Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Malamut jest potężniejszy, ma nieco mniejsze i szarzej rozstawione uszy, oczy zawsze brązowe, ogon zawinięty ale nie dotykający grzbietu.
Husky jest nieco drobniejszy a jego oczy mogą mieć kolor niebieski ;)
To tylko takie porównanie ogólne i pewnie miłośnicy psów zaprzęgowych napiszą coś więcej ;)

Posted

[quote]ogon zawinięty ale nie dotykający grzbietu. [/quote]
z tym stwierdzeniem się nie zgodzę :roll:
najlepiej wejdż na psy zaprzęgowe tam te różnice były wielokrotnie wałkowane.

Posted

Marycha idz do chaszczakowni :D
ja się nie wypowiadam w kwestii oddania domowemu ognisku - powiem tyle pomysl o Akicie - zamiast tych dwóch wystarczy ona jedna. :D ale ja nic nie mówię :wink:

Posted

No wiec malamuty są większe, potężniejsze, mają większą głowę, mocniej zbudowane łapy no i sierść majątrochę bardziej puszystą.Sa takie bardziej misiowate. No ale to tylko takie spostrzeżenia bo nigdy nie miałam bliskiego kontaktu z malamutem.

Posted

Chociaż na polskich osiedlach jest największe prawdopodobieństwo że napotkany przez nas pies nie jest daną rasą, ale psem w typie danej rasy :D Na podstawie tego jak wyglądaja psy na podwórku nic o rasie powiedzieć się nie da. Znam np. pseudoboksera który ma w kłębie jakieś 15 cm więcej niż przewiduje wzorzec... Bagatela :)

Posted

Moim skromnym zdaniem - huski jest ładny a malamut po prostu cudowny, ma rewelacyjną sierść i jest strasznie przyjacielski. Taka jest przynajmniej różnica między psami tych ras, które znam osobiście. :lol:

• 2 weeks later...
Posted

:D gdzies kiedys przeczytalam takie porownanie tych dwoch ras... uwazam z dosyc trafne:))
,, malamut rozni sie od huskyego tym czym kon pociagowy od wyscigowego''
utkwilo mi to w glowie:)))
a roznice nie da sie ukryc sa spore
a & malamuty

Posted

Ja się podpusuje do odp. wyżej, a mianowicie głownie różnią się wielkością no i dodała bym jeszcze, że pyszczkiem i chyba sierść mają trszke dłuższą od Hasiorów :lol:

Posted

witam

tam gdzies wyczytalam ktory jest biliższy domowi? każdy pies kocha swój dom jeśli zapewni sie mu dużo miłości i tu nie ma regóły co do rasy.
ale tak ogólnie to malamutki są wieksze ale i wolniejsze z kolei haszczaczki są drobniejsze ale za to zwinne z nich bestie. oby dwie rasy cudowne umaszczenie u sh dozwolone niebieskie i dwukolorowe oczy a u malamucików nie.
zawsze mi sie wydaje ze malamuty są takie dostojniejsze, wyważone :lol:

Posted

Aga...? Prowadziłaś taką kampanię Manu w konkursie, siedzisz ostatnio nieco na zaprzęgowcach, teraz ten podpis... 8) W husky się zakochałaś, czy jak ? :o :lol: :wink:

[url=http://mamut.ceti.pl/malamuty/IndexPl/Rasa/AM_a_SH/am_a_sh.html]Na stronie Jany[/url] jest bardzo dobre porównanie haszczy i mamutów :D :D :D

Posted

[quote name='Manu']Aga...? Prowadziłaś taką kampanię Manu w konkursie, siedzisz ostatnio nieco na zaprzęgowcach, teraz ten podpis... 8) W husky się zakochałaś, czy jak ? :o :lol: :wink:
[/quote]
:eviltong: to wszystko przez Ciebie i SH :eviltong: :wink:

w malamucikach tess 8)

Posted

dla laika te roznice sa raczej niezauwazalne.. natomiast mimo iz zdarzaja sie malamucie osobniki o lekkiej ,, huszczej'' budowie i husky o budowie ciezkiej ,, malamuciej'' to ktos kto widzial psy tych dwoch ras nie powinien miec wiekszych problemow z rozroznieniem..... naprawde sie roznia
a moze tylko mi sie tak wydaje :wink:
a & malamuty

Posted

oto co piszą w PP (12/04)

[b]Różnią się posturą, sposobem noszenia ogona, wielkością uszu, a czasem także kolorem oczu.[/b]

Znaki szczególne:

[b]Malamute[/b] to [b]duży[/b] i [b]mocny[/b] pies, wyraźnie [b]cięższy[/b] i bardziej [b]atletycznej[/b] budowy od [b]siberiana[/b]. [b]Niebieskie[/b] lub [b]różnobarwne [/b]oczy są charakterystyczne dla syberyjskich [b]husky[/b], a stanowią wadę dyskwalifikującą u malamutów.

BTW
Manu nie martw się-i tak nie zdradze moich Dobermanków 8) :lol: :wink: