Eskimoski Domek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 flashka-g napisał(a):ja bym wolala tylko zeby sedziowie sedziowali wedlug wzorca a nie swoich typów:roll: to tak odemnie. Pamiętajmy o tym, że choć wzorzec jest jeden to i tak zawiera w sobie "kilka typów". Wszystko zależy od interpretacji wzorca przez SĘDZIEGO Ja akurat mam ten komfort,że posiadamy, pomimo wszystko ,kilka psiaków w różnym typie Optymalną dla mnie sytuacją jest ,to że zgłaszając psiaki na wystawę wiem jaki typ hasiora dany sędzia preferuje i co najważniejsze trzyma się tego typu Wielką,choć bardzo podniecającą,jest sytuacja gdy sędziuje sędzia z zagranicy Dlategożto nie mogę się doczekać oceny przez TAK WYSOKIEJ RANGI ARBITRA JAKIM JEST PANI K.KANZLER Z HODOWLI INNISFREE Z USA pozdrawiam Wielkie gratki dla tych co ośmielili się prosić o sędziowanie TEGO ZNAMIENITEGO AUTORYTETU!!!!!BRAWO!!!!! Daniel R.:diabloti:
---------- Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Wybitny kynolog... hmmm... tylko dlaczego wszyscy sa bardzo rozczarowani ta zmiana i zaluja ze zglosili psa na te wystawe? Ja bardzo sie ciesze, ze Asia zwrocila mi uwage na zmiane sedziego zanim zglosilam Laredo. 100 zl zostaje w kieszeni bo na pewno bym nie pojechala. P. Szeremeta jest jedna z nielicznych sedziow, do ktorych nie zglosze mojego psa chocby nawet oceniali pod moim domem. Po prostu kompletnie nie przemawia do mnie jej argumentacja, bo mam wrazenie ze mowi o rzeczach, ktorych nie ma, pomijajac kompletnie te, ktore faktycznie istnieja. Czy ma wlasny typ husky? Jesli nawet, to mam wrazenie, ze jaki jest ten typ zalezy od jej humoru. Albo od innych pozaeksterierowych wzgledow. I jeszcze moja skromna prosba - bylabym bardzo wdzieczna za wskazanie fragmentow tresci wzorca, gdzie jest mowa o roznych typach husky. Jakos dziwnie Vern Harvey, Bart Miller i Alice Watt interpretuja wzorzec tak samo... ale widac sa mniej wybitni.
Eskimoski Domek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 ReiMar napisał(a):Wybitny kynolog... hmmm... tylko dlaczego wszyscy sa bardzo rozczarowani ta zmiana i zaluja ze zglosili psa na te wystawe? Ja bardzo sie ciesze, ze Asia zwrocila mi uwage na zmiane sedziego zanim zglosilam Laredo. 100 zl zostaje w kieszeni bo na pewno bym nie pojechala. P. Szeremeta jest jedna z nielicznych sedziow, do ktorych nie zglosze mojego psa chocby nawet oceniali pod moim domem. Po prostu kompletnie nie przemawia do mnie jej argumentacja, bo mam wrazenie ze mowi o rzeczach, ktorych nie ma, pomijajac kompletnie te, ktore faktycznie istnieja. Czy ma wlasny typ husky? Jesli nawet, to mam wrazenie, ze jaki jest ten typ zalezy od jej humoru. Albo od innych pozaeksterierowych wzgledow. I jeszcze moja skromna prosba - bylabym bardzo wdzieczna za wskazanie fragmentow tresci wzorca, gdzie jest mowa o roznych typach husky. Jakos dziwnie Vern Harvey, Bart Miller i Alice Watt interpretuja wzorzec tak samo... ale widac sa mniej wybitni. :lol: ReiMar nie obraś się ale według mojej opinii,bacząc na twój do tej pory bardzo mizerny wkład hodowlany,uważam że nie powinienaś "podnosić głosu" na temat Pani Ewy Szeligi-Szeremety.Pozdrawiam Daniel R.:diabloti: P.S. Jeśli nie czujesz "Rasy"i jej "TYPÓW"to mając Laredo ciągle będziesz miała ale..... Każdy pies jest PSEM i pomimo "typu"ma swoje wady PAMIĘTAJ O TYM!!!!! Myślę ,że powinienaś nauczyć się przegrywać,a nie tylko OBGADYWAĆ!!!
