Jump to content
Dogomania

Siwa i Dakota - stare, chore, niepotrzebne... Siwa za TM ... Dakota za TM ...

Recommended Posts

Posted

Co do golenia suk do zera, to sprawa nie jest prosta.
Wręcz niemożliwa :shake:
Bo co zrobić...jak nie ma zera :placz:

Nie ma o co zaczepić ostrza maszynki, bo skóra jest odparzona.
Temperatura skóry i skorupy jest taka sama.
Stan zapalny, jak się wkłada ręce to jak w ukrop.
Nie wiadomo czy między palcami jest mięso, czy dymiące dredy, bo wszystko równo czarne, gorące z martwymi pchłami.
Miejscami rdzawo-brunatne placki z wytartą sierścią :roll:

Na razie zabrałam się za siwą...bo jest w lepszym stanie.
tnę na długosć te dredy, potem gdzie sie da w poprzek i wypadają mi całe kostki. Kacze jajo spokojnie by tam wlazło. Są patyczki, roslinki, wszystko.
W kwadratowe dziury wlewam rivanol i mydło chirurgiczne, żeby zaleczyć odparzyny.
Obie mają zalecony antybiotyk, są odrobaczone.
Dakota strasznie kaszle, jakby chciała coś z gardła wykrztusić.

Tnę Siwą Dakocie przed pyskiem, żeby się napatrzyła, może jej nerwy przejdą. Na razie zrobiłam z przerwami żebra z jednej strony, jeden półdupek i ogon. Palce mi odpadają .
Siwa jak mnie widzi to leci cwałem :evil_lol:

Poniżej jej skóra pod dredami

[IMG]http://www.konie.sos.pl/zdjeciadododania/zwierzeta/odparzyny.jpg[/IMG]

• Replies 958
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Biafra'] Dakota strasznie kaszle, jakby chciała coś z gardła wykrztusić.
[/quote]

Biafra, powoli, wszystkiego na raz nie zrobisz. To może być i kaszel kennelowy, i płuca, i serce i co tam jeszcze chcesz.

Powoli, byle nie "odpuściły" tylko sobie dziewczyny.

Posted

Czyli faktycznie pomysl z obcieciem psow,ktore sa w Boguszycach upada calkowicie. W tamtych warunkach, to jak wyrok dla nich:shake:
Nie mam kurna zadnego pomyslu jak im na miejscu pomoc..

Posted

Po prostu brak słów :( co te biedne psy do tej chwili musiały przechodzić :( podziwiam Biafrę za to co robi! wielki szacun. Narazie będą cierpieć przy tych zabiegach pielęgniacyjnych, ale miejmy nadzieję, że wyjdzie im to na dobre. Trzymajcie się pieski! Trzymaj się Biafro!

Posted

[quote name='Isadora7'][CENTER][SIZE=3][B]Takie jakieś skleciłam, podlinkowałam:[/B][/SIZE][/CENTER]

.....

[/quote]

dziękuję :loveu::loveu::loveu:

to teraz proszę się częstować :cool3:

Posted

[quote name='Anna_33']Czyli faktycznie pomysl z obcieciem psow,ktore sa w Boguszycach upada calkowicie. W tamtych warunkach, to jak wyrok dla nich:shake:
Nie mam kurna zadnego pomyslu jak im na miejscu pomoc..[/quote]

nie mogę przestać myśleć o psach, które tam zostały :shake:
szczególnie tych długowłosych z podszerstkiem... to jakiś koszmar

Posted

[quote name='Biafra']Dakota wstała do kolacji :p
Głownie po to zeby zjeść z miski Siwej, którą postawiłam z drugiej strony kojca. Swoją miskę wraz z zawartością zakopała w sianie a potem położyła się przed stertą.

Siwa natomiast siedzi w budzie tylko nos wystaje.[/quote]

O, jest jakiś postęp :loveu: dała się skusić na dobrą strawę :loveu:

Posted

Dakota wstała do kolacji :p
Głownie po to zeby zjeść z miski Siwej, którą postawiłam z drugiej strony kojca. Swoją miskę wraz z zawartością zakopała w sianie a potem położyła się przed stertą.

