Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[B]DZIŚ TRZEBA TO WYSŁAĆ na @ do Miasta[/B] - KTO MA COŚ DO DODANIA? poprawy?
------------------------------------------------

2) Proponowane zmiany i ich uzasadnienie
[B]§ 2.[/B]
ad
[B][I]3. Psy odłowione przez Samorządowy Zakład Usług Komunalnych w Szydłowcu również będą[/I][/B]
[B][I]poddawane zabiegowi sterylizacji lub kastracji, a następnie umieszczane w kojcu przeznaczonym[/I][/B]
[B][I]wyłącznie dla zwierząt po sterylizacji lub kastracji. Po okresie kwarantanny będą zwracane do[/I][/B]
[B][I]środowiska.[/I][/B]

[B]komentarz[/B]

[B]Zapis ten jest NIEZGODNY z Ustawą o ochronie zwierząt[/B]
[B]Cytując zapisy ustawy:[/B]
[I]Rozdział 2[/I]
[I]Art. 9.
1. Kto utrzymuje zwierzę domowe, ma obowiązek zapewnić mu pomieszczenie chroniące je przed zimnem, upałami i opadami atmosferycznymi, z dostępem do światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę pozycji ciała, odpowiednią karmę i stały dostęp do wody.[/I]

[I]Art. 11.
1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin.[/I]

[I]Art. 11a.
1. Rada gminy wypełniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1, określa, w drodze uchwały, corocznie do dnia 31 marca, program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt.
2. Program, o którym mowa w ust. 1, obejmuje:
1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt;
3) odławianie bezdomnych zwierząt;[/I]

[B]Gmina realizując zapisy Ustawy i podjętego programu przeciwdziałania bezdomności zwierząt w momencie SAMOISTNEGO podjęcia (wyłapania, odłowienia) zwierzęcia domowego, bezdomnego staje się jego WŁAŚCICIELEM.[/B]

Należy pamiętać, że w myśl przepisów regulujących kwestie własności zwierzę jest rzeczą ruchomą i z tego powodu należy do nabycia własności psa stosować przepisy kodeksu cywilnego o rzeczach.

[B]NABYCIE WŁASNOŚCI PSA PORZUCONEGO[/B]
Kwestie tę regulują dwa przepisy – art. 180 oraz 181 kodeksu cywilnego.
Art. 180. Właściciel może wyzbyć się własności rzeczy ruchomej przez to, że w tym zamiarze rzecz porzuci.
Art. 181. Własność ruchomej rzeczy niczyjej nabywa się przez jej objęcie w posiadanie samoistne.
Art. 180 k.c. reguluje kwestię tego, co powinien uczynić właściciel, żeby wyzbyć się własności psa. Pies porzucony to taki pies, którego własności właściciel świadomie się wyzbywa. W praktyce z psem porzuconym mamy do czynienia, kiedy np. jest przywiązany do drzewa w lesie, został wyrzucony z samochodu i nie ma możliwości ustalenia jego posiadacza czyt, właściciela..
Art. 181 k.c. zaś reguluje kwestię tego, co winna uczynić osoba, która chce stać się właścicielem psa porzuconego. Istotna jest tutaj definicja posiadania samoistnego – zgodnie z treścią art. 336 k.c. posiadaczem samoistnym rzeczy ( w naszym przypadku psa) jest ten, kto nim włada jak właściciel. W praktyce wystarczy takiego psa wziąć do domu i traktować tak, jakby od tej pory był on naszym psem, aby nabyć jego własność w świetle obowiązujących w Polsce przepisów prawnych.
Gmina z mocy Ustawy jest zobowiązana do opieki nad każdym bezdomnym zwierzęciem w gminie. Bezdomne zwierze to takie, któremu nie można przypisać właściciela.
Gmina w drodze rozporządzenia o wyłapywaniu zwierząt bezdomnych i w drodze zapisów uchwały o Gminnym programie przeciwdziałania bezdomności gdzie zawarty jest punkt o odławianiu zwierząt świadczy o samoistnym podejmowaniu zwierząt bezdomnych czyli każdorazowo przy podjęciu bezdomnego psa gmina staje się jego właścicielem. Własności może wyzbyć się TYLKO poprzez przekazanie psa pod opiekę, tzw. adopcję.
Reasumując KAŻDE „oddanie psa do środowiska” w rozumieniu prawa będzie porzuceniem, które z ramienia prawa jest wykroczeniem.