---------- Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Eskimoski Domek napisał(a)::lol: ReiMar nie obraś się ale według mojej opinii,bacząc na twój do tej pory bardzo mizerny wkład hodowlany,uważam że nie powinienaś "podnosić głosu" na temat Pani Ewy Szeligi-Szeremety.Pozdrawiam Daniel R.:diabloti: P.S. Jeśli nie czujesz "Rasy"i jej "TYPÓW"to mając Laredo ciągle będziesz miała ale..... Każdy pies jest PSEM i pomimo "typu"ma swoje wady PAMIĘTAJ O TYM!!!!! Myślę ,że powinienaś nauczyć się przegrywać,a nie tylko OBGADYWAĆ!!! A co ma moj wklad hodowlany do interpretacji wzorca Verna Harvey'a, Barta Millera czy Alice Watt? :lol: Czy z Laredo jest tak zle? No nie wiem... jak na czestotliwosc bywania na wystawowych ringach to ma calkiem przyzwoite wyniki :p a przegrywac umiem, pod warunkiem ze wygra faktycznie lepszy. Czy to sie mialo jakos miec do jakosci sedziowania p. Szeremety? Czekam na te szczegoly odnosnie fragmetow wzorca i typow husky ;)
Eskimoski Domek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 ReiMar napisał(a):A co ma moj wklad hodowlany do interpretacji wzorca Verna Harvey'a, Barta Millera czy Alice Watt? :lol: Czy z Laredo jest tak zle? No nie wiem... jak na czestotliwosc bywania na wystawowych ringach to ma calkiem przyzwoite wyniki :p a przegrywac umiem, pod warunkiem ze wygra faktycznie lepszy. Czy to sie mialo jakos miec do jakosci sedziowania p. Szeremety? Czekam na te szczegoly odnosnie fragmetow wzorca i typow husky ;) Przykro mi ReiMar ale nie mam najmniejszej ochoty dyskutować z Tobą na jakiekolwiek tematy związane z tak piękną rasą jaką jest siberian husky. Pozdrawiam Daniel R.:diabloti:
---------- Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Nie spodziewalam sie niczego innego ze strony Eskimoskiego Domku poza osobistymi wycieczkami i jak zwykle sie nie mylilam. Widac znowu nie przyjdzie mi doczekac sie argumentow.
Eskimoski Domek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Wybacz Reimar ale tak się składa,że akurat byliśmy parę razy oceniani przez Panią Ewe Szelige-Szeremetę.Tak się złożyło,że nasza Tina Turner zdobyła tytuł Zwyciężczyni Klubu 2006+BOB.Uważasz,że był to wynik jej humoru czy rezultat pozaexterierowych układów albo ewidentny brak umiejętnego interpretowania wzorca?.To Pani Ewa Szeliga-Szeremeta przyznała naszej Evorce tytuł Młodzieżowej Zw.Pl .2003 itp....Obrażając sędziego jednocześnie obrażasz i poniżasz psy i suczki,które zostały przez nią uznane.Uważasz,że masz do tego prawo?... Co do wzorca.Gdyby psy miały być oceniane wg wzorca to sędzią powinien być komputer do którego wrzucałoby się psiaka a on wypluwałby wynik.Słyszałaś kiedyś o czymś takim jak:własna interpretacja wzorca?Co ,do której każdy sędzia ma niepodważalne prawo.Dlatego podczas oceny przez jednego sędziego wygrywa pies X a podczas oceny przez drugiego sędziego wygrywa pies Y.To pozwoliło na przełomie wielu lat hodowli ukształtować psy w różnym typie,bo każdy z sędziów jak również każdy z hodowców ma trochę inne spojrzenie na rasę.Prymitywnym podejściem do hodowli i do wystaw jest trzymanie "klapek na oczach" i kurczowe trzymanie się własnego "ja" Co do osobistej wycieczki.Tak uważam,że na nią się wybrałaś,bo obrażając sędziego i podważając jego autorytet obraziłaś moje psy i psy innych hodowców i wystawców,które dany sędzia docenił.Nie spodziewaj się niczego innego z naszej strony,ponieważ balansujemy na innych poziomach.Wszyscy jesteśmy członkami Związku Kynologicznego i obowiązują nas pewne reguły i zasady.Publiczne obrażanie osób zasłużonych dla Polskiej Kynologii przez ich członków jest nie na miejscu.Jak również jest karygodne pupliczne sugerowanie "układów pozaringowych".Mam nadzieje,że zrozumiałaś o co mi chodzi? Teresa
Eskimoski Domek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Eskimoski Domek napisał(a):Wybacz Reimar ale tak się składa,że akurat byliśmy parę razy oceniani przez Panią Ewe Szelige-Szeremetę.Tak się złożyło,że nasza Tina Turner zdobyła tytuł Zwyciężczyni Klubu 2006+BOB.Uważasz,że był to wynik jej humoru czy rezultat pozaexterierowych układów albo ewidentny brak umiejętnego interpretowania wzorca?.To Pani Ewa Szeliga-Szeremeta przyznała naszej Evorce tytuł Młodzieżowej Zw.Pl .2003 itp....Obrażając sędziego jednocześnie obrażasz i poniżasz psy i suczki,które zostały przez nią uznane.Uważasz,że masz do tego prawo?... Co do wzorca.Gdyby psy miały być oceniane wg wzorca to sędzią powinien być komputer do którego wrzucałoby się psiaka a on wypluwałby wynik.Słyszałaś kiedyś o czymś takim jak:własna interpretacja wzorca?Co ,do której każdy sędzia ma niepodważalne prawo.Dlatego podczas oceny przez jednego sędziego wygrywa pies X a podczas oceny przez drugiego sędziego wygrywa pies Y.To pozwoliło na przełomie wielu lat hodowli ukształtować psy w różnym typie,bo każdy z sędziów jak również każdy z hodowców ma trochę inne spojrzenie na rasę.Prymitywnym podejściem do hodowli i do wystaw jest trzymanie "klapek na oczach" i kurczowe trzymanie się własnego "ja" Co do osobistej wycieczki.Tak uważam,że na nią się wybrałaś,bo obrażając sędziego i podważając jego autorytet obraziłaś moje psy i psy innych hodowców i wystawców,które dany sędzia docenił.Nie spodziewaj się niczego innego z naszej strony,ponieważ balansujemy na innych poziomach.Wszyscy jesteśmy członkami Związku Kynologicznego i obowiązują nas pewne reguły i zasady.Publiczne obrażanie osób zasłużonych dla Polskiej Kynologii przez ich członków jest nie na miejscu.Jak również jest karygodne pupliczne sugerowanie "układów pozaringowych".Mam nadzieje,że zrozumiałaś o co mi chodzi? Teresa ReiMar,przegięłaś,mam nadzieję że wiesz co to:SĄD KOLEŻEŃSKI??????????????????????????????????? DANIEL R.:diabloti:
flashka-g Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Ja sie tylko ciesze ze kazdy jezdzi do takich sedziow jacy sie podobaja danej osobie;) to takze sposob wyboru..jedni wola tak inni tak;)
---------- Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Eskimoski Domek napisał(a):Wybacz Reimar ale tak się składa,że akurat byliśmy parę razy oceniani przez Panią Ewe Szelige-Szeremetę.Tak się złożyło,że nasza Tina Turner zdobyła tytuł Zwyciężczyni Klubu 2006+BOB.Uważasz,że był to wynik jej humoru czy rezultat pozaexterierowych układów albo ewidentny brak umiejętnego interpretowania wzorca?.To Pani Ewa Szeliga-Szeremeta przyznała naszej Evorce tytuł Młodzieżowej Zw.Pl .2003 itp....Obrażając sędziego jednocześnie obrażasz i poniżasz psy i suczki,które zostały przez nią uznane.Uważasz,że masz do tego prawo?... Co do wzorca.Gdyby psy miały być oceniane wg wzorca to sędzią powinien być komputer do którego wrzucałoby się psiaka a on wypluwałby wynik.Słyszałaś kiedyś o czymś takim jak:własna interpretacja wzorca?Co ,do której każdy sędzia ma niepodważalne prawo.Dlatego podczas oceny przez jednego sędziego wygrywa pies X a podczas oceny przez drugiego sędziego wygrywa pies Y.To pozwoliło na przełomie wielu lat hodowli ukształtować psy w różnym typie,bo każdy z sędziów