Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No tak, nie można uogólniać. Jednak prawda jest taka, że w większości schronisk prowadzonych przez TOZ nie dzieje się dobrze. A wyjątki (takie jak np. we Wrocławiu czy Krakowie) tylko potwierdzają zasadę.

• Replies 380
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale powiem Wam, że mi się zbyt bardzo wrocławskie schronisko nie podoba, mogło by być o wiele lepiej, tylko checi nie ma...
A już sobie nawet nie chce myśleć co dzieje sie w innych:shake:

Posted

Tytuł wątku tyczy się konkretnego oddziału TOZ-u i na tym się skoncentrujmy... Jak mniemam, Ania nie miała zamiaru oceniać TOZ-u w ogóle, ale ten konkretny zarząd oddziału, gdzie całe to "towarzystwo" zgoła inaczej jak wolontariusze, pojmuje statutową "opiekę nad zwierzętami"...

Posted

spokojnie, przecież nikt nie chcę rozkołysać tutaj wątku, a że każdy ma prawo swoje zdanie tutaj wcisnąć to je wcisnęłam;)

wiec wracamy do TOZu w Radomiu!:roll:

Posted

To jaki nick ma rzeczona na wstępie wolontariuszka Dorota Wysmonilska ? Jezeli wspomniane w pismie forum internetowe to Dogomania dociekliwe ludki chciałyby poczytać co też takiego nawywijała, że radomski TOZ chce jej się pozbyć :crazyeye:

PS. Oczywiście pytam tylko dlatego, żeby inni mogli się uczyć na błędach - wszak wielu wolonariuszy jest niemile widzianych w schroniskach :diabloti:

Posted

Abernathy napisał(a):
(...)Jezeli wspomniane w pismie forum internetowe to Dogomania dociekliwe ludki chciałyby poczytać co też takiego nawywijała, że radomski TOZ chce jej się pozbyć :crazyeye: (...)

Nie czuję się upoważniony do odpowiedzi na pierwsze pytanie, dlatego ograniczę się do napisanie kilku słów wyjaśnienia, odnośnie cytowanej kwestii...
O ile mi wiadomo, Dorota słynie z permanentnego "znęcania" się nad psami, zarówno w schronisku, jak i poza nim ;)
Oto kilka przykładów:
- na siłę wyprowadza psiaki na spacery...
- dogląda, czy ich michy są pełne tego okropnego żarcia...
- zawraca głowę wetce, która akurat nie ma ochoty na zbadanie kolejnego psiaka...
- na własny koszt i poświęcając prywatny czas, transportuje psy (często wbrew ich woli :razz: ) do nowych domków...
Oprócz tego, jest upierdliwa w stosunku do lokalnych, TOZ-owskich decydentów, ponieważ zadaje niewygodne pytania odnośnie spraw około schroniskowych i domaga się wyjaśnień, nie dając się przy tym zbyć "bele czem" :cool3:

Posted

[quote name='gallegro']Tytuł wątku tyczy się konkretnego oddziału TOZ-u i na tym się skoncentrujmy... Jak mniemam, Ania nie miała zamiaru oceniać TOZ-u w ogóle, ale ten konkretny zarząd oddziału, gdzie całe to "towarzystwo" zgoła inaczej jak wolontariusze, pojmuje statutową "opiekę nad zwierzętami"...

:roll: Czyzby? Gdzie tak jest napisane???

Jak sama nazwa na pieczatce wskazuje jest to: Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami a gdyby byl to oddzial TOZ to byloby: Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oddzial( czy cos tam, koło) ...w Radomiu.

I blad autorki jest tez, ze poszla 'na skroty" a dobrze wie, ze to nie ma nic wspolnego z TOZwP.:shake:

Posted

Wygląda na to, że w tym konkretnym przypadku, masz rację.
W świetle tego co napisałaś, moje spostrzeżenie, że opisany problem dotyczy jedynie lokalnych władz, jest tym bardziej aktualne.

Jeśli chodzi o ścisłość, autorka wątku nigdzie nie napisała, że chodzi o oddział TEGO TOZ'u, a zamieszczone przeze mnie stwierdzenia odnośnie tej kwestii, to wynik nadinterpretacji.

Posted

gallegro napisał(a):

Jeśli chodzi o ścisłość, autorka wątku nigdzie nie napisała, że chodzi o oddział TEGO TOZ'u, a zamieszczone przeze mnie stwierdzenia odnośnie tej kwestii, to wynik nadinterpretacji.

Jesli chodzi o scisłosc to autorka w temacie uzyla skrotu TOZ-ogolnie znanego jako Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami w Polsce.

Gyby napisala Stowarzyszenie; Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami nikt by z TOZ nie kojarzyl.

Posted

Ania-tygrysiczka napisał(a):

Trzeba rozbić tą klikę. Mam nadzieję, że dogomaniacy nam w tym pomogą...

Ja nie widze tu zadnej roli dogomanikow.:shake: Trzeba zalozyc swoja fundacje i stanąc do przetargu czy tez spowodowac zmiane zarzadcy schroniska bedac prawnie samemu zarejestrowanym.

