toyota Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Wydaje mi się , że jeśli ktoś wstawia zdjęcia swojego psa , to także po by przeczytać opinię innych , najczęściej są to komplementy , szczere wyrazy zachwytu , ale jeśli ktoś ma odmienne zdanie i wyrazi je kulturalnie - to chyba nic złego ? Czasami ktoś przyzwyczaił się do wizerunku swojego psa np. w szerokiej obroży i może dlatego ciągle takie kupuje , może ktoś z boku patrzy 'świeżym okiem"i zwróci uwagę , że dany pies może wyglądać korzystniej np. w czymś węższym . Ostatecznie i tak właściciel decyduje , bo nie tylko efekt wizualny jest istotny , ale przede wszystkim wygoda i względy praktyczne. Quote
joanna83 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Powiedzcie mi czy obroże Pitmana są wytrzymałe i nie tracą koloru? Chcę kupić psu jakąś obrożę do śmigania na działce i kąpieli jeziorno-błotnych, więc musi się dobrze prać i nie tracić koloru. Znalazłam w sklepie niedrogie obroże właśnie tej firmy i stąd moje pytanie. Quote
gops Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='joanna83']Powiedzcie mi czy obroże Pitmana są wytrzymałe i nie tracą koloru? Chcę kupić psu jakąś obrożę do śmigania na działce i kąpieli jeziorno-błotnych, więc musi się dobrze prać i nie tracić koloru. Znalazłam w sklepie niedrogie obroże właśnie tej firmy i stąd moje pytanie.[/QUOTE] my mamy kilka pitmanow i 2 w drodze bardzo polecam te obroze najdluzej jedna mam prawie 2 lata i jest idealna nie do zniszczenia, niestety czarna stracila kolor, jest wyplowiala ale nie ma chyba obrozy ktora by nie wyblakla po jakims czasie, inne sa okey nic nie wyblakly Quote
joanna83 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Dzięki za odpowiedź :) Ja mam zamiar kupić czerwoną 5 cm szerokości. Miałam do tej dwie zwykłe czerwone taśmówki i każda z nich straciła momentalnie kolor. Jeszcze nie widziałam Snupa w 5 cm, ale myślę, że będzie ok. Teraz tylko muszę jakąś smyczkę dobrać do kompletu, ale tu już chyba się do Taks uśmiechnę :) Quote
Migori Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='jo_ann']Szerokosc wielka mnie lekko bawi, ale nie moja sprawa. Natomiast z za luznymi obrozami u psow mam niemile doswiadczenia.[/QUOTE] Ale co Cie bawi, bo nie wiem? Moja suka chodzi w 35mm lub 40mm skórzanej Wozie. Na innej obroży charczy i dusi się kiedy szarpnie za kotem. Mam jej krtań uszkodzić ? Zgadza się, że ma większą siłę na takiej obroży, ale ja tym samym mam większą nad nią kontrolę, bo taka obroża nie wżyna się w ciało jak sznurowadło. Łatwiej opanować szarpiącego się psa. Spróbuj założyć psom szeroką obrożę i sprawdź czy Tobie i psom to odpowiada. Takie komentarze są extra... coś jak pouczanie kierowcy kiedy samymu nie ma sie prawa jazdy. Quote
Agnes Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 joanna83 rowniez moge pitmana polecic, jednego mam na dzialce wlasnie z mysla o blocie, deszczu, smrodach ;) itp itd drugiego mialam w domu, pozbylam sie ze wzgledu na szerokosc, ale pewnie do pitmana jeszcze wroce ;) Quote
zaba14 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='Iś & Chester']mi też się najbardziej w czerwono-niebieskiej podoba :) ale nie są za duże ? szczególnie ta czerwono-czarna wygląda jakby sporo odstawała. Mojemu by taka przeszła przez głowę, a asty chyba mają jeszcze łatwiej ze swoją budową. Nie wychodzi Ci Akira z tego ?[/QUOTE] moja ma luźno na szyji ale przy głowie się zatrzymuje nie da się wyciągnąć :D a co do pitmana chce zamówić dwa tylko nie wiem czy ktoś z was może mi pomóc , czy metalowe elementy -klamry, kółka- nie rdzewieją po kontakcie z słoną woda? :P Quote
