Bolsbokser Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 Ach ... i zapomniałam o pierwszej, niedokończonej zresztą, pasteli I niedopracowany kotek Niedopracowany, bo nie miałam białej pasteli w kredce, tylko białą kredkę - taką do pisania po szkle. Grunt to pomysłowość. Niestety marnie się nią rysowało. No ale to pastele. Jeśli chodzi o ołówek, o zrobiła mi się całkiem sympatyczna kolekcja i widać, jak się rozwijałam i nadal mam zamiar się rozwijać. Quote
Illusion Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 betty_labrador napisał(a):dobrze wiedziec. A co do 7B i 8B to prawda ze sa do kitu :/ Unbelievable napisał(a): ja używam derwentu i faber castell i nie mam problemów nawet z 9b ;) No właśnie pomyślałam sobie, żeby w następnej kolejności spróbować z Faber Castell. Mam FC kredki akwarelowe i biorąc pod uwagę łamliwość są wytrzymalsze niż K-i-n (chociaż tymi drugimi jakoś fajniej mi się rysuje), to może z ołówkami też tak będzie. Steadtlery wydawały mi się całkiem niezłe, nie rozcierają się na kartce praktycznie wcale, ale 8B nadaje się do wyrzucenia, a bardzo lubię taką twardość ołówków. Nie wiem już od czego to jest zależne :shake:. Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Ja używam tylko Koh-I-Noor i jestem bardzo zadowolona, inne mi nie odpowiadają Quote
Kamila_ Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Unbelievable napisał(a):ja mam wrażenie, że ty chcesz wszystko zamalować, bo nie ma żadnego światła na rysunku, z resztą nie na tym jednym. Nie bój się białego ;) polecam gumkę chlebową;) strach w końcu trzeba przełamać, szczerze to sie przymierzam do użycia gumki chlebowej jak do pasteli, bez skutku ;/ taki mój styl, by białego nie zostawiać, tylko ołówkiem zostawiać tonacje Quote
Bolsbokser Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Kamila_ napisał(a):strach w końcu trzeba przełamać, szczerze to sie przymierzam do użycia gumki chlebowej jak do pasteli, bez skutku ;/ taki mój styl, by białego nie zostawiać, tylko ołówkiem zostawiać tonacje A ja z kolei lubię zostawić miejscami białe, za co od niektórych dostaję burę. Ale mi się takie pdobają. Rzecz gustu. Jeśli chodzi o ołówki, to używam głównie k-i-n i FC, B6 i B8 też mam k-i-n,ale progresso - cała średnica ołówka, to tak naprawdę grafit, są ciężkie i kosztują ok. 5 zł. Nie mam porównania z innych firm ołówkami tej miękkości, ale z tych jestem zadowolona. Quote
sobolek93 Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 [quote name='Sylcia&Fux']Jej ślicznie, mi o wiele gorzej wychodzi Ps. śliczny piesek [quote name='vege*']sobolek93 jak na pierwszy raz to ślicznie ci wychodzi :loveu: [quote name='Bolsbokser'] bardzo fajnie się zaczyna,ale musisz dopracować cienie, zwłaszcza na kołnierzu - on nie jest biały, na pysku również, rysunek od razu zyska wymiar 3D. [quote name='betty_labrador'] hmmm mi się podoba! Twój styl. Fajnie stawiasz kreski , tak delikatnie , i starasz sie cieniować. Ale trochę przydałoby się dopracować :) Moze na początek-uszu w srodku nie pocieniowałaś ;) co do głowy-napewno uzyskałaby efekt bardziej trójwymiarowy jakby dodac więcej subtelnych cieni podkreslających i zaznaczających wypukłości i wgłębienia. Ja np widze jeszcze na zdjeciu mnóstwo szczegółów do dodania. w Każdym razie spróbuj. Bo to wiadomo wymaga własnego wyczucia również. Dzięki za rady Mam jeszcze pytanie co do proporcji, bo coś mi się w nich nie zgadza się dokładnie nie wiem co? Quote
