Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Paoletta']Entek waży 7,5 kg.(...) Sierść też miał matową.(...)

Może mówcie też przy adopcji, że pieski mają osobowość owczarków belgijskich i będą wymagały szkolenia (choć łatwego, bo są bardzo inteligentne)(...)

Elipsa też na początku miała matową sierść.

Nie znam inteligencji owczarka belgijskiego, ale rzeczywiście zauważyłam, że Elipsa była bardzo bystrym i mądrym szczeniakiem. Szybko się uczyła, łatwo odczytywała wydawane znaki i sygnały obojętnie czy to przeze mnie czy też te przez Loulę.

[quote name='Karola18']:)
Zdecydowaliśmy się,że imię zostanie takie jakie ma:) Elipsa biega za nami po całym mieszkaniu:) chyba w dużym pokoju ściągniemy dywan :D Jesteśmy bardzo szczęśliwi,że ją mamy:) Zaraz pójdziemy na pierwszy wspólny spacer:)

Mam pomysł na spacerowe skróty: Elipsa = Eli, Elip, Epa, Epsa, Esa, Ea :)

[quote name='*Monia*']U Etiudy podobno 'chudość' była spowodowana tym, że reszta rodzeństwa jej wyjadała, jak zostały tylko z Elipsą to ta ją odpychała od miski - info od pana Maćka. Jak ją zobaczyłam to od razu mi się ta chudość w oczy rzuciła i to wytłumaczenie w sumie pasowało do sytuacji - Elipsa odpychała ją za każdym razem jak tylko się Etiuda zbliżyła na głaskanie. (...)

U mnie Elipsa zawsze była przed Loulą wszędzie pierwsza.:eviltong: A z miski to już w ogóle wszystko znikało ekspresowo!
Ale Loula do swojej miski Elipsy nie dopuszczała (sama Elipsa ją tego wcześniej nauczyła). Suni nie pozostawało więc nic innego jak tylko grzecznie usiąść i poczekać, aż Loula skończy jeść. Jednak dziewczynie nie za bardzo taki obrót sprawy się podobał, tym bardziej, że miska Louli stawała się coraz bardziej pusta.
A że Elipsa nie była gapą, do miski Louli musiała więc czym prędzej dotrzeć podstępem. Podszczekiwała, a gdy Loula nieco odpuszczała, jedzącą Loulę podszczypywała i w ten sposób prowokowała do wspólnej zabawy. A gdy Loula ulegała zabawie to już tylko hyc i miska należała do Elipsy. :evil_lol:

[quote name='Kika9004']Niedowaga to nic przy szczęściu jakie ją spotkało :)

[quote name='Paoletta']mylą się już dziewczynki ;)

W sumie Etiuda to ma szczęście, bo teraz tylko ona nam została, a mając tyle Cioteczek na pewno sunia szybko znajdzie domek. ;)

Posted

Etiuda mieszka tymczasowo u mnie jak juz napisala esperanza.
Pierwsze dwa dni to byla kupka nieszczescia i strachu.
Bala sie kazdego dotyku, a wygladala jak szkieletorek obciagniety matowym futerkiem. (w sobote wazyla 4,6kg)
Może dzieki temu, ze u mnie nie musi walczyc o miche z innymi psiakami, powoli sie zaokragla. I siersc juz nie jest taka "nastroszona"
Ma stale karme w miseczce i dodatkowo podrzucam jej jakies smakolyki ;)
No i dostaje witaminy.
Dzis jest juz rewelacyjnie, biega, bawi sie, zaczepia kota i moje dzieciaki (a panicznie sie ich bala na poczatku)
Jest radosna ale uwazam, ze jak na szczenie dosc stonowana i spokojna.
Bardzo szybko lapie o co chodzi. Bez histerii zostaje sama w domu, przesypia caly czas kiedy mnie nie ma.
To piekna w pelni adopcyjna psinka. Mam nadzieje, że pomożecie mi znaleźć dla niej jak najszybciej, nawspanialszy z mozliwych domów.
Tak byloby najlepiej i dla niej i dla nas. Wszyscy sie bardzo do siebie przywiązujemy.
Wlasnie moi synowie z radosnymi okrzykami lataja po domu, a mala z pilka w zebach i ogonem w pelnym ruchu za nimi :razz:

Napiszcie mi gdzie mala ma ogloszenia zebym nie zdublowala.
Jesli ktoras z Was wstawi to mam kilka jej zdjec :)

Posted

Ona była taka malusia, chudziutka, nieśmiała, a teraz to jest radosny kawał baby :loveu:. Widziałam ją jakoś ze 3 tygodnie temu i zmieniła się nie do poznania od tamtej pory, kochana ciotka zadbała o maleńką :loveu::loveu:.

