Jasza Posted January 24, 2015 Author Posted January 24, 2015 Wszystkiego najlepszego Jotpeg! :):):) Ja obchodzę urodziny i imieniny mi kompletnie umykają ;) Quote
edytaanna Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Spóźnione ale bardzo serdeczne życzenia z okazji Imienin![attachment=8946:20140916_133146.jpg] Quote
Jasza Posted January 28, 2015 Author Posted January 28, 2015 Dziękuję :) Ślady śladowe i tropy tropowe ;) Wraca normalność. Kuśtykamy po śniegu i czuję, że przynajmniej jeśli wywinę orła - to będę miała miękkie lądowanie ;) Wczoraj wybraliśmy się na chwilkę do lasu, a potem żałowałam, że nie mam sanek, które Tobołki mogłyby dociągnąć do domu. Quote
maciaszek Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 A Twój ślad?! I pamiętaj Jaszo, nie nadwyrężaj nogi! Quote
maciaszek Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 a skąd wzięliscie śnieg? A to u Was nie ma śniegu??!! Quote
jotpeg Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Kontuzjowani - ostrożnie z tym śniegiem!!! Quote
Jasza Posted February 5, 2015 Author Posted February 5, 2015 Śniegowo i zimowo... Domowo i spaniowo... A jedna z moich opuncji wypuszcza nowe uszko... Quote
maciaszek Posted February 5, 2015 Posted February 5, 2015 Ale to pierwsze zdjęcie jest piękne! Aż miło popatrzeć :) Jak Twoja noga? Quote
Jasza Posted February 6, 2015 Author Posted February 6, 2015 Tak, na Hugobergu jest pięknie i bajkowo. Tobołki szczęśliwe. I ja też ;) Noga jakoś tak. Quote
jotpeg Posted February 6, 2015 Posted February 6, 2015 Tak, na Hugobergu jest pięknie i bajkowo. Noga jakoś tak. ... i czysto!!! a noga pewnie nie bardzo, hę? Quote
Jasza Posted February 7, 2015 Author Posted February 7, 2015 Czysto :):):):) Misia tarza się w śniegu średnio dziesięć razy w ciągu spaceru ;) Reksio - oczywista oczywistość - wybiera tylko wydeptane ścieżki. Pięknie jest wrócić do domu po mroźnym, białym wędrowaniu. Upiec ciasteczka. Zobaczyć film. Poczytać. Tymczasem roślinnośc domowa oszalała z powodu słońca opierającego się o szyby. Wszędzie nowe listki, nowe korzonki i jakby wiosna w środku zimy. Nawet niedorosły fikusik po drastycznym zabiegu obcinania liści wypuszcza nowe, delikatne i drobne niczym skrzydła złotooka. A wczoraj ciemnym rankiem znalazłam w śniegu wyrzucony badyl, z ziemią uformowaną jeszcze na kształt doniczki. To szeflera i mam nadzieję, że odżyje. Niestety wszystkie liście zmarzły i obecnie wygląda...chmm...tak ;):) Fikus.. Zanim spadł śnieg, znalazłam w lesie ledwo wykiełkowany kasztan. Zabrałam do domu, wsadziłam do doniczki a teraz rośnie jak szalony. Niech wytrzyma do wiosny. Znajdę mu ładne miejsce. Quote
jotpeg Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 A wczoraj ciemnym rankiem znalazłam w śniegu wyrzucony badyl, z ziemią uformowaną jeszcze na kształt doniczki. To szeflera i mam nadzieję, że odżyje. to mamy podobnie! ja też przygarniam wyrzucane domowe rośliny, w tym całą skrzynkę pelargonii, które wyglądały jak śmieć, a kwitną jak szalone. Quote
