lonka Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Pumilka wysłałam foty mojich dziewczynek z MP.Zgrany duet z nich był.:lol:
EwikB Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 [quote name='ELSING'],Flash przegrał porownanie z Magnatem ale trudno porównywać 1.5 rocznego pieska z czterolatkiem( chociażby ze względu na długość włosa).[/quote] Myśle ze nie tylko chodziło o włos i wiek wygranego psa;) w zeszłym roku będąc o rok młodszym Magnat nie tylko wygrał rasę ale i całego BIS-a na Klubie:evil_lol: :evil_lol: Wielokrotnie miałam okazję konkurować z Magnatem na wyborach grupy i poza włosem ma wiele innych atutów
ELSING Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Magnat jest pięknym psem i to nie podlega dyskusji.Ale nie powiecie ze wiek w pewnych momentach nie pomaga.Gdy ja wystawiałałam w kl.otwartej gdy sunia miała 15mc to sunia która miała 3 lata zdecydowanie górowała włosem(długością) .Anatomicznie były i moja i ta druga sunia idealne,lecz przez długośc włosa przegrałam.Nie upieram się ze w przypadku Magnata było podobnie,lecz generalnie tak jest,że znakomita anatomia to 40% sukcesu,sposób poruszania ok.20%,cechy płci ok,10% a reszta to szata.A tak na marginesie dowiedziałam się że Da Vinci wczoraj zdobył CWC.Zw.Rasy i puchar dla Zw.Rasy(w Bydgoszczy) Gratulacje dla Właściciela i pieska!!!:multi:
Baha Posted May 5, 2006 Posted May 5, 2006 bosze, jak miło oglądać takie piękności... jednak dobrze przygotowany shicak jest piękny:) Gratulacje dla wszystkich:-)
SuperGosia Posted May 5, 2006 Posted May 5, 2006 [quote name='Baha'] i troszke zmiana tematu, ale tez wystawowy zerknijcie na Suuper gumeczki lateksowe:happy1: Dla zainteresowanych podaje link [URL="http://www.allegro.pl/item102550768_..._dla_psow.html"]http://www.allegro.pl/item102550768_..._dla_psow.html[/URL][/quote] Baha, jak jeszcze wyslesz po PW kazdemu wlascicielowi Shih, LA i innych "zagumkowanych", to Cie zaczne podziwiac :evil_lol: P.S. Masz ladnego Shih, glosowalam na niego w pierwszym podejsciu Wystawy Internetowej na Kynologii :lol:
Wind Posted May 6, 2006 Posted May 6, 2006 Baha, Czy to Ty sprzedajesz te gumeczki? Gdzie nie zerkne tam Twoja reklama. A czytalas Regulamin Forum? Spam jest na Dogo zabroniony :diabloti: W.
EwikB Posted May 6, 2006 Posted May 6, 2006 [quote name='Baha']i troszke zmiana tematu, ale tez wystawowy zerknijcie na Suuper gumeczki lateksowe:happy1: Dla zainteresowanych podaje link [URL="http://www.allegro.pl/item102550768_..._dla_psow.html"]http://www.allegro.pl/item102550768_..._dla_psow.html[/URL][/quote] Kolorki fajne , ale cena mało konkurencyjna ;)
renia13 Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 O rany...:-( dopiero tu dotarlam , przeczytalam z wielkim zainteresowaniem wiekszosc postow i okazuje sie ze dawno nikt tu nie pisze , a ja jako ze mam shih tzaka mam tak wiele pytan o rady , choc czasami moze komus wydadza sie smieszne dla mnie bardzo wazne . Szkoda ze nie ma nikogo , a moze gdzies jest inny taki temat ? i wogole to pozdrawiam i witam wszystkich posiadaczy Shih Tzu..:p no szkoda , ale moze sie ktos odezwie , bede tu zagladac .
