Alicja Posted December 16, 2010 Author Posted December 16, 2010 [quote name='agnieszka32']To prawda - zimą zdecydowanie łatwiej mieszka się w miastach - miasto ma wtedy same plusy - chodniki odśnieżone, ulice też (w miarę), nawet jak samochód odmówi posłuszeństwa, to są tramwaje, autobusy... Mnie zasypuje każdej zimy, mieszkam w szczerym polu, więc wiatr tworzy ogromne zaspy, drogi nieprzejezdne, bo nikt ich nie odśnieża, do pracy daleko... to sobie ponarzekałam :evil_lol:[/QUOTE] ale ja mieszkam na zadupiu ;) .... od Centrum miasta dzieli mnie jakieś 15 km ... a moja dzielnica oddzielona jest od niego wioskami ...więc różnie to bywa z tą wygodą ...ale jakby nie było to mam troche lepiej niż na wsi bo jednak miasto dba o to by ulice odgarnięto , a z drugiej str,mam lepiej niż w mieście bo czyściej , nie sypią solą , nie ma ciapry na ulicy ...więc wszędzie są + i - Quote
agaga21 Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='Alicja']dzis rano było -18 stopni ...normalnie zamarzałam :([/QUOTE] a byłaś na dworze pewnie tylko chwilę, ciepło ubrana, potem w domu ogrzałaś się herbatką przy kaloryferze lub pod kocem...u nas było wczoraj pewnie z -10-12. wyszłam na minutkę wieczorem i skostniałam. nie wyobrażam sobie jak sobie radzą zwierzaki te które nie mają domów lub wstępu do domu i mieszkają na dworze, często bez schronienia, budy, slomy w budzie. chociaż nawet ze słoma w budzie przy takich mrozach pewnie zamarzają. normalnie deprecha mnie dopada w taką pogodę. nie moge przestać o tym myśleć :( :( Quote
baster i lusi Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='agnieszka32']To prawda - zimą zdecydowanie łatwiej mieszka się w miastach - miasto ma wtedy same plusy - chodniki odśnieżone, ulice też (w miarę), nawet jak samochód odmówi posłuszeństwa, to są tramwaje, autobusy... Mnie zasypuje każdej zimy, mieszkam w szczerym polu, więc wiatr tworzy ogromne zaspy, drogi nieprzejezdne, bo nikt ich nie odśnieża, do pracy daleko... to sobie ponarzekałam :evil_lol:[/QUOTE] ja też zazdroszczę tym w blokach(ale tylko zimą) bo śnieg trzeba odgarnąc ,napalic by było ciepło. Quote
bigos Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Hej Alu:loveu: Przychodzę bo mam sprawę, taka wreda już ze mnie:p Słuchaj, pamiętam jak za starych dobrych czasów podawałaś przepis na takie rogaliki drożdżowo-kruche. Pamiętasz może? przepis mi gdzieś przepadł a bym potrzebowała. Obiecuję podesłać z jednego w zamian za skład:diabloti: Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='agaga21']a byłaś na dworze pewnie tylko chwilę, ciepło ubrana, potem w domu ogrzałaś się herbatką przy kaloryferze lub pod kocem...u nas było wczoraj pewnie z -10-12. wyszłam na minutkę wieczorem i skostniałam. nie wyobrażam sobie jak sobie radzą zwierzaki te które nie mają domów lub wstępu do domu i mieszkają na dworze, często bez schronienia, budy, slomy w budzie. chociaż nawet ze słoma w budzie przy takich mrozach pewnie zamarzają. normalnie deprecha mnie dopada w taką pogodę. nie moge przestać o tym myśleć :( :([/QUOTE] czyli mamy te same myśli :-( mój TZ pomimo ze jest od miesiąca na L4 ... jeździ 2 razy w tygodniu do pracy i zawozi kotom żarełko ... fakt że mają tam chociaż ciepło bo leżą na grzejnikach [quote name='baster i lusi']ja też zazdroszczę tym w blokach(ale tylko zimą) bo śnieg trzeba odgarnąc ,napalic by było ciepło.[/QUOTE] chyba bym wolała pomachać łopatą ;) [quote name='bigos']Hej Alu:loveu: Przychodzę bo mam sprawę, taka wreda już ze mnie:p Słuchaj, pamiętam jak za starych dobrych czasów podawałaś przepis na takie rogaliki drożdżowo-kruche. Pamiętasz może? przepis mi gdzieś przepadł a bym potrzebowała. Obiecuję podesłać z jednego w zamian za skład:diabloti:[/QUOTE] Bigosiku ..mowisz ...masz :) [COLOR=Red][SIZE=4][I][B]Rogaliki krucho-drożdżowe [/B][COLOR=Black][SIZE=2]50 dkg mąki 1 jajko 1 kostka margaryny / ja daję Palmę / 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki zmieszaćze sobą , uformować kulę i zanurzyć na 15 minut w garnku z zimną wodą .Kula powinna wypłynąć na powierzchnię . Następnie wyciągnać kulę i zarobić ciasto , podzielić na 4 części . Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części Nadzienie kładziemy od zewnętrznej strony i zawijamy rogalik . Pieczemy do zezłocenia .Można rogalikiposypać cukrem pudrem lub lukrować . Nadzienie dowolne: marmolada , powidła , masa makowa , masa serowa , farsz mięsny , grzybowy etc......[/SIZE][/COLOR][/I][/SIZE][/COLOR] Quote
