Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Viris']Ratować? przecież to wola boska.....

Wysłałam Ci maila z super wybiegu za sanktuarium.

Dzięki! Już przygotowane do wstawienia Skandaliczne !!!!!

A oto prezentacja wspomnianego „ukrytego” wybiegu dla owiec i kóz.
Cóż tu więcej skomentować?

Na razie wstawiłam kilka pierwszych, żeby nie zaśmiecać dyskusji. Resztę dołożę w nocy!

Co do królików - kolejny w środę jedzie na DT, jeśli tylko uda się wyłapać.

Kociczka z moich wczorajszych zdjęć, po sterylizacji pojedzie do nowego,sprawdzonego domku :multi:

[quote name='Viris']Bazarek do schrupania : http://www.dogomania.pl/threads/215550

Bazarek Super! Dzięki VIRIS :loveu: Zaraz się tam zagnam ;)

I znowu temat Iłżeckiej .......... Szlag mnie trafi za chwilę ...............
Psinka cierpi. UM ma w d.... Koszty opieki nad tymi zwierzętami wzrosły już do prawie 2 tysięcy złotych..... Faktem jest, że kilka jest już wyciachanych, ale to tylko kropla w morzu potrzeb .........

Posted

[quote name='ewab']Ej ciotki opiszcie o co chodzi z tym wybiegiem, bo dla postronnych same foty są mało czytelne.[/QUOTE]

hmmm...a widzisz tu gdzieś wybieg? bo ja widzę rupieciarnię:)

Posted

[quote name='mrs.ka']kuźwa ,jakby mało było kłopotów , na Iłżeckiej następny szczeniak ,którego wcześniej nie było ,a ma już ze 3 tyg. ale najgorsze jest to ,że jak zobaczyłam jakie ma rany to mało nie zemdlałam ! ropa i smród! zdjęcia robiłam komórka to nie widać dokładnie jak to strasznie wyglądało. zawiozłam z samego rana na szycie do dr.Dańko.

Dostałam kolejne fotki od dr Dańko Jeszcze gorsze ;(

A to dwa kociaki, ok. 3,5 miesieczne, które czekają w gabinecie na adopcję Czarny to kocurek, jasna dziewczynka. Dwa razy odrobaczone i zaszczepione

[quote name='Viris']U nas też parwo, właśnie dostałam telefon :( jedno szczenię nie żyje, trzy z innego miotu walczą o życie, dwa zagrożone - szczepione i po ok 6 dniach miały kontak z tym szczeniakiem co odszedł. Dwa dorosłe psy nie zaszczepione na wirusówki miały biegunki, teraz jedna wymiotuje :( pozostałe psy zabezpieczone - nie mają objawów ;(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
No to za co się nie weźmiemy, to ........ KLAPA ostatnio ;( Perspektywa rewelacyjna ;( ;( ;(

Posted

[quote name='ewab']Ej ciotki opiszcie o co chodzi z tym wybiegiem, bo dla postronnych same foty są mało czytelne.

[quote name='andzia69']hmmm...a widzisz tu gdzieś wybieg? bo ja widzę rupieciarnię:)

Ewab, postronnych to tutaj raczej mało - większość tych, którzy czytają wątek wie o co chodzi. Chodzi mi po głowie założenie osobnego wątku zwierzętom z saktuarium, ale .... nie mam kiedy tego zrobić ;(

Ale już tłumaczę: Kiedy byłyśmy tam w kilka osób ze Starachowic i Ostrowca, na moje pytanie, co stało się z tak wieloma owcami i kozami, które tu kiedyś były odpowiedział, że tam i tam cyt: "jest specjalny wybieg, hektar ogrodzonej działki" Dotarłyśmy do tego specjalnego wybiegu otwierając wielkie, megakute bramy i co zastałyśmy, to widać powyżej i poniżej

Posted

[FONT=DejaVu Serif]Ot i dzisiaj spotkałam niespodziankę w korespondencji mailowej - dotyczy stworzenia strony adopcyjnej. Dziwny jest przyjęty przez UM tryb korespondencji. Równie dziwny jak rychłość urzędasów. 6 miesięcy :crazyeye::crazyeye::crazyeye: [/FONT]

[FONT=DejaVu Serif]

Witam, z przykrością muszę Panią poinformować, iż w tym roku budżetowym nie uda się opracować strony poświęconej zwierzętom do adopcji z terenu Gminy Starachowice. W drodze zapytania ofertowego została wyłoniona firma, która zajmie się stworzeniem tej witryny lecz dopiero na początku przyszłego roku. Jest to dla nas priorytet i pieniądze na ten cel zostaną zabezpieczone w planowanym budżecie Gminy Starachowice na rok 2011.
[/FONT]

