sortis Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 Z katalogu przedwystawowego FCI 302 - IRISH GLEN OF IMAAL TERRIER PSY Klasa Szczeniąt 1570 Lady Grey ARAGON SUKI Klasa Otwarta 1571 ULKENA of South Wind Kalyani :lol: Quote
Fuka Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 sortis, witaj w klubie! Też jestem poruszona odkąd je zobaczyłam:crazyeye::multi: Quote
Kati Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 :-o pierwszy raz będe miała możliwość zobaczyć je na zywo. :multi: No i jeden norfolk bedzie w katowicach :loveu: Quote
Malgosia44 Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 Ale super! To sa takie fajne pieski:multi: Po raz pierwszy widzialam 2 sztuki tej rasy 2 tyg. temu!! No wytarmosic sie je chcialo za uszyska :eviltong: Quote
Aluzja Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 sortis napisał(a): Z katalogu przedwystawowego FCI 302 - IRISH GLEN OF IMAAL TERRIER PSY Klasa Szczeniąt 1570 Lady Grey ARAGON SUKI Klasa Otwarta 1571 ULKENA of South Wind Kalyani :lol: :loveu: bedziecie zaskoczone jakie to...brzydkie:-))))))))) taki soft "bez nog" skromniej owlosiony. A mimo to piekne:-)):multi: Quote
borsaf Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 Nieśmiała prośba: Czy ktos mógłby wkleic fotę rych piesków? Nie koniecznie powyższych, ale z tej rasy. Nie mam pojecia jak wyglądają. Quote
tunio Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 borsaf napisał(a):Nieśmiała prośba: Czy ktos mógłby wkleic fotę rych piesków? Nie koniecznie powyższych, ale z tej rasy. Nie mam pojecia jak wyglądają. Sluze linkiem tego co wyszukalo google ;) http://www.google.pl/search?hl=pl&q=IRISH+GLEN+OF+IMAAL+TERRIER&lr= Quote
zadziorny Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 Borsaf chcesz - to masz: :lol: :cool3: :loveu: Quote
coztego Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 Znowu jakaś pomyłka genetyczna :lol: Ale słodziutka pomyłka ;) Quote
borsaf Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 Dziekuję, i przepraszam, że sama na to nie wpadłam, żeby sobie wygooglować:oops: Co do piesków, to są mądre, urocze, bystre, wdzięczne,.....kochane, ale, błagam, nie każcie mi mówic, że ładne:shake: Quote
Malgosia44 Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Wiecie co, Imaale, ktore widzialam, mialy duzo wiecej futra, w ogole nie byly strzyzone :eviltong: Maja miekki i gesty wlos, bo poglaskalam jednego ;) Quote
sortis Posted March 14, 2006 Author Posted March 14, 2006 coztego napisał(a):Znowu jakaś pomyłka genetyczna :lol: Ale słodziutka pomyłka ;) Wg wydawnictwa: GRUPA III FCI - Teriery - Wzorce Ras - tłumaczenie i opracowanie Elżbieta Chwalibóg Fragmenty z rozdziału IRISH GLEN OF IMAAL TERRIER - KRÓTKI RYS HISTORYCZNY ... glen of immal nie powstał jako rezultat krzyżówek i eksperymentów hodowlanych ... trzymany niestety tylko w okolicach Glen of Imaal, uważanego za pustkowie. Chłopi tych rejonów, potomkowie żołnierzy, którym przyznano ziemię w XVI i XVII w. za zasługi dla korony angielskiej, zmuszeni byli używać sprytu i naturalnej chytrości, by wyżyć na nieurodzajnych glebach. Pies, który by nie uczestniczył w tej codziennej walce o byt, nie byłby potrzebny. On musiał spędzać długie godziny obracając koło (podobne do młyńskiego - w którego wnętrzu biegał pies kręcąc rożen), brał udział też w pseudosporcie - walkach psów ... Zanim glen off imaal pokazał się na wystawach, pokolenia jego przodków pędziły życie ciężko pracując, co czyniło z niego twardego i zahartowanego, jakim jest dzisiaj ... Mnie ten pies podoba się bardzo, widziałam co prawda w całym moim życiu niewiele więcej niż dwadzieścia, i wszystkie w kondycji wystawowej, ale jaką ten pies ma wspaniałą mocną budowę! Jak jest wyważony! A ładny? Ładny jest chart afgański, ładny jest borzoj, i ładnych w ogóle nie szukałabym wśród terierów. Teriery nie miały być piękne, teriery miały dobrze pracować. Chociaż i ładny jeden wyszedł ... :lol: tybetański. Quote
