Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pudło!
Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt...
Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami.
Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie.

Posted

[quote name='Asiaczek']Pudło!
Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt...
Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami.
Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie.[/QUOTE]

nie będziesz sama ;) ...wirtualnie będziemy MY ;)

Posted

[quote name='Alicja'][B]no sama ...sama ... myślisz że moja rodzinka chciala by w święta jeść sernik z cukierni ???never ...musi być nasz ulubiony i to jeszcze z serka od naszej gospodyni :p do której rodzice jeżdżą raz w tygodniu po jajeczka , mleko i twarożek .....tak z 2o km ; szyneczkę mamy zamówioną u wytwórcy ;) swojską więc można powiedzieć że prawie jak domowej roboty ...ale pierożki i uszka do barszczu beda z takiej małej firmy garmażeryjnej z Jastrzębia ...pyszotka jak domowe ... ale po prostu nie mam czasu i ochoty na klejenie pierożków ;); rybkę piekę po swojemu ;) ...kapustkę też wg własnej receptury ...tylko grzybki mam własnoręcznie zebrane przez mamę Tengusi :p[/B]

[B]aha .....a ciasteczka drobne już są upieczone ,u mamy jak bylismy ostatnio to szalałyśmy w kuchni [/B]
[/QUOTE]

[FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT]

Posted

Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol:

Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu:

U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-)

Posted

qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;)

potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :)

otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol:
gotujemy krem karpatka
wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku)
na to warstwa gorącego kremu karpatkowego
znowu warstwa herbatników
na to masa krówkowa
i znowu herbatniki
na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników

można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36%
można sypnąć wiórkami kokosowymi

i do lodówy :p

ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Wirtualnie to rzeczywiscie nie będe sama...

Pzdr.[/QUOTE]

[B]czasem bliżej kogoś jest się wirtualnie aniżeli w realu ....[/B]

[quote name='Tengusia']no i zaslinilam sobie klawiature :sabber:[/QUOTE]

:grins:

[quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT][/QUOTE]

[B]nie znają adresu ;)[/B]

[quote name='Doginka']Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol:

Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu:

U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-)[/QUOTE]

[B]ja tam lubię w domku posiedzieć ;)...w Wigilię będą moi Rodzice , w sobote jedziemy do Nich bo Siostra przyjedzie , w niedziele chciałabym w domku pobyć

oj ty niedobra ...Raperek zmarznie :shock:[/B]

[quote name='fioneczka']qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;)

potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :)

otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol:
gotujemy krem karpatka
wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku)
na to warstwa gorącego kremu karpatkowego
znowu warstwa herbatników
na to masa krówkowa
i znowu herbatniki
na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników

można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36%
można sypnąć wiórkami kokosowymi

i do lodówy :p

ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;)[/QUOTE]

[B]wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole [/B]

[quote name='Asiaczek']Czyta się samkowicie:)

Pzdr.[/QUOTE]

[B]ssanie mam ;)[/B]

[quote name='agnieszka32']Ale ten krem karpatkowy ma być gorący, to znaczy że nie łączymy go z margaryną?[/QUOTE]
[B]
dobre pytanie [/B]

Posted

[quote name='Alicja'][B]wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole [/B][/QUOTE]

jak zepsułaś ?
ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;)

pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd
a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p

Posted

[quote name='Gioco']Zamiast kremu karpatkowego może być zwykły budyń, tylko zamiast mleka trzeba dać słodką śmietankę - nawet 12 % ;-)[/QUOTE]

ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;)

Posted

[quote name='fioneczka']jak zepsułaś ?
ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;)

[B]no kluchi .... bo ja merdałam ręcznie :grins:[/B]

pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd
a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p[/QUOTE]

[B]to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy [/B]

Posted

[B]ale dostałam przepis na sernik z budyniem ...powiem że nie było to złe [/B]

[B]SKŁADNIKI:[/B]

[LIST]
[*][B]CIASTO:[/B]
[*]2 szklanki mąki
[*]2 łyżeczki proszku do pieczenia
[*]1/2 kostki miękkiej margaryny
[*]1/2 szklanki cukru
[*]2 jajka
[*]1 żółtko
[*][B]MASA BUDYNIOWA:[/B]
[*]litr mleka
[*]4 budynie czekoladowe
[*][B]MASA SEROWA:[/B]
[*]1/2 kg mielonego tłustego sera
[*]1 szklanki cukru
[*]4 jajka
[*]budyń śmietankowy
[*]15 kropli aromatu cytrynowego
[/LIST]
[B]PRZYGOTOWANIE:[/B] Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną.Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Wyłożyć na prostokątną blachę,w tym czasie ugotować budyń i przestudzić , wyłożyć na surowe ciasto. Przygotować mase serową .Żołtka utrzec z cukrem . Dodać ser , proszek budyniowy , aromat , zmiksowac. Delikatnie połączyć z pianą z białek.Delikatnie rozsmarować na masie budyniowej . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec 50-55 min.
[URL="http://go.arbopl.bbelements.com/please/redirect/1898/16/1/8/"][IMG]http://go.arbopl.bbelements.com/please/showit/1898/16/1/8/?typkodu=img&keywords=[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='fioneczka']ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;)[/QUOTE]
Śmietanka zmienia smak - przetestowane na podobnym, smerfim organiźmie ;-)

Posted

[quote name='Alicja'][B]to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy [/B][/QUOTE]

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;)
ale sobie pojem hehe

EDIT :

goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;))

a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował)

Posted

[quote name='fioneczka']aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;)
ale sobie pojem hehe

[B]u Mnie nawet Klocusiowa zjadła ..a ona kremowych nie za bardzo jada ...ooo i Mała Grosia wcinała :) bo było bez %[/B]

EDIT :

goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;))

[B]pomaga ci :)[/B]

a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował)[/QUOTE]

[B]u mnie w serniku brzoskwinie nie mają racji bytu [/B]

Posted

[quote name='Alicja']szczególnie jak sie je piecze za pośrednictwem GG ;) z fotami z bieżących etapów tworzenia :lol::lol:[/QUOTE]
hahaha ale TE rogaliki ZAWSZE wychodzą! nawet bez wsparcia hahahha

Posted

[quote name='dbsst']o nie za słodko tu

ROGALIKI wg Ali są NAJLEPSZE pyszne i wspaniałe[/QUOTE]

szczególnie jak sie je piecze za pośrednictwem GG ;) z fotami z bieżących etapów tworzenia :lol::lol: