Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przedewszystkim zdrowsza sierść, czasem przy zbyt twardych kupkach mozna podawac na rozluźnienie stolca. Siemię często stosują także ludzie (ładniejsze włosy, paznokcie) i podaje się koniom (błyszcząca okrywa włosowa, lepszy róg kopytowy). Podaje je się w dwóch posataciach: 1) całe ziarna- od tego się odchodzi ze względu na gorsze odparowywanie kw. pruskiego i baaardzo długi czas gotowania (ok. 1,5 godzi dłużej), 2) zmielone ziarna- w tym przypadku wystarczy dawkę zaparzać gorącą wodą przez 15-20 min. Można podawac wymieszane z karmą, ale dużo psów chętnie zjada siemię bez dodatków.

• 1 month later...
  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

My dzisiaj się zaopatrzyliśmy w to złe siemię w aptece:diabloti:
Kluskowi masakrycznie wylatuje sierść, jest dosyć matowa itd:roll:
Dlatego postanowiłam regularnie podawać mu siemię, tran w kapsułkach(tańszy...poa tym ciężko i nas o naturalny, niesmakowy w płynie) i żółtko jaja.
Też musimy się wybrać do Makro:cool3:

Posted

[quote name='Blow']My dzisiaj się zaopatrzyliśmy w to złe siemię w aptece:diabloti:
Kluskowi masakrycznie wylatuje sierść, jest dosyć matowa itd:roll:
Dlatego postanowiłam regularnie podawać mu siemię, tran w kapsułkach(tańszy...poa tym ciężko i nas o naturalny, niesmakowy w płynie) i żółtko jaja.
Też musimy się wybrać do Makro:cool3:[/quote]

tylko nie przesadz z iloscia tego wszystkiego! to rownie niebezpieczne jak niedobor. Nie za duzo

Posted

Siemię zawiera lignany, substancje działające lekko estrogenowo, a w pewnych sytuacjach antyestrogenowo. Trzeba to wziąć pod uwagę podając psom - samcom. Natomiast sukom szczególnie sterylizowanym, wychodzi to na dobre. Podaje się je psom z problemami z hormonami płciowymi, jako bloker estrogenu np. przy atypowym Cushingu.

Tylko dlaczego siemię tak tuczy?!

Posted

ooo...tylko jaki ilosci tak dzialaja?
moja sucz popuszcza przez niedobory hormonow:eviltong: na to tez dostaje lek, ale;)
a to ze tuczy - nie wiedzialam i dobrze wiedziec!

Posted

Ze strony producenta mielonego simienia

Lignany to fitohormony, których len zawiera przeciętnie 700 razy więcej niż inne produkty roślinne. Ich zwiększone spożycie jest szczególnie zalecane w okresie menopauzy. Lignany mają też właściwości antyoksydacyjne - wykazują zdolność neutralizacji wolnych rodników. Błonnik pokarmowy jest niezbędny dla właściwej pracy jelit. Dieta uboga w błonnik pokarmowy może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zaparcia, choroby jelita grubego) i układu krążenia. Jedna porcja produktu zawiera przeciętnie 0,6mg lignanów oraz 2,8g błonnika pokarmowego.

Jedna porcja czyzli 2 łyżeczki wg tej samej strony.

Posted

Witam.Jestem nowa na tym forum.Mojej suczce również okropnie wypada sierść,zrobiła się matowa i bez połysku-6 miesięcy temu była sterylizowana.Czy mogę jej podawać tran w pigułkach,czy lepsze jest siemię,nie chcę przedobrzyć.

Posted

A czy dla psa kastrata wpływ lnu na poziom esstrogenów ma duże znaczenie?
Nie przedobrzymy,trzeba podawać z wyczuciem i po paru mądrych lekturach najlepiej:cool3:

Posted

Nie wiem jak to jest u psów samców, ale faceci kulturyści biorą antyestrogeny aby wykluczyć feminizację. U psa samca testosteronu niet (chyba) ale nie wiem jak z nadnerczami, skoro nadnercza suk produkują estrogeny i estradiol to moze i psa tez?? Więc w sumie u samca to nawet dobrze jeśli te antyestrogeny dostanie, żeby nie miał problamów z własnymi estrogenami z nadnerczy. Najlepszym antyestrogenem jest co prawda testosteron, ale nadnercza go chyba aż tyle nie wyprodukują. Myślę, że antyestrogeny z lnu psu nie zaszkodzą. Może go najwyżej trochę len utuczy przez zawartość białka itd.