Sanktuarium cd.
[quote name='Majaa']Króliki
DINA: (prawdopodobnie z niespodzianką)

ZYZIO:

GABI (nie jestem pewna na 100% plci wszystkich królików, więc może jeszcze nastąpić w tej kwestii zmiana)

Te króliki są już w końcu pod naszą opieką BEZPOŚREDNIĄ.
Z racji bezczelności 30-latka z w miarę inteligentną gębą, który się do mnie zaczął rzucać w sposób chamski i grożąc mi czym się da dzisiejszego przedpołudnia, kiedy szłam sobie po alejce pytając o klatkę, od cyt.: "zrobienia ze mną porządku", cokolwiek miało to znaczyć, oskarżaniem mnie na policji łącznie z tym, że jeśli się nie przestanę interesować zwierzętami, to zrobi z królików pasztet, a skończywszy na cyt: "ja Ci pokażę", podjęłam drastyczną decyzję włamania się w godzinach wieczornych, do tych królików, które w końcu były wyłapane, po raz wtóry. Włamywaczem bezpośrednim był syn mrs.ka.
Niejaki p. Jacek obnosił się do mnie w sposób chamski i pozwalający na oskarżenie go z kilku art., szczególnie dotyczących gróźb karalnych.
Oczywiście włamanie było tylko czysto teoretyczne, bo o fakcie został poinformowany z wyprzedzeniem opiekun zwierząt wskazany przez kustosza do kontaktów z nami, a po akcji "włamania" zostały przekazane informacje dotyczące liczby zabranych zwierząt.

Nota bene. Tak pilnował porządku p. niejaki Jacek:evil_lol:, że my ok 18tej przeparadowaliśmy przez sanktuarium z dużą pustą klatką, po czym via boks kucy dostaliśmy się do królików. Wyłapanie tej trójki zajęło trochę czasu- dobre naście, jak nie kilkadziesiąt minut. Wyparadowaliśmy "na oficjalu" robiąc sobie zdjęcia z 3 królikami z dzisiejszej łapanki i nikt (przysłowiowy pies z kulawą nogą) się nie zainteresował, co my tam robimy, co wynosimy.
Zabezpieczenie zwierząt pewne jak cholera. Wystarczy jeden psychol, żeby potruć lub ukraść im wszystkie!!!!

Burą kociczkę z poprzednich moich postów dzisiaj zabrałam na sterylizacje i ......... potem zostaje jej tylko domek stały :loveu:

Posted

no ,to akcja niezła w tym "swiętym" miejscu ! pewnie lamy też spokojnie moglibyście wyprowadzić i nikt by nie zareagował:razz:

szczeniak z Iłżeckiej poszyty,ładnie się goi , niestety nie wiem skąd te rany :shake: taki stan zastałam jak pojechałam nakarmić psy.

Posted

hehe, dobrze ze cham trafil na babké z jajami, co z "wlamywaczem" przyszla po swiétá zwierzyné ;p

a wlasnie, ten szczeniak wygláda jak pogryziony - szczéscie w nieszczésciu ze to nie jakis psychol (oby).

Klóóólicki swietne! Ja kcé klólika z niespodzianká ;p

Posted

[quote name='emilia2280']hehe, dobrze ze cham trafil na babké z jajami, co z "wlamywaczem" przyszla po swiétá zwierzyné ;p

[/QUOTE]

a ja myslałam ,że tylko ja w rodzinie mam skłonności do łamania prawa (oczywiście tylko dla dobra zwierząt;) ) ale widać to genetyczne . A ciocia Majaa miała go tylko podwieźć do domu :evil_lol: a nie na włam jechać:evil_lol:

Posted

[quote name='mrs.ka']no ,to akcja niezła w tym "swiętym" miejscu ! pewnie lamy też spokojnie moglibyście wyprowadzić i nikt by nie zareagował:razz:[/QUOTE]
[quote name='mrs.ka']a ja myslałam ,że tylko ja w rodzinie mam skłonności do łamania prawa (oczywiście tylko dla dobra zwierząt;) ) ale widać to genetyczne . A ciocia Majaa miała go tylko podwieźć do domu :evil_lol: a nie na włam jechać:evil_lol:[/QUOTE]
Oj tam, oj tam, po króliki miał ze mną jechać, a że wyszło jak wyszło .......... cóż
A ja i tak wolę jechać na jakiekolwiek akcje z Twoim synem. On przynajmniej jest opanowany do granic możliwości.
I ma ode mnie pełen szacun za mądre i jakże luzackie podsumowanie tego co widział, podobne do niektórych komentarzy tutaj: Wsiedliśmy do samochodu i syn mrs.ka zapytał mnie ot tak po prostu, jak nastolatek: cyt: "to kiedy i gdzie wyprowadzamy kuce, kozy, owce?"

