Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli szczenię odziedziczy przewagę cech matki to powinno być wielkości mniej więcej tak jak matka lub troszkę większe,jeżeli ojciec był większym psem.Do mniej więcej ukończenia 4 tygodnia życia jest całkiem białe a potem zaczyna się ubarwiać w kropki/lub nieco inaczej zależy jaki był ojciec./Pozatym jeżeli łapki są duże to raczej wyrośnie na większego psa.Uważaj następnym razem bardzo na sunię aby zapobiec przykrym niespodziankom.

Posted

No to kurcze masz przegwizdane z lekka.Jeszcze niech odziedziczy upratość i chęć do walki lub zadziorstwa to poprostu kicha.Moja znajoma ma takiego dalmatynka matka a ojciec mieszanka rotwailer z pitbulem.Kochają ją /sunia/ ponadwszystko i krzywdy nie dadzą jej zrobić ale na spacerach i w domu muszą bardzo na nią uważać bo taki ma charakterek że ojojoj.Tyle ze sa bardzo odpowiedzialni i chodzi w kagańcu,na szelkach i smyczy.No i w domu ciągle nad nią praca nic nie mogą jej poluzować.Może troszkę tu jest i winy poprzednich właścicieli bo psiak po przejściach jest/był bity a potem oddany do schronu i kilka razy zwracany bo nowi właściciele nie dawali sobie z nią rady/Ci dają ale z problemami.Na zabieg też uważaj bo dalmatyńczyki dosyć ciężko znoszą narkozę a potem to serduszko sie im osłabia ale jak niema innej rady to trudno.Zdjęć nie umiem wklejać dopiero nowe dogo uczę się opanować a tu co chwilkę inowacje.Wątek będę śledzić jestem ciekawa co z tego wyjdzie.Jak coś też spróbuję doradzić jeżeli będę wiedzieć.

Posted

Ale po co zaraz demonizować? :hmmmm:
Mnóstwo najzwyklejszych kundli ma umaszczenie podobne do amstaffa czy tosa, po co zaraz zakładać, że ojciec był takiej trudnej rasy (co mało prawdopodobne zważywszy na ilość rasowych psów w ogóle i to, że zwykle są lepiej pilnowane) - okaże się jak mały podrośnie, nie ma sensu teraz sie tym przejmować.

• 3 weeks later...
Posted

Martens a ile twoj szczeniak ma obecnie? Nie wiem czy waga do konca oddaje wielkosc tu mam na mysli wysokosc psa??

No bo .np beagle waza miedzy 13 a 16 a maja w klebie najwyzej 40 cm a moja suka ma 52 cm w klebie a wazy 16,5 kg. No albo amstaff tesciow jest tycke nizszy a wzy 25 kg wiec nie wiem czy sie sugerowac waga???

Teoretycznie z wazacego 3kilko jako szczenie moze wyrosnac pies majacy w klebie 50 -60 cm a z takiego co ma 5 kilo 40 cm w klebie bo niektore sa mniej lub wiecej masywne

Posted

Mój ma prawie 4 miesiące, waży teraz 6 i pół kilo - ale to staffik, ma dość masywną budowę ciala.

Jak urośnie, to się okaże jak duży będzie, teraz to zgadywanka. Dog Ci z tego raczej nie wyrośnie.

Posted

[quote name='DALMATYNKA0987'][url]http://yfrog.com/2dp1110103j[/url] oto ona ;) zdjecie zrobione kilka dni temu miala 7 tygodni

dzis ja wazylam 8 tydzien = 5,20 kg[/QUOTE]
Woland mial 8 tygodni i 8 kilogramów. Jest DONkiem. Więc Twój piesek nie będzie "gigantyczny". :)

Posted

[quote name='DALMATYNKA0987']Lady ma 7,5 tyg. I wazy 5 kilo ;) wiec nie wiem jego mama wazy 16-17 kilko wiec chyba bedzie duzo wieksze od matki ???[/QUOTE]

Czy ja wiem czy tak dużo - nasza tymczaska Matylda ma 6-7 tygodni i waży ok. 7 kilogramów, a wcale nie jest gruba ;) Jest po matce-bokserce i wydaje nam się, że urośnie trochę większa od boksera. Z kolei Cykor ma niecałe 3 miesiące i waży też ok. 7 kg, typujemy wielkość drobnego ONkowatego, czy może maliniakowatego :evil_lol:

• 9 months later...