jak również każdy z hodowców ma trochę inne spojrzenie na rasę.Prymitywnym podejściem do hodowli i do wystaw jest trzymanie "klapek na oczach" i kurczowe trzymanie się własnego "ja" Co do osobistej wycieczki.Tak uważam,że na nią się wybrałaś,bo obrażając sędziego i podważając jego autorytet obraziłaś moje psy i psy innych hodowców i wystawców,które dany sędzia docenił.Nie spodziewaj się niczego innego z naszej strony,ponieważ balansujemy na innych poziomach.Wszyscy jesteśmy członkami Związku Kynologicznego i obowiązują nas pewne reguły i zasady.Publiczne obrażanie osób zasłużonych dla Polskiej Kynologii przez ich członków jest nie na miejscu.Jak również jest karygodne pupliczne sugerowanie "układów pozaringowych".Mam nadzieje,że zrozumiałaś o co mi chodzi? Teresa W hodowli bardzo cenne jest cos takiego jak zdrowy rozsadek. Sedziowie przyznaja tytuly, pies ktory wygrywa na jednej wystawie na kolejnej moze byc kompletnie niedoceniony choc jego budowa przeciez sie nie zmienila. Jak to wytlumaczyc? Jestem daleka od oceniania czy dany sedzia zasluzyl sie w jakis tam sposob kynologii czy nie, szczegolnie gdy nie znam jego zyciorysu. To co napisalam to moje subiektywne odczucia na temat danego sedziego odnosnie jego oceny psow na ringu - a do tego jeszcze nam nikt prawa nie odebral. Jak i do tego, abysmy mogli decydowac do kogo psy zglaszamy. Czy nie zauwazyla Pani, ze nie tylko ja wyrazilam moje niezadowolenie ze zmiany sedziego? Mojego psa ocenialo wielu sedziow i niektorzy z nich, choc u nich wygral, nie sa w moich oczach wybitnymi kynologami i znawcami rasy. Czy to umniejsza wartosc Laredo? Czy ja ją w ten sposob umniejszam? Nie sadze... zdrowy rozsadek pozwala mi chlodno oceniac jego jakosc niezaleznie od osiagniec na ringach wystawowych. Eskimoski Domek napisał(a):ReiMar,przegięłaś,mam nadzieję że wiesz co to:SĄD KOLEŻEŃSKI??????????????????????????????????? DANIEL R.:diabloti: Czy to miala byc grozba? Czy grozenie jest etyczne? Jesli uwazasz, ze jest do tego podstawa to podaj mnie do sadu kolezenskiego - w przeciwnym razie oczerniasz mnie swoimi sugestiami. Jesli mialbys zglaszac do sadu kolezenskiego kazdego, kto na tym forum wyrazil swoja negatywna opinie na temat sedziego to mialbys naprawde pelne rece roboty. Przypomina mi to cytowanie na forum publicznym korespondencji osob trzecich... rownie etyczne dzialanie...:shake:
---------- Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Eskimoski Domek napisał(a): Co do wzorca.Gdyby psy miały być oceniane wg wzorca to sędzią powinien być komputer do którego wrzucałoby się psiaka a on wypluwałby wynik.Słyszałaś kiedyś o czymś takim jak:własna interpretacja wzorca?Co ,do której każdy sędzia ma niepodważalne prawo.Dlatego podczas oceny przez jednego sędziego wygrywa pies X a podczas oceny przez drugiego sędziego wygrywa pies Y.To pozwoliło na przełomie wielu lat hodowli ukształtować psy w różnym typie,bo każdy z sędziów jak również każdy z hodowców ma trochę inne spojrzenie na rasę.Prymitywnym podejściem do hodowli i do wystaw jest trzymanie "klapek na oczach" i kurczowe trzymanie się własnego "ja" Ponownie zapytam - czy Vern Harvey, Bart Miller i Alice Watt sie nie znaja? Ich interpretacja wzorca dziwnie sie pokrywa... pasuje tez bardzo do interpretacji Michaela Jenningsa, ktora mozemy wyczytac z jego ksiazek. Co to takiego mialaby wiec byc ta "wlasna interpretacja wzorca"? Czy uksztaltowanie w wyniku tej "wlasnej interpretacji" takich rozbieznosci w rasie jest dla niej korzystne?