Kosmaty Gałganek Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='Alicja'] Ozzy dziś pierwszy raz szedł na 3 łapach ...ten suchy mróz mu mocno dokuczył[/QUOTE] [FONT=Comic Sans MS]Biedny. [/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Zima to kiepska pora roku dla większości zwierzaków i jak to w życiu bywa najgorzej mają te najbiedniejsze :shake:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] Quote
zuzolandia Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [I][B]Hello.Kochana ;-) czy Ty robisz makówki na świeta????[/B][/I] Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='bigos']dziękuje:loveu:[/QUOTE] [B]no to czekam na rogalika :grins:[/B] [quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Biedny. [/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Zima to kiepska pora roku dla większości zwierzaków i jak to w życiu bywa najgorzej mają te najbiedniejsze :shake:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT][/QUOTE] [B]ani nie mów ...bo żal tych biednych porzuconych [/B] [quote name='zuzolandia'][I][B]Hello.Kochana ;-) czy Ty robisz makówki na świeta????[/B][/I][/QUOTE] [B]oczywiście ze oczywiście :grins:[/B] Quote
agnieszka32 Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Alicja, nie mów że sama pieczesz na święta?:crazyeye: Jejku, ja zamawiam wszystko gotowe, w tym roku poza ciastami, zamówiłam wędliny, pieczenie, mięska, rybki, pierożki, krokieciki - wszystko własnoręcznie robione i mam spokój. :evil_lol: Wstyd mi, ale jestem kulinarne beztalencie :oops: :diabloti: Quote
Asiaczek Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Jak masz gdzie zamówić DOBRE WŁASNORĘCZNIE robione - nie ma sprawy. Ja tez bym tak chciała. Ale jakoś nie mogę trafić na takie wyroby, które by mnie zadowalały... I co mi pozostaje? Jak myslicie...? Pzdr. Quote
agaga21 Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='Asiaczek']Jak masz gdzie zamówić DOBRE WŁASNORĘCZNIE robione - nie ma sprawy. Ja tez bym tak chciała. Ale jakoś nie mogę trafić na takie wyroby, które by mnie zadowalały... I co mi pozostaje? Jak myslicie...? Pzdr.[/QUOTE]głodówka? ;) Quote
Asiaczek Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='agaga21']głodówka? ;)[/QUOTE] Żartujesz...?!?!?! Ja i głogówka, chyba musiałabym byc chora, aby w Świeta głodować... Mysl dalej. Pzdr. Quote
agnieszka32 Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='Asiaczek']Żartujesz...?!?!?! Ja i głogówka, chyba musiałabym byc chora, aby w Świeta głodować... Mysl dalej. Pzdr.[/QUOTE] Ja wiem! Wpraszasz się na całe święta do rodzinki :evil_lol::diabloti: Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='agnieszka32']Alicja, nie mów że sama pieczesz na święta?:crazyeye: Jejku, ja zamawiam wszystko gotowe, w tym roku poza ciastami, zamówiłam wędliny, pieczenie, mięska, rybki, pierożki, krokieciki - wszystko własnoręcznie robione i mam spokój. :evil_lol: Wstyd mi, ale jestem kulinarne beztalencie :oops: :diabloti:[/QUOTE] [B]no sama ...sama ... myślisz że moja rodzinka chciala by w święta jeść sernik z cukierni ???never ...musi być nasz ulubiony i to jeszcze z serka od naszej gospodyni :p do której rodzice jeżdżą raz w tygodniu po jajeczka , mleko i twarożek .....tak z 2o km ; szyneczkę mamy zamówioną u wytwórcy ;) swojską więc można powiedzieć że prawie jak domowej roboty ...ale pierożki i uszka do barszczu beda z takiej małej firmy garmażeryjnej z Jastrzębia ...pyszotka jak domowe ... ale po prostu nie mam czasu i ochoty na klejenie pierożków ;); rybkę piekę po swojemu ;) ...kapustkę też wg własnej receptury ...tylko grzybki mam własnoręcznie zebrane przez mamę Tengusi :p [/B] [B]aha .....a ciasteczka drobne już są upieczone ,u mamy jak bylismy ostatnio to szalałyśmy w kuchni [/B] [quote name='Asiaczek']Jak masz gdzie zamówić DOBRE WŁASNORĘCZNIE robione - nie ma sprawy. Ja tez bym tak chciała. Ale jakoś nie mogę trafić na takie wyroby, które by mnie zadowalały... I co mi pozostaje? Jak myslicie...? Pzdr.[/QUOTE] :hmmmm: [quote name='agaga21']głodówka? ;)[/QUOTE] :evil_lol: [quote name='Asiaczek']Żartujesz...?!?!?! Ja i głogówka, chyba musiałabym byc chora, aby w Świeta głodować... Mysl dalej. Pzdr.[/QUOTE] :evil_lol: [quote name='agnieszka32']Ja wiem! Wpraszasz się na całe święta do rodzinki :evil_lol::diabloti:[/QUOTE] [B] Kurde ....to jest dobry pomysł :multi:[/B] Quote
