Jump to content
Dogomania

Wolontariat w schronisku w Katowicach!! Ruszyliśmy!! Poszukiwani wolontariusze!!!

Jaki dzień Ci najbardziej pasuje (poza sobotą) do spotykania się w schronisku ?  

53 members have voted

1. 1. Jaki dzień Ci najbardziej pasuje (poza sobotą) do spotykania się w schronisku ?

• poniedziałek
      1
    • wtorek
      8
    • środa
      5
    • czwartek
      19
    • piątek
      20

Recommended Posts

Posted

Pozwolę sobie napisać parę uwag na temat tego wątku.
Nie bardzo widzę sensu istnienia takiego grafiku jaki widnieje na pierwszej stronie - w dniu dzisiejszym nie było nikogo kto widnieje w grafiku wtorkowym, bo tak nawiasem mówiąc rybcia która istnieje w grafiku to nie jest rybcia tylko Rybka_39, grafik chyba powinien być na aktualny i przyszły tydzień i nie wtorek, sobota ale raczej wtorek 12.01, sobota 16.01 itp. Taki grafik pozwoli uniknąć pytań jakie psy dzisiaj wyszły, bo prawie każdy wolontariusz ma przyporządkowanego psa, nawiasem mówiąc będzie łatwiej ścigać opiekunów o założenie wątku swoim podopiecznym.
I właśnie wątki, gdzie one są?
Poza tym w pierwszym poście powinien być spis wolontariuszy i ich podopiecznych, bo tak to np w firmówkach soboz przy psach nie widnieją numery do ich opiekunów którzy najwięcej o nich wiedzą - jak na przykład przy Czarku nie ma mojego numeru ani Rybki a to my sie nim zazwyczaj zajmujemy w schronie.

Poza tym dziewczyny jak rozmawiacie o Bobiku czy innym psie, a tym bardzie nie ze schronu, to rozmawiajcie na jego wątku, bo tak to codziennie przybywa po kilka stron nie w temacie i np ja aby być w temacie muszę codziennie czytać po kilkanaście stron achów, ochów i Bobików które nijak się maja do wolontariatu. Część rzeczy można też załatwić mailowo albo na gg, bo tak to watek się robi bardzo nieczytelny.

Ach i jeszcze jedno skoro niektórzy opiekunowie psów nie pojawili się na wątku (_Laro może jak masz ich e-maile to jako osoba zarządzająca wątkiem wyślij zaproszenia do nich z linkiem do wątku) to może _Laro powinnaś jak jesteś w schronie zebrać o nich info i umieścić je na wątku i tymi psami można by się nimi podzielić i je poogłaszać-bo jak rozumiem sensem tego wolontariatu jest znajdowanie psom nowych domów.

Posted

I jeszcze jedna uwaga _Laro - istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych i nie miałaś prawa podać soboz i wszystkim innym moich i nie tylko moich danych (nr tel, e-mail, datę urodzenia) nawiasem mówiąc wszystkich tych danych i Ty nie powinnaś mieć.
Ludzie pomyślcie w firmówkach są numery tel do osób które nie wiedzą o tym i które nie wyraziły zgody na to, abstrahując od tego ze większość z tych osób nie będzie miało pojęcia o jakiego psa chodzi jeżeli ktoś do nich zadzwoni.

Posted

DG32, ostatnio w sobotę o tym rozmawialiśmy. nie jestem w stanie na bieżąco pytać się i monitorować kto przyjdzie do schronu. Dlatego to zadanie należy do soboz, przekazuje to P. Ani.

Po drugie, pisałam już do wszystkich i nie mogę doprosić się żeby tu weszli i założyli wątki psów, podpisali się pod psami, którymi się opiekują. Nie jestem w stanie stać z młotkiem nad kimś i zmusić go żeby tu wszedł albo przesłał mi info o "swoim psie".

