Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 413
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

My odwiedzamy, podnosimy do gory...
jak widzisz myslimy....
Dzisiaj mialysmy ciezki dzien (patrz: kleska z Awaria), wiec zagladamy do malych, lagodnych pieskow...
Czy myslisz, ze Aika jest przyjaznie nastawiona do innych pieskow??
Tolerancyjna? akceptujaca?
cierpliwa?
I nie szczerzy zebow jak co-niektore diably tasmanskie???
Ona mieszka w boksie z innymi suczkami? I jak reaguje na inne psy? nowych ludzi?
Takie mamy watpliwosci...

Posted

Furek napisał(a):
My odwiedzamy, podnosimy do gory...
jak widzisz myslimy....
Dzisiaj mialysmy ciezki dzien (patrz: kleska z Awaria), wiec zagladamy do malych, lagodnych pieskow...
Czy myslisz, ze Aika jest przyjaznie nastawiona do innych pieskow??
Tolerancyjna? akceptujaca?
cierpliwa?
I nie szczerzy zebow jak co-niektore diably tasmanskie???
Ona mieszka w boksie z innymi suczkami? I jak reaguje na inne psy? nowych ludzi?
Takie mamy watpliwosci...

Furek, jak miło, że się tu spotykamy :lol:
Jak tylko wypatrzyłam Aikę na dogomanii-od razu się zakochałam. W chwilę później otrzymałam priv od Gajowej która wypatrzyła małą w tym samym momencie a na dodatek zna moją miłość do takich tricolorków.
No i tak się zaczęło....
Ze względu na odległość nie miałam okazji niestety odwiedzić Aikuni osobiście, dlatego nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania.
Zależy mi abyś otrzymała wyczerpujące i rzetelne informacje na temat suni dlatego zadzwonię do MałGośki , która założyła ten wątek i poproszę aby odpowiedziała na Twoje pytania.
BARDZO SIĘ CIESZĘ ŻE MYŚLICIE ;)

Posted

[quote name='Beata J.']Za jakąś godzinkę MałGośka napisze nam troszkę o Aice. Była dzisiaj w schronisku. Ma też nowe fotki :lol:
Paaapla.... :diabloti:

Furek - postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania, ale może też skontaktuj sie ze mną via mail: [email protected]

To lecę przygotować Wam małe co nieco :)

Posted

Aika mieszka u nas ponad pół roku - przez ten czas zdążyła odzyskać radość, już nie jest tym wystraszonym pieskiem z początku roku :)
Jednak pewna nieufność i ostrożność w kontaktach z ludźmi pozostała - wołana podchodzi, ale jeśli inny psi nos wepchnie się przed nią pod wystawioną do głaskania dłoń - odchodzi. Nie przepada za aparatem, jeśli zbyt nachalnie jej się "przygląda" - odbiega.
Choć sama nie wiedziałam jej zabaw z innymi psami ponoć zdaża jej się to dość często, co zwłaszcza teraz - gdy sprzyja pogoda - jest łatwe :) Psie szaleństwa są na porządku dziennym, co chwilę jakiś psi tajfun przetacza się przez schronisko ;)

Jednak Aikunia mimo swej ustępliwości i łagodności nie daje sobie innym psom "wejść na głowę", oj nie - często bowiem zdaża się, że inne sunie w zabawie nie zauważą małej, ewentualnie ktoś próbuje podprowadzić drogocenną psią zdobycz - Aika wtedy potrafi pokazać ząbki.
Można je popodziwiać na fotce z Grażką i Elzą - biedactwo zostało wzięte w podstępny sposób w jasyr ;) i tylko cudem zachowana jasność małego umysłu nakazała jej ratować się w taki sposób ;) Desperacko pokazała ząbki i wydała z siebie dźwięk, który zapewne w jej przekonaniu był głuchym, wściekłym warkotem - i to... zadziałało. Dwa potwory, większe od Aiki wielokrotnie, poszły zaciągać do wspólnej zabawy inną ofiarę - Aikunia uratowała się przed stratowaniem i zgnieceniem ;)

Aika jednak nie nudzi się - zawsze tam gdzie coś się dzieje, przygląda się wszystkiemu z uwagą, zagląda we wszystkie dziury, sprawdza czy coś się zmieniło ;)

O - to ta akcja "ząbkowa" ;)

"Wołasz mnie? Już idę :) "

Co też tam może być?...