Posted

Testosteron jest produkowany przez nadnercza w całkiem sporych ilościach z tego co pamiętam choć wiadomo, że w znikomych w porównaniu z jajkami;)
Problemów z tyciem nie mamy, raczej staramy się przybrać na wadze wiec dobrze się składa.

• 2 months later...
Posted

[quote name='ania K.']lepszy jest mielony czy w całości? i czy podawać dwa razy w tyg. czy częściej?
Zaczełam dawać swojej ale mielony i daje jej codziennie :p[/quote]
Mielone ale żeby było nieodtłuszczone czyli nie takie z apteki. Ten tłuszcz to najlepsze z lnu.

Posted

[quote name='ania K.']Dzięki Bura;) a gdzie moge taki kupić jak nie w aptece?[/quote]

Zwykłe w sklepie w ziarenkach kupujesz, wrzucasz do młynka do kawy i mielisz na pył. Potem do jakiegoś pojemnika i do lodówki bo tam tłuszcz jest żeby nie zjełczało. Najlepiej byłoby mielić tak na jeden raz i wrzucać do miski ale to dużo roboty.

Posted

[quote name='ania K.']zmielone zalewam wrzątkiem? :p;)[/quote]
Wrzątek to chyba nienajlepszy pomysł, może źle wpływać na kwasy tłuszczowe. To nie glut najważniejszy tylko ten tłuszcz i białko z nasion.

Posted

Ja kupiłam w aptece . Za jakieś 3,50 ; ))

[quote name='Aten@']a kto mi powie, gdzie można kupić ŚWIEŻE siemię ? najlepiej nasionka :) w sklepach ogrodniczych ? czy zielarskich ?[/quote]

Posted

[quote name='Lusia8193']Ja kupiłam w aptece . Za jakieś 3,50 ; ))[/quote]

proponuje poszperac na bazarach
duzo taniej
ja najtaniej kupowalam po 2 zl za kg o ile mnie pamiec nie myli
na bazarze w Warszawie jest drozej, ale to i tak bedzie w grnicach 5 zl za kg ;)
w calosci, nie mielone - choc sa i takie i takie

Posted

to i tak nie drogo jak na taką torebkę ..
[quote name='Agnes']proponuje poszperac na bazarach
duzo taniej
ja najtaniej kupowalam po 2 zl za kg o ile mnie pamiec nie myli
na bazarze w Warszawie jest drozej, ale to i tak bedzie w grnicach 5 zl za kg ;)
w calosci, nie mielone - choc sa i takie i takie[/quote]

Posted

[quote name='Lusia8193']to i tak nie drogo jak na taką torebkę ..[/quote]

taka torebka ma chyba mniej niz pol kg - drogo czy nie, po co przeplacac ;)
a na bazarach duzo tego - wystarczy znalezc kogos kto ma nasiona rozne to i najczesciej ma siemie

• 9 years later...
Posted

Hej, mogę podawać siemię lniane pieskowi z zapaleniem trzustki i podwyższonymi wynikami wątrobowymi? Siemię ma w sobie tłuszcz, ale to chyba taki dobry tłuszcz? Podawaliśmy jej ostatnio siemię jak miała anemię (przed przetoczeniem krwi), tzn. tylko te "gluty" po ugotowaniu, kiedy nie chciała nic jeść i miała kroplówki. Czy nie zaszkodzę jej tym? Ma jeszcze antybiotyk i bierze probiotyki, na wątobę Samylin, jakiś Famogast... Pomyślałam, że dobrze by było osłonowo na żołądek...

• 7 months later...
  • 2 months later...