Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 448
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie ma za co dziękować, zrobiłam tylko banerek :)
Będzie więcej zdjęć pieska ? Jak się czuje ?
Jak będę dysponować gotówką to postaram się coś przelać.

Posted

Łapki pieska mają się lepiej, lecz nadal nie chodzi. Jeśli alinka zajrzy na wątek, to pewnie wiecej dopisze.
No i najwiecej wiesci na pewno po 24, bo wtedy wizyta u weta, to moze i foty przy okazji będą.

Posted

witam piesio czuje się dobrze nie wliczając tego że nadal nie chodzi,ale zrobił się ruchliwy i zasuwa po pokoju na dupce w tą i z powrotem czytałam na innych wątkach też o takim piesku co nie chodzi i nawet nie ma czucia a jednak nikt się nie poddaje jak będziemy u weta i będzie ze mną mroze to postaram się o zdjęcia a raczej ona zrobi bo ja muszę trzymać tygrysa,mam nadzieję że nie zrobi znowu obciachu i nie nasiusia a nie daj boże to drugie a po nim można się tego spodziewać ale nadal jestem jeszcze optymistką.

Posted

Foto-relacja z wizyty u weterynarza:

1.
Niko - już z wygolonym brzuchem- oczekuje na badanie USG i zastrzyki.

2.
Piesek miał zrobione badanie USG, które wykazało, że ma niesprawny pęcherz, gromadzi się w nim mocz. Związane jest to najprawdopodbniej z doznanym urazem, jest szansa, że przywrócenie ogólnej sprawności przyczyni się również i do polepszenia funkcjonowania dróg moczowych.

3. A tu już po wszystkim z dobrze widocznym wygolonym i za wielkim brzuchem.Stresik był, że hej.

[

4. Jeszcze jedno z brzucholem, oczy ma jak bombki na choinkę, takie okrągłe.

5. A tu już próba wstawania, bez podtrzymanki jednak nie da rady. Dr mówi, że odruchy sa już silniejsze i wyraźniejsze. Wyraził także nadzieję, że być może na następną wizytę Niko sam do niego przydrepta. Piesek nadal nie chodzi, jednak jest poprawa. Dziś dostał kolejne dwa bolesne zastrzyki - steryd (ma zadziałac w ciągu 3 tygodni i witamina). Na razie na tym koniec leczenia farmakologicznego. Pozostają dalsza rehabilitacja i cierpliwe czekanie.

Posted

Cieszę się bardzo, ze jest poprawa. Duzo wytrwalosci zycze w rehabilitacji pieska , bedziemy czekac na nastepne wiadomosci. Sliczny jest ten piesek . Pozdrawiam serdecznie P. Alinkę.

Posted

buba44 napisał(a):
karmie go raz dziennie i już ograniczyłam ilość ,odczułam to niosąc go w torbie do lekarza myślałam że ręce mi odpadną.
a może była by szansa skombinować trochę karmy dietetycznej bo na domowym napewno będzie dobrze wyglądał.

Posted

Ja Baryłę (6 letnia suczka po sterylizacji i nakazem ograniczania ruchu z powodu schorzenia stawów) odchudzałam najpierw na zmniejszonej ilości zwykłej karmy (weterynarz powiedział, że wcale nie muszę kupowac dietetycznej), a potem na domowym jedzeniu, z którego wyeliminowałam tzw. zapychacze (ryż, kasze, makarony, ziemniaki itd). Na domowym dostawała mięso, warzywa, owoce, biały ser, jogurt naturalny, algi, zółtka jajek od czasu do czasu jakiś psi gryzak dentystyczny lub psie ciasteczko jako nagrodę. Od grudnia schudła ok 5 kg i jest ogólnie zdrowa, ładna sierść, dobre wyniki krwi.

Posted

a czy moj przelew dotarl z 12.03.2010 - 50 zł. , bo nigdzie nie widnieje w rozliczeniu finansowym. poszedł z konta syna Marcin K. z Człuchowa? Napisalam dla Nico. Nie podalam ze od beataczl, nie pamietam bynajmniej.

Posted

beataczl napisał(a):
a czy moj przelew dotarl z 12.03.2010 - 50 zł. , bo nigdzie nie widnieje w rozliczeniu finansowym. poszedł z konta syna Marcin K. z Człuchowa? Napisalam dla Nico. Nie podalam ze od beataczl, nie pamietam bynajmniej.

Też zauważyłam, że Ciebie nie ma na liście z rozliczenia. Alinka powiedziała, że w najbliższym możliwym terminie zostanie to sprawdzone, trzeba bedzie poprosic bank o dokladne zestawienie. Jest to nieco skomplikowane organizacyjnie,poniewaz konto do wpłąt zostało użyczone przez jej mamę, a mama była na wyjeździe. Może juz zresztą wróciła. Najprawdpodobniej wpłata jest. Z pewnoscia Alinka szczegółowiej sie wypowie,gdy przeczyta Twoja wiadomosć.
Nowe wiadomosci o zdrowiu pieska ja również z przyjemnością przeczytam.

