Westiczka Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Może ktoś wie jaka jest najlepsza szczotka do czesanie dla westie. Mam Westa i czesze go grzebieniem trymerskim, ale widać, że strasznie ciągnie sierść. Czekam na odpowiedz. Quote
robercino Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Proszę bardzo... :) Tutaj wszystko pisze.. :razz: http://westie.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=36 Quote
quadrupedium Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 Co to jest "grzebień trymerski"? Jest grzebień i jest trymer. Czeszesz westie szczotką , kołtuny rozczesujesz pudlówką trzymając włosy palcami przy skórze aby nie ciągnąć psiaka. Później przeczesujesz wlosy grzebieniem od skóry do końca włosa. Trymer jest niezbędny w pielęgnacji westie do usuwania włosa. Jeżeli tego nie umiesz zwróć się do specjalisty. Quote
Westiczka Posted May 2, 2009 Author Posted May 2, 2009 To co ja mam to jest grzebień do trymowania. Ja czesze na początku go całego, aż będzie gładki, a potem trymerem. Quote
nykea Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 [quote name='robercino']Proszę bardzo... :) Tutaj wszystko pisze.. :razz: Robercino, mozesz sprawdzic link? Mi nie dziala. Quote
quadrupedium Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 [quote name='Westiczka']To co ja mam to jest grzebień do trymowania. Ja czesze na początku go całego, aż będzie gładki, a potem trymerem. W ten sposób wyczesujesz tylko podszerstek. Trymowanie polega na wyrywaniu przerośniętego włosa. Wyrwanie, a nie czesanie lub cięcie. Quote
Westiczka Posted May 8, 2009 Author Posted May 8, 2009 A masz może link do jakiegoś obrazka albo nazwa takiego czegoś do trymowania? Quote
Magdalena Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 Westiczka napisał(a):A masz może link do jakiegoś obrazka albo nazwa takiego czegoś do trymowania? Takie "coś" do trymowania nazywa się trymer ;). Trymować można trymerami hakowymi, nożykowymi albo ręcznie (najdokładniejszy sposób). Do czesania proponuje grzebień metalowy, dosięga głębiej niż szczotka. Quote
Westiczka Posted June 4, 2009 Author Posted June 4, 2009 Postaram się znależć trymer i go kupić Dzięx za odpowiedzi Quote
Grey Posted June 12, 2009 Posted June 12, 2009 Witam! Przeczytałem i włosy mnie się zjeżyły.Podstawowym narzędziem jest grzebień,np.Spratts 076.Trymery są tylko do trymowania ,muszą pracować obie ręce.Szczotki nadają się tylko do dywanów i do butów. Pozdrawiam Grey Quote
Westiczka Posted June 16, 2009 Author Posted June 16, 2009 NIe wiem o co chodzi w twoim poście:roll: Quote
Grey Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 Witam! Proszę pisać każdemu,wyjaśnię aspekty pielęgnacji każdej rasy. Pozdrawiam groomer. Quote
sota36 Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 Grey napisał(a):Witam! Proszę pisać każdemu,wyjaśnię aspekty pielęgnacji każdej rasy. Pozdrawiam groomer. Fajnie - no to prosze - pielegnacja briarda. Quote
Elitesse Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 sota36 napisał(a):Fajnie - no to prosze - pielegnacja briarda. na poczatek uslyszysz ze podstawa pielegnacj jest grzebien :diabloti: Quote
Grey Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Witam! Każdy pies ma inny włos,jeżeli wytwarzają dużo podszerstka i nie czesze się systematycznie prawidłowym grzebieniem jest wtedy problem. Tak,tak Pani Agnieszko początkowo może być Spratts 072 później 076. Pozdrawiam groomer. Quote
quadrupedium Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Grey napisał(a)::oops:Witam! Przeczytałem i włosy mnie się zjeżyły.Podstawowym narzędziem jest grzebień,np.Spratts 076.Trymery są tylko do trymowania ,muszą pracować obie ręce.Szczotki nadają się tylko do dywanów i do butów. Pozdrawiam Grey Ło matko!!! A skąd ta wiedza? Quote
Agnieszka K. Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Grey napisał(a):Witam! Każdy pies ma inny włos,jeżeli wytwarzają dużo podszerstka i nie czesze się systematycznie prawidłowym grzebieniem jest wtedy problem. Tak,tak Pani Agnieszko początkowo może być Spratts 072 później 076. Pozdrawiam groomer. Ja rzadko czesze swoje sznaucery na grzbiecie grzebieniem - zazwyczaj przeczesuje trymerami - uzywam kilku - dobranych odpowiednio do aktualnej długosci włosa orac ilosci podszerstka, potem stopniowo zmieniam. Mam równiez 2 grzebienie Sprattsa - 70 i 72 - 70 uzywam do rozczesania włosa na łapach i brzuchu po wypraniu i wysuszeniu. 72 uzywam praktycznie wyłacznie do rozczesnia włosa na stopach - na wystawie lub podczas formowania łap. Czasy niemieckich sznaucerów, z niewielka ilosca włosa na lapach juz na szczescie dawno mineły, a 72 nie mam zamiaru mu włosa z łap powyrywac - nie wspominajac o baaardzo gestym 76. A teraz pewnie znowu Ci si włosy zjeza - susząc psa na grzbiecie wygładzam i układam włos szczotka :diabloti: z naturalnego włosia, a łapy rozczesuje szczotka pudlówka :diabloti::diabloti:. Sprawdzaja sie doskonale :multi::multi:. Quote
sota36 Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Grey napisał(a):Witam! Proszę pisać każdemu,wyjaśnię aspekty pielęgnacji każdej rasy. Pozdrawiam groomer. PONAWIAM ZAPODANIE, skoro wyjasnic chcesz pielegnacje kazdej rasy. BRIARD! Quote
Elitesse Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 raczej zadzwon i umow sie na prywatne konsultacje :eviltong: Quote
sota36 Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Elitesse napisał(a):raczej zadzwon i umow sie na prywatne konsultacje :eviltong: :) No ale przeciez jest napisane, ze ...prosi o napisanie ( ha! coz za twor , a raczej "potwor" gramatyczny:) ), ze aspekty pielegnacji wyjasni . No wiec grzecznie czekam... Quote
Grey Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Witam! hania takiego grzebienia profesjonalista nie używa.Ten grzebień nie wyczesuje ,ma wlaściwości kłujące.Dla czesania wstępnego polecam Spratts 072.Pozdrawiam. Quote
Grey Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Witam! Agnieszka K. ja amerykańskich sznaucerów nie uznaję.Nigdy żadnej szczotki nie używałem,efekt pozorny i zawsze będę mówił ,że szczotka jest do dywanu i do butów. Pani Agnieszko co to znaczy "przeczesuję trymerem" ,czy Pani wie jak pracuje trymer,trzeba ludziom dokładnie wyjaśnić,domyślam się,że chodzi trymer Marsa grabkowy. Trymerem się nie czesze! Za dużo robi Pani pozornych czynności,ale jak to kobieta. Pozdrawiam. p.s ciekawe jak by sobie Pani poradziła z kotem mocno zafilcowanym,czy też szczotką. Quote
Recommended Posts