Asiaczek Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Pudło! Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt... Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami. Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie. Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='Asiaczek']Pudło! Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt... Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami. Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie.[/QUOTE] nie będziesz sama ;) ...wirtualnie będziemy MY ;) Quote
Asiaczek Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Wirtualnie to rzeczywiscie nie będe sama... Pzdr. Quote
Tengusia Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 no i zaslinilam sobie klawiature :sabber: Quote
Kosmaty Gałganek Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja'][B]no sama ...sama ... myślisz że moja rodzinka chciala by w święta jeść sernik z cukierni ???never ...musi być nasz ulubiony i to jeszcze z serka od naszej gospodyni :p do której rodzice jeżdżą raz w tygodniu po jajeczka , mleko i twarożek .....tak z 2o km ; szyneczkę mamy zamówioną u wytwórcy ;) swojską więc można powiedzieć że prawie jak domowej roboty ...ale pierożki i uszka do barszczu beda z takiej małej firmy garmażeryjnej z Jastrzębia ...pyszotka jak domowe ... ale po prostu nie mam czasu i ochoty na klejenie pierożków ;); rybkę piekę po swojemu ;) ...kapustkę też wg własnej receptury ...tylko grzybki mam własnoręcznie zebrane przez mamę Tengusi :p[/B] [B]aha .....a ciasteczka drobne już są upieczone ,u mamy jak bylismy ostatnio to szalałyśmy w kuchni [/B] [/QUOTE] [FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT] Quote
Doginka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol: Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu: U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-) Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;) potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :) otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol: gotujemy krem karpatka wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku) na to warstwa gorącego kremu karpatkowego znowu warstwa herbatników na to masa krówkowa i znowu herbatniki na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36% można sypnąć wiórkami kokosowymi i do lodówy :p ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;) Quote
agnieszka32 Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Ale ten krem karpatkowy ma być gorący, to znaczy że nie łączymy go z margaryną? Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='Asiaczek']Wirtualnie to rzeczywiscie nie będe sama... Pzdr.[/QUOTE] [B]czasem bliżej kogoś jest się wirtualnie aniżeli w realu ....[/B] [quote name='Tengusia']no i zaslinilam sobie klawiature :sabber:[/QUOTE] :grins: [quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT][/QUOTE] [B]nie znają adresu ;)[/B] [quote name='Doginka']Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol: Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu: U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-)[/QUOTE] [B]ja tam lubię w domku posiedzieć ;)...w Wigilię będą moi Rodzice , w sobote jedziemy do Nich bo Siostra przyjedzie , w niedziele chciałabym w domku pobyć oj ty niedobra ...Raperek zmarznie :shock:[/B] [quote name='fioneczka']qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;) potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :) otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol: gotujemy krem karpatka wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku) na to warstwa gorącego kremu karpatkowego znowu warstwa herbatników na to masa krówkowa i znowu herbatniki na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36% można sypnąć wiórkami kokosowymi i do lodówy :p ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;)[/QUOTE] [B]wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole [/B] [quote name='Asiaczek']Czyta się samkowicie:) Pzdr.[/QUOTE] [B]ssanie mam ;)[/B] [quote name='agnieszka32']Ale ten krem karpatkowy ma być gorący, to znaczy że nie łączymy go z margaryną?[/QUOTE] [B] dobre pytanie [/B] Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja'][B]wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole [/B][/QUOTE] jak zepsułaś ? ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;) pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Aga gorący na herbatniczki wykładamy i nie dodajemy do niego wcześniej nic a nic ;) Quote
Gioco Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Zamiast kremu karpatkowego może być zwykły budyń, tylko zamiast mleka trzeba dać słodką śmietankę - nawet 12 % ;-) Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Gioco']Zamiast kremu karpatkowego może być zwykły budyń, tylko zamiast mleka trzeba dać słodką śmietankę - nawet 12 % ;-)[/QUOTE] ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']jak zepsułaś ? ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;) [B]no kluchi .... bo ja merdałam ręcznie :grins:[/B] pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p[/QUOTE] [B]to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy [/B] Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [B]ale dostałam przepis na sernik z budyniem ...powiem że nie było to złe [/B] [B]SKŁADNIKI:[/B] [LIST] [*][B]CIASTO:[/B] [*]2 szklanki mąki [*]2 łyżeczki proszku do pieczenia [*]1/2 kostki miękkiej margaryny [*]1/2 szklanki cukru [*]2 jajka [*]1 żółtko [*][B]MASA BUDYNIOWA:[/B] [*]litr mleka [*]4 budynie czekoladowe [*][B]MASA SEROWA:[/B] [*]1/2 kg mielonego tłustego sera [*]1 szklanki cukru [*]4 jajka [*]budyń śmietankowy [*]15 kropli aromatu cytrynowego [/LIST] [B]PRZYGOTOWANIE:[/B] Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną.Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Wyłożyć na prostokątną blachę,w tym czasie ugotować budyń i przestudzić , wyłożyć na surowe ciasto. Przygotować mase serową .Żołtka utrzec z cukrem . Dodać ser , proszek budyniowy , aromat , zmiksowac. Delikatnie połączyć z pianą z białek.Delikatnie rozsmarować na masie budyniowej . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec 50-55 min. [URL="http://go.arbopl.bbelements.com/please/redirect/1898/16/1/8/"][IMG]http://go.arbopl.bbelements.com/please/showit/1898/16/1/8/?typkodu=img&keywords=[/IMG][/URL] Quote
Gioco Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;)[/QUOTE] Śmietanka zmienia smak - przetestowane na podobnym, smerfim organiźmie ;-) Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja'][B]to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy [/B][/QUOTE] aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;) ale sobie pojem hehe EDIT : goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;)) a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;) ale sobie pojem hehe [B]u Mnie nawet Klocusiowa zjadła ..a ona kremowych nie za bardzo jada ...ooo i Mała Grosia wcinała :) bo było bez %[/B] EDIT : goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;)) [B]pomaga ci :)[/B] a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował)[/QUOTE] [B]u mnie w serniku brzoskwinie nie mają racji bytu [/B] Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja'][B]u mnie w serniku brzoskwinie nie mają racji bytu [/B][/QUOTE] hehe u mnie miały raz, jak przepis dostałam ;) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']hehe u mnie miały raz, jak przepis dostałam ;)[/QUOTE] [B]czyli robimy bez ;)[/B] Quote
dbsst Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 o nie za słodko tu ROGALIKI wg Ali są NAJLEPSZE pyszne i wspaniałe Quote
dbsst Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Alicja']szczególnie jak sie je piecze za pośrednictwem GG ;) z fotami z bieżących etapów tworzenia :lol::lol:[/QUOTE] hahaha ale TE rogaliki ZAWSZE wychodzą! nawet bez wsparcia hahahha Quote
Alicja Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 [quote name='dbsst']o nie za słodko tu ROGALIKI wg Ali są NAJLEPSZE pyszne i wspaniałe[/QUOTE] szczególnie jak sie je piecze za pośrednictwem GG ;) z fotami z bieżących etapów tworzenia :lol::lol: Quote
jonQuilla Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [FONT=Georgia][COLOR=olive][B]cześć mamuśka :loveu: przyszłam się z Tobą przywitać i Cię troszkę wyściskać :calus:[/B][/COLOR][/FONT] Quote
Recommended Posts