Posted

pani beato przelew wpłyną tylko ja pomyliłam nazwy darczyńców i dla tego została pani pominięta za moje roztargnienie przepraszam,a Nico dobrze się czuje ,nawet zaskoczył mnie i zaczął się bawić ale niestety nadal tył ciągnie za sobą.

Posted

Jeszcze sterydy dzialaja, jest nadzieja. A odchudzonko potrzebne, jak coś odloze to dam znac, i przesle na karme odchudzajaca. Pozdrawiam Panią i Nico. Prosimy pisac, co u Nicusia, ciesze sie , ze zaczal sie bawic.

Posted

buba, natrafilam na tym watku na takie oto opisy masazy dla sparalizowanego pieska Lucjusza, moze sie przyda jako zrodlo nowych inspiracji:

http://www.dogomania.pl/threads/111624-Kaleki-Lucjusz-zostaje-u-Basi-dA-ug-w-lecznicy-7-000/page112 :

"Pierwszy tydzień masażu (od 21.08.200) :
Napisał mysza 1
Opis ćwiczeń:- wykonywane powinny byc na leżąco na boku ( niewykonalne zwłaszcza w pojedynkę)

Lewa łapka:
1. Rozgrzewanie (ciepłe okłady, lampa)10 min.- 5 razy dziennie
2. Masaż:
A. rozgrzewający
B. uciskowy- od góry w doł
3. Zginanie/ prostowanie oraz odwodzenie i przywodzenie (od dołu w górę), 10 razy po 3 serie wolno
4. Rozgiągnie- wolno delikatnie
5. Masaż rozluźniający
6. Chłodzenie do 5 min.

Prawa- na razie nic, po zdjęciu szwów ciepłe okłady 5xdziennie po 10 min.
Drugi tydzień. Nowe zalecenia:

LEWA ŁAPA - po 20 powtórzeń
1) kompres rozgrzewający 5-10 min
2) masaż rozgrzewający i uciskowy
3) ćwiczenia z biernego zakresu ruchów (zginanie i prostowanie - wszystkie stawy, odwodzenie i przywodzenie - tylko staw biodrowy)

Każdy staw 20x w trzech seriach - czyli zwiększamy powtórzenia o 10 razy

4) rozciąganie kończyny tzn. trzymamy za koniec łapy, druga ręka na biodrze i lekko pociągając za koniec łapy maksymalnie prostujemy.
5) masaż rozluźniający
6) zimny okład 5 min

PRAWA ŁAPA - po 10 powtórzeń
1) 2) jak wyżej
3) ale bez stawu kolanowego - 10x w trzech seriach
4) masaż rozluźniający
5) zimny okład 5 min.

NOWE ĆWICZENIE - postawić Lucka na czterech łapach stabilnie i lekko popychać biodra rękoma z jednej strony na drugą, żeby się bujał na boki, kołysał, ale wolym tempem, 5 powtórzeń. Ale żeby nie przewracał się. To można ćwiczyć kilka razy w dzień, w wolnej chwili bez rozgrzewki. Na wzmocnienie mięśni grzbietu.

Mówiłam pani masażystce, że nie jesteśmy w stanie tego tak dokładnie robić i tyle serii... Czy to ma w tej sytuacji sens? Powiedziała, że MA SENS. Nie robienie nic nie ma sensu. No więc będziemy robić ile damy radę."

Posted

podobnie to u nas wygląda ale bez okładów rozgrzewających,wczoraj zauważyłam że jak sie tak ciągał po pokoju to delikatnie próbował jedną nogę sam podciągnąć to dopiero znikomy ślad ale coś się dzieje tak wogóle to widzę że NICO zrobił się leniwy patrzy tylko żeby włożyć go na tapczan i nawet podczas masażu potrafi spać.Dziękuję za pomięć pani Beacieczl.

Posted

[quote name='buba44']podobnie to u nas wygląda ale bez okładów rozgrzewających,wczoraj zauważyłam że jak sie tak ciągał po pokoju to delikatnie próbował jedną nogę sam podciągnąć to dopiero znikomy ślad ale coś się dzieje tak wogóle to widzę że NICO zrobił się leniwy patrzy tylko żeby włożyć go na tapczan i nawet podczas masażu potrafi spać.Dziękuję za pomięć pani Beacieczl.oraz mroze że myśli o nas i za wykonanie dużej pracy dzięki:lol:

Posted

a mozna zapytac, czy Nico ma kąpiele - bo podobno to tez bardzo skuteczne , jak musi się poruszać w wodzie i sam tymi łapkami zamiatac, na tą nadwagę też by mogło przy okazji pomóc. Wiem , że to praco i czasochłonne, ale poczytałam w dogomanii, w podobnych przypadkach , że super pomaga, jak piesio sam popływa sabie. Efekty są.

Posted

oczywiście jest to wskazane i nawet zalecane przez lekarza tylko mam z tym problem ponieważ nie mam wanny tylko prysznic i tu pływanie odpada ale wymyśliłam że po świętach zamówie pralnie tam jest wanna i zobaczymy.