W Projekcie UCHWAŁY brak jest zapisu świadczącego o skutecznym przeciwdziałaniu bezdomności zwierząt w Gminie Szydłowiec.

Zaprezentowany projekt to tylko profilaktyka.

Skutecznym działaniem mającym na celu przeciwdziałanie bezdomności zwierząt w gminie z tak dużą nadpopulacją psów bezdomnych i przy braku edukacji społeczności o własności zwierząt domowych JEDYNĄ Metodą, która wspomoże działania interwencyjne w ramach przeciwdziałania bezdomności zwierząt domowych jest BEZPŁATNE ZNAKOWANIE PSÓW przy jednoczesnym przestrzeganiu zapisów Ustawy o obowiązku właściciela zwierzęcia do znakowania psa czy kota.
Znakowanie zwierząt domowych, które posiadają właściciela to:
- chip,
- adresatka,
- trwałe oznakowanie – tatuaż,
- numer telefonu wpisany na obroży psa,

Naszym zdaniem nie ma innej skutecznej metody aby zmniejszyć problem bezdomności zwierząt domowych bezdomnych w Gminie Szydłowiec.

[B]Irracjonalny w obecnej sytuacji, kiedy to Staż Miejska w Szydłowcu nie ma czytnika chipów, wydaję się zapis Projektu Uchwały [/B]
[B][I]§ 6.[/I][/B]
[B][I]Gminy w odniesieniu do zwierząt domowych[/I][/B]
[B][I]realizowane jest poprzez:[/I][/B]
[B][I]1) nałożenie na właścicieli psów bezwzględnego obowiązku wyprowadzania psów na[/I][/B]
[B][I]smyczy[/I][/B]

W jaki sposób zapis ten będzie egzekwowany od właścicieli?
W takim stanie rzeczy jaki jest obecnie nie ma możliwości ustalenia właściciela psa gdyż pies nieoznakowany chipem, adresatką, tatuażem jest psem „niczyim”.
Zapis staje się tym samym fikcją.
Zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt, kodeksem cywilnym i karnym - obowiązki właściciela psa wygladają następująco:

[COLOR=#000000][I]• [B]PEŁNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA ZACHOWANIE PSA - [/B]obowiązkiem jest też takie dopilnowanie zwierzęcia, aby było jak najmniej uciążliwe dla otoczenia.

• [B]OBOWIĄZEK SMYCZY I KAGAŃCA:[/B] W Polsce nie ma jednolitych przepisów nakazujących prowadzenia psa na smyczy i w kagańcu.

Przepisy mówią tak:
Art. 10a. 3 Ustawy o ochronie zwierząt brzmi „Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.”
Art. 10a. 4 Ustawy o ochronie zwierząt.” Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.”

Nakazy, co do sposobu trzymania psa na smyczy lub w kagańcu może ponadto wynikać z regulaminów wewnętrznych przewoźników (dotyczy to np. większości komunikacji miejskich i zbiorowych), obiektów sportowych czy centrów handlowych. Regulamin taki może przewidywać własną sankcję finansową za nieprzestrzeganie jego postanowień, ale wykluczone jest, aby na podstawie takiego regulaminu karać posiadacza psa mandatem karnym czy grzywną.

Jednak smycz, na której jest trzymane zwierzę, nie może powodować u niego urazów ani cierpień oraz musi mu zapewnić możliwość niezbędnego ruchu.