fioneczka Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 aż zgłodniałam jak sobie poczytałam o pyszotkach ja nierówną walkę w kuchni zaczynam jutro :roll: pierożki z kapustką i grzybkami (własnoręcznie zbierane, mam nadzieję ze wszystkie jadalne :evil_lol: ... znaczy jadalne więcej niż jeden raz ;)) a od środy zaczynam ciasta ... makowiec, sernik (wiedeński, z mielonymi gotowanymi ziemniakami...taki prawdziwy) itp sałatki, rybki po grecku i inne wymysły kuchni itd Mama ugotuje barszcz ale nie czerwony ... taki na który wszyscy czekamy 12 miechów żeby sobie pojeść ... blanszowane warzywka na oleju zalewa się wodą i gotuje z kaszą jęczmienną i grzybami ... później przyprawia (qrde nigdy nie doprawię go tak jak Mamcia) ... i cebulka zasmażana na oleju oczywiście do tego ... słuchajcie w zyciu nie jadłam nic podobnie pysznego (albo tak mi się wydaje, bo jak człek po całym dniu głodny siada do stołu i barszcz idzie na pierwszy ogień ;)) Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='fioneczka']aż zgłodniałam jak sobie poczytałam o pyszotkach ja nierówną walkę w kuchni zaczynam jutro :roll: pierożki z kapustką i grzybkami (własnoręcznie zbierane, mam nadzieję ze wszystkie jadalne :evil_lol: ... znaczy jadalne więcej niż jeden raz ;)) a od środy zaczynam ciasta ... makowiec, sernik (wiedeński, z mielonymi gotowanymi ziemniakami...taki prawdziwy) itp sałatki, rybki po grecku i inne wymysły kuchni itd Mama ugotuje barszcz ale nie czerwony ... taki na który wszyscy czekamy 12 miechów żeby sobie pojeść ... blanszowane warzywka na oleju zalewa się wodą i gotuje z kaszą jęczmienną i grzybami ... później przyprawia (qrde nigdy nie doprawię go tak jak Mamcia) ... i cebulka zasmażana na oleju oczywiście do tego ... słuchajcie w zyciu nie jadłam nic podobnie pysznego (albo tak mi się wydaje, bo jak człek po całym dniu głodny siada do stołu i barszcz idzie na pierwszy ogień ;))[/QUOTE] ooo to barszczyk robi mamcia jak Magdy-Clockwork mama , ponoć pyszoteria ...nie jadłam jeszcze , u nas na wigilie zawsze czerwony barszcz z uszkami z farszem grzybowym ....a ciacho ...no właśnie bój jest o strucle makową ...zawsze piekłam ...ale mi się nie chce teraz , a serniczek z ziemniorami też robię . Dziś kupilam sobie nowa książeczke z przepisami ...taniocha 13,90 ...a przepisy fajne i łatwe na rózne ciacha . Z Qbą będziemy testować przepisy ...jak mnie uziemią w kwietniu w domu :roll: to musze znaleźć sobie zajęcie Quote
fioneczka Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 jak mnie uziemili w domu na prawie rok to tez piekłam ... ile przytyłam nie powiem :eviltong: Quote
YxNinaxY Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Ależ tu się "smacznie" zrobiło:mdrmed::eating: Ja polecam rybkę po japońsku - osobiście ubóstwiam :oops: Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='fioneczka']jak mnie uziemili w domu na prawie rok to tez piekłam ... ile przytyłam nie powiem :eviltong:[/QUOTE] ja będę piekla ale nie bede jadła ;) Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='YxNinaxY']Ależ tu się "smacznie" zrobiło:mdrmed::eating: Ja polecam rybkę po japońsku - osobiście ubóstwiam :oops:[/QUOTE] czyli cos na kształt sushi ??czy sledzik z groszkiem i majonezem ?? Quote
YxNinaxY Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 [quote name='Alicja']czyli cos na kształt sushi ??czy sledzik z groszkiem i majonezem ??[/QUOTE] Filety w zalewie z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać :) Edit: Filety (smażone w cieście) w zalewie, z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 [quote name='YxNinaxY']Filety w zalewie z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać :) Edit: Filety (smażone w cieście) w zalewie, z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać[/QUOTE] a to jeszcze nie jadłam ...aczkolwiek rybka w ciescie mi nie obca ;) Quote
YxNinaxY Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 To polecam ;) Tymczasem uciekam spać, dobrej nocy :) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [CENTER][FONT=Arial][B][SIZE=4]GŁOSUJEMY NA KRAKVECIE [/SIZE] [url]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=12898&start=15[/url] [U]wspólny kandydat userów z Dogo i Miau [/U] [SIZE=6][COLOR=blue]Kocia Arka Noego z Radomska[/COLOR][/SIZE][/B][/FONT] [/CENTER] Quote
Recommended Posts