Eskimoski Domek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Oczywiście,że nie znasz zasług Pani Ewy Szeligi-Szeremety ani jej życiorysu ale za to dokładnie wiesz i takie informacje podajesz na publicznym forum,że jej ocena jest uzależniona nie od interpretacji wzorca ale od humoru i innych pozaexterierowych wzglądów.Masz pełne prawo do wypowiadania swoich subiektywnych odczuć ale kto dał Ci prawo publicznego sugerowania "pozaexterierowych względów"Zastanów się co mówisz publicznie i to nie pierwszy raz. Mnie też nie każdy sędzia odpowiada i co robie? poprostu nie jade i tylko dlatego,że inaczej patrzy na rase niż ja.Ma do tego pełne prawo,bo takie są zasady wystaw,jeśli Ci one nie odpowiadają to poprostu nie bierz w nich udziału a exterierowej oceny dokonuj sama. Vern Harvey, Bart Miller i Alice Watt sie nie znaja? ale nadal własnymi oczami patrząc na psa dokonują jego exterierowej oceny i nie sprawiaj wrażenia jakby to Laredo był przez nich oceniony i uznany za ideał exterieru.Takich pięknych psów jak Laredo jest wiele i to sędzia dokonuje wyboru,który to akurat wg niego jest "dziś NAJ...."Pies nie zmienia anatomii ale zmienia kondycje wystawową,czy to tak trudno zrozumieć.Choćby był najlepszy technicznie bez odpowiedniej okrywy włosowej,chęci do pracy na ringu itp...nadaje się jedynie na spacerek po okolicy a nie do walki o przyznanie certyfikatu na Championa Piękności. Najtrudniej jest powiedzieć sobie:mój pies nie miał dziś dnia...,nie pokazał się tak jakbym tego sobie życzyła...,przeciwnik był dziś lepszy....Najprościej powiedzieć:sędzia to był palant...a mój pies był NAJ....a reszta to exterierowe karykatury. Czy uksztaltowanie w wyniku tej "wlasnej interpretacji" takich rozbieznosci w rasie jest dla niej korzystne? Myśle,że na pewno nie szkodzi rasie a przeciwnie zaspakaja różne gusta różnych osób i nie dotyczy to tylko rasy siberian husky.Bo kto powiedział,że pies z króciutką okrywą włosową jest gorszy lub lepszy od tego z nieco dłuższą,lub pies niższy jest gorszy lub lepszy od tego wyższego i odwrotnie.Są sędziowie,którzy wolą psy z mocną kością,niskie i dłuższą sierścią a inni będa woleć wysokie z drobną kością i krótką sierścią.Każdy z tych psów będzie standartowy,bo wzorzec nie podaje dokładnych wymiarów i rozmiarów.Ważne by pies miał dobre proporcje i piękny ruch.Jeżeli na ringu stoi obok siebie 10 psów i każdy z nich dostaje ocene doskonałą a raczej jest niemożliwe by wszystkie były jednakowe więc o czym wtedy mówimy jak nie o "własnej interpretacj wzorca".No co niektórzy użyją sformułowania:pozaexterierowe względy.
---------- Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Pani Tereso, niech Pani nie robi ze mnie naiwnego dziecka. Ja nie mam nic do sedziego, kory majac dwa poprawnie zbudowane psy wybierze tego, ktory subiektywnie bedzie mu sie bardziej podobal - bo woli dane umaszczenie czy konkretny kolor oczu itp. Za to mam awersje do sedziow, ktorzy daja na lokate psa gorzej zbudowanego z jakichs tam tylko im znanych wzgledow. Ja rozumiem, ze broni Pani zaciekle tej akurat sedzi - byc moze gdybym ja z moimi psami wygrywala u jakiegos konkretnego sedziego za kazdym razem, gdy sie u niego pojawie robila bym to samo... nie wiem... Ale nie podoba mi sie to, ze odbiera mi Pani prawo wyrazenia mojej subiektywnej opinii, opartej na osobistych obserwacjach i faktach ktorych bylam swiadkiem. I niech Pani w koncu zauwazy to, ze nie tylko ja jestem rozczarowana zmiana sedziego na wroclawskiej wystawie... moze cos w tym jednak jest? "Eskimoski Domek" napisał(a):Najtrudniej jest powiedzieć sobie:mój pies nie miał dziś dnia...,nie pokazał się tak jakbym tego sobie życzyła...,przeciwnik był dziś lepszy... Sadzilam, ze na wystawie ocenia sie budowe psa i jej poprawnosc wzgledem wzorca a nie to, jaki ma dzien. "Eskimoski Domek" napisał(a):ale nadal własnymi oczami patrząc na psa dokonują jego exterierowej oceny Tyle, ze ta ocena dziwnie sie pokrywa - probuje to odniesc do kwestii "typow" wzgledem wiedzy sedziego. "Eskimoski Domek" napisał(a):nie sprawiaj wrażenia jakby to Laredo był przez nich oceniony i uznany za ideał exterieru Nie rozumiem co to ma do rzeczy i skad pomysl, ze uwazam mojego psa za ideal.