Art. 77 kodeksu wykroczeń. „Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.”
Art.78 Kodeksu Wykroczeń: "Kto przez drażnienie lub płoszenie doprowadza zwierzę do tego, że staje się niebezpieczne, podlega karze grzywny do 1 000 złotych albo karze nagany”[/I][/COLOR]

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych rozszerzono katalog wykroczeń za jakie może karać straż gminna, w tym:
[I]"Właściciel czworonoga będzie karany za puszczanie psa bez możliwości kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna psa."

Podążając za zapisem Ustawy i podobnie go nadinterpretując:
[/I]2. Zabrania się trzymania zwierząt domowych na uwięzi w sposób stały dłużej niż 12 godzin w ciągu doby lub powodujący u nich uszkodzenie ciała lub cierpienie oraz niezapewniający możliwości niezbędnego ruchu. Długość uwięzi nie może być krótsza niż 3 m."
Tym samym nakaz prowadzania każdego psa wyłącznie na smyczy jest nadinterpretacją.
Pies ustawowo musi mieć możliwość „wybiegania się” w celu zapewnienia mu dobrostanu – przy braku wydzielonych terenów dla psów do „wybiegania się” przepis nakazujący wyprowadzanie psów wyłącznie na smyczy jest nadinterpretacją prawa. Podążając w tym kierunku - czy będzie w drodze rozporządzenia określona długość smyczy do wyprowadzania psa?

[B]Zasadnym jest w powyzszym wprowadzenie przez Gminę jasnych zasad posiadania psa [/B]i egzekwowania ich poprzez systematyczne i wyrywkowe kontrole właścicieli psów i wymogu znakowania zwierząt (poprzez Zapis w Regulaminie gminnym). Przy tym Gmina wprowadzając darmowe chipowanie zwierząt jako formę nie obowiązkową, ale wskazaną i ułatwiającą życie mieszkańców posiadających psa będzie miała ułatwione działanie co do weryfikacji właścicieli psów błąkających się po terenie Miasta.
Zapis bezwzględnego obowiązku wyprowadzania psa na smyczy przy braku ogrodzonych wybiegów dla psów na terenie spowoduje sprzeciw społeczny i spowoduje konflikty wewnątrz społeczne.
Powyższa uwaga nie dotyczy obowiązku prowadzania na smyczy psów agresywnych – co jest wymogiem ustawowym.

Zasadnym było by wprowadzenie zapisu, o bezwzględnym obowiązku wyprowadzania psów nieoznakowanych na smyczy, ale przy przyjętej polityce skutecznego przeciwdziałania bezdomności zwierząt domowych poprzez znakowanie jest to zapis przeczący idei.

Postulujemy aby Gmina podjęła w drodze zapisu w Gminnym programie przeciwdziałania bezodmności zwierząt o OBOWIĄZKU OZNAKOWANIA ZWIERZĄT domowych z terenu Gminy, przy czym oznakowanie rozumie się jako:
- mikrochip,
- adresatka z numerem telefony, adresem przy obroży,
- tatuaż,
- trwale wpisany adres/numer telefonu w obroże.

Odnosząc się do znakowania psów z terenu Gminy postulujemy aby Gmina powzięła plan bezpłatnego i dobrowolnego znakowania psów w celu ograniczenia wałęsających się psów na terenie gminy.

[B]Zapis w Projekcie Uchwały[/B]
[B]§ 3.[/B]

[LIST=1]
[*][B]Opieka nad kotami wolno żyjącymi w tym ich dokarmianie realizowana jest poprzez:[/B]
[/LIST]

brak w programie zapisu o sterylizacji i kastracji kotów wolno żyjących – jest to jedyna metoda ograniczenia nadpopulacji kotów żyjących w aglomeracji miejskiej polegająca na odłowieniu kota ze środowiska, wysterylizowaniu i oddaniu w miejsce bytowania (w tym przypadku ustawodawca daje taką możliwość ).

