kacha_wawa Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 Dzięki Cioteczki za gratki :-) Właściwie to nie ma co opisywać ;-) Wszystko było tak ekspressowo jak sobie wymarzyłam, te pierwsze skurczyki co zaczęły się po 7 to było takie stawianie się brzucha tylko, ale nie bolesne. Wiedziałam jednak co jest grane, bo wyleciał mi czop z krwią. Ściągnęłam więc opiekunkę do dzieciaków, wzięłam małżą, koleżankę (przy porodzie z Jessicą też z nami była, prawdziwie rodzinny poród ;-) ) i o 8:30 stawiliśmy się w szpitalu. W samochodzie skurcze już zaczęły się rozkręcać i na IP już takie konkretne były, a Ci mi kazali czekać w poczekalni aż mnie ktoś przyjmie :angryy: Musiałam w końcu się wydrzeć, że s...ć mi się chce to ekspressem się mną zajęli, wzięli mnie na badanie, a tam 7cm rozwarcia, nie byłam już w stanie iść, więc na tym łóżku na którym mnie badali przewieźli mnie na porodówkę. Na porodówce byłam o 8:55, skurcze były naprawdę hardcorowe, ale poprawiałam sobie humor gazem, bo na inne znieczulenie za późno już było. W końcu nadeszły parte, przy pierwszym partym odeszły mi wody i udało mi się go tak pociągnąć, że główka wyszła. Położna pozwoliła mi Młodą po główce pogłaskać, więc tak ją sobie głaskałam, aż spanikowałam, że może się biedna między tymi moimi nogami udusi i przy drugim skurczy wyparłam Ją do końca :-) Miałam w sumie poród jak marzenie i się śmieję, że nawet dzień sobie wybrałam, bo kiedyś mówiłam, że chciałabym w niedzielę rano urodzić, żeby po południu do domu wyjść i tak się stało :-) Poza tym miałam pewność, że w niedzielę nie zawiedzie żadna z opiekunek, bo wszystkie mają wolne ;-) Tyle, że chciałam tydzień wcześniej urodzić ;-) A oto Laurka :-) Przepraszam, że wklejam link do albumu, ale nie potrafię na jedno zdjęcie się zdecydować ;-) [URL="https://picasaweb.google.com/103137106458106811839/Laura?authkey=Gv1sRgCL6T4q-FtPKAYQ#"]https://picasaweb.google.com/103137106458106811839/Laura?authkey=Gv1sRgCL6T4q-FtPKAYQ#[/URL] Od razu po porodzie ważyłam 6 kg mnie niż przed ciążą i waga cały czas leci w dół :-) Tylko dlaczego nikt mi nie powiedział, że to obkurczanie macicy po trzecim dziecku jest takie straszne :cool1: A i pierwszy spacerek już w poniedziałek zaliczyłyśmy i codziennie już chodzimy na dwór, mimo tego, że z reguły u nas pada :diabloti: [B]Lazy[/B] Laurka zachwycona uśmiechem Olusia :loveu: [B]Agnieszka[/B] to z Zosieńki kawał dziewczynki jest :-o Ale niech rośnie na zdrówko :-) Moja Jessiczka skończy w styczniu 2 lata, a waży niecałe 11 kilogramów, ale co się dziwić jak to dziecko szogun jest ;-) Minuty na pupie nie usiedzi, co widać na zdjęciu z Laurą ;-) Oczywiście jest rozmazane, bo Dziunia już gdzieś pędziła :evil_lol: Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Malutka jest śliczna!! :p Quote
Alicja Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Kasiu , mała jest Słodka :loveu: [URL]https://lh6.googleusercontent.com/-5zxHO9mKFKI/TnjfIz7-5hI/AAAAAAAAPiw/CroAVE6sElU/s640/P200911_09.12.jpg[/URL] Oj spokoju to ona mieć nie będzie przy Jessi :lol: Mój Kuba też z 18 września :cool2: Quote
agnieszka32 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Ale śliczna! A jak już pięknie oczka otwiera :) Quote
dzodzo Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 sliczne malenstwo -jeszcze raz wielkie gratulacje a porod wymarzony ;) Quote