Pinesk@ Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Bolsbolser ten ostatnio narysowany przez Ciebie boksio jest piękny, fantastyczna sierśc, cieniowanie, strasznie mi się podoba! A porównania z początkowego czasu rysowanie i z obecnego- super sprawa. Zmotywowały mnie bardzo do rozwijania swojej rysunkowej pasji! :) Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Moja trochę krzywa Cher :evil_lol: krytyka mile widziana ;-) Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 vega mi się podoba, ale jak na Cher to ma za łagodną twarz, chodzi mi o kontowanie i tło było zbędne :p a ja dalej jade z bokserem, może zrobię później zdjęcia, szczególnie nie jestem zadowolona Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 NightQueen dzięki ;-) twarz może i łagodna bo zdjęcie było stare (więc jeszcze tak dużo operacji nie miała xD ), chyba z początku lat '90, a konkretnie to zdj ;-) 1 Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 faktycznie Obecnie jest bardziej "kwadratowa" :evil_lol: Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 no też to zauważyłam :evil_lol: widać to szczególnie w filmie "Burlesque" xD Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 vege* napisał(a):no też to zauważyłam :evil_lol: widać to szczególnie w filmie "Burlesque" xD tez to miałam na myśli :evil_lol: a tak ogólnie Burleska jest rewelacyjna :loveu::loveu::loveu: Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 NightQueen napisał(a):a tak ogólnie Burleska jest rewelacyjna :loveu::loveu::loveu: oj tak :loveu: a głos Cher i piosenka "You haven't seen the last of me" to po prostu MISTRZOSTWO! :loveu::loveu::loveu: Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 [quote name='vege*']oj tak :loveu: a głos Cher i piosenka "You haven't seen the last of me" to po prostu MISTRZOSTWO! :loveu::loveu::loveu: dla mnie najlepszym kawałkiem jest Cher - Welcome to Burlesque :loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 [quote name='NightQueen']dla mnie najlepszym kawałkiem jest Cher - Welcome to Burlesque :loveu::loveu::loveu::loveu: mam to na budzik :evil_lol: ogólnie (nie śmiać się :evil_lol: ) kocham głos Cher :loveu: rzadko się zdarza, żeby jakakolwiek kobieta tak śpiewała :loveu: Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 vege* napisał(a):mam to na budzik :evil_lol: ogólnie (nie śmiać się :evil_lol: ) kocham głos Cher :loveu: rzadko się zdarza, żeby jakakolwiek kobieta tak śpiewała :loveu: nie śmieje się bo tez ją lubię :p Quote
Bolsbokser Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Vege*, porażasz mnie, jaki to format ??? NightQueen napisał(a):vega mi się podoba, ale jak na Cher to ma za łagodną twarz, chodzi mi o kontowanie i tło było zbędne :p Bo to odmłodzona Cher :evil_lol: NightQueen napisał(a):v a ja dalej jade z bokserem, może zrobię później zdjęcia, szczególnie nie jestem zadowolona No właśnie, właśnie. Czekam i nie mogę się doczekać, bo zżera mnie ciekawość :diabloti: PS. To nic śmiesznego, że uwielbia się głos Cher. On jest świetny. Ja z kolei uwielbiam Roxette, może głou nie ma tak rozbrajającego,ale kawałki ma bardzo fajne ;) Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 NightQueen napisał(a):nie śmieje się bo tez ją lubię :p ja ją uwielbiam i się dziwię, że jeszcze po tylu operacjach się nie rozpadła :evil_lol: no ale nie ma co, weź zobacz teledysk do piosenki "If I could turn back time" (no chyba, że widziałaś) jaka ona była/nadal jest jak na te lata zgrabna :-O Bolsbokser napisał(a):Vege*, porażasz mnie, jaki to format ??? Ja z kolei uwielbiam Roxette, może głou nie ma tak rozbrajającego,ale kawałki ma bardzo fajne ;) 1. to A5- czym cię tak poraziłam? :evil_lol: 2. ooo Roxette to i ja lubię, fajne mają piosenki, w Polsce znowu będą w czerwcu ;-) Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 ona nadal jest zgrabna, tyle ze się sypie ze starości, ale jak na swój wiek to i tak wygląda dobrze :p a głos ma zabójczy :loveu: No to Asha w wersji ołówkowej to jest zdjęcie nie skan - drukarka mi padła i muszę gdzieś podjechać żeby zrobić dobry skan. Ogólnie nie jestem specjalnie zadowolona, bo biała sierść okazała się trudniejsza niż sądziłam, ale ja jak to ja - musiałam skończyć jak już zaczęłam rysować. Cienie troszkę się zniekształciły na zdjęciu Obkroiłam ją do portretu, bo sądzę że będzie się lepiej prezentować tak Co poprawić? rysowane z tego zdjęcia Quote