Edited by TeklaTulaLatika&PePa
Posted

[quote name='pikola']Rozumiem Cie doskonale.Tylko bardzo prosze o wiesci co u Megi,jak Jej sie zyje.
Do Staruszka ludzi zaprosze,obiecuje jak zalozysz watek.
Poprosze tez w grudniu o pieniazki dla niego w Skarpecie.Dziekuje Kama.[/QUOTE]

Przepraszam za offtopic, ale Ciociu Pikolo, wyczyść skrzynkę listową, bo masz pełną :(

Posted

Ciotki - przyjaciólki bezdomniaków - dziecko podarowało książeczkę na pieski a tu nie ma chętnych.Podrzućcie chociaż bo wiatr hula na bazarku
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/236293-WIELKA-KSIĘGA-BAŚNI-na-szydłowiecke-bidy-Do-28-11-G-22[/URL]

Posted

pikola i znowu z wątku dzis nici .. jak mozesz to załóz sama opis i zdjęcia są w albumie - [URL]http://www.facebook.com/media/set/?set=a.415716748501155.97052.341541309252033&type=1[/URL]

............................

po pracy popierdzielałam z bezdomną suką z Sadku co ją wiozłam na sterylkę 10 dni temu do weta /juz drugi raz/ - suka sobie rozwaliła 2 szwy .. wczesniej rozwaliła dwa kubraki ..

jak sie do czwartku nie poprawi będą dokładane dwa szwy ponownie .. i żyganko w samochodzie za każdym rzem zapewnione z jej strony

potem pojechałam na dworzec .. 20 minut łazenia po tym zadupiu .. suki nie widziałam .. drózniczka mówiła ze się dziś kręciła ..

niestety to bedzie zabawa w kotka i myszkę .. a psy z dworca są przeklęte .. już 2 lata temu na dworcu zniknęły cztery psy .. gdzie tez było zapierdzielania , dokarmiania , planów itd itd itp

jej nie podaruję .. to mój typ ..przynajmniej postaram się jej nie podarować ..

u nas w Szydłowcu tez jest klatka łapka.. ale za mała dla niej i ma dupowatą zapadkę ..zanim suka wejdzie już jej sie na karku zatrzaśnie i zwieje ..j już jedną sukę jej gabarytów chcaiłam złapać na tą klatkę - to był wielki niewypał i dwa dni stracone bo klatka zamknęła sie zanim suka do niej weszła .. większa klatkę trzeba by sprowadzać z Warszawy

jedyne wyjście jak dla mnie- PALMER ..

KTO ZNA OSOBĘ Z PALMEREM ??????????

.............

Posted

a na dobry wieczór..bo przecież siedzim i nic nie robim w tym zagłębiu beznadziejnych rozmnażaczy ..

PROSZĘ ...

Pilne domy tymczasowe dla dwóch suczek ..
domy stałe - wArunek sterylizacji i nie ma przeproś ..

info o suczkach z dnia 25.11 - suczki wywalone pod lasem w Szydłowcu ..
na razie nie ma dla nich NIC ..

szczeniaki – sunie wyperz..one komuś na niezamieszkałą działkę pod lasem w Szydłowcu koło radomia ...
2 suczki ..
jeszcze ich nie widziałam na oczy .. to zdjęcia z MMS .. osobę znam i tylko dlatego o nich wiem bo do mnie zadzwoniła z pomoca ..

I jak tu nie zacząc po mału wariowac .. jak tu nie zemścić na beznadziejną głupotę i bezduszność ludzi .. i nie zacząć miec dość ..
proszę bardzo !!!!!!!
kolejne wypierdzielone pod lasem szczeniaki w Szydłowcu … kużwaaaaaaaaaaaaaa

....rozmnoży sobie jeden i drugi albo i druga sukę .. bo po sterylizować ..po co uśpić ślepy miot … lepiej wypieprzyć komuś na działkę pod lasem wiedzac że ta osoba pojawia się akuraat w weekendy .
Szczeniaki – zgodnie z szydłowiecko – chłopim podejściem do sprawy – najprawdopodobniej z niedopilnowanej suki .. lub szczeniaki które się pojawiły zgodnie z ociemniałym myśleniem – KTÓRE wielu tu BRONI I DAŁO BY SIĘ ZA TO ZABIĆ że mają rację - w STYLU " bo przecież suka powinna miec chociaż raz szczeniaki" .. czy co lepsze "nie będę krzywdził psa i go sterylizował - to natura"

