoraj erka. Dzisiaj musimy zabrać ją z lecznicy. Dziewczyna (proszę o imię) ma 7 miesięcy i jest szczeniorem lubiącym zabawę i swobodę.

Posted

Następna soniopodobna.
Ewab, zamierzacie ją sterylizować, jesli jakies lokum się znajdzie? Dacie komuś, a potem wyleci znowu na drogę, ale w ciąży. Przy braku kasy chyba lepiej wycinać tylko te duże, bo potem dają po 10 małych, a i ludzie takich często nie pilnują tak, jak malutkich domowych sunieczek.

Posted

[quote name='Jaaga']Następna soniopodobna.
Ewab, zamierzacie ją sterylizować, jesli jakies lokum się znajdzie? Dacie komuś, a potem wyleci znowu na drogę, ale w ciąży. Przy braku kasy chyba lepiej wycinać tylko te duże, bo potem dają po 10 małych, a i ludzie takich często nie pilnują tak, jak malutkich domowych sunieczek.
A mamy inne wyjście? Co do wycinania tylko tych dużych to niestety nie tak łatwo. Wczoraj dostałam zgłoszenie o suni w wysokiej ciąży. Sunia błąkała się podobno od 2 lat (podobno bo wet oszacował jej wiek na 1,5 roku), były problemy z jej złapaniem. Wyglądała jakby miała już rodzić. Okazało się, że ciąża nie była aż tak wysoka, za to liczna. Przy okazji sunia miała zoperowaną przepuklinę pępkową.

Posted

Kolejnej udało się pomóc. Znowu do Ciebie trafiła czy ktos dał jej schronienie
?Jak patrzę na wątek sterylkowy, to teraz chyba połowa sterylek, to aborcje.
Wszędzie takie liczne mioty. Gdyby dało się wszystkie bezdomne ciężarne wyciac, to byłoby szczęście. Z duzymi chodzi mi o to, ze maja co najmniej dwukrotnie wieksze mioty, niż małe, a domów dla ich również duzych dzieci jak na lekarstwo.

Posted

Chyba Sofi/ DuDziaczku zostałaś matką chrzestną:eviltong:/ to ta sama sunia, o której dostałam wiadomośc,że leżała wczoraj wieczorem na przystanku róg Warszawskiej i Jesionowej. Taką mam przynajmniej nadzieję,że to nie kolejny bezdomniak.
A takie zdjęcie z kom. dostałam.

Uploaded with ImageShack.us

W każdym razie , jak pisała ewab dzisiaj trzeba ją zabrac z lecznicy i musi iśc do hotelu, na który nie ma ani grosza, tak zresztą, jak na sterylkę.

DuDziaczku mogłabys założyc jej wątek osobny?
Musimy zbierac kasę.

Posted

A to kolejny chyba bezdomny psiak, którego widuje na moim osiedlu. Nie wiem, czy tylko przychodzi do suki, ale jest tak zaniedbany,ze nie sądzę, żeby miał właściciela.
A jest naprawdę bardzo ładny, gdyby go tylko wykąpać i wyczesać. Ma ok.3-4 lata.

Sytuacja na kieleckich ulicach, jak i okolicznych gminach staje się dramatyczna.
Jeżeli nie będzie więcej ludzi do pomocy, psy bedą ginąć na ulicach, tak jak wcześniej ginęły w kieleckim schronie.
Na nasze wątki mało juz kto zagląda, na miejscu też coraz mniej osób, które pomagają.
Nie wiem, co bedzie dalej...

Posted

Erko, jesli to chłopak, to chociaz nie musi miec sterylki. To połowa sukcesu. Jesliby go pod miksa jakiejś rasy podciągnąc, to powinien mieć zainteresowanie. Jest śliczny.

Posted

Erko to chyba ta sama sunia... chociaż tyle, ze to nie dwa inne :(
wieczorkiem założę małej watek. ma ładne imie oby sie jej przyfarciło :razz:

A ten kudłacz śliczny:loveu: Długo go widujesz Erko? ja go nie widziałam w tamtych okolicach.

Posted

Bardzo proszę, aby ktoś napisał apel do mieszkańców miasta (i nie tylko) o pomoc w opiece nad bezdomnymi. Spróbuję wcisnąć go do mediów. Wkleimy za zaprzyjaźnione strony www.
Erka bardzo trafne stwierdzenie - wcześniej ginęły w schronie, teraz będą ginąć na ulicach.
Erko Sofi została znaleziona w rejonie ulic Jesionowej i Warszawskiej. To ta sama psica.

Posted

Tak, taki apel do mieszkańców miasta konieczny. Choć Kielce, to nie Kraków, gdzie w dramatycznej powodziowej sytuacji krakowianie zabrali w jeden dzień 500 psów ze schroniska, ale może jakiś choc niewielki odzew by był.
Może jest ktos bardziej biegły w tworzeniu takich tekstów, bo ja odpadam:eviltong:.

