Jump to content
Dogomania

Sznaucery w schroniskach - informacje bieżące - ZAJRZYJ i pomóż!!!

Recommended Posts

Posted

Ten Dymitr to na CTR ma za prosty włos. Wygląda jak najprawdziwszy olbrzym.Szkoda, że nowa fryzuranie uwzlędniłazostaienia brody i brwi, które miał obfite (i może trochę więcej na łapach. Wtedy zupełnie ładny sznaucer byłby i łatwiej o amatora.

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='marako']Ten Dymitr to na CTR ma za prosty włos. Wygląda jak najprawdziwszy olbrzym.Szkoda, że nowa fryzuranie uwzlędniłazostaienia brody i brwi, które miał obfite (i może trochę więcej na łapach. Wtedy zupełnie ładny sznaucer byłby i łatwiej o amatora.[/QUOTE]

a od hodowcy CTR dostałam info, że to CTR jest :lol:

Posted

Ja się słabo znam, widuję po wystawach CTR-y i są mocno kręcone, takie sfilcowane bardziej niż duże sznupy.
Dlatego tak mi się wydawało. Ale i tak jest śliczny i tak. Ale gorzej, bo CTR-y są jednak trudniejsze.

A z innej beczki - do mnie napisało parę osób z zapytaniem o szczeniaka (nie będę mieć w tym roku). Od jednej z nich otrzymałam drugi list, po mojej odpowiedzi. Mieli przez kilkanaście lat sunię ze schronu- wspaniali ludzie sądząc po liście. Właśnie odeszła za TM, była kochana, ale po przejściach, nie umiała się bawić z psami, ani z ludźmi, tyko do nich lgnęła całym sercem, ale bez radości życia. Dletego "dojrzeli" do psa bardziej otwartego, którego wychowają od podstaw i chcą olbrzyma (sunię? nie wiem). Już nawet mają na oku pewną śląską hodowlę, która w styczniu będzie miała młode, ale (nie wiem czemu) woleliby ode mnie.

Pomyślałam, że może choć pokazać im jakieś biedaki olbrzymopodobne. Im bardziej podobne i im bardziej młode, tym myślę lepiej (ale może się mylę). Na stronie adopcyjnej nie ma wszystkich "nowości", więc podczytuję i tu, żeby coś jeszcze pokazać (tak delikatnie, bez narzucania się). My np. z Tajgi jesteśmy bardzo zadowoleni, jest po prostu cudowną a sunią. Ale rzeczywiście dla psów obcych jest okropna, dopiero od niedawna zaczęła umieć się bawić - żywiołowość młodej Hondy ją ośmieliła. Rozumiem motywy ludzi, którzy myślą o rodowodowym psie, ale serce podpowiada mi raczej, by zająć się tymi, co są.

Ach gdybym miała trochę więcej kasy... Od trzech do czterech psów niewielki przeskok, a nawet i do pięciu. Następny na pewno byłby też ze schronu. Honda jako hodowlany wybryk mi wystarczy. (a jak już o niej - to jak masz chwilkę, Wasiu, to zapraszam do wczoraj uaktualnionej mojej stronki z nowymi zimowymi zdjęciami wioskowymi i Hondowymi - [URL="http://www.sznaucerywroclaw.drl.pl"]www.sznaucerywroclaw.drl.pl[/URL] - może jeszcze po innowacjach nie działać jak trzeba, ale nie mam czasu testować za dużo).

Posted

jak się pojawia do adopcji młoda sunia olbrzymka to momentalnie jest kolejna chętnych - teraz są same chłopaki i to dojrzałe wiekowo
młody jest w Toruniu - ale wiek określony tylko "na oko", pies fajny, ale niewychowany i koszmarnie zaniedbany i wychudzony :(

Honda jest piękna marako! a zdjęcia na których ma białą dłuuugą brodę świetne!

Posted

Jesli sznaucer to na pewno olbrzym. Nic o nim nie wiem, tylko tyle że na mnie strasznie pyskował. A zdjeć więcej mu nie robiłam, bo uznałam za obiekt nieciekawy. :)

Posted

[quote name='Hala']Jesli sznaucer to na pewno olbrzym. Nic o nim nie wiem, tylko tyle że na mnie strasznie pyskował. A zdjeć więcej mu nie robiłam, bo uznałam za obiekt nieciekawy. :)[/QUOTE]

a jest szansa na jeszcz jedno podejście z przeświadczeniem, że obiekt jednak jest ciekawy? :lol:

Posted

[quote name='Hala']ale to chyba najpredzej jutro. Ale co dokładnie byś potrzebowała za info?[/QUOTE]

wiek, płeć, jaki jest poza tym że szczeka - jeśli w ogóle jest szansa na takie info, bo pewnie szans na wyciągnięcie z boksu i zdjęcia bez krat z człowiekiem nie ma co? Helga&Ares robiła kiedyś sznaucerkom mini zdjęcia tam bez boksów więc może się udałoby jemu też? jak jest w boksach to już po kwarantannie tak? czy kastrowany?

Posted

nie wiem, ale mi również Dymitr wydaje się byc bardziej olbrzymem niż CTRem, CTRy sa mocniejsze, olbrzymy smuklejsze, Dymitr jest smukły, i głowa taka chyba nie do końca CTRowa...

ten maluch co go Asior podesłała - piekny!

Marako, a może uda Ci się tych Państwa jednak namówić na sznupa z odzysku? dlaczego Honda to "wybryk hodowlany" ???

Posted

[quote name='jambi']nie wiem, ale mi również Dymitr wydaje się byc bardziej olbrzymem niż CTRem, CTRy sa mocniejsze, olbrzymy smuklejsze, Dymitr jest smukły, i głowa taka chyba nie do końca CTRowa...
[/QUOTE]

dwóch doświadczonych hodowców CTRów mi napisało, że wg nich CTR więc nie śmiem dyskutować, zresztą CTRy są masywniejsze tylko jak mają kudły :lol: chyba jakąś większą pewność można by mieć dopiero jak odrośnie i po rodzaju włosa, chociaż przy dzisiejszych olbrzymach waciatych i to nie jest pewne

Posted

[quote name='malawaszka']dwóch doświadczonych hodowców CTRów mi napisało, że wg nich CTR więc nie śmiem dyskutować, zresztą CTRy są masywniejsze tylko jak mają kudły :lol: chyba jakąś większą pewność można by mieć dopiero jak odrośnie i po rodzaju włosa, chociaż przy dzisiejszych olbrzymach waciatych i to nie jest pewne[/QUOTE]

z doświadczeniem się spierać nie będę, zresztą wogóle spierać się nie zamierzam ;)

pamiętam tylko takie sytuacje, gdy na Wystawach doświadczeni, wieloletni sędziowie mylili się w tej kwestii... pewien uznany sędzia specjalista od sznaucerów, dokonując kiedys wyboru w grupie oznajmił "miejsce drugie - Czarny terier rosyjski" wskazując na Sznaucera olbrzyma :)

Posted

[quote name='wieso']glupio mi ale nie moge rozkrecic skrotu CTR :([/QUOTE]

czarny terier rosyjski

[quote name='jambi']z doświadczeniem się spierać nie będę, zresztą wogóle spierać się nie zamierzam ;)

pamiętam tylko takie sytuacje, gdy na Wystawach doświadczeni, wieloletni sędziowie mylili się w tej kwestii... pewien uznany sędzia specjalista od sznaucerów, dokonując kiedys wyboru w grupie oznajmił "miejsce drugie - Czarny terier rosyjski" wskazując na Sznaucera olbrzyma :)[/QUOTE]

ej no weź! pospieraj się :lol:
hahha w pomyłka sędziego to własnie przez te kudły, które sznaucery dostały od CTRów potajemnie :lol:

Posted

[quote name='malawaszka']ej no weź! pospieraj się :lol:
hahha w pomyłka sędziego to własnie przez te kudły, które sznaucery dostały od CTRów potajemnie :lol:[/QUOTE]

nic z tego! męczy mnie angina i na spory brak mi energii...
co do pomyłki sędziego - a nie! nie przez kudły właśnie :lol: ja Ci nawet moge powiedziec o którego to psa chodziło ;)

Posted

[quote name='malawaszka']powiedz powiedz :modla:[/QUOTE]

ja nie wiem czy moge tak publicznie... ale, zdarzyło sie to lat temu kilka, pies należał (bo juz niestety go nie ma) do takiej jednej Oli co ją obie znamy i lubimy :)

Posted

Kurde nie wiem kim ten Dymitr. Z sylwetki jednak bardziej sznaucer, a z ucha CTR ;)
Ten minik kielecki śliczny! A w ogóle to se można w łeb palnąć tyle tego sznaucerowego stworzenia :(