.. i super … mama szczeniaków sobie urodziła … ten jeden /lub jedna spełnił/a obowiązek – suczka urodziła .. a szczeniaki won do lasu
… i pójdzie potem ten / lub ta do kościoła .. w pierwszych ławach zasiądzie i będzie rozgrzeszony/a ..po przecież zwierzę to nie człowiek ..jemu się szacunek nie należy ..

Szydłowiecka realnośc - syzyfowa praca … to jest niekończąca się opowieść ..
po mału robi się to nie do ogarnięcia .. niestety za mało osób do pomocy w ogarnianiu tego co się tu dzieje ..

[IMG]http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/67800_489191904458365_1912145727_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/p206x206/432339_489191997791689_734504508_n.jpg[/IMG]

............sunie jutro wylądują w zaszczurzonym garażu w klatce kennelowej na wyspisku ..

Posted

pikola ... .dobra założyłam wątek temu staruszkowi ...

ale nie wiem czy warto bo jak się nie uda mu pomóc szybko to wyląduje w pabianicach w najbliższym transporcie

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/236425-Szyd%C5%82owiec-staruszek-potrzebny-dok%C5%82adna-diagnostyka-i-DT-z-par%C4%99-dni-schron?p=20039525#post20039525"]http://www.dogomania.pl/forum/threads/236425-Szyd%C5%82owiec-staruszek-potrzebny-dok%C5%82adna-diagnostyka-i-DT-z-par%C4%99-dni-schron?p=20039525#post20039525[/URL]

Posted (edited)

[quote name='TeklaTulaLatika&PePa'][B]do piotrka zadzwoń - są 3 dt po suni z mińska[/B][/QUOTE]

sie napisze ... :)
............

aha .... palmera w Radomiu nie ma .. więc nie wiem skąd masz to info niesprawdzone ..

Edited by kama210
Posted

Serce mi ściska z niemocy. Tu jeszcze jeden bazarek [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/236293-WIELKA-KSI%C4%98GA-BA%C5%9ANI-na-szyd%C5%82owiecke-bidy-Do-28-11-G-22[/url]
W sumie 60 zł z obu bazarków jest. Wiem ,ze to wielki GGGGG w stosunku do potrzeb.
Nie wiem , może jakieś ogłoszenie dać do lokalnej prasy, TV, rozwiesić w szkołach ponadpodstawowych ,że pilnie potrzebne są osoby do pomocy.
Nie mogę uwierzyć ,że w całym miasteczku tylko 2 osoby są wrażliwe na niedolę zwierząt.

Posted

[SIZE=4][B]Tychy - osoba do wizyty Pa potrzebna dla jed[SIZE=4]ne[/SIZE]j z tych suń z lasu ... pomózcie mi kogoś sprawdzonego zlokalizować ... nie wyrobie szukac po watkach ...[/B][/SIZE]

zdjecia z dzisiaj

[IMG]http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/432253_489460204431535_1160014855_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/27919_489428537768035_1233976304_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/534595_489428571101365_1251552874_n.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='kama210']pikola ... .dobra założyłam wątek temu staruszkowi ...

ale nie wiem czy warto bo jak się nie uda mu pomóc szybko to wyląduje w pabianicach w najbliższym transporcie

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/236425-Szydłowiec-staruszek-potrzebny-dokładna-diagnostyka-i-DT-z-parę-dni-schron?p=20039525#post20039525[/URL][/QUOTE]

Dziekuje Kama.

Warto!Chocbym miala do kazdego na Dogo wyslac pw ,to wysle..Musimy Mu pomoc!Nie zasluzyl na taka starosc!

Posted (edited)

dzieki za namiary ... już wizyta Pa w Tychach była dzisiaj .. rodzina przemyślała za i przeciw i związane z osobistą sytuacją i po przemyśleniu podjęli decyzję że nie teraz czas na psa ... ja ich rozumiem .. odpowiedzialnie podeszli do tematu ..

...........[B]....... teraz szukam PILNIE osoby do wizyty PA w Gdyni dla jednej z tych suń .. P. Katarzyna moze po sunię przyjechać w niedzielę pociągiem ..[/B]

dla drugiej nie ma nic na razie :(((

28.11 - roboczo nazwane Fela i Mela .
.po zabraniu z lasu są od dwóch dni w Punkcie Przetrzymań nieprzystosowanym dla szczeniaków ..
wczoraj je odrobaczyłam i odpchliłam ... robaki hurtem z nich wychodzą .. są brudne, .. wystraszone jeszcze ..

takie małe SMIESZNE kreciki z merdającymi małymi ogonkami ..

kupiłam ich dziś twarożki i jogurt na 2 dni ..wczoraj podrzucilam 6 puszek dla szczeniaków

<span class="userContent">[video=youtube;xKVXbub1i9Y]http://www.youtube.com/watch?v=xKVXbub1i9Y&feature=youtu.be[/video]

na razie siedza w przepadzistej budzie w kojcu z której ich nie mogę wyciągnąc ..
bo kuzwaaa budy nie mają otwieranych dachów ...

dostaną jeść dwa razy dziennie i siedząąąąąąąąąąąąąąaaaa i tyle widzą człowieka ..

zawiozłam im szmaty jakies bo siedziały na dechach ...

[IMG]http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/390340_489921257718763_870844003_n.jpg[/IMG]

Edited by kama210
Posted (edited)

wczoraj przyszły do mnie zamówione plandeki na dachy starych kojców w Punkcie Przetrzymań .. dzięki taks ..

te co z Kacprem usiłowaliśmy łatać swoim sumptem ...

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-T6YfrhEv_vU/UKf73mqi9DI/AAAAAAAAA94/GunCb0_jEs8/s640/DSC03066.JPG[/IMG]

po rozmowach z taks zakupiłam mocne plandeki ..

[SIZE=3][B]
taks po raz kolejny pomogła[SIZE=3] "naszym[SIZE=3]" [/SIZE]p[SIZE=3]s[SIZE=3]om [/SIZE] [/SIZE][/SIZE] .... dziekuję bardzoooooooo..

to [SIZE=3]jest ogromne [SIZE=3]wspr[SIZE=3]cie ...[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/B][/SIZE]

kupiłam 3 plandeki -

1 - na dachy starych kojcy - na zabezpieczenie się przed laniem sie psom na głowy deszczu i piżdżeniu wiatru ... moze kiedyś remont nastąpi tych dachów

2 plandeka - na ścianę boczną kojca - będzie zabezpieczenie od wiatru i śniegu

[IMG]http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/556880_344735992265898_1770343192_n.jpg[/IMG]

3 plandeka - na scianę boczną tego nowego kojca - będzie zabezpieczenie od wiatru i śniegu

[B]koszt łacznie z wysyłką - 214, 36 zł - MAM FAKTURĘ [/B]
[COLOR=#ff0000][SIZE=3][B]prawie 100 % - sfinansowała taks - 200 zł ... dziekuję :multi::multi:[/B][/SIZE][/COLOR]

reszta - 14,36 zł - opłacone z moich bazarków :lol:

dziekuję taks za porady i pomoc ..