Posted

Monia ja malutką mam dopiero od 01.01. Na zdjeciach wyglada na duzo potezniejsza. W rzeczywistosci to taki szupaczek delikatny. Jest wielkosci mojego kota, tyle, ze sporo szczuplejsza od niego. Ale odkarmiam jak sie da.
Weterynarz stwierdzil tez zapalenie spojówek wiec zakraplam jej oczka i juz jest duzo, duzo lepiej.

Posted

Ode mnie Etiuda ma stare ogłoszenia na poniższych stronach. Postaram się dzisiaj lub jutro odświeżyć je z nowymi zdjęciami:

warszawa.gumtree.pl
warszawa.olx.pl
kokosy.pl
hodowcy.com.pl
aukcjezwierzat.pl
kupiepsa.pl
kupsprzedaj.pl
eoferty.com.p
cafeanimal.pl
alegratka.pl
przygarnijzwierzaka.pl
nasipupile.pl

Posted

Mam nadzieje, ze szybko znajdzie sie ktos dla Malej bo jesli nie to nie oddam :razz:
To z dnia na dzien coraz bardziej wspaniala panienka.
Widac, ze jest bardzo skierowana na czlowieka i prace z nim.
Nauczyla sie juz siadac na komendę i gest. Aportowanie tez juz prawie zawsze celne ;)
Uwielbia wszelka zabawe i nauke.
Jutro idziemy na to zalegle szczepienie. Oczka juz zupelnie nie lzawia ale jeszcze przez kilka dni bede je zakraplac.
Zobacze jutro ile przytyla bo przytyla napewno :cool3: Brzuszek taki okraglutki sie robi i kości juz nie wystają
Przesypia noc u siebie na poslaniu.
Komu? Komu?
:lol:

Posted

[quote name='karolina_g_k']Mam nadzieje, ze szybko znajdzie sie ktos dla Malej bo jesli nie to nie oddam :razz:(...)

karolino, to może zdecydujesz się na Etiudę?

Posted

[quote name='elinka']karolino, to może zdecydujesz się na Etiudę?

elinko gdybym mogla to napewno mialabym juz u siebie kilka moich tymczasowiczek...
Ale pewne wzgledy mi na to nie pozwalają.
Mala ma u mnie tylko bezterminowy Dt
Napisalam ze nie oddam zartując, zeby podkreslic jaka to super sunia.

Posted

Pozdrawiam nową Pancię i Elipsę.

dziękujemy za pozdrowienia :)
Z Elipsą są małe problemy... Wychodze z nią na spacer gdzie robi kupke i siusiu (dostaje za to nagrode ), ale gdy wchodzimy do mieszkania Elipsa przykucuje i znów sika w kilku miejscach.Tak samo dzieje się kiedy ja wychodze,a zostaje z nią ktoś inny.Wiem,że już jest taki temat założony ale to Wy znacie najlepiej Elipse :)
Poza tym Elipsa nauczyła się siadać na komende:) i chętniej wychodzi na dwór:)

Posted

Karola18 napisał(a):

Z Elipsą są małe problemy...

Coś mi się wydaje, że na jakimś etapie życia pieski nie miały stałego dostępu do wody i to pamiętają. Entek jak widział miskę z wodą to musiał pić ile się tylko dało. Co za tym szło co chwila siusiał. Nie martw się, to szybko przejdzie. Na razie sprecyzuj miejsce gdzie może siusiać - gazetę. Powoli, jak zobaczysz ile wytrzymuje, gazetę się wyeliminuje.
To może być pierwsza przyczyna. Po drugie, jak pisałam, one są bardzo podobne charakterologicznie do owczarków belgijskich. Rasa jest silnie terytorialna, a niektóre suczki wbrew pozorom też znaczą teren. A to przejdzie jak się zadomowi.