Asior Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='kacha_wawa'] Tylko dlaczego nikt mi nie powiedział, że to obkurczanie macicy po trzecim dziecku jest takie straszne :cool1: [/QUOTE] a nie mówiłam :D Quote
ageralion Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Kasiu gratulacje pieknej coreczki. Ma zajefajnego smoka :evil_lol: A porod faktycznie blyskawiczny :crazyeye: [quote name='clockwork']no co Ty :mdleje: moja Domi (2letnia) właśnie wchodzi w 80/86 (zależy od firmy) a letnie jeszcze 74 ma dobre...... wcale nie jest miniaturowa (drobna jaknajbardziej....) a waży ze 12- 13 kilo ....... masakra..... za 3 mies. możemy przejmować po Twojej Zosi ciuchy dla Domi.... hahahhahah ;)[/QUOTE] Ej no nie zartuj. Moj ma 19 miesiecy, wazy 14kg i wchodzi juz w 98. Kurcze, jakos chyba mi dziecie duze uroslo :hmmmm: A moze to wina polozenia geograficznego, co? Bliskosc wody wyciaga w gore, czy jak?:niewiem: Quote
LAZY Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 A czy to prawda ze w 2-3 miesiące dziecko podwaja wagę urodzeniową a mając rok ją potraja? Mnie to się najbardziej podoba to, ze Olek zaczął gruchać:) Leży sobie i "guuu", "ałuuu" i uśmiecha się do mnie już całkiem świadomie. Powiem Wam, ze dopiero od niedawna poczułam się mamą. Wcześniej to było jakoś tak dziwnie (pewno hormony) ale teraz jest całkiem nieźle, chociaż na przespaną noc czekam z utęsknieniem! Quote
Alicja Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='ageralion']Kasiu gratulacje pieknej coreczki. Ma zajefajnego smoka :evil_lol: A porod faktycznie blyskawiczny :crazyeye: Ej no nie zartuj. Moj ma 19 miesiecy, wazy 14kg i wchodzi juz w 98. Kurcze, jakos chyba mi dziecie duze uroslo :hmmmm: A moze to wina polozenia geograficznego, co? Bliskosc wody wyciaga w gore, czy jak?:niewiem:[/QUOTE] cytat z [URL]http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=220[/URL] [B][FONT=Arial]Zdrowy 2-letni chłopiec może ważyć od 10 do 15 kg i mieć od 80 do 92 cm wzrostu, zaś u dziewczynki za prawidłową należy uznać wagę między 9,5 a 14,5 kg, zaś wysokość od 78 do 90 cm. Najważniejsze, aby dziecko rozwijało się harmonijnie. [/FONT][/B][FONT=Arial] i tutaj[/FONT][B][FONT=Arial] [url]http://www.dejzy.pl/czytelnia/poradniki/dzieci0012.html[/url][/FONT] [/B] Quote
*Magda* Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Ale Wam zazdroszczę Waszych dzieciaczków :loveu: Ja jeszcze dzieci nie mam, ale kilka miesięcy temu z mężem zaczęliśmy starania o potomka :) Ale mogę się pochwalić potomstwem moich braci :) Tymoteusz (najstarszy z rodu) :loveu: [IMG]http://img846.imageshack.us/img846/2513/dsc1753k.jpg[/IMG] Kolejna z rodu Lilianna :loveu: [IMG]http://img29.imageshack.us/img29/7968/img6038ie.jpg[/IMG] Emilia :loveu: [IMG]http://img535.imageshack.us/img535/6007/dsc1685b.jpg[/IMG] Michalina :loveu: [IMG]http://img405.imageshack.us/img405/4521/dsc1461s.jpg[/IMG] Quote
agaga21 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 magdabroy, ładne dzieciaczki. życzę miłego i owocnego "starania" ;) [B]jaki materacyk do łóżeczka najlepiej kupić?[/B] Quote
agnieszka32 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='agaga21']magdabroy, ładne dzieciaczki. życzę miłego i owocnego "starania" ;) [B]jaki materacyk do łóżeczka najlepiej kupić?[/B][/QUOTE] Agatka, ja mam ten ;) grubość 15 cm [url]http://www.daadaa.pl/zdrowy-materac-komfort-plus-lozeczka-12060-14070-amy-p-545.html[/url] Quote
