Jump to content
Dogomania

PRESTON...ogoniasty rottek z ADHD ;) najwierniejszy z wiernych :)

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

cholera dobrze ze sie ze mna zgadzasz jesli chodzi o gadulstwo

oczywiście, że się zgadzam z Tobą-biorąc pod uwagę, że jesteś jedną z czołowych gaduł DGM 8)

hihihi mowisz ze go kiedys poznam

heheh to kcialam uslyszec

kto wie, kto wie...... jeśłi będzie to możliwe-nie wykręcisz się :evilbat: chociaż pierwsza w kolejce jest asher...ale ona wtedy po piffku była, to może nie pamięta, co mówiła i teraz się wyprze, że chciała go poznać :evil:

Posted

a jeszcze nie uczysz???? szczerze, bo ja nie chcę wyskoczyć z poradami, które będą oczywiste :hmmmm:

po pierwsze-jemu dużo daje budowa-zwłaszcza jego kątowanie :wink:

a poza tym-napewno jest coś, co Twoje psy lubią, albo co je potrafi bardzo zainteresować-pachnąca kiełbasa, kurze łapki, zabawka ?? widziałam juz wystawianie na wszelkie możliwe sposoby :oops:

ja najpierw trenowałam go gdzieś z boku i codziennie, na KAŻDYM spacerze, po kilka razy w ciągu jednego spaceru ustawiałam w jak najlepszej pozycji i baaaaaaardzo, baaaaaaaaardzo wylewnie chwaliłam-no takich ochów i achów, to chyba za nic nie dostawał 8) i cierpliwie....jak przesunął nogę, to ja ją do tyłu.....nogi często podstawiam, żeby po prostu nie mógł stanąć bliżej.... 8) i chwalę, chwalę, chwalę....... najpierw pozwalam na bardziej niedbałe...potem bardziej wymagam i przedłużam czas.... ale to bez pomocy, to bardziej pomaga wyćwiczyć takie stanie na czas :wink: trzeba być cholernie upartym. ale uważaj-zwłaszcza u takich młodzików-nie ćwicz za długo, bo zaczną stawać, jak ofermy, będzie je to nudziło i będzie im sie źle kojarzyło

dlatego potrzebny jest wspomagacz-i druga osoba :D . daję komendę "stój-zostań-postawa" i ktoś pokazuje, co tam ma-pies się ożywia. wtedy go tak nakierowuję, aż się ustawi sam jak najlepiej na długiej smyczy, po czym poprawiam łapy itd...cierpliwie i konsekwentnie, bo na początku, to można sfiksować-metoda, kto kogo przeczeka :evilbat: jak stoi, powtarzam cały czas komendę, a potem nagle eksplozja radości i nagroda.... i tak wiele, wiele razy dziennie. podobnie zresztą z zębami

ćwiczyć musisz mnóstwo...ostatnio pojechałam do domu i się ałamałam...jakby wszystko zapomniał...postoi parę sekund i juz nogi przekłada :-? :placz:

jak np. idę na spacerze, wiem, ze zobaczył coś, co go bardzo zainteresowało, to daję znów tę komendę, długą smycz i bardzo, bardzo chwalę....wykorzystuję każdą możliwą okazję.....

i nic więcej nie umiem Ci chyba napisac na ten temat :oops:

a co do jego dumy, wigoru itd.....to po prostu wypływa z jego charakteru. jest brdzo żywiołowy, pełen energii i temperamentu. i takie rzeczy się przekładaja na stanie....ale dużo można wyćwiczyć :D

Posted

KaKa-ja z nimi troche cwiczylam-ale od razu mi siadaly :roll: .i potem dalam sobie spokoj,ale chyba pocwicze,bo postawa jest rownie wazna jak dobre proporcje-gorszy pies sie ladnie ustawi i wygra :roll: Dzieki za rady-od jutro bede Cwiczyc :D .moze do wystawy na klubowce uda sie cos je nauczyc :roll:

Posted

a właśnie-rzecz w tym, żebys się NIE PODDAŁA. Ty myślisz, że mnie szlag nie trafia, jak nasze ćwiczenia wyglądają tak "JA-łapa w tył, PRESS-natychmiast łapa w przód....JA-łapa w tył....Press NATYCHMIAST łapa w przód" itd.....można jajo znieść :evilbat:

ale potem jest coraz lepiej

pamiętasz tę fotkę Prestona, zrobioną na plaży, gdy miał 4 miesiące?? kobieto !!!! jak mysmy się jak dzieci cieszyli, ojejejejej....jak ślicznie staje.....jak dobrze pójdzie, pies sie kapnie, co jest grane i uzna to za świetną zabawę i mało męczący sposób zdobywania nagródek, zabawki czy co tam lubią :wink: :D:D:D

wykorzystuj każdą możliwą okazję, lepiej częściej, a krócej, zeby im się kojarzyło z czymś naprawdę świetnym i wesołym :D:D:D

pamiętaj-mooooc pochwał, jak się uda, nawet, jeśli potem 100 razy siądą :evil:

widzisz sama-dobra postawa to jest coś....wiesz, jak żałuję, że go nie wystawiam...parę osób ze środowiska, jak go zobaczyło-czy na zywo, czy na fotach, to zrobiło tylko :o :o :o :o :o :o :o :o czeeeemuuuu go nie wystaaawiaaaaasz ???????? :o :o :o :o :o :o

