Ewanka Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='funia']Piesek ,bardzo przyjazny .[/QUOTE] Jest cudny, szkoda że to nie suczka, moja koleżanka chciała dać bdt mikro-suni. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Przypominam, że na DT psy mogą brać jedynie fundacje, zaś kwarantanny nie da się pominąć, bo to niezgodne z prawem i nie jest zależne od czyjegokolwiek zdania. Pekińczyk jest bardzo sympatyczny do ludzi i do psów, szczekliwy i dość pobudliwy emocjonalnie/seksualnie. Quote
malagos Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Ewanka']Jest cudny, szkoda że to nie suczka, moja koleżanka chciała dać bdt mikro-suni.[/QUOTE] Ewanko, poszukamy innej mikrosuni dla Twojej koleżanki :) Quote
Anula Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='LadyS']Przypominam, że na DT psy mogą brać jedynie fundacje, zaś kwarantanny nie da się pominąć, bo to niezgodne z prawem i nie jest zależne od czyjegokolwiek zdania. Pekińczyk jest bardzo sympatyczny do ludzi i do psów, szczekliwy i dość pobudliwy emocjonalnie/seksualnie.[/QUOTE] To wygląda na to,że przez dwa tygodnie nie będą leczone oczy!!! Może chociaż by ktoś mógł oczy i fałdy przemywać zwykłym rumiankiem nie narażając na koszty Schroniska, zawsze by to sprawiło ulgę psu. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Psu niedługo się kończy kwarantanna, nie wiem, skąd wzięło się, że pies jest od trzech dni w schronisku - widać dziewczyny musiały coś nie tak zrozumieć. Już wcześniej kontaktowałam się z Osą w sprawie tego psa. Nie ma sensu rozpoczynać leczenia na miejscu, skoro możliwe, że pies zostanie przeniesiony pod opiekę specjalisty - a wolałabym, żeby oczami zajął się specjalista, a nie zwykły wet. Przemywania rumiankiem nie zaryzykuję, bo nie każdy pies na to dobrze reaguje, ale będę w schronisku i postaram się z drugą wolontariuszką przemyć oczy i ich okolice solą fizjologiczną, tak jak to robię u swojego psa. Quote
Ewanka Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='LadyS'][B][U]Przypominam, że na DT psy mogą brać jedynie fundacje[/U][/B], zaś kwarantanny nie da się pominąć, bo to niezgodne z prawem i nie jest zależne od czyjegokolwiek zdania. Pekińczyk jest bardzo sympatyczny do ludzi i do psów, szczekliwy i dość pobudliwy emocjonalnie/seksualnie.[/QUOTE] hmmm ... nie znałam tego przepisu .... od lat ciotki biorą psiaki na DT, tzn., że mają te psy teraz oddać do schronisk, bo to niezgodne z prawem ??? ... chyba śnię jakiś zły sen :( [quote name='malagos']Ewanko, poszukamy innej mikrosuni dla Twojej koleżanki :)[/QUOTE] Małgoś, koleżanka mieszka w maleńkim mieszkaniu i chciała się zaopiekować taką rzeczywiście mikro - sunią, max 2 kg, jeśli by się taka znalazła, to chętnie przekażę jej informacje :) Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Ewanka']hmmm ... nie znałam tego przepisu .... od lat ciotki biorą psiaki na DT, tzn., że mają te psy teraz oddać do schronisk, bo to niezgodne z prawem ??? ... chyba śnię jakiś zły sen :( [/QUOTE] No niestety, "psiolubni" radni wprowadzili całkiem niedawno umowę adopcyjna, według której uniemozliwione jest wzięcie psa na DT inaczej, niż przez fundację. Dla mnie to masakra, bo wiem, że dużo osób prywatnych brało psy do siebie, ja zresztą też i prawie każdy z tego wątku. Trzeba zatem radnym podziękować :roll: Quote