Eskimoski Domek Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Z tego co ja wiem,to do Wrocławia pomimo zmiany sędziego i tak wybierają się NAJLEPSI by powalczyć ze swoimi pięknościami,bo mając dobrgo psa jest im obojętne czy sędziuje Pan X czy Pan Y a reszta jeżeli uważa inaczej może w inny sposób spędzić ten wolny czas,prawo wyboru. Wystawa to nie skrupulatny przęgląd hodowlany, na której można by było w ciągu kilku minut dokonać szczegółowej analizy anatomicznej poszczególnego osobnika,to widowisko nastawione w dużej mierze na pięknego psa i piękną prezentacje.Nie zawsze dane nam na ringu "nasze chwile prawdy"uda nam się w 100% wykorzystać.Nie sądzisz chyba,że pies doskonały exterierowo ale "łysy jak bolek" a do tego nie mający akurat chęci zaprezentowania się ma dużą szanse na wygraną? Laredo wygrał rase w Będzinie.Dostałam kilka jego zdięć z tej wystawy i muszę przyznać wyglądał zniewalająco.Jego wygrana była w 100% zasłużoną wygraną co potwierdził wygrywając grupe. Subiektywne oceny innych:wygrał bo ten sędzia planuje nim kryć swoją suke.A czym się te subiektywne opinie różnią od Twoich?W swoich subiektywnych ocenach jesteś dokładnie taka sama.....i nie odbieram Ci do nich prawa.
HUSKYTEAM Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Porównując Waszą dyskusję do rozmów, jakie prowadzą kierowcy za pośrednictwem drogowego kanału CB-Radia można Wam zaproponować jedno: "Dziewczyny, przeskoczcie sobiena inny kanał, bo nas wszystkich gó...o obchodzą Wasze wzajemne animozje". Pzdr
---------- Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 HUSKYTEAM napisał(a):Porównując Waszą dyskusję do rozmów, jakie prowadzą kierowcy za pośrednictwem drogowego kanału CB-Radia można Wam zaproponować jedno: "Dziewczyny, przeskoczcie sobiena inny kanał, bo nas wszystkich gó...o obchodzą Wasze wzajemne animozje". Pzdr jak dla mnie EOT - faktycznie juz dawno powinnam byla uciac dyskusje
sh_maniak Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 Kto wybiera się na w/w wystawę, bo my się meldujemy :cool3: suki kl ch. Asanpi
galadria Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 sh_maniak napisał(a):Kto wybiera się na w/w wystawę, bo my się meldujemy :cool3: WROCŁAW suki kl.otwarta.Arktogea OCEANIA (uzupełniam) suki kl ch. Asanpi może ktoś jeszcze sie dopisze:razz:
LOCZEK Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 galadria napisał(a):może ktoś jeszcze sie dopisze:razz: Arktogea QUEEN OF NIGHT kl.pośrednia DONA Nektar Północy kl.otwarta
Guest Karmel Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 psy kl.mł -ALDEBARAN de Ciukci suki kl.mł -OKSANA Srebro Północy
efra-husky Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 My też się pojawimy we Wrocławiu :) Suki kl. młodzieży - FULL OF ENERGY Potęga Naturalności
Cyraneczka Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 No to się będzie działo we Wrocławiu... Czuję, że szykuje się ciekawa rozgrywka. Szkoda, że nas nie będzie, ale za to mam nadzieję na bogatą sesję fotograficzną ;)
Cyraneczka Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Czy ktoś ma jakieś wieści z Torunia i z Rzeszowa??????
Paulina87 Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Jeszcze my na Wrocław :oops: :oops: (aż wstyd jechać) suki klasa otwarta - JURA z Grodzkiego Zakątka
Recommended Posts