clockwork Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='ageralion']Kasiu gratulacje pieknej coreczki. Ma zajefajnego smoka :evil_lol: A porod faktycznie blyskawiczny :crazyeye: Ej no nie zartuj. Moj ma 19 miesiecy, wazy 14kg i wchodzi juz w 98. Kurcze, jakos chyba mi dziecie duze uroslo :hmmmm: A moze to wina polozenia geograficznego, co? Bliskosc wody wyciaga w gore, czy jak?:niewiem:[/QUOTE] serio serio... i nie widzę żeby jakaś karłowata była względem rówieśników.... drobna jest- po mamusi, ale czy za mała??? w piątek idziemy na bilans dwulatka zobaczymy czy pani elDohtor coś powie że za mała.... ;) Quote
Asior Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 nie gadajcie nawet, bo mój kacper ma 3 lata i 9 m-cy i waży 17 kg a ubrania nosi na 98 :roll: Quote
agaga21 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 każde dziecko rozwija się w swoim tempie. jedne szybciej inne wolniej, jedne rosną większe inne mniejsze. chyba nie ma sensu doszukiwać się na siłę nieprawidłowości jeśli nic złego z dzieckiem się nie dzieje, tym bardziej jeśli lekarze nie sygnalizują by się czymś niepokoić. takie porównywanie dzieci nie ma najmniejszego sensu, bo tak jak i ich rodzice, dzieci mogą się między sobą różnić(i całe szczęście, że nie wszystkie są takie same!) a tabelkami można sobie....nos wysmarkać(delikatnie mówiąc) bo i tak każdy organizm będzie rozwijał się po swojemu a nie według tabelek i wyznaczników. dziwny byłby świat gdyby wszyscy mieli ten sam wzrost i wagę... aga, dzięki, chyba muszę już zamówić materacyk i powoli kompletować resztę wyprawki. jak wczoraj przejrzałam to co mam, to okazało się, że brakuje mi prawie wszystkiego, prócz paru ubranek i wózka z fotelikiem. te materacyki są ciut tańsze na allegro, mają też pościele z tej firmy. ciekawa jestem jak gatunkowo, bo ceny jako takie. Quote
agnieszka32 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Pościel gatunkowo jest świetna! Polecam, a jestem naprawdę wybredna :diabloti: P.S. Agaga21 - podaj mi na PW adres do wysyłki - mam dla Ciebie wielkie pudło do wysłania ;) Quote
agaga21 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='agnieszka32']Pościel gatunkowo jest świetna! Polecam, a jestem naprawdę wybredna :diabloti: P.S. Agaga21 - podaj mi na PW adres do wysyłki - mam dla Ciebie wielkie pudło do wysłania ;)[/QUOTE] to chyba się skuszę na cały zestaw od nich, łącznie z materacykiem :) już wysyłam pw ;) Quote
romenka Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='Asior']nie gadajcie nawet, bo mój kacper ma 3 lata i 9 m-cy i waży 17 kg a ubrania nosi na 98 :roll:[/QUOTE] Mój Kuba ma 4 latka (23 lipiec 2007) i ma wzrost 103 cm Asior Twój Kacperek urośnie jeszcze a zapytaj się lekarza przy bilansie 4-latka powie Ci że Twój synio rośnie jak należy!!!! Ja też się martwiłam że mój za mały ale okazało się że wagowo i wzrostowa idealnie mieści się w siatce centylowej!!!I oby tak dalej! ;) Quote