Anula Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='LadyS']Przypominam, że na DT psy mogą brać jedynie fundacje, zaś kwarantanny nie da się pominąć, bo to niezgodne z prawem i nie jest zależne od czyjegokolwiek zdania. Pekińczyk jest bardzo sympatyczny do ludzi i do psów, szczekliwy i dość pobudliwy emocjonalnie/seksualnie.[/QUOTE] To chyba są jakieś odrębne przepisy w danym Schronisku,ponieważ ja bezpośrednio ze Schroniska wzięłam sunię do mnie do DT.Mam umowę ze Schroniskiem dotyczącą DT.Jak sunia zostanie zaadoptowana to przesyłam dwie umowy do Schroniska i to wszystko. A do Radnych napisać petycję aby zmienili swój szalony pomysł.Przecież to szkodzi psom a nie pomaga.Jak wydaje mi się to powinni pomagać a nie szkodzić,po to chyba są. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Anula']To chyba są jakieś odrębne przepisy w danym Schronisku,ponieważ ja bezpośrednio ze Schroniska wzięłam sunię do mnie do DT.Mam umowę ze Schroniskiem dotyczącą DT.Jak sunia zostanie zaadoptowana to przesyłam dwie umowy do Schroniska i to wszystko. A do Radnych napisać petycję aby zmienili swój szalony pomysł.Przecież to szkodzi psom a nie pomaga.Jak wydaje mi się to powinni pomagać a nie szkodzić,po to chyba są.[/QUOTE] Ale chyba nie ze schroniskiem w Zamościu, prawda? Dla mnie ten pomysł jest bzdurny, jesli mają być umowy, to przynajmniej dwie - jedna o DS, druga o DT, to byłoby dla mnie zrozumiałe. Niestety, zabrakło dobrej woli. Schronisko jest miejskie, stąd umowa jest narzucona przez radnych. Quote
Ewanka Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Szkoda, że te przepisy szkodzą psom, co za bezmyślni radni. Quote
*Gajowa* Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Co wiadomo o Tej DONce ? [url]http://img850.imageshack.us/img850/3896/p8067133.jpg[/url] Przepisy durne po prostu. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='*Gajowa*']Co wiadomo o Tej DONce ? [URL]http://img850.imageshack.us/img850/3896/p8067133.jpg[/URL] Przepisy durne po prostu.[/QUOTE] Suczka jest okej do psów, do ludzi także, ale raczej nie podchodzi do klatki. Będzie niedługo sterylizowana i golona, bo trafiła w tragicznym stanie do schroniska. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='*Gajowa*']A wiek suni ?[/QUOTE] Trudno mi określić, bo nie widziałam jej z bliska, obstawiam, że jest kilkuletnia - na pewno nie jest stara, myślę, że ok. 3-4 lat. Dopytam przy okazji. Quote
Tola Posted August 7, 2012 Author Posted August 7, 2012 [quote name='Ewanka']hmmm ... nie znałam tego przepisu .... od lat ciotki biorą psiaki na DT, tzn., że mają te psy teraz oddać do schronisk, bo to niezgodne z prawem ??? ... chyba śnię jakiś zły sen :( [/QUOTE] Mozna brać psy do DT poprzez fundacje i stowarzyszenia i moze to zrobić kazdy, kto chce w ten sposób pomóc psu. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Tola']Mozna brać psy do DT poprzez fundacje i stowarzyszenia i moze to zrobić kazdy, kto chce w ten sposób pomóc psu.[/QUOTE] Co nie zmienia faktu, że jest to dodatkowych zachód - znaleźć fundację, dogadać się z nią. Przedtem braliśmy psy na DT i nigdy nie było problemów. Quote
zadra Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Anula']To chyba są jakieś odrębne przepisy w danym Schronisku,ponieważ ja bezpośrednio ze Schroniska wzięłam sunię do mnie do DT.Mam umowę ze Schroniskiem dotyczącą DT.Jak sunia zostanie zaadoptowana to przesyłam dwie umowy do Schroniska i to wszystko. A do Radnych napisać petycję aby zmienili swój szalony pomysł.Przecież to szkodzi psom a nie pomaga.Jak wydaje mi się to powinni pomagać a nie szkodzić,po to chyba są.[/QUOTE] Umowa adopcyjna,ktora stanowi załacznik do regulaminu schroniska dotyczy,jak sama nazwa wskazuje psów,które trafiają do DS.Fundacje przejmują psy ze schroniska na podstawie odrębnej umowy wynikajacej z nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt.Osoby fizyczne,które chcą współpracować z miejskim schroniskiem powinny udać się zapewne do odpowiedniego dyrektora np ZOO lub wydziału ochrony środowiska UM i ustalić ramy współpracy dot.zabierania psów do DT.Jak wynika z wyżej umieszczonych wypowiedzi jak do tej pory nikt zainteresowany nie podjął stosownych kroków,a jedynie ogranicza się do krytyki.Wydaje mi się,że nie pownno to stanowć problemu dla samorządu,wręcz przeciwnie.Doskonałym przkładem jest Twoja Anulo współpraca ze schroniskiem.Nie należy obwiniać radnych za wlasną krótkowzroczność. Quote