Siwa natomiast siedzi w budzie tylko nos wystaje.

Posted

Dzisiaj chłodno i spokojnie.
Siwa chodzi za mną i merda ogonem żeby ją czesać i obcinać :loveu:
Dakota chodzi za mną i merda ogonem żeby ją karmić, karmić, karmić i nie dotykać :roll:

Siwej już wycięłam ponad połowę, tam gdzie nie ma ran, Dakotę pomału nacinam, żeby sie powietrze pod futro dostało. Ona nie ma przekonania do tych zabiegów.
Siwa je uwielbia, chyba jej bez futra zimno bo siedzi w budzie a wcześniej kopała sobie dół w ziemii

Posted

Akurat się chłodniej zrobiło, ale pewnie nie na długo i lada dzień staruszki będą dyszały ciężko mimo braku futra.

Na prośbę [B]papunia[/B]zrobiłam bazarek z książkami, z których dochód zostanie przekazany na Siwą i Dakotę.

[url]http://www.dogomania.pl/forum/f99/8-ciekawych-ksiazek-na-zabiedzone-kaukazy-138154/[/url]

Myślę, że niebawem wystawię kolejny bazarek.

Posted

Biafro, wspaniała jesteś! dużo sił Ci życzę!
te sunie od początku w serce mi mocno zapadły; mam słabość do (schorowanych) staruszków i do kaukazów, a to schorowane stare kaukazy; biedne suczydła.
Niestety finansowo nie pomogę obecnie ...

Posted

Bazarki na Dakote i Siwą:

[url]http://www.dogomania.pl/forum/f99/na-siwa-dakote-mix-bazar-ksiazki-maskotki-bizuteria-do-27-05-a-136611/[/url]

[url]http://www.dogomania.pl/forum/f99/8-ciekawych-ksiazek-od-papunia-na-zabiedzone-kaukazy-138154/[/url]

Proszę zaglądać, podnosić, licytować i kupować :-).
Wkrótce następny bazarek ;)

Posted

no wlasnie, lidan zmien w bazarku swoim link do watku, bo ja trafilam na ten borysowy, a nie na sunkowy...
tak czy siak trzymam kciuki za sunki, grosz dorzucam.
co do oczka, ktorego nie ma, to moj psiak (z mielca) tez jednego nie ma (ktos wydlubal), a na drugie nie widzi. wiec sunia i tak jest w komfortowej sytuacji z widzeniem.
gorsze te koltuny, niedowaga itd.
czy mozna je ogolic (sciac na zero te koltuny) czy u psow w tym stanie i takiej rasy sie takich metod nie stosuje?

Posted

[quote name='irysek']no wlasnie, lidan zmien w bazarku swoim link do watku, bo ja trafilam na ten borysowy, a nie na sunkowy...
tak czy siak trzymam kciuki za sunki, grosz dorzucam.
co do oczka, ktorego nie ma, to moj psiak (z mielca) tez jednego nie ma (ktos wydlubal), a na drugie nie widzi. wiec sunia i tak jest w komfortowej sytuacji z widzeniem.
gorsze te koltuny, niedowaga itd.
czy mozna je ogolic (sciac na zero te koltuny) czy u psow w tym stanie i takiej rasy sie takich metod nie stosuje?[/quote]

Irysek, luknij kilka postów wstecz. Nie wiadomo, gdzie się kończy kołtun a zaczyna pies :-(

Posted

[quote name='irysek']no wlasnie, lidan zmien w bazarku swoim link do watku, bo ja trafilam na ten borysowy, a nie na sunkowy...[/QUOTE]

Dopisałam na obydwóch bazarkach, gdzie można poczytać o Siwej i Dakocie. Link do kojca Borysa specjalnie wstawiłam, żeby dzięki niemu więcej osób mogło się dowiedzieć o Biafrze i jej psim hospicjum. Jeśli działa bardzo myląco to go usunę... :niewiem: