gameta Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Ignac miał 5 mcy jak go przesadziłam :) Quote
nefesza Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 A ja mysle, ze to zalezy od dziecka. A przede wszystkim, czy dobrze i stabilnie siedzi. Probowalam pod koniec lata wsadzic Filipa w spacerowke, ale jeszcze nie siedzial sam pewnie i raczej mu sie nie podobalo... Quote
ludwa Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Nasz Młody też nie siedział pewnie ale za to na leżąco miał lepsze pole widzenia w spacerówce:) Quote
ojasia Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 [quote name='**Olka**']Ja bardzo chętnie bo w lidzbarku nikogo nie znam, a bardzo lubię to miasto. Najpierw tylko muszę poczekać aż moje dziecię się wykluje :lol: [SIZE=1]Ps. W podpisie link do galerii mojego "szczura" jakby ktoś chciał pooglądać. Ja sobie będę powolutku uzupełniać zdjęcia o coraz nowsze :)[/SIZE][/QUOTE] Chętnie oprawadzę Cię "po mieście", daj znać. Powiem, który lekarz najlepszy dla dziecka, który weterynarz itd. Generalnie też w Lidzbarku mam mało znajomych, chociaż mieszkam tu już parę lat. Quote
engelina_88 Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 No muszę, nie mogę się powstrzymać i nie powrócić na chwile do dyskusji. Ale napiszę tylko, że nie rozumiem kto miał się tu obrażać i o co- dużo merytorycznych argumentów, mało krytyki. Ja tam mogę tylko podziękować Dziewczynom, bo dzięki tej całej dyskusji utwierdziłam się, że chciałabym mieć dwójkę dzieci i nawet pewniej się czuję ;) Co do fotelika, to zapewniam, że nie podjęłam decyzji na podstawie tylko ceny. Popytałam w sklepie z nowymi na co zwracać uwagę, co polecają i dlaczego, jaki jest stosunek ceny do jakości i wyszło na to, ze albo mogę mieć nowy za 500-600 zł dobrej jakości, albo byle co za 300, albo podobny do tego "z wyższej półki" tylko używany za (żeby nie skłamać) jakieś 50 zł. Żeby nie było, że zwątpiłam, ale czym się kierowałyście kupując fotelik? Quote
*Magda* Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 [quote name='engelina_88']No muszę, nie mogę się powstrzymać i nie powrócić na chwile do dyskusji. Ale napiszę tylko, że nie rozumiem kto miał się tu obrażać i o co- dużo merytorycznych argumentów, mało krytyki. Ja tam mogę tylko podziękować Dziewczynom, bo dzięki tej całej dyskusji utwierdziłam się, że chciałabym mieć dwójkę dzieci i nawet pewniej się czuję ;) Co do fotelika, to zapewniam, że nie podjęłam decyzji na podstawie tylko ceny. Popytałam w sklepie z nowymi na co zwracać uwagę, co polecają i dlaczego, jaki jest stosunek ceny do jakości i wyszło na to, ze albo mogę mieć nowy za 500-600 zł dobrej jakości, albo byle co za 300, albo podobny do tego "z wyższej półki" tylko używany za (żeby nie skłamać) jakieś 50 zł. Żeby nie było, że zwątpiłam, ale czym się kierowałyście kupując fotelik?[/QUOTE] Ja też chcę mieć więcej niż jedno ;) Także nie jesteś sama :) Ja znalazłam wózek 3w1 w internecie. Cena super, ale nie mogłam znaleźć nigdzie testów zderzeniowych z fotelikiem tej firmy :( Z pomocą przyszła mi koleżanka ;) Oddała mi za darmo swoje MaxiCosi, używany wcześniej przez jej dwóch synów. I nie uważam, że to zły wybór ;) Jest używany, ale jest w bardzo dobrym stanie. I wiem, że fotelikowi "nic nie dolega", nigdy nie brał udziału w wypadku, ani żadnej stłuczce. Quote