Po trzecie, sama P. Ania powiedziała, że jest rotacja co do wyprowadzania psów. nie zawsze ten sam pies jest wyprowadzany przez jedną osobę.

Piszemy o Bobiku (Bubusiu), bo jest z Fundacji, a Fundacja prowadzi wolontariat w schronie. Ale słuszna uwaga mimo wszystko.

Posted

[quote name='DG32']I jeszcze jedna uwaga _Laro - istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych i nie miałaś prawa podać soboz i wszystkim innym moich i nie tylko moich danych (nr tel, e-mail, datę urodzenia) nawiasem mówiąc wszystkich tych danych i Ty nie powinnaś mieć.
Ludzie pomyślcie w firmówkach są numery tel do osób które nie wiedzą o tym i które nie wyraziły zgody na to, abstrahując od tego ze większość z tych osób nie będzie miało pojęcia o jakiego psa chodzi jeżeli ktoś do nich zadzwoni.[/QUOTE]

Nie miałam prawa, soboz mnie o to prosiła, wręcz była zdziwiona, że nie mamy wszyscy do siebie kontaktu. Ja nie powinnam mieć.... to Aneta mnie wyznaczyła żebym te dane miała, więc jak to sobie wyobrażasz??? Aneta nie jest w stanie stanąć na głowie i wszystkim się zajmować. W przyszłości chciałabym ją jeszcze bardziej odciążyć od tego. Po prostu jak mam docierać do ludzi nie znająch ich maili/ telefonów i prowadząc ten wątek????

Może chcesz przejąć ten wątek DG32?

Posted

A Ty jak to sobie wyobrażasz, w firmówce jest numer tel do osoby która nie miała w tamtym roku 16 lat czyli się psami nie mogła zajmować - to co ona powie o psie, w ogóle jak można było podać jej numer tel, przecież to dziecko jest.

Posted

[quote name='__Lara']Nie miałam prawa, soboz mnie o to prosiła, wręcz była zdziwiona, że nie mamy wszyscy do siebie kontaktu. Ja nie powinnam mieć.... to Aneta mnie wyznaczyła żebym te dane miała, więc jak to sobie wyobrażasz??? Aneta nie jest w stanie stanąć na głowie i wszystkim się zajmować. W przyszłości chciałabym ją jeszcze bardziej odciążyć od tego. Po prostu jak mam docierać do ludzi nie znająch ich maili/ telefonów i prowadząc ten wątek????

Może chcesz przejąć ten wątek DG32?[/QUOTE]

Hm, nie nie chce przejąć wątku raczej wole działać w realu niż w necie, niemniej trzeba było trochę pomyśleć i nie udostępniać wszystkich danych a np tak - Iwona J pełnoletnia ewentualnie rok urodzenia i e-mail + ewentualnie tel, chyba w necie obowiązuje takie coś jak ograniczone zaufanie, bo niestety tak naprawdę nic o sobie w większości nie wiemy.

Posted

[quote name='__Lara']DG32, ostatnio w sobotę o tym rozmawialiśmy. nie jestem w stanie na bieżąco pytać się i monitorować kto przyjdzie do schronu. Dlatego to zadanie należy do soboz, przekazuje to P. Ani.

Po drugie, pisałam już do wszystkich i nie mogę doprosić się żeby tu weszli i założyli wątki psów, podpisali się pod psami, którymi się opiekują. Nie jestem w stanie stać z młotkiem nad kimś i zmusić go żeby tu wszedł albo przesłał mi info o "swoim psie".

Po trzecie, sama P. Ania powiedziała, że jest rotacja co do wyprowadzania psów. nie zawsze ten sam pies jest wyprowadzany przez jedną osobę.

Piszemy o Bobiku (Bubusiu), bo jest z Fundacji, a Fundacja prowadzi wolontariat w schronie. Ale słuszna uwaga mimo wszystko.[/QUOTE]

Jeżeli nie jesteśmy w stanie na bieżąco monitorować grafiku to go wyrzućmy, bo w takiej formie w jakiej jest jest do niczego.
To samo tyczy się 5 żelaznych zasad - jeżeli nikt ich nie przestrzega to widać nie zdały egzaminu i trzeba z nich zrezygnować, zresztą trochę dziwnie brzmią te zwroty - obowiązki, powinności itp.

