Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Alicja napisał(a):
szczególnie jak sie je piecze za pośrednictwem GG ;) z fotami z bieżących etapów tworzenia :lol::lol:

hahaha ale TE rogaliki ZAWSZE wychodzą! nawet bez wsparcia hahahha

Posted

dbsst napisał(a):
o nie za słodko tu

ROGALIKI wg Ali są NAJLEPSZE pyszne i wspaniałe

szczególnie jak sie je piecze za pośrednictwem GG ;) z fotami z bieżących etapów tworzenia :lol::lol:

Posted

Tengusia napisał(a):
a tu znow o samych pysznosciach :grins:

a teraz mam w piecu zapiekankę na jutro na obiadek .... bo wszyscy idziemy na rano i wracamy ok 15 :roll: .... Ozzy biedny o 5 musi na spacer rano wstać

Posted

Alicja napisał(a):
a teraz mam w piecu zapiekankę na jutro na obiadek .... bo wszyscy idziemy na rano i wracamy ok 15 :roll: .... Ozzy biedny o 5 musi na spacer rano wstać

pysznosci :loveu:

Posted

przyszłam się przywitac i zobaczyć co tu słychać, a tu jak zwykle o pysznościach i słodkościach :) ślinka cieknie od samego czytania
ja jade do rodzinki na święta więc nic nie robię , no poza rybą po grecku dla teściowej bo prosiła :)

Posted

[quote name='Asiaczek']Zrobi swoje i wróci do łóżeczka, a Wy - do pracy... nie ma sprawiedliwości...oj, nie ma...

Pzdr.

było jak napisałaś ;)

[quote name='Tengusia']pysznosci :loveu:

:)

[quote name='ice_t']przyszłam się przywitac i zobaczyć co tu słychać, a tu jak zwykle o pysznościach i słodkościach :) ślinka cieknie od samego czytania
ja jade do rodzinki na święta więc nic nie robię , no poza rybą po grecku dla teściowej bo prosiła :)

zazdraszczam ... sama bym się gdzieś wbiła na wyżerkę ;)

[quote name='anetta']Rany, przeczytałam o Klocusiu :( To straszne....Dlaczego?:-(

Od tego czytania już jestem najedzona....heh

no niestety ...nikt się nie spodziewał ze to już :(

[quote name='Canaveral-staff']fiu fiu jakie tu pyszne przepisy u Ciebie

nic tylko spisać i piec ;)

Znalazłam fajny bazarek jakby ktoś był zainteresowany ...psiowe ciuszki , bizuteria
http://www.dogomania.pl/threads/198563-Srebro-Apart-bi%C5%BCu-smyczki-szelki-obro%C5%BCe-Vichy-cude%C5%84ka-%29-na-Mielec-23.12?p=15955663&viewfull=1#post15955663

Posted

[quote name='zuzolandia']oooooooooooo dzizyss.........ślinotoku człek dostaje.........;-)

witankoo koffana....robisz moczka?

KOffaniutka :) robia moczka , makówki , piekę serniczek , miała być strucla , ale chyba na Nowy Rok bedzie i keks lub jabłkowo -bakaliowy Placek włoski

Posted

[quote name='Alicja']KOffaniutka :) robia moczka , makówki , piekę serniczek , miała być strucla , ale chyba na Nowy Rok bedzie i keks lub jabłkowo -bakaliowy Placek włoski

to napisz mi jak robisz moczka i co tam dowosz....plissssssssssssss;-)
makówki wycyganiłam od znajomej hihih ale moczka musza sie zrobić ;-)

Posted

[quote name='zuzolandia']to napisz mi jak robisz moczka i co tam dowosz....plissssssssssssss;-)
makówki wycyganiłam od znajomej hihih ale moczka musza sie zrobić ;-)

moczę piernik w wodzie :) miksuję co by sie mi kluchi nie porobili ....gotuję dodając :rodzynki , orzeszki laskowe i włoskie , migdały , morele suszone , figi ...wszystko ładnie pokrojone a migdałki obrane ze skórki ; w trakcie gotowania dodaję kompot z agrestu lub agreściki w sosie własnym , cukier , sok z cytryny , i trochę czekolady ; dosmaczam wedle miarkunku ;) ..nie robię zasmazki , nie dają masła .

Posted

[quote name='Alicja']moczę piernik w wodzie :) miksuję co by sie mi kluchi nie porobili ....gotuję dodając :rodzynki , orzeszki laskowe i włoskie , migdały , morele suszone , figi ...wszystko ładnie pokrojone a migdałki obrane ze skórki ; w trakcie gotowania dodaję kompot z agrestu lub agreściki w sosie własnym , cukier , sok z cytryny , i trochę czekolady ; dosmaczam wedle miarkunku ;) ..nie robię zasmazki , nie dają masła .

yhy...
a ile tego piernika sie daję?????

Posted

fioneczka napisał(a):
:hmmmm: tak sobie czytam co Wy tu wypisujecie i pojęcia nie mam o so biega z tą moczką ... tym moczkiem ... cokolwiek to jest :oops:

TA moczka ;)

no widzisz ...musisz przyjechać , to spróbujesz

Posted

[quote name='Alicja']zależy ile chcesz tej moczki ... na was 2 to 1/3 ...ew 1/2 piernika wystarczy :)

..taaaaaaa ..u nas ów piernik na kilogramy sprzedawany ...kupiłam pół kilo hihihihi
...wszelkie suszki tez już zakupiłam plus orzechy migdały i kompot agrestowy ...
..mam te produkty gotowac do miękkości ?

powiedz mi jeszcze jak długo mam ten piernik moczyć? i potem taki zmiksowany wrzucić do wywaru owocowego ? czy na odwrót najpierw zmiksowany piernik gotowac ( ile? ) w wodzie w ktorej sie moczył? czy jak ....
wiesz mnie to trza lopatologicznie ;-)

buziam popoludniowo;-)

Posted

[quote name='zuzolandia']..taaaaaaa ..u nas ów piernik na kilogramy sprzedawany ...kupiłam pół kilo hihihihi
...wszelkie suszki tez już zakupiłam plus orzechy migdały i kompot agrestowy ...
..mam te produkty gotowac do miękkości ?

powiedz mi jeszcze jak długo mam ten piernik moczyć? i potem taki zmiksowany wrzucić do wywaru owocowego ? czy na odwrót najpierw zmiksowany piernik gotowac ( ile? ) w wodzie w ktorej sie moczył? czy jak ....
wiesz mnie to trza lopatologicznie ;-)

buziam popoludniowo;-)

wkładasz piernika do gara i zalewasz wodą
rozmaczasz
jak są grudki mixujesz
zapalasz ogień pod garem i sie gotuje
wrzucasz pokrojone bakalie
gotujesz :hmmmm: z godzinkę
wrzucasz czekoladkę
wlewasz agrestowy kompot
wlewasz kompot ze śliwek węgierek
sok z cytryny
słodzisz do smaku

musisz sama sobie określić jakiej konsystencji chcesz mieć moczkę czy taką jak lekki budyń czy jak gęsty kompot ;) wtedy decydujesz czy rozrzedzasz czy nie lejesz np soku z kompotu ;)

Posted

[quote name='Alicja']
zazdraszczam ... sama bym się gdzieś wbiła na wyżerkę ;)

ja od 5 lat jak jestem po ślubie ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia nie spędziłam w swoim mieszkaniu, tylko w rozjazdach u swoich i męża rodziców. czasem to jest fajne a czasem chciała bym zostac w domu i zrobić swięta kameralne tylko dla nas