MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='LALUNA']Maxxel są ludzie którzy powaznie myśla o sporcie i jedni nie kupuja psa bez ogona bo z ogonem moze byc lepszy, a inni nie kupuja psa bez ogona bo nie beda mogli brac udział w zawodach w innych krajach. To proste. Nikt psa nie wywala z tego powodu, bo kupuje sobie z ogonem. [/quote] Są też ludzie którzy poważnie myślą o innym użytkowaniu psa w którym skopiowany ogon jest zaletą. Dla psa, nie dla właściciela. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='MARS']Są też ludzie którzy poważnie myślą o innym użytkowaniu psa w którym skopiowany ogon jest zaletą. Dla psa, nie dla właściciela.[/QUOTE] Mars ale ja to jak najbardziej rozumiem. Certyfikat prób użytkowych i bede za. Tylko ze Maxxel nie zajmuje sie polowaniami i doskonale sobie zdajesz sprawe ze psów z certyfikatem bedzie naprawde znikomy procent a juz napewno nie beda do nich nalezały sznaucerki ani yorki Quote
MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Wszystkie psy z grupy VII będące zapisane w ZKwP aby móc otrzymac uprawnienia hodowlane muszą przejśc próby pracy. Quote
maxxel Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE]Maxxel są ludzie którzy powaznie myśla o sporcie i jedni nie kupuja psa bez ogona bo z ogonem moze byc lepszy, a inni nie kupuja psa bez ogona bo nie beda mogli brac udział w zawodach w innych krajach. To proste. Nikt psa nie wywala z tego powodu, bo kupuje sobie z ogonem.[/QUOTE] Ja o psim sporcie powaznie nie mysle.Dlatego tez wybralem psa ktory mi sie podoba,zwlaszcza w pierwotnym wzorcu(choc uszy niekopiowane..) [QUOTE] Co do pływania nie pisałam ze bez ogona sie utopi. Poprostu na tym filmiku widac jak ogon mu pomaga w pływaniu. Osoby niepełnosprawne, bez rąk, lub nóg tez mogą doskonale pływac nie tylko sie nie utopia, ale i pływaja lepiej i szybciej niz niktóre z rekoma i nogami. Ale konkurencje Olimpijskie i Para Olimpijskie nie sa łączone, bo osoby niepełnosprawne nie mialyby szans. Co nie znaczy ze na Para Olimpiadzie walcza o przezycie na basenie aby sie nie utopic [/QUOTE] na te porownania niechce mi sie odpisywac. [QUOTE] A co do tego ze znałes psa z ogonem który dozył sedziwego wieku. Niektórzy palacze tez dozywaja, ale nie zmieni to faktu ze inni nie i z tego powodu umieraja na raka płuc. Te aspekty zdrowotne są podane przez weterynarzy, a nie przez zwolenników niekopiowania. Dane sa na podstwaie ich dlugoletniej praktyki i przebadaniu wielu tysiecy psów. I pewnie w tych badaniach trafiały się psy którym nic nie było, ale widac były i takie któe chorowały. I temu psu który miała powikłania naprawde było pewnie obojetne ze inny nie miał. Noc hyba ze chcesz powiedziec ze miała pecha. [/QUOTE] Za kazdym razem probujecie wmowic,ze psy bez ogona sa kalekie.Poprosze o te statystyki w ktorych sie mowi ,ze psy kopiowane sa slabsze od ich odpowiednikow z ogonami. Quote
TuathaDea Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='LALUNA']Mars ale ja to jak najbardziej rozumiem. Certyfikat prób użytkowych i bede [B]za[/B].[/quote] [quote name='MARS']Wszystkie psy z grupy VII będące zapisane w ZKwP aby móc otrzymac uprawnienia hodowlane muszą przejśc próby pracy.[/quote] No to jakiś postęp osiągnęliśmy. LALUNA jest [B]za[/B] kopiowaniem ogonów u szczeniąt po psach użytkowych z grupy VII :loveu: Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='MARS']Wszystkie psy z grupy VII będące zapisane w ZKwP aby móc otrzymac uprawnienia hodowlane muszą przejśc próby pracy.[/quote] Ale nie kazdy kupuje sobie psa do pracy, wiec tylko Ci którzy zamówia sobie do hodowli zamówia sobie cietego. A mimo tej szumnie zapowiadanej całej 7 grupy to doskonale wiesz ze czesc tych ras nie wystepuje w Polsce, a seterom które są w 7 grupie chyba nie zamierzasz ciać ogonów :cool3: A sznaucerków i yorków tam chyba nie ma. Quote