Jasza Posted February 10, 2015 Author Posted February 10, 2015 Niech dobrze rosną i pięknie kwitną. Bardzo lubię pelargonie; moje na razie są tylko listkowe, na kwiaty będę musiała poczekać. Czy geranium kwitnie? Jest piękne, cudownie pachnie, bujnieje w oczach i planuję je rozmnożyć. Quote
jotpeg Posted February 10, 2015 Posted February 10, 2015 Czy geranium kwitnie? Jest piękne, cudownie pachnie, bujnieje w oczach i planuję je rozmnożyć. Tego nie wiem, u mnie nie kwitło, tylko - tak jak piszesz - rosło, i rosło, i pachniało :) Quote
maciaszek Posted February 10, 2015 Posted February 10, 2015 Moja babcia miała geranium, nie kojarzę by kwitło. Quote
Jasza Posted February 11, 2015 Author Posted February 11, 2015 Doczytałam. "W mieszkaniu bardzo rzadko kwitnie ponieważ jest rośliną wymagającą przejścia przez okres niskich temperatur. Dlatego u naszych babć, kiedy w mieszkaniach były piece kwitła niezawodnie w okresie letnim". Quote
Jasza Posted February 11, 2015 Author Posted February 11, 2015 Góra Hugona oblepiona jest śniegiem jak mokrą watą. Niebo wisi nisko wilgotną, gołębią szarością. Tobołki zbierają perełki wody wiszące na pochylonych trzcinach i nawłoci. Unoszą je na swoich noskach, brwiach i wąsach. Ja brnę w ciężkim śniegu niczym Rocky Balboa, sposobiący się do walki z wrednym Ruskiem. Kwieciste kalosze wróciły do łask i chlupoczą z ukontentowaniem. Leśne ślady pociemniały, poszarzały, wypełniły się wodą, jak małe jeziorka albo kałuże. Nie potrafimy się powstrzymać: zatrzymujemy się co chwilę; Tobołki węszą zapamiętale a ja pstrykam zdjęcia. Małe, mysie tropy, jak ścieg biegnący na wskroś, na przełaj, przez łąkę. Zajęcze ślady igrekowe. Ciężkie i mocne odbicia ratek dzików i mniejsze, sarnie. Mokry wrotycz pochyla się nisko; udaje że on, to nie on. Zrywam pobrązowiałe guziki, rozcieram w rękawiczkach. Pachnie kamforą i latem. Ogrzaną słońcem łąką. Trochę trawą. Pachnie naszym wędrowaniem, które już niedługo. Quote
Patmol Posted February 12, 2015 Posted February 12, 2015 u nas śnieg był tylko raz -jeden dzień nastepnego dnia juz stopniał Caillou była zachwycona Młody jeśdił na sankach z wałów nadrzecznych a teraz znou jest ciepło w zeszłym roku nawet jeden dzień snieg sie nie utrzymał i nie udało nam się wyjśc na sanki Quote
Jasza Posted February 12, 2015 Author Posted February 12, 2015 Nas w tym roku zima zachwyciła pod każdym względem... A to nie wiem czyje mogą być slady... Quote
Jasza Posted February 12, 2015 Author Posted February 12, 2015 Gdybym była Aragornem, wiedziałabym ;) Wiem jedynie, że takie brudne ścieżki zostawiają za sobą tylko dziki.. Wychodzą spośród trzcin, gdzie pod śniegiem schowane jest błoto i rozsiewają na śniegu brudne krople. A ślady czwórkowe: zające... Tobołki szczęśliwe... Quote
Jasza Posted February 12, 2015 Author Posted February 12, 2015 Kula w szczególny sposób ;)... Reksio odsypia... Quote
Jasza Posted February 12, 2015 Author Posted February 12, 2015 Na dużej łące istnieje ziemiomorze... A w lesie, ech... Pozdrawiamy. Widzieliście film "Charlie musi umrzeć"? https://www.youtube.com/watch?v=HWgkrxu5o5w&list=RDtxcGglxnZTI&index=3 Znacie słowo "płaszszy"? W sensie: bardziej płaski? ;) ;) 1 Quote
Recommended Posts