pumilo2 Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 Jeśli masz pytanie, to zadaj je ;) Wbrew pozorom sporo właścicieli szicków czyta to forum... Chociaż ostatnio faktycznie jest niezły zastój! Nawiasem mówiąc hodowca, od którego masz psa też powinien Ci służyć radą.
renia13 Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 :p oo , bardzo sie ciesze , witam. Mam bardzo dobre uklady z hodowca zarowno ze strony matki jak i ojca mojego shih tzu. Uwzam jednak ze nigdy nie dosc wiedzy , szczegolnie dla laika jak ja . Jesli mimo tego ktos zechce powiedziec o swoich doswiadczeniach to bede bardzo wdzieczna . :p Moj piesio skonczyl 10 miesiecy i jest wlasnie w okresie zmiany wlosa z dzieciecego na ten doroslejszy. Jest psem zyjacym normalnie , czyli biegajacym gdzie sie da i po czym sie da bo nasze spacery sa dluugie.chodzi w ubrankach ale poza tym ze nie brudzi sie tak bardzo i nie czepia nic typu patyczki , mam problem z koltunami, szczegolnie na lapkach , pod pacha i brzuszku. stosuje lanoline miedzy kapielami , Koltuny jenak zatruwaja zycie szczegolnie jemu , nie wiem jak sobie radzicie , badz radziliscie z nimi w takim okresie ? co najlepiej i jak zastosowac ? dodam ze zyje na codzien z szetlandem i zabawy przeroznego typu nie maja konca . tarmosza sie ile sie da , ale jak zabronic im zabawy? dlatego pytam o Wasze doswiadczenia z tego okresu.
SuperGosia Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Reniu - wymiane wlosa po prostu trzeba przeczekac :p Na razie natluszczaj go i staraj sie nie dopuszczac do tworzenia koltunow. Lapki to "pikus", zobaczysz, co bedzie jak zacznie wymieniac wlos na glowie i boczkach. Jesli chcesz, by piesek uczestniczyl w wystawach - musisz zakonczyc takie zabawy pomiedzy obydwoma psami. Wiem co mowie ;) To ja pisalam wirtualnym znajomym: poznacie mnie po wygryzionym Shih Tzu :D
shih tzu Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 Od jakiego wieku[szczeniaka]wyrywa się włoski z uszu?
bursztynki Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 [quote name='devegacja']Od jakiego wieku[szczeniaka]wyrywa się włoski z uszu?[/quote] :crazyeye: od 6 tyg , ale są różne opinie na temat wyrywania włosków w uszach , ja mam hawany i cotoniki i wyrywam te włoseczki :lol:
Aisa_ Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 [quote name='SuperGosia'] Jesli chcesz, by piesek uczestniczyl w wystawach - musisz zakonczyc takie zabawy pomiedzy obydwoma psami.[/quote] Tylko jak niby to zrobić? A ja jeszcze spytam, bo jestem laik kompletny: O co chodzi z natłuszczaniem włosa? Od których mcy można natłuszczać? Jak często? Czym? :eviltong: Dzieki za odpowiedzi.