TuathaDea Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='LALUNA']Ale nie kazdy kupuje sobie psa do pracy, wiec tylko Ci którzy zamówia sobie do hodowli zamówia sobie cietego.[/quote] Ty to rzeczywiście "specjalistka" jesteś, skoro uważasz, że kilkudniowe szczenię można wyselekcjonować do pracy. Quote
maxxel Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='LALUNA']Mars ale ja to jak najbardziej rozumiem. Certyfikat prób użytkowych i bede za. Tylko ze Maxxel nie zajmuje sie polowaniami i doskonale sobie zdajesz sprawe ze psów z certyfikatem bedzie naprawde znikomy procent a juz napewno nie beda do nich nalezały sznaucerki ani yorki[/quote] Acha czyli ten nieliczny procent jest rozgrzeszony,tak?Na marginesie dlaczego sznaucer nie moze byc psem uzytkowym?Olbrzymy i sredniaki wykorzystywane sa w niemieckiej policji np.. Quote
MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='LALUNA']Ale nie kazdy kupuje sobie psa do pracy, wiec tylko Ci którzy zamówia sobie do hodowli zamówia sobie cietego. A mimo tej szumnie zapowiadanej całej 7 grupy to doskonale wiesz ze czesc tych ras nie wystepuje w Polsce, a seterom które są w 7 grupie chyba nie zamierzasz ciać ogonów :cool3: A sznaucerków i yorków tam chyba nie ma.[/quote] Oczywiście seterom nikt nie będzie ciął ogonów. Mają je tak owłosione że narażenie na urazy jest dużo mniejsze. Także krótkowłosym pointerom nikt nie tnie bo to psy do pracy w otwartym polu a nie w zaroślach. Jednakże tak jak pisze TuathaDea, wybór szczenięcia do pracy to nie kwestia pierwszych trzech dni ale ostatnich dwóch tygodni przebywania w hodowli. I żeby nie było niejasności. Ja nie jestem zwolennikiem bezwględnego cięcia ogonów wszystkim rasom mysliwskim u których je się tnie, jestem zwolennikiem prawa do wyboru między takim a takim. Quote
TuathaDea Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='MARS']I żeby nie było niejasności. Ja nie jestem zwolennikiem bezwględnego cięcia ogonów wszystkim rasom mysliwskim u których je się tnie, jestem zwolennikiem prawa do wyboru między takim a takim.[/quote] :hand: [B][COLOR=darkolivegreen]"On, choć i niedźwiedziowaty, a poza tym cham i glista,[/COLOR][/B] [B][COLOR=darkolivegreen]Woli dojść do kompromisu, na którym i on skorzysta,[/COLOR][/B] [B][COLOR=darkolivegreen]I przeciwnik. Konsekwencja gołych faktów rzadko prze go[/COLOR][/B] [B][COLOR=darkolivegreen]Do konkluzji ostatecznej skutku nieodwołalnego."[/COLOR][/B] [SIZE=1]/"Samica swego gatunku" - Rudyard Kipling/[/SIZE] Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='maxxel']Acha czyli ten nieliczny procent jest rozgrzeszony,tak?Na marginesie dlaczego sznaucer nie moze byc psem uzytkowym?Olbrzymy i sredniaki wykorzystywane sa w niemieckiej policji np..[/quote] Maxxel nie jest rozgrzeszany, ale też trudno nie brac pod uwage racji mysliwych jezeli maja wystarczajace argumenty. Równie dobrze mozesz spytac się czy użycie psa w polowaniu gdzie moze poniesć kalectwo lub smierc moze byc rozgrzeszone. Te psy nie musza brac udziału w polowaniu, a polowanie to nie jest koniecznosc wyzsza jak uzycie psa policyjnego w niebezpiecznej akcji. Kiedy idzie na szale życie człowieka a psa zawsze człowiek bedzie wazniejszy. Chociaz w polowaniu takie porównanie nie ma miejsca. A na marginesie sznaucer olbrzym podlega próbom pracy. Średni nie. To FCI ustala które psy podlegaja jakim próbom i praca w policji nie podlega jako próbie użytkowej. Moze dlatego ze wiekszosc psów to mieszańce skupowane od handlarzy owczarki niemieckie, gdzie niegdzie pojawia się belg, no ale im nikt nie obetnie ogona. TYm bardziej ze skupuje sie psy dorosłe. Zreszta