Ja rozumiem, że nie jesteś w stanie wyegzekwować pewnych rzeczy, ale tu chyba właśnie masz pole do popisu - tzn uzupełnić dane o psach których opiekunowie się tu nie pojawiają na podstawie notatek schronowych.

Posted

[quote name='DG32']I jeszcze jedna uwaga _Laro - istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych i nie miałaś prawa podać soboz i wszystkim innym moich i nie tylko moich danych (nr tel, e-mail, datę urodzenia) nawiasem mówiąc wszystkich tych danych i Ty nie powinnaś mieć.
Ludzie pomyślcie w firmówkach są numery tel do osób które nie wiedzą o tym i które nie wyraziły zgody na to, abstrahując od tego ze większość z tych osób nie będzie miało pojęcia o jakiego psa chodzi jeżeli ktoś do nich zadzwoni.[/QUOTE]

Te telefony, które są na firmówkach otrzymałam od konkretnych osób a nie były spisane z ddanych, dlatego nie ma tam Ciebie, bo nie podawałaś wcześniej, tylko są osoby, które się wpisały!

Posted

Ja też jestem za wywaleniem grafiku, nikomu on nie jest potrzebny, bo nie działa w takiej formie.
Na tej liście są też dane wiewiórki, nie wierzę, ze wiewióra podała swoje dane bo się do nikogo nie odzywa, więc jak mogła wyrazić zgodę, a tam nawet było zaznaczone, że oferuje DT?:)

Po za tym nie może być tak, że nikt nie chce tego psa bo ten ciągnie, tego nie chce bo śmierdzi, jak idę do schronu to godzę się z tym, że priorytetem jest wyprowadzanie psów z małymi szansami typy Foks, Czarek, czy Sara, a nie puchatych, sweetaśnych szczeniaczków.
A foks jest super, miałam go wczoraj i skoro nikt go nie chce to go biorę na stałe, a zanim wyciągniemy jakiegokolwiek sweetaśnego nowego szczeniaczka, zajmijmy się tymi, które stale wychodzą.

Posted

[INDENT] [CENTER][COLOR=Red][B]NOWY STYCZNIOWY GRAFIK SILESIOWY - str 1, post 1[/B][/COLOR]

[COLOR=Red][B] ZAPRASZAM na wątek [/B][/COLOR][/CENTER]
[/INDENT]

Posted

Hmm ja nie rozumiem tylko troszkę o co wam z tymi danymi chodzi...przecież ludzie, którzy ze sobą pracują powinni mieć jakiś kontakt do siebie (mail, telefon, gg), data urodzenia...komu przeszkadza wiedza na temat kto sie kiedy urodził. Nie ma przecież na tych listach adresów, ani nawet miast, w których mieszkamy. Po co więc to oburzenie?

Jeżeli chodzi o telefony na firmówkach, to przecież każdy ma do nich dostęp i może zgłosić, że nie chce aby jego numer na nich był.

Rybka_39 ma racje. nie powinniśmy "przebierać" w psach, tylko pomagać każdemu. Ale to p. Ania głownie decyduje, które psy moga wyjść.
A szczeniaczki też powinny wychodzić. Jak inaczej nauczyć je kontaktu z człowiekiem i wspolnej zabawy, nauczyć chodzić na smyczy....może i szczeniaki szybciej znajdują dom, ale ludzie którzy biorą półrocznego psa chcieliby aby to nie był dzikus z lasu, lecz słodka puchata kulka skora do zabawy nie polegającej na gryzieniu wszystkiego ;)