karolayna Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 [quote name='Aisa_']Tylko jak niby to zrobić? A ja jeszcze spytam, bo jestem laik kompletny: O co chodzi z natłuszczaniem włosa? Od których mcy można natłuszczać? Jak często? Czym? :eviltong: Dzieki za odpowiedzi.[/quote] odezwij sie na gg to Ci powiem co i jak
dianthus Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 Jak już odkopaliście ten temat to może ja wyjdę"do tablicy":cool3: . Co do lanoliny to użyłam jej wiele lat temu jeden raz i było to totalne nieporozumienie.Shih ma WŁOS, a lanolina dobrze sprawdza się przy sierści.Włos jest oklejony, ciężki do czesania, a na dokładkę lanolinę ciężko ściągnąć z włosa (najlepiej robi się to przy pomocy oliwki z oliwek).Jak już się toto ściągnie z włosa to natychmiast psa trzeba wykąpać. Co do kołtunienia się to [B]psa wyczesać przy użyciu dobrego nienatłuszczającego sprayu.Wykąpać, nałożyć wg przpisu odżywkę.CZESAĆ PSA PÓKI JEST MOKRY!!!Wyschnie w trakcie czesania.[/B]Czesze się na mokro aby doczesać ewentualne niedoróbki z wcześniejszego czesania.Czesze się najpierw rzadkim grzebieniem (pisałam o takim we wcześniejszych postach), potem szczotka(też opisana)i jeszcze raz grzebieniem.Psiaki wymnieniające włos trzeba często kąpać i czesać aby nie dopuścić do kołtunów.I przypominam NIE CZESZE SIĘ NA SUCHO!!! Co do pytania Aisy od kiedy natłuszczać włos to moje prywatne zdanie jest takie ; IM PÓŻNIEJ TYM LEPIEJ.Natłuszczanie szczenięcego włosa mija się z celem.Cała zabawa polega na prawidłowym czesaniu dobrym sprzętem i używaniu dobrego szamponu i odżywki. Natłuszczanie włosa ma na celu jego ochronę jak i zwiększenie objętości.Część oleju wchłania się ,a reszta stanowi warstwę ochronną przed łamaniem się ,kołtunieniem, płowieniem.Jeśli ktoś psa papilotuje to jest to bezwzględnie wymagany pod nie podkład. A jak często? A przed każdą kąpielą :eviltong: (2-3 godziny), po kąpieli i co drugie czesanie (na zmianę z nienatłuszczającym dobrym preparatem do czesania). Co do wyrywania wlosów z uszu to skubanie maleńkiemu szczeniaczkowi jest wg mnie barbarzyństwem.[B]Włos w uszkach musi być dobrze przerośnięty żeby można było go wyrwać![/B]Ja najwcześniej skubałam u 5-cio miesięcznej suki ale miałam i takie,że u 9-cio miesięcznego jeszcze nie były do skubania.A robi się to po prostu palcami.Podnosi się uszko do góry dokładnie odsłania się światło ucha i po 2-3 wloski ciągnie to co rośnie w środku.Można to spokojnie robić nawet przed telewizorem trzymając psa na kolanach. Pozdrawiam
Aisa_ Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 Dianthus, dziękuję za odpowiedź. Ja małego nie wykąpałam jeszcze ani razu, a to dlatego, że miał katarek, długo był leczony, jak na razie jest po jednym szczepieniu, a czeka go jeszcze drugie. Lekko go podmyłam (brzunio i siurek) ze dwa razy, jak była okazja (czyli rzadka kupka, bo dostałem kawałek mięska ;) i mi się wszystko zalepiło, a teraz dynda i co z tym zrobić? ;) ). Tylko go wywracam gdzieś na łóżku i czeszę, wycinam, już włoski spomiędzy paluszków. Ogólnie przyzwyczajam do pielęgnacji. Włosów z uszu jeszcze nie wyrywałam. Tzn starałam się, ale tego szatana się nie da dłużej przytrzymać niż 10 sekund :D. Brycia już lecę jak idzie - mam nawet te specjalne nożyczki ze szczypczykami. Znacznie łatwiej idzie. Palce często ślizgają się po woskowinie i to tylko takie przedłużanie roboty, nożyce pomagają.
