Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może ktoś wie jaka jest najlepsza szczotka do czesanie dla westie. Mam Westa i czesze go grzebieniem trymerskim, ale widać, że strasznie ciągnie sierść. Czekam na odpowiedz.

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Co to jest "grzebień trymerski"?

Jest grzebień i jest trymer.
Czeszesz westie szczotką , kołtuny rozczesujesz pudlówką trzymając włosy palcami przy skórze aby nie ciągnąć psiaka. Później przeczesujesz wlosy grzebieniem od skóry do końca włosa.

Trymer jest niezbędny w pielęgnacji westie do usuwania włosa. Jeżeli tego nie umiesz zwróć się do specjalisty.

Posted

[quote name='Westiczka']To co ja mam to jest grzebień do trymowania. Ja czesze na początku go całego, aż będzie gładki, a potem trymerem.

W ten sposób wyczesujesz tylko podszerstek.

Trymowanie polega na wyrywaniu przerośniętego włosa.
Wyrwanie, a nie czesanie lub cięcie.

• 3 weeks later...
Posted

Westiczka napisał(a):
A masz może link do jakiegoś obrazka albo nazwa takiego czegoś do trymowania?

Takie "coś" do trymowania nazywa się trymer ;). Trymować można trymerami hakowymi, nożykowymi albo ręcznie (najdokładniejszy sposób).
Do czesania proponuje grzebień metalowy, dosięga głębiej niż szczotka.

• 2 weeks later...
Posted

Witam!
Przeczytałem i włosy mnie się zjeżyły.Podstawowym narzędziem jest grzebień,np.Spratts 076.Trymery są tylko do trymowania ,muszą pracować obie ręce.Szczotki nadają się tylko do dywanów i do butów.
Pozdrawiam Grey

Posted

Grey napisał(a):
Witam!
Proszę pisać każdemu,wyjaśnię aspekty pielęgnacji każdej rasy.
Pozdrawiam groomer.

Fajnie - no to prosze - pielegnacja briarda.

Posted

Witam!
Każdy pies ma inny włos,jeżeli wytwarzają dużo podszerstka i nie czesze się systematycznie prawidłowym grzebieniem jest wtedy problem.
Tak,tak Pani Agnieszko początkowo może być Spratts 072 później 076.
Pozdrawiam groomer.

Posted

Grey napisał(a):
:oops:Witam!
Przeczytałem i włosy mnie się zjeżyły.Podstawowym narzędziem jest grzebień,np.Spratts 076.Trymery są tylko do trymowania ,muszą pracować obie ręce.Szczotki nadają się tylko do dywanów i do butów.
Pozdrawiam Grey

Ło matko!!!

A skąd ta wiedza?

Posted

Grey napisał(a):
Witam!
Każdy pies ma inny włos,jeżeli wytwarzają dużo podszerstka i nie czesze się systematycznie prawidłowym grzebieniem jest wtedy problem.
Tak,tak Pani Agnieszko początkowo może być Spratts 072 później 076.
Pozdrawiam groomer.

Ja rzadko czesze swoje sznaucery na grzbiecie grzebieniem - zazwyczaj przeczesuje trymerami - uzywam kilku - dobranych odpowiednio do aktualnej długosci włosa orac ilosci podszerstka, potem stopniowo zmieniam.

Mam równiez 2 grzebienie Sprattsa - 70 i 72 - 70 uzywam do rozczesania włosa na łapach i brzuchu po wypraniu i wysuszeniu. 72 uzywam praktycznie wyłacznie do rozczesnia włosa na stopach - na wystawie lub podczas formowania łap.

Czasy niemieckich sznaucerów, z niewielka ilosca włosa na lapach juz na szczescie dawno mineły, a 72 nie mam zamiaru mu włosa z łap powyrywac - nie wspominajac o baaardzo gestym 76.

A teraz pewnie znowu Ci si włosy zjeza - susząc psa na grzbiecie wygładzam i układam włos szczotka :diabloti: z naturalnego włosia, a łapy rozczesuje szczotka pudlówka :diabloti::diabloti:. Sprawdzaja sie doskonale :multi::multi:.

Posted

Grey napisał(a):
Witam!
Proszę pisać każdemu,wyjaśnię aspekty pielęgnacji każdej rasy.
Pozdrawiam groomer.

PONAWIAM ZAPODANIE, skoro wyjasnic chcesz pielegnacje kazdej rasy. BRIARD!

Posted

Elitesse napisał(a):
raczej zadzwon i umow sie na prywatne konsultacje :eviltong:

:)
No ale przeciez jest napisane, ze ...prosi o napisanie ( ha! coz za twor , a raczej "potwor" gramatyczny:) ), ze aspekty pielegnacji wyjasni . No wiec grzecznie czekam...

Posted

Witam!
hania takiego grzebienia profesjonalista nie używa.Ten grzebień nie wyczesuje ,ma wlaściwości kłujące.Dla czesania wstępnego polecam Spratts 072.Pozdrawiam.

Posted

Witam!
Agnieszka K. ja amerykańskich sznaucerów nie uznaję.Nigdy żadnej szczotki nie używałem,efekt pozorny i zawsze będę mówił ,że szczotka jest do dywanu i do butów.
Pani Agnieszko co to znaczy "przeczesuję trymerem" ,czy Pani wie jak pracuje trymer,trzeba ludziom dokładnie wyjaśnić,domyślam się,że chodzi trymer Marsa grabkowy.
Trymerem się nie czesze!
Za dużo robi Pani pozornych czynności,ale jak to kobieta.
Pozdrawiam.
p.s ciekawe jak by sobie Pani poradziła z kotem mocno zafilcowanym,czy też szczotką.