joanna83 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Super, dzięki Agnes :) W takim razie postanowione kupujemy nową obróżkę:) aha i jeszcze jedno. Gdzie zamawiacie Pitmany? Chętnie pooglądam sobie jeszcze inne. Quote
Katie Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Zastanawiam sie nad kupnem szelek samochdowych i zauwazylam, ze sa 2 typy tych szelek. Jedne z taka petla, a drugie z normalnym adapterem, zeby wczepic, tam gdzie pasy i nie wiem, ktore lepsze bezpieczniejsze? Wklejam 2 linki, dla zobrazowania ;) [URL]http://www.amberhouse.pl/karlie-safety-beltpas-bezpieczenstwa-rozmm-p-704.html?cPath=76_61[/URL] [URL]http://www.amberhouse.pl/trixie-protect-bezpieczenstwa-p-7244.html?cPath=76_61[/URL] Na poczatku chcialam kupic sam adapter, poniewaz mam szelki w typie tych samochodowych, zapinane od gory, ale nie moge go znalezc w malym rozmiarze... Quote
toyota Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Jeśli chodzi o szelki to też się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku , że te z pętlą będą lepsze , bo pies przypięty jest w tym przypadku do pasa dla ludzi , który nie jest przyczepiony na sztywno. Te Trixi są chyba mocowane na sztywno , a więc przy wypadku chyba będzie silniejsze szarpnięcie. To są tylko moje przemyślenia , na razie dopiero zamówiłam szelki samochodowe właśnie z pętlą i jeszcze ich nie mam. Ale wydaje mi się , że najważniejsze , żeby pies był w ogóle przypięty szelkami samochodowymi. Quote
Migori Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 A ja sie nacięłam na PitMan'a. Sprzedali mi tak fatalnie wykonaną obrożę, że trudno to opisać. Postrzępiona, krzywo kółka, źle przymocowana klamra, tam gdzie im coś nie wyszło - przypalili zapalniczką, myśleli że widać nie bedzie czy jak. Kolejny raz przekonałam się, że takie obroże, to nie dla mnie. Quote
LadyK Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Polecicie jakieś tanie, ale dobre akcesoria dla psów? Quote
Agnes Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='toyota']Jeśli chodzi o szelki to też się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku , że te z pętlą będą lepsze , bo pies przypięty jest w tym przypadku do pasa dla ludzi , który nie jest przyczepiony na sztywno. Te Trixi są chyba mocowane na sztywno , a więc przy wypadku chyba będzie silniejsze szarpnięcie. [/QUOTE] i taki york poleci w dluuugaaa;) Nie wiem czy ludzkie pasy go zatrzymaja. Pasy maja glownie przeszkodzic psu w wedrowce po samochodzie, oraz zatrzymac go zeby nie polecial do przodu. Nie jestem pewna czy ludzkie pasy sie sprawdza. Quote
Katie Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Agnes, to co polecasz wlasnie dla takiego yorka? ;) Te z trixie beda lepsze? Czy w ogole cos innego Quote
gops Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='Katie']Agnes, to co polecasz wlasnie dla takiego yorka? ;) Te z trixie beda lepsze? Czy w ogole cos innego[/QUOTE] dla yorka i innych malych spow to klatka przyczepiona do siedzenia , nic innego chyba nie zda egzaminu Quote
zaba14 Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 a biorąc pasy dla psa myślicie o bezpieczeństwie aby pies nie przeszedł np. na przednie siedzenie czy o wypadku? Bo jak o wypadku to ja bym sobie je darowała :D wystarczy zapytać ile fotelików dla dzieci jest bezpiecznych? i czy w ogóle są bezpieczne, więc ja nie chce wiedzieć co dzieje się z psem w trakcie wypadku .. ;) Quote
Katie Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Czyli te szelki samochodowe dla malych psow, to bujda, wiec nie kupowac. :cool3: Quote