Tola Posted August 7, 2012 Author Posted August 7, 2012 Nadal nie rozumiem - co ma umowa adopcyjna, która dotyczy adopcji psów - do zabierania psów do DT:roll: W umowie adopcyjnej ze schroniska jest prawdopodobnie zapis, ze nie mozna psa odstępować ( i słusznie) - ale wciąz mówimy o psie wyadoptowanym. Zabierajac psa do DT nie podpsiujemy umowy adopcyjnej. Quote
zadra Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Tola']Nadal nie rozumiem - co ma umowa adopcyjna, która dotyczy adopcji psów - do zabierania psów do DT:roll: W umowie adopcyjnej ze schroniska jest prawdopodobnie zapis, ze nie mozna psa odstępować ( i słusznie) - ale wciąz mówimy o psie wyadoptowanym. Zabierajac psa do DT nie podpsiujemy umowy adopcyjnej.[/QUOTE] Tak jak napsałam wczesniej należy podjąć stosowne kroki w tym kierunku,ustalić zkres współpracy z odpowiednim urzędnikiem dot. zabierania psów ze schroniska do DT przez osoby fizyczne i okaże się czy jest to możliwe. Umowa adopcyja nie ma tu nić do rzeczy. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 I to mówią osoby, które przez tyle lat brały psy na siebie - jako do DS - potem je wyadoptowując. Teraz mają fundację - więc to normalne, że ten przepis jest dla nich wygodniejszy. Żal zwierząt. Quote
Tola Posted August 7, 2012 Author Posted August 7, 2012 [quote name='LadyS']I to mówią osoby, które przez tyle lat brały psy na siebie - jako do DS - potem je wyadoptowując. Teraz mają fundację - więc to normalne, że ten przepis jest dla nich wygodniejszy. Żal zwierząt.[/QUOTE] Żal to Ciebie, ze wciąz interpretujesz sprawy schroniska w zalezności od nastroju, humoru lub jak wiatr powieje. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='Tola']Żal to Ciebie, ze wciąz interpretujesz sprawy schroniska w zalezności od nastroju, humoru lub jak wiatr powieje.[/QUOTE] Nie nie, Tolu - najpierw weszłam w sprawy schroniska już odpowiednio nastawiona, a potem przejrzałam na oczy - no i wiele się zmieniło również na miejscu. Czepiasz się takiej sprawy, bo nie masz zwyczajnie argumentów - i to jest fakt. Wolontariuszką nie jestem dla schroniska, tylko dla zwierząt - to nas różni. Ale nie będę znów o tym z Tobą dyskutować, bo tak naprawdę w ogóle Cię ta sprawa nie powinna interesować, poza tym - ja oceniam zachowanie, a nie człowieka, więc pozwól, że nie będę schodzić do Twojego poziomu. I nadal uważam, że przeforsowanie umowy jedynie adopcyjnej i opcji brania na DT tylko dla fundacji jest bezsensem - niezależnie od tego, kto by to stwierdził i ustalił. Dziwi mnie, że przyłożyła rękę do tego osoba, która dotychczas brała psy na siebie - ot, co. To się nazywa hipokryzja. Quote
handzia Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='LadyS']Psu niedługo się kończy kwarantanna, nie wiem, skąd wzięło się, że pies jest od trzech dni w schronisku - widać dziewczyny musiały coś nie tak zrozumieć. Już wcześniej kontaktowałam się z Osą w sprawie tego psa. Nie ma sensu rozpoczynać leczenia na miejscu, skoro możliwe, że pies zostanie przeniesiony pod opiekę specjalisty - a wolałabym, żeby oczami zajął się specjalista, a nie zwykły wet. Przemywania rumiankiem nie zaryzykuję, bo nie każdy pies na to dobrze reaguje, ale będę w schronisku i postaram się z drugą wolontariuszką przemyć oczy i ich okolice solą fizjologiczną, tak jak to robię u swojego psa.[/QUOTE] Dziewczyny jak najbardziej dobrze zrozumiały. Pracownik wyraźnie mówił, że pekińczyk jest od trzech dni. Funia może potwierdzić, była ze mną. Może pracownikowi coś się pomyliło. Quote
LadyS Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 [quote name='handzia']Dziewczyny jak najbardziej dobrze zrozumiały. Pracownik wyraźnie mówił, że pekińczyk jest od trzech dni. Funia może potwierdzić, była ze mną. Może pracownikowi coś się pomyliło.[/QUOTE] No może się pomyliło - nie był to przytyk, różnie bywa po prostu ;) W tamtym tygodniu byłam w schronisku i pies na pewno był. Quote
Recommended Posts