vigor Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 zadziorny napisał(a):... Nasza sunia Rina jest mieszańcem i trochę podobna .... . Quote
coztego Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 vigor napisał(a): Nasza sunia Rina jest mieszańcem i trochę podobna .... . Tylko ładniejsza :lol: Quote
Jura Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 sortis napisał(a): A ładny? Ładny jest chart afgański, ładny jest borzoj, i ładnych w ogóle nie szukałabym wśród terierów. Teriery nie miały być piękne, teriery miały dobrze pracować. Chociaż i ładny jeden wyszedł ... :lol: tybetański. Sortis, jestem przekonana, że sama się z soba nie zgadzasz.;) Charty też nie miały być piękne tylko szybkie. Z tą pięknością to jakoś tak wyszło i u chartów i u terierów (no może z wyjątkiem jednego teriera... tybetańskiego - kupa kłaków;)). Quote
sortis Posted March 15, 2006 Author Posted March 15, 2006 Jura napisał(a):Sortis, jestem przekonana, że sama się z soba nie zgadzasz.;) Charty też nie miały być piękne tylko szybkie. Z tą pięknością to jakoś tak wyszło i u chartów i u terierów ... No tak, niechcący zasugerowalam, że charty hodowano dla urody :oops: , odszczekuję, oczywiście odszczekuję. A z tym tybetańskim to miał być taki żart. Niby terrier a ozdóbka... Quote
TuathaDea Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 vigor napisał(a):Nasza sunia Rina jest mieszańcem i trochę podobna .... . Trochę robi wielką różnicę ;) Glen ma stosunek masy ciała do wzrostu większy od stafforda, to naprawdę potężnie zbudowany pies, mimo że niewysoki. A mnie podobają się niebieskie. Quote
altacarya Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Norfolk z Węgier nie dojechał , ale mamy przecież w Polsce już jednego norfolka uroczo zwanego Kaziem (a może więcej?). Natomiast gleny to rzeczywiście sensacja :) Quote
Gosia_i_Luka Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Glen bomba! Uwielbiam takie 'kundlowate' psy. :lol: :loveu: Quote
Aluzja Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 altacarya napisał(a):Norfolk z Węgier nie dojechał , ale mamy przecież w Polsce już jednego norfolka uroczo zwanego Kaziem (a może więcej?). Natomiast gleny to rzeczywiście sensacja :) Wiem ,ze wiecej:-)ponieważ osobiscie przywiozłam z Holandii Slawkowi Stepinskiemu slodka czerwona suczke ...nie wiem jak wyglada teraz (urodz.2004) ale wiem ,ze byla na tyle urocza ,ze wcale nie chcialo mi sie mu jej oddawac:-):loveu: Quote
altacarya Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Aluzja - widzę,że jesteś zaangażowana :) fajnie. Nie wiedziałam o tej suce, bo jeszcze nie spotkałam jej na wystawie. A czy Pan Stępiński nie miał też kiedyś suki norwichki z Holandii? DObrze kojarzę? Quote
Aluzja Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 altacarya napisał(a):Aluzja - widzę,że jesteś zaangażowana :) fajnie. Nie wiedziałam o tej suce, bo jeszcze nie spotkałam jej na wystawie. A czy Pan Stępiński nie miał też kiedyś suki norwichki z Holandii? DObrze kojarzę? O ile wiem mial samca norwicha zwanego Heniem niestety nie pamietam jak mial rodowodowo -pies tez byl z Holandii. Co do norwichy to istotnie los tak ulozyl ,ze mam wielu dobrych znajomych wsrod hodowcow norwichy. Mialam w "rekach" wiele wspanialych zwierzat tej rasy poczawszy od zwyciezcow wystaw regionalnych po zwyciezcow Crufta:-)))) Dla mnie maja cudowny charakter i norwiche i norfolki ale...zostane przy airedale i manchesterach z ewentualnym "wzorkiem" w postaci lakelanda lub welsha . Quote
zadziorny Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Wrzucę kilka fotek z wystawy :cool1:. Hala główna ring honorowy: Hala główna - ringi (na 1 były wystawiane teriery :cool3:): część centralna: Quote
Recommended Posts