Posted

Jambi, odpisałam tym ludziom. Zrobią jak chcą, ale parę ciepłych słów o sznupach z odzysku i jak je znaleźć w tym liściku przeczytają. Oni mają już nawet wybraną hodowlę (na szczęście nie kojcową, bo nie mam przekonania do najlepszych nawet hodowli, w których jest psów ...naście lub więcej), która będzie miała niedługo młode, ale może...
Co do Hondy, to jest przepiękna i na serio wiążę z nią też nadzieje wystawowe i hodowlane, przypadkiem zostawiliśmy sobie najładniejsze szczenię z miotu, a co do innych to jak kulą w płot - do osób chętnych do wystawiania trafiły niewystawowe, a do osób kompletnie niezainteresowanych tematem wyjątkowo urodziwe. Tak, że moje hodowlane zdolności oceniam bardzo nisko i to jeden z powodów zwania tej przygody hodowlanej wybrykiem. A drugi powód taki, że tak wiele jest istnień, którym trzeba pomóc, że lepiej nie mnożyć bytów psich ponad miarę. Może raczej powinnam się bardziej zająć pomaganiem tym, co są, niż karmić ego posiadaniem pięknej wystawowej suczki.

A w ogóle, to dziś w ZK odbierał rodowód sznaucer olbrzym i po wejściu (a był u nas tłok w oddziale) ktoś z dyżurujących chciał pomóc zdezorientowanym właścicielom i powiedział uprzejmie, że dyżury sekcji CTR-ów są w czwartki. Ha ha, był zarośnięty co prawda okropnie, ale już widzę, że pewna hodowla (znana) na pewno mieszała kiedyś z CTR-ami.

Posted

[quote name='marako'] A drugi powód taki, że tak wiele jest istnień, którym trzeba pomóc, że lepiej nie mnożyć bytów psich ponad miarę. Może raczej powinnam się bardziej zająć pomaganiem tym, co są, niż karmić ego posiadaniem pięknej wystawowej suczki.
[/QUOTE]

[B]marako[/B], i to jest właśnie powód dla którego juz dawno zrezygnowała z mojego (kiedyś) cichego marzenia - hodowli; ja tam ręki do powoływania nowych istnień nie przyłożę; a co do karmienia ego - kochana a dlaczego nie? ja tam co dzień karmię swoje ego posiadaniem przepięknych, wybitnie uzdolnionych, doskonale wychowanych acz niewystawowych sznaucerów ;)

a i jeszcze coś, nie bardzo wiedziałam gdzie to wkleić, ale myślę, że ten temat "Sznaucery w schroniskach" jest najlepszy - [B]dostałam wieści od Tolka (dawniej Totka)[/B] adoptowanego jakiś czas temu pieprznego średniaka - takiej treści:

[B][I]"Tolek idealnie, fajerwerek sie nie boi w ogóle pies ideal, kocha pania na zabój, myślimy o kolejnym :) fotek zadnych na ta chwile nowych ale na poczatku lutego wysle :) "[/I][/B]

Posted

Toluś kochany :loveu: gadałam z Elwira jakis czas temu własnie o chęci adopcji drugiej psinki :)

a teraz mniej miło...

Syf... mordownia... kolejne miejsce śmierci psów zarządzane nie przez miłosników zwierząt, a przez komunalkę - czyli zwierzęta traktujemy jak odpady... KONIECZNIE trzeba zabrać te psiaki:

suczka - od lipca siedzi :( boi się ludzi, przydybana próbuje łapać ze strachu ząbkami
[IMG]http://img208.imageshack.us/img208/4761/mailgooglecom1523733152.jpg[/IMG]

[IMG]http://img694.imageshack.us/img694/5594/mailgooglecom1532926153.jpg[/IMG]

[IMG]http://img573.imageshack.us/img573/1293/mailgooglecom1549833155.jpg[/IMG]

[IMG]http://img233.imageshack.us/img233/5767/mailgooglecom1954738195.jpg[/IMG]

piesek sznupkowaty - oczy :(
[IMG]http://img209.imageshack.us/img209/185/mailgooglecom1278299128.jpg[/IMG]

i taki - nie wiem jakiej wielkości, ani jaka płeć - chyba chłopak, lizał przez kraty
[IMG]http://img153.imageshack.us/img153/3513/mailgooglecom1478597148.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='jambi']zabiłaś mnie ta małą suczką :( czarna malucha ze stojącymi uchami... za bardzo mi kogos przypomina....... czy ja juz moge składac deklaracje?[/QUOTE]

ona jest dla mnie priorytetem, myslę, że po ogarnięciu do szybkiej adopcji - niech tylko Luna pójdzie do domu to ją wezmę, ale kasy nie ma :cry: szlag by to... wszystkie by trzeba zabrać - to mordownia jest :(