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-iTyBsw5_Zgs/ULaG0sPTXbI/AAAAAAAABJU/MPM6FKPy_Pk/s640/DSC03366.JPG[/IMG]

rozliczenie moich bazarków i wpłat z dogo jest nieuzupełnione od prawie dwóch miesięcy .. a wydatków juz było dużo .. w weekend postaram się uzupełnić jak sie wyrobię ..

i robię bazrek kubrakowo-płaczykowy z fantów przekaznych od F. Ostania Szansa, od kilku dni i konca nie widać ... nie wyrabiam czasowo ... a kasa potrzebna .. ehhh

Edited by kama210
Posted

Poprosiłam o pomoc ze Skarpety Talcott dla Charliego, na wizytę u kardiologa.
[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/185536-Skarpeta-im-Talcott-dla-starszych-piesk%C3%B3w-w-potrzebie?p=20055692#post20055692[/url]

Posted (edited)

[quote name='Poker']Z moich bazarków będzie 7 dyszek.
Biedne te suczynki. A gdzie ich mama? coś wiadomo czy to znajdy ?
W Gdyni jest Kora[/QUOTE]

Poker dziekujemy bardzo ..

a co do pytania .. pliss.. staaram sie wszytko pisac dokładnie ..
odpowiedz jest w którymś z wczesniejszych postów - jak o nich pisałam

one zostały wypiep..one w lesie na działkę gdzie ludzie co mją tą działkę są tylko w weekendy ..
wiec nawet nie wiadomo ile tam były bez jedzenia zanim je ktos odkrył

mamusia i tatus wec nieznani ..

[quote name='pikola']A ktory to Charli?Juz sie gubie..[/QUOTE]

zabrany przez Anitę w te największe mrozy co były na początku tego roku ...

jak wejdzie to napisze moze wiecej ..

[quote name='Bambino']Ode mnie będzie 100 dla waszych psiaków. Konto to, co w 1 poście ??[/QUOTE]

dziekujemy .. tak zgadza sie ..

i moze coś się uda z tym strauszkiem z punktu ..
ale to już od Cioteczek z wątku dużo zależy ... ja nie mogę ogarnąc tego wszystkiego ..

..................

w telegraficznym skrócie ..i tylko mała częśc ..a ja już nie nadążam opisywać, wstawiać , pisac itd, itp ..
,..... i mnie wkuw..ca chwyta coraz bardziej na to co sie tu dzieje ..

zabrałam Ją dzisiaj około godz. 18 z ulicy kiedy jechałam po inną sukę ze wsi pod Szydłowcem aby jej zdjąc szwy po sterylizacji ..
20 minut pytania ludzi czy ją kojarzą ...

w Szydłowcu takie ciężarne na ulicy nie biora się bez powodu .. PO PROSTU WYSADZIĆ W POWIETRZE TO WSZYSTKO !!!

ja mam dość tego tygodnia w obrabianiu psich spraw ... miała jechac na sterylizcję .. ale mój samochód zaraz po tym zastrajkował . ...
WIĘC suka jest po cichaczu u mnie w garażu .. jednak po tym jak smochód stoi pod grazem sie szybko okazało WHY i aferka w domu gotowa ....

jutro nie nie mam co z nią zrobić ..

jak sie znajdzie transport pojedziie na sterylkę ... POTEM CO ??????????????
w punkcie przetrzymań nie ma miejsc ..dzisiaj ostatnie zajął szkielet z lasu .

album na fb - [URL]http://www.facebook.com/media/set/?set=a.490873937623495.126881.173802145997344&type=1[/URL]

[IMG]http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/561742_490874064290149_209922060_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/302894_490874114290144_482482627_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/270138_490874190956803_126100085_n.jpg[/IMG]

..............

i to już kwintesencja ... DZISIEJSZY !!!!

[B]SZKIELET Z LASU POD SZYDŁOWCEM !!!!!!!!![/B]

album na fb - [URL]http://www.facebook.com/media/set/?set=a.422426667830163.98499.341541309252033&type=1[/URL]

[B] zajął ostatnie wolne miejsce w Punkcie Przetrzymań ... [/B]

30.11 - przywieziony z lasu pod Szydłowcem gdzie przybłąkał się chyba wczoraj .. koło leśniczówki .. zagryzł kurę z głodu .. co tu wiecej napisać ... po prostu MSAKRA ...

[IMG]http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/p206x206/558975_422426821163481_990960837_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/12184_422426891163474_1489550874_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/189992_422426861163477_1983074079_n.jpg[/IMG]

Edited by kama210