Trzeba apelować o przygarnianie psiaków, jeżeli nie na stałe , to choc na dt, no i pomoc finansową, to wtedy można by je utrzymywac w hotelach.

Posted

to wszystko jest nie do opanowania :-( ogrom psiego nieszczęścia z dnia na dzień coraz większy :shake:

Saga z tego co ja kojarzę Jaaga pisała,że Polly ma zaklepany domek po sterylce...ja maluszki też ogłaszałam ostatnio na tych najpopularniejszych stronach..nie wiem co jest,bo przecież są cudne a tu nikt nawet nie napiszę jakiegoś durnego meila:mad:

p.s a co z Basią ona ma domek? bo chyba mi umknęło??

Posted

ewelinka_m napisał(a):

p.s a co z Basią ona ma domek? bo chyba mi umknęło??

Basia ma jechać do ds pod koniec listopada...na razie czeka na domek gdzieś w kojcu z tego co pamiętam:( ma mieć sterylkę...i nie wiadomo gdzie ja potem przechować:(

spróbuję coś sklecić prostego o tych domkach tymczasowych...

Posted

[quote name='andzia69']
spróbuję coś sklecić prostego o tych domkach tymczasowych...

Na naszej stronie jest taki krótki opis idei DT (chyba autorstwa Mefi), może się przyda:

"Idea domu tymczasowego polega na przygarnięciu psa na krótki okres czasu (zazwyczaj do chwili znalezienia nowych opiekunów) i jednocześnie bacznym obserwowaniu jego zachowania w różnych sytuacjach. Domy tymczasowe mają ogromne znaczenie. Po pierwsze: takiemu psu łatwiej znaleźć dom stały - wiemy wtedy dużo więcej na temat jego charakteru. Po drugie: psy często w schroniskach głodują lub chorują na depresję - dom tymczasowy może uratować im życie. Domów tymczasowych potrzebujemy również dla psów wymagających leczenia. W takich przypadkach finansujemy leczenie, ale potrzebujemy kogoś, kto będzie miał czas zaopiekować się psem. Potrzebujemy również domów dla szczeniaków - w schroniskach często chorują na parwowirozę i nosówkę - nie są leczone ani szczepione, ich los jest przesądzony - śmierć w okrutnych mękach."

Posted

no to do wyboru wstawiam swoje wypociny:

" Drodzy Kielczanie.

Ten list jest tzw. ostatnią deską ratunku dla bezdomnych psiaków z terenu Kielc i okolic.
Instytucja szumnie nazwana schroniskiem działała od wielu lat, podczas których wymordowano tam lub zagłodzono wiele psich i kocich istot...
W chwili obecnej w prokuraturze zbierane są dowody się przeciwko zarządcy tej miejskiej umieralni dla zwierząt.
Warunki tam panujące urągały wszelkim normom, a zwierzęta były tygodniami głodzone. Masowo umierały z głodu, chorób, zaniedbań, wzajemnych zagryzień... Ponieważ schronisko od czasu wejścia na jego teren prokuratury jest zamknięte na przyjmowanie nowych zwierzaków masa psiaków ląduje na ulicach miasta i w okolicznych wsiach. Bardzo potrzebujemy domów – choćby tymczasowych, w których moglibyśmy umieścić psiaki na czas szukania im domów stałych.
Spójrzcie na to, co się działo w Krakowie podczas powodzi – ludzie się zmobilizowali i zabrali ponad 500 psów do swoich domów, żeby nie zginęły...Czy Kielce są gorsze???
Mam nadzieję, że nie....

Każdy, kto chciałby przyjąć psiaka do swojego domu na czas tymczasowy dostanie od nas karmę, miski, obroże i smycz.

"

Posted

Myślę andziu69, że dobry tekst:). Niech sie jeszcze ewab wypowie, skoro ŚTOZ to bedzie firmował.

Może by jeszcze tylko zaapelować o pomoc finansową , bo przecież nawet na tą karmę i resztę, kasy nie ma.

Posted

Andzia trochę zmodyfikuję, ale już jutro i poddam konsultacji. Myślę, że zwrócimy się nie tylko do kielczan, ale do wszystkich ludzi, którym nie jest obojętny los bezdomnych zwierząt. No i o tym schronisku raczej trzeba napisać konkretnie. Jest zamknięte ale nie dlatego, że prokurator prowadzi dochodzenie, a z powodu panujących chorób zakaźnych i braku bezpieczeństwa dla przyjmowanych zwierząt.

A poza tym pilnie potrzebny dom dla szczeniaka, czarny z białą krawatką. Na noc wsadziłam go do 4 łap. Jutro trzeba zabrać. U mnie już nie ma wolnych pomieszczeń:(.