ściskam kciuki, napewno się uda.:D:D:D
kiedy klubówka???

a potem je dorwę na zlocie-hehehehehehe......a ja jestem uparta :evilbat:

Posted

oooo......to będziesz miała trochę czasu do Klubówki.ciekawe, kto się bardziej zmęczy_Ty, one...czy ja :hmmmm:
a co do wystawiania Młodego.....to temat na dłuuuuuższą rozmowę :wink: :oops:

Posted

dobra, to ja juz siedze cicho....bo jak mnie nie polubią za specjalnie, to do buta im nagwizdam i będzie, że obiecanki cacanki.... :lol:

Posted

tylko jej sie skora marszczy na czole

czy do ego występuje marszczenie kufy i pokazanie wszystkich ząbków :o :lol:

eeeee......to ja może zrezygnuję ze spania na wernadzie :wink:

Posted

ona zebow nigdy nikomu nie pokazala :lol: .nawet jako malutki szczeniak nigdy nikogo nie podgryzala :o ..jej sie ta skora marszczy od ciagniecia tego upartego osla :lol:

Posted

:o :o :o :o :o

to za co wy ją ciągniecie ?????????? do TOZ-u was podam 8)
to ja juz lepiej zmykam do nauki, bo tu jakies herezje opowiadają niektórzy :lol:

Posted

u nas sie stosuje lancuszki zaciskowe :roll: ...ale Gala jest chuda,ma duzo skory,wiec jak sie ja pociagnie to falda skory sie ciagnie do gory :oops: ..wiesz-jak maly szczeniak na poczatku sie zapiera lapami i nie chce isc-i ta obroza mu taka falde tworzy :oops: To u Gali az na czolo schodzi-ona ogolnie ladnie wspolpracuje,ale jak ma dosc to sie zaprze i koniec :evilbat: .treser mowi,ze nie moge wtedy dac za wygrana i kaze ciagnac bidulke :roll: ja juz sie wzielam na sposob i jak zauwazam powolna utrate checi do wspolpracy to ja na przerwe biore albo zaczynam zabawe :roll: .Z Dalim sie swietnie pracuje a ona jest uparta malpa rogata :lol: .Szefowa stada-nie raz sie mierzymy wzrokiem przez nawet 10 minut zanim spusci wzrok :roll: Ja zrobilam blad od zawsze tresuje Dalego-a z nia malo pracowalam bo takie lagodne ciele-i teraz za to place :oops: Panna zna tylko glaskanie i odkad zaczelysmy PT to sie jej nie spodobalo :evilbat: Potrafi usiasc na przeciwko czlowieka i sie lampic tym swoim dumnym wzrokiem-sama zmusza do kontaktu wzrokowego-taka nieagresywna dominantka :-?

Posted

hehehehehe....to ładną masz aparatkę w domu 8)

znam to patrzenie, znam :o już człowiekowi oczy łzawią, a ten nie odpuści...pocieszę Cię, z moim różne jazdy przerabiałam...ale naprawdę się NARESZCIE powoli uspokaja....i np. pojedynek na oczy coraz szybciej się kończy :lol:

a co do uporu-znam to skądś :evil: . pamiętaj-nie daj się !!!!!!!! trzymam kciuki za Twoją cierpliwość :D

a z tą przerwą-bardzo dobry pomysł....toż to jeszcze dzieciak w sumie, biorąc pod uwagę zaaaaawrotne tempo dojrzewania takich psiaków :wink:

Posted

wiesz-ja sie ciesze ze ona nie jest wogole agresywna..nawet do psow,a zdominowala je jakos :o ....ja mialam jazdy z Dalim identyczne,tylko ze zabki do tego dochodzily :roll: ..dlatego skoncentrowalam sie na nim,ona go zdominowala i mi pomogla w pewnym sensie..teraz zaczynam nad nia prace i mam nadzieje,ze damy rade :D .ja tez jestem uparta-ale z ta wystawowa poza mamy problem-chociaz wlasnie cwiczylam z nimi i ona najszybciej zlapala,ze ma lep po smakolyk wyciagnac i przednie lapy troche ruszyc :lol: