Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:happy1::modla:Koma, rozwaliłaś mnie! :loveu: Przepięknie!

I mam do Was pytania:
1) Jak zrobić taką miękką sierść?
2) Jakimi ołówkami co robicie (tzn. jak bardzo miękkimi/ twardymi) ?

PS. Leniwiec znów się opóźnia, bo ciągle sobie przypominam, że zapomniałam o coś spytać. :shake:

Posted

Small cudnie :loveu: :loveu:

[quote name='wilczanda']:happy1::modla:Koma, rozwaliłaś mnie! :loveu: Przepięknie!

I mam do Was pytania:
1) Jak zrobić taką miękką sierść?
2) Jakimi ołówkami co robicie (tzn. jak bardzo miękkimi/ twardymi) ?

PS. Leniwiec znów się opóźnia, bo ciągle sobie przypominam, że zapomniałam o coś spytać. :shake:

miekka dluga siersc osiagniesz rysując obok siebie szybszymi ruchami dłuższe kreski, w ta strone w ktora jest zwrocona siersc. czyli trzeba sie rpzygladac gdzie skreca etc.

Zależy jaka sierść- jeśli dluga prosta i sztywniejsza-ołówki twardsze, jesli długa i miękka to ołówki miększe ;) proste.

Posted

ciężko mi nazwać technike ;P po prostu uzywam róznych pędzli o róznej długości, włosy robie w ten sposób ze robie kilkanaście ciapek w takich kolorach w jakich mienią sie włosy a później uzywam narzędzia zwanego "smuzenie" i w ten sposób robie włosy, brwi, rzęsy itp

Posted

small, dzięki za zdjęcie. Już kojarzę ;) :evil_lol:

Bettylabrador, dzięki za radę. Muszę sobie kupić jakieś twardsze ołówki, bo ja rysuję na razie 8B. Mam jeszcze 2H. Od skrajnosci do skrajności :shake:

Posted

[quote name='wilczanda']small, dzięki za zdjęcie. Już kojarzę ;) :evil_lol:

Bettylabrador, dzięki za radę. Muszę sobie kupić jakieś twardsze ołówki, bo ja rysuję na razie 8B. Mam jeszcze 2H. Od skrajnosci do skrajności :shake:

no tak, 8B to nie wystarczy :) cała paleta twardosci lepsza :)

[quote name='emdziolek']Od samego poczatku tzn na zdjeciu robie nową warstwe, zaznaczam sobie dokładnie kontur, otwieram nowy plik z pusta kartką i wtedy juz sobie kontur uzupełniam :P

ah rozumiem :)
pytam dlatego bo sama kiedys probowalam na zdjeciu ;)

Posted

mi często zdarza się korzystać z jednego ołówka bo nie chce mi się szukać innych i też obrazki wychodzą, tak naprawde to wszystkim da się rysować (ja długi czas rysowałam ołówkami z ikei :P)

Posted

Unbelievable napisał(a):
ale niepotrzebna : P w zupełności wystarcy co dwa- 8b, 6b, 4b, 2b.

no dobra - probowalam byc za dokladna :P

smallpati napisał(a):
mi często zdarza się korzystać z jednego ołówka bo nie chce mi się szukać innych i też obrazki wychodzą, tak naprawde to wszystkim da się rysować (ja długi czas rysowałam ołówkami z ikei :P)

a, pamietam Twoje dziela Ikeowe :) piekne byly! ... i są. ;)

• Upvote 1
Posted

[quote name='wilczanda']Dzięki za rady. ;) Jak będę w sklepie to sobie zakupię. A jak robicie cienie na sierści? Zawsze jak robię cień to wygląda to jak skłębiona kulka. :(
musisz robić kreski w jakiejś odległości od siebie, żeby nie nachodziły na siebie czyli nie zlewały się. Np. kreskujesz dość gęsto twardszym ołówkiem, a potem miękkim robisz rzadsze ciemniejsze kreski, żeby zrobić cień i przy tym uwidocznić sierść - poszczególne włosy (chyba dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi?)

[quote name='Unbelievable']ale niepotrzebna : P w zupełności wystarcy co dwa- 8b, 6b, 4b, 2b.

nie zgodziłbym się:eviltong: kiedyś też tak rysowałem - dwie, najwyżej kilka miękkości, teraz trudno mi sobie wyobrazić rysunek bez pełnej palety;) widać różnicę między mocniej rysowaną kreską 2B, a lżej rysowaną kreską 3B o takiej samej jasności - jeżeli ma być ciemniejsza kreska, to wolę tą drugą opcję;) Ale to też zależy od papieru...

[quote name='betty_labrador']

Zależy jaka sierść- jeśli dluga prosta i sztywniejsza-ołówki twardsze, jesli długa i miękka to ołówki miększe ;) proste.
tu też się nie mogę zgodzić:eviltong: długa, miękka i biała sierść miękkimi ołówkami? 5B? 8B? eeee niebardzo:eviltong:

[quote name='ariss']Koma i Kojot pieknie Wam to wychodzi!!!!

czyli moja sznaucerka poszła w zapomnienie:(no trudno

dziękuję:)
czy ja o czymś nie wiem, o czym powinienem wiedzieć?:razz: wyślij mi na maila jakieś fajne zdjęcie portretowe tej przepięknej średniaczki:p

[quote name='*anusia&ajlu*']mam pytanko i prosbe kto moglyby narysowac? namalowac? moja Ajlu :) czy daloby sie platnie, bezplatnie?
tu fociszka http://images49.fotosik.pl/224/d586b283a9e54ee4m.jpg]
masz PW;)

Posted

Łoko booooskie! Kończ, kończ! Największy błąd przy nauce rysowania - poddawanie się w trakcie tworzenia rysunku!! Oj tak! Słyszę to bardzo czesto! I piękne rysowanie tłem - to się ceni! BRAWO! A sierśc się robi miękka - no rewelacja! :):)

Posted

[quote name='AgaMasel']Takie cuś ostatnio zaczęłam mazać, ale stwierdziłam, że to nie na moje nerwy
]http://img192.imageshack.us/img192/5872/piesssssssss.jpg

nawet nie próbuj myśleć, żeby z niego rezygnować!;) nieźle sobie poradziłaś z białą sierścią, a oko jest świetne. No i tło bardzo tu pasuje i uwydatnia biel pieska

Mada, gratuluję wyróżnienia w konkursie;)

i takie cuś ode mnie - golden suchymi pastelami w kilku etapach;)

najpierw szkic - musi być dokładny, bo potem każdy błąd na szkicu jest powielany

nakładanie podstawowych kolorów + początek rozcierania palcem (na uchu). Dodajemy tony pośrednie, a jak nie mamy to po prostu mieszamy najbliższe kolory

tu miały być dwa zdjęcia ale gdzieś je wcięło.. ogólnie mówiąc, po roztarciu i zrobieniu dość szczegółowych zarysów, utrwalamy kolory fiksatywą, żeby się nie pomieszały przy nakładaniu nowej warstwy czyli szczegółów. Szczegóły dopracowujemy wiszerem.
Na koniec dodanie tła, świateł i głębokich cieni. I gotowe;)