Posted

ARKA napisał(a):
Ja nie widze tu zadnej roli dogomanikow.:shake: (...)

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem...
Wystarczy, że dogomaniacy z Radomia, będący członkami tejże organizacji. po zapoznaniu się z panującymi obyczajami, zagłosują w zbliżających się wyborach do władz, w zgodzie z własnym sumieniem i w oparciu o nabytą wiedzę. To najprostszy sposób na zmianę władz towarzystwa. Można by też pokusić się o sprawdzenie legalności poczynań Zarządu, ale to już inna kwestia. Osobiście tak postrzegam rolę tego wątku...

Posted

gallegro napisał(a):
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem...
Wystarczy, że dogomaniacy z Radomia, będący członkami tejże organizacji. po zapoznaniu się z panującymi obyczajami, zagłosują w zbliżających się wyborach do władz, w zgodzie z własnym sumieniem i w oparciu o nabytą wiedzę.

Tez tak mozna ale czy sa tu tacy, ilu?

Posted

No właśnie, pytanie czy w tym radomskim towarzystwie w ogóle są ludzie którzy chcieliby rzeczywiście coś robić dla zwierząt - może już wszystkich się z niego pozbyli tak jak to ma teraz miejsce w przypadku Doroty W ?

A tak w ogóle to dlaczego w Radomiu nie działa oddział TOZwP tylko lokalna organizacja ? Zwykle gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o... :mad:

Posted

Brawa dla ARKI za konstruktywne podejście. Chyba alternatywnie można byłoby również pomyśleć o powołaniu w Radomiu oddziału TOZ bo o ile dobrze zrozumiałam to go nie ma. Może wtedy owe panie "do odstrzału" obudziłyby się wreszcie i wzięły do roboty :mad:

Poza tym wszyscy wyrzuceni poza nawias tak jak Dorota mogliby się wykazać w konkurencyjnej organizacji

Posted

[quote name='Abernathy']
Poza tym wszyscy wyrzuceni poza nawias tak jak Dorota mogliby się wykazać w konkurencyjnej organizacji

Kazda konkurecja jest zdrowa, prowadzi do polepszenia "jakosci";)
A uzeranie sie ze 'starym' to zmarnowany czas;)

Posted

[quote name='ARKA']
Jak sama nazwa na pieczatce wskazuje jest to: Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami a gdyby byl to oddzial TOZ to byloby: Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oddzial( czy cos tam, koło) ...w Radomiu.

I blad autorki jest tez, ze poszla 'na skroty" a dobrze wie, ze to nie ma nic wspolnego z TOZwP.:shake:

przeczytałam wątek, sprawa nieciekawa.
jednak mam jedno pytanie. nie związane za bardzo z tematem.
Czym się różni Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami od TOZwP ?
TOZ a TOZwP to nie to samo? nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie :oops:

Posted

Ank@2 napisał(a):
przeczytałam wątek, sprawa nieciekawa.
jednak mam jedno pytanie. nie związane za bardzo z tematem.
Czym się różni Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami od TOZwP ?
TOZ a TOZwP to nie to samo? nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie :oops:

TOZ(ogolnie przyjety skrot) a dokladniej TOZwP to to samo:lol: ale...... radomskie towarzystwo opieki nad zwierzetami to inna, samodzielna, organizacja;)

ps. Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami tez nie jest w strukturze TOZ, to inna, samodzielna organizacja;)

Posted

A ja dalej nic nie rozumiem. Dlaczego w Krakowie i Radomiu są odrębne organizacje ? Do krakowskiej nic nie mam bo jak wieść niesie działa prężnie ale ta radomska... no fakt, też działa "prężnie" jak widać na początku tego wątku :angryy:

Posted

[quote name='Abernathy']A ja dalej nic nie rozumiem. Dlaczego w Krakowie i Radomiu są odrębne organizacje ? Do krakowskiej nic nie mam bo jak wieść niesie działa prężnie ale ta radomska... no fakt, też działa "prężnie" jak widać na początku tego wątku :angryy:

Nie zyjemy juz od dawna w panstwie komunistycznym gdzie górowala "jedyna prawda i jedyna partia". Zyjemy w państwie demokratycznym i kazdy ma prawo sie zrzeszyc i dzialac, dzialac dla dobra narodu, spoleczenstwa i ZWIERZAT!!
To ze ktos uzywa PODOBNEJ nazwy, no coz, nie ma zakazu!!
Wszedzie na swiecie,w kazdym panstwie, dziala tysiace oganizacji na rzecz zwierzat!!

Posted

Abernathy napisał(a):
Brawa dla ARKI za konstruktywne podejście. Chyba alternatywnie można byłoby również pomyśleć o powołaniu w Radomiu oddziału TOZ bo o ile dobrze zrozumiałam to go nie ma. Może wtedy owe panie "do odstrzału" obudziłyby się wreszcie i wzięły do roboty :mad:

He, he.... panie do odstrzału pracują bez przerwy, ale to kropla w morzu na nasze zapsione i zakocone miasto. Nowy oddział TOZ?? Na pewno by się przydał w naszym mieście, od czego zacząć? Abernathy, pomożesz nam?