Zajrzę sobie!

Furek - teraz juz "do Ciebie" :)

Wiesz... trudno mi zagwarantować, że Aikunia będzie ostoją łagodności, że to psi anioł, itp. Za dużo razy zdażyło się, że pies u nas idealny, dający się ustawiać wszystkiemu co się rusza - w nowym domu przejmował dowództwo, ustawiał inne psy po kątach, itp. Z kolei psie agresorki potrafią zmienić się nagle w grzeczniutkie ogonki, pokojowo nastawione wobec wszystkich.
Pies, zwłaszcza po przejściach - to po prostu "zamknięta jeszcze księga", którą nowy właściciel będzie poznawał przez kolejne lata.

Ogólnie - ze względu na swą wielkość raczej "dobrze rokuje" ;) Nie należy też do psiaków rzucających się bez powodu na wszystko - dziś właśnie po raz pierwszy widziałam i uwieczniłam jej ząbki :) (tylko ja zbyt często w schronisku nie bywam).
Może jak powiesz mi coś więcej o swoim psie/psach czy spodziewanych problemach to będę w stanie też coś więcej doradzić - dlatego mówię o mailu :)

Posted

Cioteczki, wybaczcie, że ja dopiero teraz, ale czasu dziś brakło :placz: Ale co ja widzę, co ja czytam :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Co tu się robi :loveu: Aika, śliczna nasza psinko z wachlarzykiem - musi sie udać!!!!
Jaka ona piękna na tych nowych fotach :multi:

Aika czaruj domek, czaruj - ciotki spałyby spokojnie :loveu:

Posted

Dziekujemy za informacje,
Widze, ze i Gajowa tutaj zaglada;-)
Jak dla mnie, to kobitki moga rzadzic, byleby specjalnych konfliktow z tego nie bylo..
Czy Wy naprawde myslicie, ze to dobry pomysl???
Lucek i Aika???
Ja sie nie spodziewam "psich aniołow"..
Tak jak nie ma anielskich dzieci ani mezow...
MalGosiu,napisalam maila..
A teraz musze napisac kawalek nowego podrecznika...
Z czegos trzeba ten zwierzyniec utrzymywac...

Posted

Małgosiu-wielkie dzieki. Ależ ona cudna.:lol:

Furek teraz moje kilka słów do Ciebie. Obiecałam nie być nachalną i słowa dotrzymam. Wiem, że nie można wymagać od jednej osoby, żeby uratowała kilkanaście biedactw.
Właściwie nie potrafię nazwać tego co spowodowało moją propozycję. Na pewno nie było to wyrachowanie. Raczej impuls, instynkt a może jakiś psi nos, sama nie wiem.
Gdyby jednak okazało się, że mialo to sens, to będzie to jedno z moich ciekawszych doświadczeń życiowych

Posted

Czy Wy naprawde myslicie, ze to dobry pomysl???
Lucek i Aika???

Para z nich by była wyjątkowo piękna. On niezwykle przystojny zawadiacki mężczyzna a ona prześliczna ciekawska kobietka

Posted

Myślę, że byłaby to wyjątkowo piękna para :loveu: Oba psiaki takie, że ach...
Tylko zastanawiam się, czy taki cud może się wydarzyć :loveu: To by było chyba zbyt piękne... Podobno, jak się mocno wierzy, to marzenia się spełniają...
Ja wierzę, wierzę i czekam :lol:

Posted

Zajrzałam, żeby podnieść małą i znowu fotki pooglądać. A tu zdjęć nie widzę !!!!!!!!! :crazyeye: Co się stało ?????? U was to samo, czy tylko ja tych zdjęć nie mam?

Posted

Raz są, raz nie ma :cool3: Dzisiaj dogo bardzo się "zacina". W niektóre wątki wchodze za "entym" podejściem. Ale one nie zniknęły - oglądałam dzisiaj :loveu: