Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kiedyś psy kąpało się w szarym mydle, zakwaszało wodą z octem i też było - nie ma co demonizować tego ph skóry.
Ja też używam Pantene i dla siebie i dla psa. Nie powiem, Pet silk też fajne kosmetyki, natomiast od 1 All System czy Hery - u nas - Pantene sprawdza się lepiej.

Posted

Dokładnie tak. Wiele szumu robi się wokół pH, a w innym temacie wkleiłam artykuł, który pokazuje, że pH psich kosmetyków wcale się zbytnio nie różni od tych ludzkich. Poza tym wszyscy trąbią, że pies musi mieć kosmetyki o pH zasadowym, a prawdą jest to, że stosowanie takich kosmetyków zwiększa ryzyko infekcji i problemów skórnych, bo na takim pH szybciej rozmnażają się mikroorganizmy, gdyż jest to dla nich przyjazne środowisko. Jeżeli chodzi o samą szatę to ja mogę powiedzieć, ze kwaśne pH powoduje domknięcie łuski włosa i jego wygładzenie więc jest to korzystny zabieg. Z tego właśnie powodu wodę się zakwaszało octem.

• 4 weeks later...
Posted

no właśnie jestem w kropce:roll: Psa myję w dr. seidlu- niby ok ale ta sierść taka sucha, nieprzyjemna w dotyku. No i dzisiaj będąc na zakupach dorwałam johnsons baby- szamponik rumiankowy. Już kiedyś Frankowego w nim myłam-i było ok. Później wykład u weterynarza i znowu dr. seidla. Myślicie ,że taki szampon dziecięcy mu nie zaszkodzi?Nie chcę żeby miał potem problemy ze skórą:oops:

Posted

[quote name='Balbina12']no właśnie jestem w kropce:roll: Psa myję w dr. seidlu- niby ok ale ta sierść taka sucha, nieprzyjemna w dotyku. No i dzisiaj będąc na zakupach dorwałam johnsons baby- szamponik rumiankowy. Już kiedyś Frankowego w nim myłam-i było ok. Później wykład u weterynarza i znowu dr. seidla. Myślicie ,że taki szampon dziecięcy mu nie zaszkodzi?Nie chcę żeby miał potem problemy ze skórą:oops:[/QUOTE]
Ja już nie pamiętam jak to było z tymi dziecięcymi szamponami - że delikatne i hypoalergiczne to raczej norma, ale nie wiem, czy nie wysuszą psiej sierści, bo małym dzieciom to się myje włoski nawet i codziennie, zwłaszcza jak jest ciemieniucha (a to na tle łojotokowym).
Z ludzkich szamponów i odżywek na ogół polecają kosmetyki dla włosów suchych, zniszczonych, farbowanych.
A rumianek to tak ogólnie nie jest dla psów najlepszy - wysusza sam w sobie (i rozjaśnia).

Posted

Więc z tego względu,że mam długie, gęste włosy to przeszłam przez multum różnych odżywek i z tych co mogę polecić to:
z tańszych malutka buteleczka jedwabiu firmy Joanna- niska cena, włos błyszczący, troszkę przetłuszcza, ale efekt na wystawę szczególnie dla yorków i psów o podobnej strukturze włosa polecam :)
- szampony nivea- bardzo łagodne, wypróbowane na psie czarnym, krótkowłosym- nabłyszczają i powodują,że sierść jest bardzo miękka w dotyku
- dla właścicieli chartów afgańskich , yorków czy seterów i dla wszystkich psów, których włos powinien być prosty, lejący się polecam cudoo:
nektar termiczny do modelowania włosów suchych bez spłukiwania marki kerastase
buteleczka kosztuje 99zł poj. 150ml, daje piorunujące efekty, naprawdę!

- [B][SIZE=2]Alfaparf Semi Di Lino Diamante Illuminating odżywka nabłyszczająca 250 ml
kosztuje 40 zł i jest również niesamowita, bardzo nabłyszcza i nie obciąża włosów, wzmacnia, ma dużo witaminy E (koleżanka nakłada ją po kąpieli swojego setera i zaufajcie: wygląda psiak niesamowicie)

-[/SIZE][/B][B][SIZE=2]Alfaparf Midollo di Bamboo Restructuring szampon regenerujący 250 ml kosztuje 34zł i również go polecam, ostatnio kąpałam w nim swojego kundelka, koleżanka wykąpała w nim swojego jamnika i sierść się bardzo błyszczała, ładnie rozczesała, jest miękka

[/SIZE][/B]

Posted

I jeszcze jedno powiem: szampon może być tańszy, bo nie zdąży się wchłonąć nim go spłuczecie, najważniejsze to zainwestować w dobrą odżywkę, maskę dla psa. Aha polecam również dla psów o ciemnej sierści zrobić papkę z kawy, nałożyć na 5 min i spłukać, dla psów o jasnej sierści świetne jest żółtko jajka, również osobiście mogę polecić olejek rycynowy do kupienia w każdej aptece, włos napewno będzie się błyszczał, będzie miękki i ładnie wyglądający