niemieckim tez odpada cokolwiek obcinac. Tak wiec z Olbrzymiem mozesz zdobyć uprawnienia uzytkowe zdajac IPO. No i tutaj trudno by bylo Ci podac chociaz jeden racjonalny argument aby uzasadnic koniecznosc. Bo o ile myśliwi powołują sie na trudna prace w lesie, zaroślach, norach, to IPO jest rozgrywane na boisku gdzie nie ma nawet drzewek ani jednego krzaczka, a pozorant nie tylko ze nie moze chwytac psa za cokolwiek nie mówiac juz o ogonie, to nawet uderzenie pałak jest w scisle okreslonych miejscu z daleka od ogona czy uszu. Wiec nawet naciaganego powodu nie znajdziesz. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE]Ja nie jestem zwolennikiem bezwględnego cięcia ogonów wszystkim rasom mysliwskim u których je się tnie, jestem zwolennikiem prawa do wyboru między takim a takim.[/QUOTE] A czy jestes zwolennikiem kopiowania wyłącznie z powodu estetycznego? Psom które nigdy nie beda polowac, psom które pełnia funkcje wyłącznie ozdobną i towarzyszaca. :cool3: Quote
MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Toć już mówiłem [quote name='MARS'] jestem zwolennikiem prawa do wyboru między takim a takim.[/quote] Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='MARS']Toć już mówiłem[/quote] Ale w tym samym zdaniu mówiłes o psach myśliwskich, a ja sie nie pytam o nie Quote
MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Nie znam się na psach niemyśliwskich, na tyle by wiedzieć jakie u nich hodowca widzi korzyści z kopiowania bądź nie. Skoro widzi to znaczy że jakieś być muszą. Dlatego też nie jestem zdecydowanym przeciwnikiem kopiowania u tych psów bo się na tych rasach nie znam na tyle aby móc wyrażać autorytatywne opinie. Więc i tu moje podejście jest takie samo. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='MARS']Nie znam się na psach niemyśliwskich, na tyle by wiedzieć jakie u nich hodowca widzi korzyści z kopiowania bądź nie. Skoro widzi to znaczy że jakieś być muszą. [/quote] To jest wymijajaca odpowiedz. Korzysci są: pies ładniej wygląda. Czy to dla Ciebie wystarczajacy argument, argument dla weterynarza? Quote
maxxel Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE]Maxxel nie jest rozgrzeszany, ale też trudno nie brac pod uwage racji mysliwych jezeli maja wystarczajace argumenty. Równie dobrze mozesz spytac się czy użycie psa w polowaniu gdzie moze poniesć kalectwo lub smierc moze byc rozgrzeszone. [/QUOTE] Racja mysliwych czy moze ich lobby zbyt mocne ,zeby ich pietnowac?? [QUOTE] Te psy nie musza brac udziału w polowaniu, a polowanie to nie jest koniecznosc wyzsza jak uzycie psa policyjnego w niebezpiecznej akcji. Kiedy idzie na szale życie człowieka a psa zawsze człowiek bedzie wazniejszy. Chociaz w polowaniu takie porównanie nie ma miejsca. [/QUOTE] Psy tez nie musza brac udzialu w agility czy frisbee,gdzie tez narazane sa na urazy.Prosze tylko mi nie mow ,ze tak sie nie dzieje.Zakladam hipotetycznie.. [QUOTE] A na marginesie sznaucer olbrzym podlega próbom pracy. Średni nie. [/QUOTE] sredniak moze podlegac proba pracy [QUOTE]To FCI ustala które psy podlegaja jakim próbom i praca w policji nie podlega jako próbie użytkowej. Moze dlatego ze wiekszosc psów to mieszańce skupowane od handlarzy owczarki niemieckie, gdzie niegdzie pojawia się belg, no ale im nikt nie obetnie ogona. [/QUOTE] Natomiast straz wykozystuje rasy zarejstrowane przez FCI,sznaucer sredni jest na liscie psow z ktorymi strazacy/ratownicy wspolpracuja Quote