bursztynki Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 :shake: [quote name='Aisa_']Dianthus, dziękuję za odpowiedź. Ja małego nie wykąpałam jeszcze ani razu, a to dlatego, że miał katarek, długo był leczony, jak na razie jest po jednym szczepieniu, a czeka go jeszcze drugie. Lekko go podmyłam (brzunio i siurek) ze dwa razy, jak była okazja (czyli rzadka kupka, bo dostałem kawałek mięska ;) i mi się wszystko zalepiło, a teraz dynda i co z tym zrobić? ;) ). Tylko go wywracam gdzieś na łóżku i czeszę, wycinam, już włoski spomiędzy paluszków. Ogólnie przyzwyczajam do pielęgnacji. Włosów z uszu jeszcze nie wyrywałam. Tzn starałam się, ale tego szatana się nie da dłużej przytrzymać niż 10 sekund :D. Brycia już lecę jak idzie - mam nawet te specjalne nożyczki ze szczypczykami. Znacznie łatwiej idzie. Palce często ślizgają się po woskowinie i to tylko takie przedłużanie roboty, nożyce pomagają.[/quote] :shake: OJ TO ROBOTY MACIE - Ja wole moje kudłacze :multi:
dianthus Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 Jak mam szczeniorki to myję im regularnie podwozia i gębusie.Z szamponikiem i odżywką oczywiście.Całościowa kąpiel jak mają około 4-ch miesięcy. Co do skubania można tak i tak :lol: .Ja lecę palcami.Kiedyś zawodowo zajmowałam się pielęgancją psów i robiłam wiele ras wystawowo.Jak mogę wyskubać palcami teriera to co mi tam takie malutkie uszka :eviltong: . Co do "dyndania" pod ogonkiem :evil_lol: to obetnij mu włoski wokół odbytu. Pozdrawiam
dianthus Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 [quote name='bursztynki']:shake: :shake: OJ TO ROBOTY MACIE - Ja wole moje kudłacze :multi:[/quote] Nooo Ty przy swoich nic nie musisz robić :evil_lol: .Same się kąpią,czeszą i strzygą :cool3: . Pozdrawiam
bursztynki Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 [quote name='dianthus']Nooo Ty przy swoich nic nie musisz robić :evil_lol: .Same się kąpią,czeszą i strzygą :cool3: . Pozdrawiam[/quote] :crazyeye: oczywiście że same tego nie robią, ale wasze trzeba jeszcze papilotować, natłuszczać ja moje czesze i kąpie i mam ful robotki ....a was podziwiam ale co się nierobi dla kochanej rasy:evil_lol:
dianthus Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 [quote name='bursztynki']:crazyeye: oczywiście że same tego nie robią, ale wasze trzeba jeszcze papilotować, natłuszczać ja moje czesze i kąpie i mam ful robotki ....a was podziwiam ale co się nierobi dla kochanej rasy:evil_lol:[/quote] Eee nie wszystkie wystawowe shih są papilotowane.Ja swoich nigdy nie papilotowałam tylko podwiązywałam.A ci co znają moje psy z wystaw wiedzą ile go mają:evil_lol: .A żadnemu futrzakowi jeszcze nie zaszkodził dobry olej czy też nienatłuszczający spray.Życie "trza se" ułatwiać i psu też.Jak "psiukasz"to mniej psa ciągniesz za włosy,a i mniej na grzebieniu czy szczotce znajdziesz :cool3: . Pozdrawiam
bursztynki Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 [quote name='dianthus']Eee nie wszystkie wystawowe shih są papilotowane.Ja swoich nigdy nie papilotowałam tylko podwiązywałam.A ci co znają moje psy z wystaw wiedzą ile go mają:evil_lol: .A żadnemu futrzakowi jeszcze nie zaszkodził dobry olej czy też nienatłuszczający spray.Życie "trza se" ułatwiać i psu też.Jak "psiukasz"to mniej psa ciągniesz za włosy,a i mniej na grzebieniu czy szczotce znajdziesz :cool3: . Pozdrawiam[/quote] :evil_lol: oczywiście że trzeba sobie radzić .pozdrawiam:multi:
shih tzu Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 W jaki sposób myć małemu psiakowi pysio? Chodzi mi konkretnie o spłukanie szamponu-jak to zrobić żeby nie nalać psu wody do noska i oczu?:razz:
AnnaM Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [quote name='devegacja']W jaki sposób myć małemu psiakowi pysio? Chodzi mi konkretnie o spłukanie szamponu-jak to zrobić żeby nie nalać psu wody do noska i oczu?:razz:[/quote] ja przekrecam jakby prysznic i polewam tak zeby nie lać wody na nos... ale moze sa lepsze sposoby ;) chetnie sie dowiem ;)
Recommended Posts