vege* Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 jak ślicznie :loveu: ja mam dwie lewe ręce do rysowania psów i ogólnie zwierząt, nie potrafię wgl pracować ołówkami, tak żeby coś wyglądało realistycznie, właśnie zbieram pieniądze i planuję jakieś książki sobie kupić, polecacie coś? :-) Quote
NightQueen Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 vege* napisał(a):jak ślicznie :loveu: ja mam dwie lewe ręce do rysowania psów i ogólnie zwierząt, nie potrafię wgl pracować ołówkami, tak żeby coś wyglądało realistycznie, właśnie zbieram pieniądze i planuję jakieś książki sobie kupić, polecacie coś? :-) mi coś nie gra w rysunku tylko nie wiem co :evil_lol: W ogóle rysowanie na zamówienie jest cholernie stresujące :p książek żadnych na temat rysowania nie czytałam, ba nawet w ręce nie miałam :diabloti: nie chodziłam też na żadne kursy związane z rysunkiem. Jestem całkowity samouk ;) także nie pomogę Quote
Bolsbokser Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 vege* napisał(a): 1. to A5- czym cię tak poraziłam? :evil_lol: 2. ooo Roxette to i ja lubię, fajne mają piosenki, w Polsce znowu będą w czerwcu ;-) :roflt: wyglądało mi to na jakiś A1. Mea culpa. Hahahaha. NightQueen napisał(a):książek żadnych na temat rysowania nie czytałam, ba nawet w ręce nie miałam :diabloti: nie chodziłam też na żadne kursy związane z rysunkiem. Jestem całkowity samouk ;) także nie pomogę U mnie dokładnie to samo. Na oczy żadnej książki nie widziałam i żadnego kursu nie miałam. Nauczyłam się tutaj na forum :) Quote
Agniecha93 Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Nie pamiętam kiedy ostatnio się odzywałam na tym wątku, ale codziennie tu wchodzę :cool3: Pasowałoby wkońcu coś tu wstawić ;) Od najstarszego: Ołówki od HB do B8, format A3 cienkopis, A4 pastele suche, A3 po długiej przerwie, ołówkiem HB i B2, na zabójczym formacie A5 na lekcji:p Krytyka mile widziana Quote
Bolsbokser Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 [quote name='NightQueen'] http://img10.imageshack.us/img10/2082/dsc0225xd.jpg mi coś nie gra w rysunku tylko nie wiem co :evil_lol: Suuuuper, bardzo mi się podoba. Musisz wypełnić jasną plamę pod okiem, bo ona ma tam przybrudzoną sierść, nie tylko jako obrzeża. Troszkę po swojemu, widzę, narysowałaś lewe ucho - fajnie ;) Zaś prawe ucho ma charakterystyczną plamkę, postaraj się ją dopracować. Wg mnie szczegóły charakterystyczne powinny być dopracowane. No i ja bym dopracowała fragment wewnętrznej strony ucha. I nie pasuje mi coś lewe oko, jakby za bardzo wysunięte - jeśli rozumiesz o co mi chodzi. Nie wiem, jak to wytłumaczyć. Nie to, że wszystko musi być idealnie takie samo, ale to oko najbardziej mi się rzuca w oczy no i plamka na uchu, która jest cechą charakterystyczną. Tyle ode mnie. Mi się baaaaardzo podoba. Może nawet sama właścicielka kupi portret ? Najpierw wystawię portret Kefira na allegro - właśnie robię. Podrzucę link. Jak skończy się licytacja, to wstawię Twój, oczywiście, jak będzie już skończony. [quote name='NightQueen'] W ogóle rysowanie na zamówienie jest cholernie stresujące :p Spokojnie, duuuużo czasu ;) Quote
Recommended Posts