Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='AleksandraAlicja']Swoją drogą a'props eutanazji- co z psami zupełnie nierokującymi na przyszłość, dzikimi, agresywnymi, które mają przed sobą perspektywę kilku(czasami nawet kilkunastu) lat w schronisku, dopóki nie zdechną na jakieś choróbsko, nie zamarzną lub nie zginą zagryzione przez inne psy, wcześniej zagryzając kilka innych? Bo w "naszym" schronisku jest kilka takich psów! I szczerze powiem, że w ich przypadku żałuję, że polskie prawo jest takie, a nie inne... Że nie żyjemy w USA, gdzie każdy pies nie nadający się do adopcji jest po prostu usypiany (choć, z drugiej strony, tam to już panuje "lekka" przesada). Z drugiej strony ja nie usypiam psów, o ile nie jestem pewna, że to dla ukrócenia cierpień (np. zaawansowane nowotwory), a nawet wtedy zwalam to na męża. Ale jest i inna strona medalu- jak ja nie uśpię zdrowego psa, który znudził się właścicielom, to oni pójdą z nim albo do weta, który zrobi to taniej, bo pawulonikiem (a to, że pies umiera w cierpieniach, to się nie liczy), albo sąsiad za pół litra wódki da mu w łeb i tyle. Albo, co najgorsze, wywiozą go gdzieś do lasu :angryy: U mnie przynajmniej uśpienie jest dla psa tak bezbolesne, na ile to możliwe. Naprawdę mam poważny z tym problem!

Psy agresywne, ustawa zezwala uspic, agresywne stanowiace zagrozenie dla czlowieka.

Ja pisze tu,teraz, glownie w kontekscie schronisk. Nie moze tez byc decyzja podjeta przez jedna osobe. Umowmy sie, lekarz schroniskowy nie jest alfa i omega-zreszta nie znam takich i zadny uczciwy wet nie uwaza siebie za takiego. Zazwyczaj, wet ogolny, odsyla poprostu pacjenta do specjalisty, jesli PRZYPUSZCZA, ze wystepuja schorzenia wymagajace leczenia czy potwierdzenia diagnozy przez specjaliste.

W zadnej polskiej ustawie nie ma pojecia 'pies dziki', ustawa nie okresla postepowania z psami nie z socjalizowanymi.

Wiesz, a mowienie, ze jak ja nie uspie to pojdzie gdzie indziej opiekun z psem pozostawiam Twojemu sumieniu i prawu.

Zgodnie z prawem, usmiercenie zdrowego psa, tylko dlatego,ze ktos tak chce JEST ZABRONIONE.

Znam wielu wetow, ktorzy poprostu odmawiaja-nie pozwala im ich etyka zawodowa i sumienie. Mam wetke, ktora posunela sie do tego, ze zamknela w gabinecie 'opiekuna psa' i wezwala policje. "Opiekun' wrecz sie szykowal do ucieczki, chcac jej porzuci suke, ktorej odmowila uspienia.

Lekarze weterynarii powinnii wiecej korzystac z zapisow ustawowych, prawa, niz z morbitalu i tyle!

Boisz sie, ze porzucilby psa? Pilka krotka. Prowadzisz rozmowe, spisujesz dane osoby a potem mowisz-prosze dac ogloszenia, ze pies szuka domu,szukac pomocy u organizacji itd a w ostatecznosci, zawiezc psa do schroniska a jesli pies 'zniknie' to sprawe kieruje do prokuratury o zamordowanie psa lub porzucenie. Bedzie pan/pani skontrolowana co stalo sie z psem. Oba czyny sa karalne-porzucenie, zabicie.

Jesli sami lek.wet. nie zaczna egzekwowac prawa, domagac sie wrecz od opiekunow zwierzat, praw zwierzat, poszanowania zwierzat, ODPOWIEDZIALNOSCi za wziete zwierzę, to w naszym kraju nic na dobre sie nie zmieni, dla zwierzat.

Jesli nad takimi 'opiekunami' nie bedzie wisial bat to wlasnie jest tak jak jest. Pies/kot to zwierzeta bardzo latwo dostepne-plus bezkarne wlasciwie przyzwolenie pozbycia sie, dzial jak 'łatwo przszlo, łatwo poszlo'.

• Replies 380
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ARKA napisał(a):
Umowmy sie, lekarz schroniskowy nie jest alfa i omega-zreszta nie znam takich i zadny uczciwy wet nie uwaza siebie za takiego. Zazwyczaj, wet ogolny, odsyla poprostu pacjenta do specjalisty, jesli PRZYPUSZCZA, ze wystepuja schorzenia wymagajace leczenia czy potwierdzenia diagnozy przez specjaliste.