agaga21 Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 jak z pewnego źródła to myślę że jak najbardziej można brać używany . lepszyn wtedy taki używany, dobrej firmy, solidny niż nowy ale tani i kiepski. odezwała się do mnie babka, która rodziła w tym czasie co ja i leżałyśmy na tej samej sali w szpitalu po porodzie. jej córcia waży 6,5kg. ciekawa jestem ile moja lena, dziś mamy szczepienia więc się dowiem. ponoć 3 miesięczne dzieci powinny podwoić swoją wage urodzeniową. obawiam się, że lenka już ją znacznie przekroczyła :D obstawiam 7kg bo jest co nosić ale ile jest faktycznie, okaże się za 2 godziny :) wyrasta z rozmiaru 62. pamiętam, że kamilek też tak szybko rósł i przybierał na wadze jako niemowlak, dopiero jak zaczął się przemieszczać, to waga prawie się zatrzymała a wzrostem szedł w górę. Quote
dzodzo Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 [quote name='agaga21']jak z pewnego źródła to myślę że jak najbardziej można brać używany . lepszyn wtedy taki używany, dobrej firmy, solidny niż nowy ale tani i kiepski. .[/QUOTE] tez tak uwazam, lepszy taki uzywany niż nowy badziew ja sie kierowalam testami ADAC, bralam pod uwage te z 4 gwiazdkami,a potem opiniami w necie na temat wygody dla dziecka,no i oczywicie estetyka;) w sumie za chwile czeka mnie zakup fotelika 9-18 bo Tamara juz prawie 7 kg ma i nie wiem jak dlugo ją uda mi sie wciskac w kolyske Quote
ojasia Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Dokładnie, tak jak piszecie- bezpieczeństwo, estetyka i dopasowanie do samochodu. Używanego od obcej osoby nie kupiłabym, ale od kogoś znajomego i z zapewnieniem, że bezwypadkowy, to czemu nie? Ja swoje foteliki oddawałam koledze, który ma syna młodszego od mojej córki. I wszyscy są zadowoleni- ja bo nie muszę kombinować, co zrobić z fotelikiem i oni, bo mają fotelik i nie muszą kupować. Co do obrażania się. Dyskusja jest tylko dyskują, a kto ma rację- nie wiadomo, bo racja jest jak..... pupa każdy ma swoją. A dyskutować i wymieniać poglądy zawsze warto. Ale moim zdaniem nie ma dzieci czy ludzi gorszych czy lepszych w apekcie posiadania rodzeństwa lub nie, bo rozpuszczony i samolubny jedynak, to stereotyp, podobnie jak zaniedbane dziecko z rodziny liczniejszej. W każdym razie ja będę mieć jedno dziecko, no chyba że uda mi się zrealizować mój- już rozpoczęty plan- to wtedy będę miała jeszcze jedno dziecko, ale już jako mama zastępcza. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Odnośnie fotelików, bo bedziemy cos kupować....chodzi o te kwestie wiekowe: czy ma to znaczenie np , że foteli jest od 0-18kg (wydaje mi się nabardziej sensowny-ale nie znam się) ? czy lepiej 0-13 a potem 9-18, a może 9-25? Quote
nefesza Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Chyba to ja o uzywanych fotelikach zaczelam, wiec powtorze - nie mam nic przeciwko, jesli jest pewnosc, ze nie braly udzialu w wypadku czy stluczce. Bo chocby najlepszego, z najlepszymi testami ale uzywanego i od przypadkowej osoby (na allegro na przyklad) nie kupilabym. I jak pisala dodzo - co najmniej 4 gwiazdki ADAC, tylko trzeba pamietac, ze te gwiazdki to za wygode i estetyke tez sa przyznawane, nie tylko za bezpieczesntwo. Dlatego ja tez osbie poogladalam na you tubie filmiki z testow. Zreszta jest teraz akcja [URL]http://fotelik.info/pl/galeria/Start-miedzynarodowej-kampanii-Pierwszy-fotelik,258,4029.html[/URL] Dziecko w foteliku nie moze miec za duzo luzu, to troche zludna oszczednosc kupowac na wieksza rozpietosc wagowa, moim zdaniem kosztem bezpieczenstwa. Fotelik ma chronic, a nie sobie "byc" po prostu. Ja kupilam najpierw 0-13, teraz mam 9-18 i ten juz kupilam po przymierzeniu Filipa (mialam dwa typy Maxicosi Tobi i Romer King plus - oba identycznie 4 gwiazdki, praktycznie ten sam poziom). Wygral jednak Romer, takze dzieki opinii [B]ojasi [/B](chyba jeszcze nie podziekowalam, to dziekuje teraz!) Quote