Kiłi Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='zaba14']a biorąc pasy dla psa myślicie o bezpieczeństwie aby pies nie przeszedł np. na przednie siedzenie czy o wypadku? Bo jak o wypadku to ja bym sobie je darowała :D [/QUOTE] Wiesz... zaliczyłam kiedyś hamowanie przy 120, przeleciałam w powietrzu na dwóch kołach bocznych, co prawda wypadek to nie był, ale gdyby nie pasy suka latała by po całym aucie jak motylek... dlatego warto zapinać psy w pasy i ciesze się, że sobie nie darowałam... Oba moje psy jeżdża przypięte na szelkach. Quote
Katie Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Hmm.. no to moze jednak warto miec te szelki ;) Kiłi mi sie zdaje, ze ty masz jednego malego psa, prawda, czy mi sie pomylilo? ;) I jakiego typu masz szelki? Quote
Kiłi Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Tak tak, jedno małe się znajdzie:P Szelki autowe mam trixie, ale mały częściej jeździ w swoich spacerowych kupionych kiedyś na dogo na bazarku, jeżeli chodzi o krój to taki [URL]http://www.psiaki.pl/sklep/images/trixie/I_1136_g.jpg[/URL] ;) Jak dla mnie grunt, żeby szelki były wytrzymałe, a pas mam ten od Trixie, duża suka jest do niego przypięta prosto do szelek, a mały na smyczce do tego pasa. Quote
Agnes Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 [quote name='Kiłi']Wiesz... zaliczyłam kiedyś hamowanie przy 120, przeleciałam w powietrzu na dwóch kołach bocznych, co prawda wypadek to nie był, ale gdyby nie pasy suka latała by po całym aucie jak motylek... dlatego warto zapinać psy w pasy i ciesze się, że sobie nie darowałam... Oba moje psy jeżdża przypięte na szelkach.[/QUOTE] Kiłi mysle, ze zabie o co innego chodzilo ;) Nikt tutaj nie pisal, ze nie przypinac psow i zostawiac je luzem w samochodzie. A przynajmniej ja to tak rozumiem ;) Quote
Smile of Red Witch Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 Hmm tak jak napisała Anka one są luźne na szyi, ale Aki nie wyjdzie z nich, ona ma dosyć szeroki baniak ;) ;) odnośnie szerokości mi osobiście suczydło bardziej się podoba w 4cm ;) a na spacerki teraz chodzimy w szeleczkach ;) Ania Ty pamiętaj, że jak będziesz zamawiać w Pitmanie to ja też jestem chętna ;) Quote
toyota Posted July 9, 2010 Posted July 9, 2010 Jeśli chodzi o szelki samochodowe to mają uchronić psa w czasie wypadku przed uderzeniem lub nawet wypadnięciem przez przednią szybę. Szelki nie będą dobre w takim celu dla jamnika ? Nie kumam dlaczego ? Możecie napisać , bo nie chcę go wozić w klatce a jeździ ze mną codziennie. Quote
Natula Posted July 9, 2010 Posted July 9, 2010 [quote name='Smile of Red Witch']Hmm tak jak napisała Anka one są luźne na szyi, ale Aki nie wyjdzie z nich, ona ma dosyć szeroki baniak ;) ;) [/QUOTE] fajnie, też lubie jak luźno zwisa na szyi ale moje potfffory całkiem inaczej zbudowane i przy lekkim pociągnięciu bez wysiłku wyjdą. Dlatego uzywamy tylko zacisków. Jeszcze Luna jako tako mogła by chodzic w zwykłej bo ona nie ciagnie a wlecze się, tylko boi sie fajerwerków a u nas bardzo lubią sobie postrzelać-jestem w stanie ją odwołać i zapiąć ale potem nie patrzy na nic, pędzi do domu a park i dom rozdziela bardzo ruchliwa ulica :shake: ratuje nas zacisk i zadne sztuczki zeby sucz nie działają żeby wyjść. Za to Aslan jak zobaczy pieska bez problemy z zatrzasku nawet bardzo mocno wyregulowanego potrafi się wydostać... widzieliście moze te obroze w rozmiarze L lub XL gdziekolwiek ? spotkałam sie tylko z Mkami :placz: [url]http://www.pelna-miska.pl/sklep//_var/gfx/3a088245daa23aa3a5c9d43d39aaab50.jpg[/url] [url]http://www.pelna-miska.pl/sklep//_var/gfx/84693f917d1e0511935367dfbca87460.jpg[/url] Quote
Recommended Posts