A za to wszystko zapłacą podatnicy, a nie... może arunia kochana. Pozatym lekarz vet studiuje całe 5 czy 6 lat i później nie musi się z nikim konsultować jeśli uważa że nie jest to konieczne.
A wiesz aruniu jak zabijają sory usypiają psy na wsi - łeb na pieniek a czasem sie zdaża że nawet 2 razy.:mad:
Pozdrowienia

Posted

Mirage napisał(a):
Jak czytam posta arki to mnie krew zalewa. Proponuje pani udać się do psychiatry. Jakby arka była ślepa, głucha i sparaliżowana i co tam jeszcze nie wiem, to też bym czekal żeby ją uśpić 15 dni, a nawet byłbym barzdiej ludzki i poczekał dodatkowe 15. Jeszcze bym jej respirator podłączył żeby się dłuzej męczyła. :diabloti:
Jeśli chodzi o 6 mln.na schronisko kokoszki to tam kasa poszła do kieszeni a nie na schronisko - "Polskie przetargi".
Popieram eutanazje w przypadkach krytycznych i uważam że tylko lekarz ma prawo wydawać decyzje i nie musi się z nikim konsultować, tak jak lekarz zwykły, prawnik, ...i wiele, wiele innych, a i 'arka' :lol:
Ponadto uważam że grono ludzi nie ma pojęcia o czym pisze i lepiej niech idą spać bo dobranocka dawno się skończyła - gucio.
A i jeszcze : ostatnio czytałem na forum o wspaniałej pani która zbierała kase na transport i coś tam a w efekcie zrobiła wszystkich w ....
To tylko potwierdza wspaniałe intencje dobrodusznych ludzi..
PS: Ciekawe ile arka zarabia na tej dobroczynności - organizacje nonprofitową prowadzi- Jezu nie moge, mój brzuch....:lol:
Pozdrawiam.:evil_lol:

Powiem tak-jak sie nie ma NIC do powiedzienia to zaczynaja sie osobiste wycieczki.
Ja, w odroznieniu od Ciebie zostalam tu przedstawiona, personalnie a wiec wysylam info do moda aby to byl twoj pierwszy i ostatni post.

A czytajac to co piszesz, tym bardziej sie utwierdzam, ze w radomskim schronisku jest cos nie tak. A ze bylo nie tak, to potwierdza to raport sporzadzony przez fundacje' Psi Aniol'.

I dla wyjasnienia, jakbys troszke poczytal ze zrozumieniem, to bys w statucie naszej organizacji wyczytal i w ogole ile zarabiam,dzialajac na rzecz zwierzat. Wielu ludzi nie zarabia a wrecz doklada, tak jak tu, na dogomanii. Ty byc moze zarabiasz i taka sama miarke przykladasz do innych.

Posted

Mirage napisał(a):
A za to wszystko zapłacą podatnicy, a nie... może arunia kochana. Pozatym lekarz vet studiuje całe 5 czy 6 lat i później nie musi się z nikim konsultować jeśli uważa że nie jest to konieczne.
A wiesz aruniu jak zabijają sory usypiają psy na wsi - łeb na pieniek a czasem sie zdaża że nawet 2 razy.:mad:
Pozdrowienia

Jasne, ze nie musi w KAZDYM przypadku-pisalam jesli zwierze jest cierpiace, nie rokuje wyleczenia a dalsze zycie bedzie tylko cierpieniem.

I od kiedy nagle zaczelas sie martwi o pieniadze podatnikow? Masz % z obnizania kosztow utrzymania zwierzat?

Lekarz weterynarii jest zobowiazny dolozyc wszelkich staran aby ratowac zycie. Chyba taka jest misja lekarza a nie rzeznika.

I nie wjezdzaj mi tu z wsia-to ze jest tam gorzej, jest lamane prawo, nie usprawiedliwia bezzasadnego usmiercania zwierzat w schroniskach.

Posted

ARKA napisał(a):

A czytajac to co piszesz, tym bardziej sie utwierdzam, ze w radomskim schronisku jest cos nie tak. A ze bylo nie tak, to potwierdza to raport sporzadzony przez fundacje' Psi Aniol'.

I dla wyjasnienia, jakbys troszke poczytal ze zrozumieniem, to bys w statucie naszej organizacji wyczytal i w ogole ile zarabiam,dzialajac na rzecz zwierzat. Wielu ludzi nie zarabia a wrecz doklada, tak jak tu, na dogomanii. Ty byc moze zarabiasz i taka sama miarke przykladasz do innych.

Radomskie schronisko to mi wisi i powiewa. A ty mi tu nie pier... że pracujecie za darmo i takie ściemy bo mnie ponownie krew zalewa.