Posted

chciałam napisać odnośnie wątków, moge opisywać psy, robić zdjęcia i wychodzić z nim na spacery ale na dogomanie wątków nie będę robić, bo za bardzo muli i szkoda mi 30 minut czasu żeby tu wejść

Posted

Jestem w schronisku od listopada, to pierwszy pies, jakiego dostałam. Potem były też inne, ale Sara najczęściej i jakoś tak mnie ujęła. Po sobotnich zdjęciach jestem w trakcie robienia dla niej ogłoszeń, bo podobno nie ma ich za wiele. Powrzucam je, gdzie się da, więc możecie Sarę zostawić mnie. Mam drobne problemy techniczne, ale za 2-3 dni będą gotowe.

W grafiku - jeśli będzie dalej utrzymany - można mnie wpisać na stałe we wtorki (i tak zawsze tam wtedy jestem), najlepiej do Sary, choć mogą być i inne psy w razie potrzeby - także "trudne". Gdy czasem zajrzę w sobotę - rozumiem, że zgłaszać to do pani Ani?

Piszę o Sarze, ale nie wiem - może ktoś się już zadeklarował jako jej opiekun? Ja nic o tym nie wiem, ale gdyby tak, to dajcie znać (i który pies jest wolny).

Pozdrawiam, Iza z Dąbrowy

Posted

Zgadzam się z Wami że grafik z pierwszej strony jest mało przydatny.

Co do danych osobowych to ja nie mam nic przeciwko, ale rozumiem że ktoś może sobie tego nie życzyć.

I zgadzam się równiez z tym że powinniśmy głównie psy, które maja najmniejsze szanse na znalezienie domu. Jednak szczeniaki też warto wyprowadzać jeżeli są jeszcze na tyle młode że można jeszcz uzupełnic braki w socjalizacji.
Co do Foksa to ja go miałam chyba dwa razy na samym początku i nie uważałam go za psa, który byłby jakiś bardzo problematyczny. Później jedank dostałam Hektorka, Foks ciągle miał innego opiekuna, każdy go szkolił po swojemu i pies się całkowicie pogubił.... Jemu jest potrzebny stały opiekun, więc Rybko jeżeli chcesz go wziąć to bardzo się ciesze :) W razie Twojej nieobecności w schronisku też bym mogła go brać, bo obecnie nie mam stałgo psa.

Posted

[quote name='Rybka_39']Na tej liście są też dane wiewiórki, nie wierzę, ze wiewióra podała swoje dane bo się do nikogo nie odzywa, więc jak mogła wyrazić zgodę, a tam nawet było zaznaczone, że oferuje DT?:)[/QUOTE]Bo t jest lista, którą wypełnialiśmy na spotkaniu dotyczącym wolontariatu, jakie miało miejsce w schronie, z 2 miesiące temu. wiewiórka wtedy na nim była.

Przypominam, że o katowickich psach można też rozmawiać na wątku katowickim (w moim podpisie),np. o psach, które nie biorą udziału w programie szkoleniowym.

Posted

na e mailu trochę gorąco było ale widze ze tu tego tematu nie poruszyliśmy:) Miałam dzisiaj telefon od pani która chciała zabrać czarka- ale podobno ma rezerwacje... więc może zaproponujecie psa.Soboz przeprowadziła z nią rozmowę( bardzo dziękuje:*) i Ta pani ma 4 dzieci-jedno ma downa więc to by musiał być jakiś przyjazny piesek.... zaproponujecie jakiegoś?

Posted

Sara ma już 8 lat.... przydałby się młodszy piesek, bo tam są dzieci... przywiążą się do niej i potem płacz jak Sara odejdzie:( -wiem z mojego przykładu.... patrzałam na psa z fundacji [URL="http://www.fundacjasosdlazwierzat.org/kora-korsa-czarna-labradorka,236.html"]http://www.fundacjasosdlazwierzat.org/kora-korsa-czarna-labradorka,236.html [/URL]
ale też ma 5i pół roku... muszę pogadać z tą babką jeszcze