Jump to content
Dogomania

KAMYK, pies niebanalny. Od trzech lat w pensjonacie u Sylwiaso - zbieramy na utrzymanie i szukamy domu idealnego... niebanalnego ;-)

Recommended Posts

Posted

[quote name='Moria']Zerkne w dokumenty Kamienia co tam jest napisane i odpisze.[/quote]

No własnie tam jest podany wiek psa ( a może Kamień coś wie na ten temat?)

Posted

A ja do tej pory nie dałam zdjecia Kamyka, ta mi przesyła i przesyła i nie mam teraz duzo czasu bo codziennie mam przyjęcie lub wydanie zwierzaka. Przepraszam was.
Kamyk jest rzeczywiście niepowtarzalny.

Posted

:crazyeye::crazyeye: no nieźle, cały dzień nikt nie zaglądnął do Kamysia :placz: . W końcu skonczyłam tekst dla Kamulka, mam nadzieje że będzie pasował. Jak by coś zgłaszać reklamacje, będę poprawiać :cool3:.

Posted

[B][CENTER][COLOR="Navy"]Po cóż żyjemy na tym świecie, jeśli nie po to,
by życie czynić wspanialszym dla siebie i swoich bliskich.[/COLOR][/CENTER][/B]Dla Kamyka jeszcze nikt nie uczynił nic, by jego życie można było nazwać wspaniałym. Ten średniej wielkości 5-6 letni pies o pięknym biało-czarnym umaszczeniu nie doznał w swoim życiu niczego, o czym marzy każda żywa istota. Nie doświadczył miłości swojego pana, nie wie, co to własny kawałek podłogi, nie dane mu było nawet poznać smaku beztroskiego dzieciństwa. Kamyk od zawsze był w schronisku. Trafił tam jako szczeniak i tam dorastał pozbawiony marzeń i kontaktu z człowiekiem. Jego całym światem były boksy, w których spędzał czas w towarzystwie innych, takich jak on, rozbitków życiowych, którym odebrano prawo, a może przywilej bycia komuś potrzebnym. Można powiedzieć, że los jest dla niego okrutny, ale tak naprawdę to my, ludzie, jesteśmy okrutni, nie dając mu szansy na spełnienie tych jakże niewygórowanych psich marzeń. Psie marzenia niczym nie różnią się od naszych.
[B]Kamyk to bardzo mądry i inteligentny pies.Szybko załapał, że życie nie przystosuje się do niego, że to on musi przystosować się do życia, jakie mu dano.[/B]
W schronisku stworzył sobie własny sposób na życie. Pustkę, która była częścią jego istnienia wypełniał pracą. Codzienną , ciężką, żmudną i czasochłonną pracą. Kamyk to typ psiego ‘pracoholika’. Zawzięcie kopał doły, nie patrząc, ile bólu sobie przy tym zadaje, nie zważając, jak krwawią jego łapki. [B]Kopał doły, aby tylko zabić jakoś tę pustkę, która bolała bardziej niż poranione łapki i zdarte pazury.[/B] Brak kontaktu z człowiekiem rekompensował sobie wykopywaniem kamieni, które były dla niego najcenniejszym skarbem, z którymi rozmawiał i do których mógł się przytulić. Nosił je w pyszczku, aby nikt mu ich nie odebrał. Były całym jego życiem, złudnym, ale jednak życiem.
[B]Gdy brakuje w pobliżu człowieka, przyjacielem może być nawet kamień, któremu można opowiedzieć całą smutną historię swojego życia, któremu można się wyżalić i powiedzieć, jak bardzo się cierpi.[/B]
Mówią, że sztuka życia polega na cieszeniu się małymi szczęściami i unikaniu cierpień. To pierwsze wychodziło Kamykowi w miarę dobrze, z uwagi na jego bardzo optymistyczny i radosny charakter; z tym drugim miał jednak problemy, ponieważ w jego życiu nie było nikogo, kto by go tej sztuki nauczył. Kamyk dzięki prywatnym osobom, które poruszył los tego psiaka, zamienił schroniskowy, zimny, betonowy boks na hotelik dla psów, ale hotelik to jednak nie własny dom. To wprawdzie bezpieczne miejsce, ale w żaden sposób nie zastąpi ono własnego człowieka.
Kamyk to sympatyczny, wesoły, energiczny, towarzyski i bezkonfliktowym pies. Kocha kamienie, bo nikt inny nie pozwolił mu się jeszcze pokochać. Boi się burzy, zachowuje czystość i niezmordowanie szuka sobie zajęcia. To pies, który kocha przestrzeń, nie lubi być sam ( a kto lubi?! ), pozostawiony samemu sobie wyje, aby zwrócić na siebie uwagę człowieka.
Prosimy, daj Kamykowi odrobinę miejsca w swoim sercu, podaruj mu kawałek podłogi w swoim domu, popatrz przez chwilę w jego piękne brązowe oczy i zobacz to jego pragnienie bycia komuś potrzebnym. Te jego mądre, wpatrzone w człowieka oczy ciągle próbują nam powiedzieć: „ tylko mnie zauważ, tylko mnie pokochaj, spełnię każde Twoje życzenie, wykonam dla Ciebie każde zadanie. Jestem gotowy, żeby Cię pokochać bardziej niż te moje kamienie. Tylko daj mi szansę”. Kamyk błaga o tę jedną, jedyną szansę.
[B]Czy znajdzie się ktoś, kto mu ją da? Czy znajdzie się ktoś, kto uczyni w końcu coś dla Kamyka, żeby jego życie było wspanialsze od tego, które los mu zgotował. Życie z Kamykiem pod jednym dachem to radość życia dla niego i dla Ciebie. Spróbuj - my już wiemy, że warto !!! Teraz ty daj się przekonać !!![/B]

Posted

No, Marysiu, warto było czekać! Trzeba czasu, żeby takie arcydzieło spłodzić! Istny diament [IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/12/12_10_10.gif[/IMG] Kochana jesteś! [IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/11/11_1_201.gif[/IMG]

Cioteczki-ogłoszeniotwórczynie, możecie zaczynać!

Posted

[quote name='agata51']No, Marysiu, warto było czekać! Trzeba czasu, żeby takie arcydzieło spłodzić! Istny diament [IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/12/12_10_10.gif[/IMG] Kochana jesteś! [IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/11/11_1_201.gif[/IMG]
Cioteczki-ogłoszeniotwórczynie, możecie zaczynać![/QUOTE]
Dziękuję bardzo Agatko jak zawsze jesteś dla mnie łaskawa :calus:,ale rzuć jeszcze swoich fachowym oczkiem czy nie ma tam jakiś polonistycznych wpadek :oops:
Ale cos mi się wydaje, że tylko my tutaj dzisiaj urzędujemy :roll:

Posted

[quote name='agata51']Ja bym tylko gdzieniegdzie jakiś przecinek dołożyła. Przecinki to moja obsesja.[/QUOTE]
podaj mi na pw swojego maila to wyslę Ci ten tekst. Zrobisz popraweczki, wyslesz zwrotnie do mnie, a ja jutro zrobie korektę tekstu :p
dzisiaj spadam juz do wyrka :diabloti:

Posted

nie same nie same bo ja tez tu jestem;))

scigam ciotke agate hehe i przy okazji znow sie upomne o zdjecia kamulca:))bo ten pychol to sie tak milo oglada:)