Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam prośbę o pomoc. Chcę kupić obróżkę zaciskową dla Xeny, ale albo martingale, albo łańcuszek. Chciałabym zamówić z furkidz, bo mają fajne wzory, tylko mam problem,jedna osoba doradziła mi żeby martingale źle wygląda na małych psaph, a z tego co kiedyś tu pisaliścue furkidz ma masywny łańcuszek. Zmieniło się coś w tej sprawie? Brać Martingale czy łańcuszek dla Xeny? Proszę o poradę. Z góry dziękuję,

Posted

Furkidz ma długie łańcuszki. Skąd teoria, że martingale źle wygląda na małych psach? :O Mam dla szetlandów i jest super, Natalia tez dla Ginny takie obroże ma, a ona jeszcze mniejsza od moich chłopców.

Posted

Dziwna teoria, co ma wielkość psa do rodzaju zacisku :P. Jak zaciskająca się "pętla" jest mała (ma mały obwód? :hmmmm:) to będzie dobrze przylegać, jak będzie większa, to wtedy będzie odstawać i faktycznie może się to gorzej prezentować, ale jak się zamawia z firmy hand made to wystarczy poprosić o uwzględnienie wielkości psa i powinno być ok (z Furkidz miałyśmy obrożę martingale 2,5cm, a miała krótką pętlę i obroża super się układała). Ah, no i regulacja obroży też nie jest bez znaczenia, bo pętla brzydko wisi również wtedy, kiedy jest duża, a obroża wyregulowana tak, że nie dusi psa, jak ciągnie. Myślę, że jak pies nie ciągnie na smyczy to można wyregulować tak, żeby pętla przylegała do szyi.

Tutaj Gi w 2,5cm Lupine, pętla jest dość duża (no wow, w końcu na duże psy) i jak zapinam psa do kółeczka od pętli to potem trochę odstaje, ale jak zapnę do kółka, które nie zaciska obroży to wygląda chyba całkiem nieźle :razz:. Dodam, że obroża tutaj jest wyregulowana tak, żeby lepiej się dopasowała.

15122935649_cec83a9f8f_z.jpg

A tutaj rozmiar mniejszy (1,8cm), obroża luźniej założona i mimo, że pętla jest mniejsza niż na w/w obroży to dużo bardziej odstaje.

15165703376_4d3243c66c_z.jpg

Ginny ma mniej niż 35cm w kłębie, więc do dużych raczej nie należy :).

Posted

Wielkość w kłębie nie ma z tym nic wspólnego , kwestia wielkości szyi . 

Mój pudel miał w szyi 28cm i nie podobał mi się w zaciskach z pętlą , szczególnie że wtedy nie było mniejszych niż w szerokości 2cm (tylko lupine 1,8 który był za sztywny i brzydko odstawał) . Chodzi o to że ta pętla była na pół szyi.

On też miał koło 35cm w kłębie i przez większość życia nie przekroczył 6 kilo . 

Za to pies którego mam teraz ma tylko 39cm w kłębie (4cm więcej od Twojej :p ) a w szyi 47cm  :jumpie: i na nim wyglądają dobrze nawet 4cm zacisk z pętlą (waży k. 18,5kg) , taka pętla nie zajmuje nawet 1/3 szyi . 

Posted

Zależy też co się komu (nie) podoba, mi nie przeszkadza fakt, że zacisk zajmuje ileś miejsca na szyi tylko to, jak odstaje, a to już kwestia regulacji obroży i tutaj wielkość psa ani jego szyi nie ma znaczenia. Zacisk na "całą" szyję przeszkadzałby mi chyba tylko w "zwykłym" zacisku, bo zazwyczaj pasek zaciskowy nie ma wzorku :eviltong:, pętla w martingale wygląda jak normalna część obroży. 

Posted

W końcu nie wytrzymałam i zamówiłam RD dla suczy, dla młodej nawet jedną mniejsza i jedną większą jak już urośnie. Teraz tylko czekamy na paczuszkę  :loveu:

Posted

Są wersje Long na lince, które mają 8m. Najlepsza chyba będzie Mka do 20kg :)

IZMADO dla Młodego mam Flexi Comfort Long, rozmiar S - długość 8m, linka, do 12kg. Opisywałam ją na wątku o smyczach automatycznych.  ;-)

Dzięki dziewczyny! Zaczęłam trochę o nich czytać i zwariowałam :P Najchętniej kupiłabym taśmę, ale w tym przedziale wagowym są tylko linki. Wybór kolorystyczny też nie powala :(

Przepraszam za mój pytaniowy spam, ale coś mi się zawiesiło ;)
Posted

Szukam flexi 8 lub 10 metrów dla psa 12 kg. Czy coś takiego w ogóle istnieje?

mam 8m fioletowa z gumowa raczka. stan techniczny idealny. wizualny- bardzo dobry-dobry. Sprzedam za 35zl+kw. do negocjacji! Sprzedaje bo wymienilam na vario;p