Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj w Warszawie Melon miał operację guza na wątrobie i przy odbycie, jest już wybudzony, z obu pobrano wycinki do badania histopatologicznego. Bardzo proszę o kciuki - w imieniu Melona,  p. Doroty i swoim. Melon  został znaleziony wraz  z suczką na łąkach w okolicach  Zamościa, na nową rodzinę oba psy czekały w DT w Zamościu; do nowego domu do Warszawy Melon pojechał w 2016 r. Nie miał swojego wątku, stąd od czasu do czasu tutaj piszę, co u niego. Piesio ma skłonności do guzów - miał je usuwane z powieki i ze śledzony, oba były łagodne. Ma też niedoczynność tarczycy i zespół Hornera. Teraz ma ok. 11 lat. Melon wczoraj wieczorem

IMG_20250514_171008.jpg

• Like 1
Posted

Wreszcie, po paru miesiącach zupełnej ciszy, pojawiła się nadzieja na dom w Warszawie dla Aksamitki, która czeka na nową rodzinę u Murki. 

Wizyta jutro o 16.00, bardzo prosimy z kocią o kciuki.    

Jo37 - pięknie dziękuję❣️🌹

aksa.jpg.94057714fcb268d229ede5452d7456c6.jpg

• Like 3
  • Upvote 1
Posted
Dnia 16.05.2025 o 16:49, Poker napisał:

Trzymam kciuki za kicię.  Moje ogłoszenie jest cały czas aktywne.

Wiem, ale pomimo, że Aksamitka cały czas ma ogłoszenia na Warszawę, Kraków, Katowice, Wroclaw,   jakoś do tej pory nie ma szczęścia, nikt o nią nie pyta, tzn. nie pytają odpowiedzialne rodziny.

Posted
Dnia 16.05.2025 o 17:20, rozi napisał:

Bo szylkretka jest trudna.

Ta właśnie nie, Murka cały czas o tym mówi, że Aksamitka to jak nie szylkretka, a ja piszę w treści ogłoszeń.

Może ludzie wiedzą swoje...

• Like 1
Posted
Dnia 16.05.2025 o 18:05, Tola napisał:

Ta właśnie nie, Murka cały czas o tym mówi, że Aksamitka to jak nie szylkretka, a ja piszę w treści ogłoszeń.

Może ludzie wiedzą swoje...

No nic, może jutro dostanie domek.

Czymam.

Posted
Dnia 16.05.2025 o 19:22, Aska7 napisał:

Dlaczego szylkrety trudne ?

No takie są. Musiałabyś poczytać skąd się biorą itd.

Jeden mój znajomy marzył o szylkretce (samiec zdarza się rzadko) i wziął i nie dał rady.

Posted
Dnia 16.05.2025 o 19:57, rozi napisał:

Jeden mój znajomy marzył o szylkretce (samiec zdarza się rzadko) i wziął i nie dał rady.

Wtedy to jest patologiczna mutacja i taki samiec jest podobno bezpłodny.

Posted
Dnia 16.05.2025 o 20:30, Aska7 napisał:

No nie, jak można nie dać rady z kotem ? 🤣

Można. Kotka leje na wszystko, nie do opanowania temat. Po miesiącu masz smród i łóżka i dywany do wyrzucenia. Bo że drapie i gryzie, to detale.

Posted

Szylkretki mają opinię charakternych, wrednych indywidualistek. 

Coś w tym jest, ale ja ze swoich doświadczeń wiem, że są z reguły bardzo czyste (miałam do czynienia z kilkoma szylciami).

Osobiście mam sentyment do takich kotek, bo miałam osobistą szylcię przez wiele, wiele lat i choć faktycznie miała charakterek to była też świetną wrażliwą kicią. Z wiekiem łagodniała i coraz częściej skłaniała się ku kolankom ;)

Aksamitka nie jest pozbawiona charakterku całkowicie, ale jest bezproblemowa. Lubi głaski, jest miziasta. Jest bardzo przyjaźnie nastawiona do innych kotów a nawet lubi się z nimi bawić. Ale jest tu ciapą i nie umie walczyć o swoje, np. Anielka ją zdominowała i zaczęła gnębić :( Obecnie Aksamitka jest w pokoju z dwiema młodymi koteczkami i starszym kocurkiem i widać, że się świetnie i swobodnie czuje. Bawią się i szaleją całą grupą.

• Like 1
Posted
Dnia 16.05.2025 o 21:58, Tola napisał:

Trudna szylkretka to trudny, silny  charakter. Załatwianie się poza kuwetą to bardziej innego rodzaju problemy...

Pomijając choroby układu moczowego koty załatwiają się poza kuwetą z bezsilności. W skrócie mówiąc.
To może być cokolwiek, ból zęba na przykład, ale też bezsilność natury czysto psychicznej. Kot chce coś jakoś, a jest inaczej, i im silniejszy charakter, tym trudniej kotu pogodzić się z sytuacją i protestuje, jak potrafi.