ageralion Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 [quote name='clockwork']serio serio... i nie widzę żeby jakaś karłowata była względem rówieśników.... drobna jest- po mamusi, ale czy za mała??? w piątek idziemy na bilans dwulatka zobaczymy czy pani elDohtor coś powie że za mała.... ;)[/QUOTE] Zupelnie nie o to mi chodzilo, ze corcia za mala. Wrecz przeciwnie, zaczynam sie zastanawiac czy moje dziecie rosnie prawidlowo, chociaz lekarka nigdy nic nie mowila. Moze faktycznie po rodzicach sie pnie, bo i ja i maz mamy powyzej 180cm. Slyszalam tez, ze chyba wchodzi w wiek, gdzie juz nie bedzie mu przybywalo tyle cm. Gadalam z moja mama i bardzo mnie pocieszyla :mad: Ja roslam 5cm w rok i zmienialam rozmiar buta o jeden wyzej :placz:Zbankrutuje :shake: Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 [quote name='agnieszka32']Agatka, ja mam ten ;) grubość 15 cm [url]http://www.daadaa.pl/zdrowy-materac-komfort-plus-lozeczka-12060-14070-amy-p-545.html[/url][/QUOTE] Też skorzystam z namiaru;) Kurde , kręgosłup mi powoli siada, śpię koszmarnie. Zastanawiam się nad basenem aby pochodzić, może to mi trochę go rozmasuje, bo mam czasem problem z wyprostowaniem się jak sprzatam u psiaków... Korzystała może któras z was z tych poduch rogali ? Pomaga to coś? [IMG]http://www.aukcje.linuxpl.info/aukcje/motherhood/1.JPG[/IMG] Quote
agnieszka32 Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Aniu, ja korzystałam - bardzo mi pomagał :) Quote
agnieszka32 Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 [quote name='ageralion']Zupelnie nie o to mi chodzilo, ze corcia za mala. Wrecz przeciwnie, zaczynam sie zastanawiac czy moje dziecie rosnie prawidlowo, chociaz lekarka nigdy nic nie mowila. Moze faktycznie po rodzicach sie pnie, bo i ja i maz mamy powyzej 180cm. Slyszalam tez, ze chyba wchodzi w wiek, gdzie juz nie bedzie mu przybywalo tyle cm. Gadalam z moja mama i bardzo mnie pocieszyla :mad: Ja roslam 5cm w rok i zmienialam rozmiar buta o jeden wyzej :placz:Zbankrutuje :shake:[/QUOTE] Marta, Twój Alek jest jak najbardziej prawidłowy i pod względem wzrostu i wagi - przecież i mamusia i tatuś byli wysocy, więc nie ma się czemu dziwić :) Rozwija się normalnie ;) Porównywanie wzrostu i wagi niemowląt i małych dzieci nie ma zupełnie sensu - tu zacytuję agagę: [quote name='agaga21']każde dziecko rozwija się w swoim tempie. jedne szybciej inne wolniej, jedne rosną większe inne mniejsze. chyba nie ma sensu doszukiwać się na siłę nieprawidłowości jeśli nic złego z dzieckiem się nie dzieje, tym bardziej jeśli lekarze nie sygnalizują by się czymś niepokoić. takie porównywanie dzieci nie ma najmniejszego sensu, bo tak jak i ich rodzice, dzieci mogą się między sobą różnić(i całe szczęście, że nie wszystkie są takie same!) a tabelkami można sobie....nos wysmarkać(delikatnie mówiąc) bo i tak każdy organizm będzie rozwijał się po swojemu a nie według tabelek i wyznaczników. dziwny byłby świat gdyby wszyscy mieli ten sam wzrost i wagę...[/QUOTE] A niektórzy, z racji wykonywanego zawodu, tym bardziej powinni wiedzieć o tym, co wyżej napisano ;) No chyba że w co niektórych szkołach czy przedszkolach są eksperymentalne grupy z dzieciakami identycznego wzrostu, wagi, koloru oczu czy włosów :evil_lol: Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Czyli muszę pomęczyć TZ;) czemu to wszystko takie drogie ehhh... Quote
agaga21 Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 [quote name='Ania+Milva i Ulver']Czyli muszę pomęczyć TZ;) czemu to wszystko takie drogie ehhh...[/QUOTE] można sobie włożyć grubą poduszkę między kolana. też jakoś się lepiej śpi. Quote
Recommended Posts