dzodzo Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 o widzisz nefesza,Romer King Plus to tez jeden z moich typow-bo juz sobie zrobilam wstepne rozeznanie-dobrze wiedziec ze faktycznie sie sprawdza Quote
bira Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 My też kierowaliśmy się testami. Kupowałam foteliki nowe, bo wiedziałam, że jednego dziecka mieć nie będziemy. My postawiliśmy na maxi cosi. Najpierw cabrio fix, później Tobi a teraz Inga jeździ w Rodi air protect. Nie kupiła bym używanego fotelika z nieznanego pochodzenia. Od znajomego jak najbardziej :-) Tych fotelików 0-18 też nie brałam pod uwagę, ponieważ uważam, ze ta rozpiętość wagowa jest zbyt duża a co za tym idzie spada bezpieczeństwo. Quote
nefesza Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Ja maxi-cosi mialam pierwszy, cabrio fix (teraz pewnie kupilabym pebble, ma kilka wiecej fajnych i przydatnych gadzetow). Za Romerem przemawial fakt, ze - przynajmniej w opisach - jest wentylacja na plecach. Bo ilosc ustawien fotelika jest niemal taka sama w King Plus i Tobi, pochylenia, ustawienia pasow itd. Tobi tez okazal sie glebszy, szczegolnie w miejscu polaczenia oparcia z siedziskiem, co jak dla mnie na bezpieczenstwo nie ma wplywu, ale na wentylacje i wygode jak najbardziej. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 a może któraś z was ma na sprzedaż swój fotelik 0-13? albo będzie miała? Quote
nefesza Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Teraz sie pytasz? Tydzien temu sprzedalam :( Quote
dzodzo Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 (edited) ja nasz bede sprzedawac ale dopiero za jakies - 2 -3 miesiace w sumie jakby ktos inny byl chetny to dajcie znac,uzywany minimalnie bo w sumie zima prawie nie jeździlsimy z mala Edited February 21, 2012 by dzodzo Quote
bira Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Ja bym miala, ale moj tz upiera sie na kolekcjonowaniu wszystkich rzeczy, bo przymierza sie do nr. Trzy:-o zycze mu powodzenia:roll: Quote
*Magda* Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 [quote name='bira']Ja bym miala, ale moj tz upiera sie na kolekcjonowaniu wszystkich rzeczy, bo przymierza sie do nr. Trzy:-o zycze mu powodzenia:roll:[/QUOTE] Może nie z Tobą :evil_lol: Mój brat tak mówi bratowej jak jest gadka o kolejnym dziecku :evil_lol: Quote
bira Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 Ze mna na pewno nie... Ja sie nie pisze... Quote
nefesza Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 [quote name='magdabroy']Może nie z Tobą :evil_lol:[/QUOTE] Jak tak powiedzialam tesciowej, na kolejne dogadywania o kolejnym dziecku. Quote
nefesza Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Acha, jak juz jestesmy w temacie kupno-sprzedaz. Jakby ktos mial do sprzedania spacerowke - parasolke, z rozkladanym siedziskiem to prosze o info. Quote
mamanabank Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Zapraszamy wszystkie mamy i nie mamy [B][URL="http://www.dogomania.pl/threads/223327-Fata%C5%82aszkowo-szmatkowo-na-ostrrro-i-romantycznie-dla-Nuri-w-BDT-do-3.03%21"]Fatałaszkowo-szmatkowo, na ostrrro i romantycznie dla Nuri w BDT - do 3.03! [/URL][/B] Quote
*Magda* Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 Dziewczyny pomocy! Potrzebuję dobrego sposobu na zaparcia ;) Suszone śliwki nie pomagają :( Quote
gameta Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 [quote name='magdabroy']Dziewczyny pomocy! Potrzebuję dobrego sposobu na zaparcia ;) Suszone śliwki nie pomagają :([/QUOTE] kiwi - w formie owocu, jedzone powyżej 3 na dobę - efekt gwarantowany :) Quote
Recommended Posts