Pozatym prawda w oczy kole jak ktoś pisze że ściemniacie z kasą i zarobkami. Studiowałem finanse kochana i nie pier... takich rzeczy więcej bo naprawdę nie 'zniese' tego:lol:
A wogóle mam pytanko osobiste: Jesteś jude czy jak że bez dochodów zarabiacie, bo słyszałem że żydzi wszystko potrafią:lol:

Posted

[quote name='Atrox']Klinicyście czasem wystarczy do diagnozy tylko dobry stetoskop.A co do wyglądu psa z wadą serca to laikowi na pierwszy rzut oka wszystko wyda się ok.to raz, a dwa nie uważam zeby przedstawianie się na forum było konieczne do tego zeby wyrazic swoja opinię,i nie mam takiej potrzeby,:lol:
A niby z kim lekarz ma się konsultowac z "wybitnymi znawcami weterynarii" z TOZ hehehe ubaw po pachy normalnie

Dzialania tej pani jako 'wybitnego specjalisty od wszystkiego' juz poznalam-chociazby operacja lapy Saby.

http://www.arka.strefa.pl/SOS/Saba/SOS_Saba.html

Tak wiem, to zwierzeta bezdomne, malo kto sie o nie upomni. Ciekawe czy bez odpowiedniego sprzetu i doswiadczenia podjela bys sie tez operowac lape CZYJEGOS psa?

A z tym stetoskopem to mnie naprawde rozbawilas. Mowimy o prawidlowej diagnozie a nie 'jakiejs' diagnozie.

Posted

ARKA - sądzę, że takich typków jak Mirage powinno sie usunąć z dogo - te posty niestety wychodzą poza przyjęte normy, nawet przy różnicy zdań. Może i studiował, ale chyba nieskutecznie, bo nauczył się niewiele. Pomoc psom jest rzeczywiście ogromnie opłacalna - można na tym zarabiać - tylko jakoś mój portfel o tym nic nie wie.
Jeśli chodzi o sprawę wet. - też się zgadzam. Mam 3-letnia sukę z wrodzoną wadą serca. W myśl pewnych teorii powinnam ja uśpić. A ona żyje - oszczędnie, ostrożnie, odpowiednio żywiona i prowadzona, ale zyje i zyc będzie.
Kwarantanna w schronie musi trwać 15 dni - chocby z powodu o którym pisała Arka - mozliwości ugryzienia kogoś przed przyjściem do schronu.
A ogólnie - może skończyć ta dyskusję, bo osoby w niej uczestniczące zapominają na jakim forum są.
Pozdrawiam!

Posted

supergoga napisał(a):
ARKA - sądzę, że takich typków jak Mirage powinno sie usunąć z dogo - te posty niestety wychodzą poza przyjęte normy, nawet przy różnicy zdań. Może i studiował, ale chyba nieskutecznie, bo nauczył się niewiele. Pomoc psom jest rzeczywiście ogromnie opłacalna - można na tym zarabiać - tylko jakoś mój portfel o tym nic nie wie.

Ty sie dużo nauczyłaś mądralo. Co też jude, czy jak, że się tak zbulwersowałaś. A zarabiać to można na wszystkim jak sie ma głowe - arunia.
Twój portfel i innych też na tym wspanialym forum też pewnie nic nie wie, ale niestety pewnie tylko na tym forum i na stronach internetowych - noego.
'noego' żeby nie wrzucać juz arce, ale chyba to też zyd był.
Pozdrawiam.
Cyklon B.

Posted

supergoga napisał(a):
ARKA - sądzę, że takich typków jak Mirage powinno sie usunąć z dogo - te posty niestety wychodzą poza przyjęte normy, nawet przy różnicy zdań.

Juz wyslam dwa powiadomienia do adminow. Bylo tu roznie, rozne wymiany zdan, ale czegos takiego to tu jeszcze nie bylo.:shake:

Wlasciwie, to mi strasznie zal takich ludzi......

Posted

Witam serdecznie.Mam pytanko.Ilu z Was pracowało w schronisku?Kolejne pytanko.Co to jest schronisko i jaką role pełni teraz, a jaką powinno pełnić ?Czy te schroniska można nazwać schroniskami{obozy koncentracyjne}Ciasno,brudno.brak wszystkiego.Pieniędzy, przeszkolonej kadry,zdrowego rozsądku.Problem bezdomnych psów prerósł nasze wyobrażenia i możliwości.Ale jeżeli pies ma kwarantanne 14 dni i są znaki posiadania "pana" to trzeba trzymać.Można to zmienić.Edukacja,szkolenie pracowników schronisk,wspólne działanie,pomaganie sobie,wymiana doświadczeń.Do pracy rodacy.:lol: www.schronisko.infocomp.pl

Posted

A wogóle to jesteście walnięte, czy jak. Pies uśpiony i afera, i tak by zdechł, a pozatym to są większe zmartwienia na tym świecie np. szaron w śpiączce, nie no powaga teraz, miałem na myśli ludzi bezdomnych, chorych, dzieci na dworcu w Moskwie- szok, i wiele wiele innych. A wy tylko psy psy i psy idźcie spać bo jutro rano do pracy idziecie, upss sory arka nie pracuje....:evil_lol:

Posted

ARKA napisał(a):
Juz wyslam dwa powiadomienia do adminow. Bylo tu roznie, rozne wymiany zdan, ale czegos takiego to tu jeszcze nie bylo.:shake:

Wlasciwie, to mi strasznie zal takich ludzi......