maxxel Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE] Korzysci są: pies ładniej wygląda. Czy to dla Ciebie wystarczajacy argument, argument dla weterynarza? [/QUOTE] Moga byc..Ladny pies,zawsze znajdzie potencjalnego nabywce.Wzbudza zainteresowanie.Nobilituje hodowce do dbanie o niego etc. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE]Psy tez nie musza brac udzialu w agility czy frisbee,gdzie tez narazane sa na urazy.Prosze tylko mi nie mow ,ze tak sie nie dzieje.Zakladam hipotetycznie.. [/QUOTE] Nie grozi im cieżkie poranienie kalectwo ani śmierc. Pies który idzie na zwierza ryzykuje za kazdym razem. [QUOTE]sredniak moze podlegac proba pracy[/QUOTE] MAsz liste zatwierdzonych w naszym ZK i nie podlega. Ale owszem mozesz startowac w IPO jak z kazdą inną rasą. Tylko co to zmieni? Tam ogony się nie łamia. I o ile mysliwi dysponuja pojedynczymi zdjeciami to z IPO nie znajdziesz ani jednego aby się ogon złamał. [QUOTE]Natomiast straz wykozystuje rasy zarejstrowane przez FCI,sznaucer sredni jest na liscie psow z ktorymi strazacy/ratownicy wspolpracuja [/QUOTE] Na stronie policji tez znajdziesz liste kilku ras preferowanych, ale nie pisza ze musza miec rodowody. No i to ze sa wykozystywane niektóre osobniki w policji nie ma znaczenia na uzytkowsc. Bo FCI nie uznaje użytkowsci w policji. A to FCI decyduje które uprawnienia uzytkowe moga być usprawiedliweniem dla ciecia ogona. IPO nie daje takiej mozliowsci. Bo ogon od powiewu wiatru sie nie łamie. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='maxxel']Moga byc..Ladny pies,zawsze znajdzie potencjalnego nabywce.Wzbudza zainteresowanie.Nobilituje hodowce do dbanie o niego etc.[/quote] MAxxel, ja sie pytam czy jest to wystarczajacy powód dla weterynarza. Chyba ze dajesz glos za tym ze weterynarz powinien uwzględnic ten powód Quote
MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Na forum nie wypowiadam się jako lek wet tylko jako zwykły obywatel, posiadacz i hodowca psów. Jako wet nie tnę uszu ani ogona, ale nie z powodu że się boję jakiejś niedopracowanej ustawy tylko z takiego prozaicznego że się na tym nie znam i nie chciałbym zabiegu spieprzyć. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='MARS']Na forum nie wypowiadam się jako lek wet tylko jako zwykły obywatel, posiadacz i hodowca psów. Jako wet nie tnę uszu ani ogona, ale nie z powodu że się boję jakiejś niedopracowanej ustawy tylko z takiego prozaicznego że się na tym nie znam i nie chciałbym zabiegu spieprzyć.[/quote] Nie pytam się Mars czy tniesz. Pytam się o przekonania czy dla weterynarza powód estetyczny jest dostatecznym argumentem aby wykonac zabieg. Skoro boisz się powiedziec tak lub nie bo obawiasz się ustawy, to załózmy hipotetyczna sytuacje gdybys był w kraju gdzie wszystko jest dozwolone. Chodzi mi tylko o zasady- etyke weterynarza a nie o prawo. Wiec nie bój się podstepu. Tu go nie ma. Quote
MARS Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Z punktu widzenia etyki byłby tak samo wystarczający jak powód do kastracji kocura "by w domu nie śmierdziało". Quote
maxxel Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE] Na stronie policji tez znajdziesz liste kilku ras preferowanych, ale nie pisza ze musza miec rodowody. No i to ze sa wykozystywane niektóre osobniki w policji nie ma znaczenia na uzytkowsc. Bo FCI nie uznaje użytkowsci w policji. A to FCI decyduje które uprawnienia uzytkowe moga być usprawiedliweniem dla ciecia ogona. IPO nie daje takiej mozliowsci. Bo ogon od powiewu wiatru sie nie łamie. [/QUOTE] No ale psy ratownicy to juz chyba inna bajka.. Quote
maxxel Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [QUOTE] MAxxel, ja sie pytam czy jest to wystarczajacy powód dla weterynarza. Chyba ze dajesz glos za tym ze weterynarz powinien uwzględnic ten powód [/QUOTE] Prawdopodobnie veci bagatelizuja sprawe kopiowania,wiedzac o jej nieszkodliwosci i skali domniemanego cierpienia.Jestem swiecie przekonany,ze gdyby w tej chwili zniesiono ta ustawe,95% z nich ochoczo przystapilo by do ciecia. Quote
Recommended Posts