Żal mi ciebie fałszywy człowieku. Będziesz smażyła sie w piekle, ale to już nie ja bede smażył. Pa

Moderatorzy są kool i mają takie głupie baby i ich prośby w dup...
Prawda 2 raz w oczy kole.
Pozdro.

Posted

daisy napisał(a):
Mirage Ty Nie Jestes Tylko Draniem Ale Rowniez Rasista.
Prosba Do Modo Usuncie Tego Typa Z Forum

Ta i jeszcze satanistą!!:diabloti:
Jeszcze jedna sie napatoczyła! Dużo was, ehh ale to juz dawno wiedzialem!
Pozdro.

Posted

daisy napisał(a):
A z twoim , ludzkie chyba nie jest:diabloti:

No, widzialem jak kot leciał w zsypie z dychy.
Ludzkie jest okradanie podatników na cele juz bym, powiedział mało istotne z punktu widzenia rezultatów - trzymanie przy życiu biednego zwierzaka, który ledwo zipi.
Ludzkie jest oczernianie ludzi.
Ludzkie jest oszukiwanie ludzi - czytaj pare postów wyżej.
Ludzkie jest gdy kłamliwi , parszywi obłudnicy piszą nieprawdę - arka.
Ludzkie...eh k* co ja się będę...
pa

Posted

Witam serdecznie.Mam pytanko.Ilu z Was pracowało w schronisku?Kolejne pytanko.Co to jest schronisko i jaką role pełni teraz, a jaką powinno pełnić ?Czy te schroniska można nazwać schroniskami{obozy koncentracyjne}Ciasno,brudno.brak wszystkiego.Pieniędzy, przeszkolonej kadry,zdrowego rozsądku.Problem bezdomnych psów prerósł nasze wyobrażenia i możliwości.Ale jeżeli pies ma kwarantanne 14 dni i są znaki posiadania "pana" to trzeba trzymać.Można to zmienić.Edukacja,szkolenie pracowników schronisk,wspólne działanie,pomaganie sobie,wymiana doświadczeń.Do pracy rodacy.:lol: www.schronisko.infocomp.pl

Posted

Z idiotami nie ma co prowadzic dyskusji.
Na tym forum nie ma dla ciebie miejsca,
szukaj miejsca w Dumu wariatow,
tam bedziesz dobrze zrozumiany :diabloti:

Posted

No zostal tylko jeden fighter na polu walki, arka klepie do moderatorów 3 maila, ale oni spią jutro pewnie mnie stąd wywalą, ale przynajmniej tyle mi sie udało zrobić. Chciałbym podsumowując zaapelować o niedawanie kasy złodziejom i oszustom bo wielu na tym forum takich znajdziecie.
Żydów pełno, ale trzymajcie się bracia Polacy, w jedności sila , szkoda ze nie po naszej stronie :lol: :mad: :lol:

Posted

supergoga napisał(a):
Mirage - a po co Ty w ogóle wchodzisz na psie forum, szukasz atrakcji czy musisz adrenaline podnosić. Znajdź sobie inną zabawkę.

Szanuje ludzi którzy coś wnosza. A nie w koło macieju, że pies chory itd. Rozliczcie arke z rachunków i nie pierd.. o pomocy charytatywnej bo wolontariuszami nie jesteście , a wogóle to lekarzy ciężki los ma z takimi potencjalnymi klientami którzy lepiej wiedzą od nich, po zawodówce. Nawet pierd.... hydraulik bierze 50 zł za wizyte a im wolno, a jak lekarz to juz afera a jak jeszcze zabije to matko i córko. A mi jak hydraulik naprawil kran i mi zalało mieszkanie i sąsiadowi też to za mną nikt k* nie plakał.
Taka jest rzeczywistośc i nic tego nie zmieni, gdy istnieją tacy ludzie - arunia i spółka.
Zacznijcie od siebie a później oczerniajcie innych kochani miłośnicy zwierząt.
pozdr.

Posted

Oskar potrzebuje pomocy - o losie !!!!:))))mamo ratunku,a tam zamiast oskara dres w bmwicy ze szlugą k* żałośni jesteście.
Zaraz zostanę dogomaniakiem juz 12 postów:lol:

Posted

Ania-tygrysiczka napisał(a):
Takiego chama jak Mirage to w zyciu nie widzialam ani nie czytalam:crazyeye:

Pilnuj swojego męza franco bo słyszałem ze u was cienko
cmox