[quote name='andzia69']Zyzio śliczny:) ...tam to powinni postawić sobie krasnale ogrodowe, a nie żywe zwierzęta! swietojebliwcy:angryy:([/QUOTE]
Ciągle twierdzę, że idee mają słuszne - chęć prezentowania zwierząt biednym, chorym dzieciom, często z domów dziecka, czy nawet hospicjum. W tym miejscu brakuje poprostu osoby - prawdziwego koordynatora ds. zwierząt. Wszystko co tam się dzieje, to dzieje się na zasadzie łapanki, bazuje na ludziach często dobrych, ale prostych, bez wiedzy i świadomości, oprócz tej zdobytej przez pokolenia świętokrzyskiej wsi. I przeginają w efekcie ... na całej linii! - tak z królikami, jak bażantami, kurami ozdobnymi, jak i z tym wspaniałym hektarowym "wybiegiem", którego zdjęcia są powyżej
[quote name='emilia2280']hehe, dobrze ze cham trafil na babké z jajami, co z "wlamywaczem" przyszla po swiétá zwierzyné ;p

Klóóólicki swietne! Ja kcé klólika z niespodzianká ;p[/QUOTE]
Hehe, obstawiałam tyły ;) Ale żałuję, że wieczorem mi się nie trafił Pan Jacek od porządków. Ale przyjdzie jego pora – pewna zasada od lat się sprawdza (odziedziczyłam po Mamie) swoje robić, przeczekać, a winny i tak sam przyjdzie
Emilia, mówisz i masz ;) Ale jak chcesz, to niespodzianki nie dostaniesz Wcale mi nie jest przykro z tego powodu. Króliki sterylizujemy ....... No chyba, że chciałabyś niespodziankę w postaci ostronosa wychowanego w domu albo kociaka ............... Takie niespodzianki zapewniam w gratisie ;)

Posted

[quote name='emilia2280']a wlasnie, ten szczeniak wygláda jak pogryziony - szczéscie w nieszczésciu ze to nie jakis psychol (oby).
[/QUOTE]

Maluszek dochodzi do siebie. A czy to psy, czy to psychol zrobił, to nie ma znaczenia większego. Jeśli w tym miejscu nie byłoby tylu psów, to by było jasne, że psychol. A że psów jest nagromadzenie w miejscu, gdzie nie można im z założenia zapewnić wyżywienia, opieki i bezpieczeństwa, to druga sprawa. Prześledzilam dzisiaj losy wniosku o znęcanie się nad zwierzętami złożonego w sprawie Iłżeckiej. Sprawa jest "dochodzeniówce" W przyszłym tygodniu przesłuchania !

POSZUKUJEMY KILKU OSÓB (MŁODZIEŻ) KTÓRA MOŻE STANĄĆ DO ZBIÓRKI ARTYKUŁÓW DLA ZWIERZĄT W TESCO - PIĄTEK 15-18, SOBOTA I NIEDZIELA 11-18
KONTAKT W TEJ SPRAWIE +660440525

Posted

[quote name='Majaa']POSZUKUJEMY KILKU OSÓB (MŁODZIEŻ) KTÓRA MOŻE STANĄĆ DO ZBIÓRKI ARTYKUŁÓW DLA ZWIERZĄT W TESCO - PIĄTEK 15-18, SOBOTA I NIEDZIELA 11-18
KONTAKT W TEJ SPRAWIE +660440525[/QUOTE]

oczywiście w Starachowicach ,na ul. Wojska Polskiego

Posted

Chylę czoła dla zbiórki karmy w Tesco w warunkach starachowickich:

Sklep wskazany przez Tesco, jako dołączony do akcji zbiórki karmy przez TESCO w ostatniej chwili, jest najgorszym ze sklepów sieciowych w mieście (najgorzej zaopatrzony, pracuje jako sklepik osiedlowy, co mieliśmy okazję dzisiaj poobserwować i potwierdzić)
A jednak …............. się udało zebrać kilkadziesiąt kilogramów karmy:

Dzisiaj ok 16.30 odciążałam koszyk:

Otrzymaliśmy już od mieszkańców Starachowic do godziny 16.30:

A. karmy dla psów w puszkach

• marka Tesco 1240 g – 16 sztuk = 19,84 kg
  • marka Tesco 415 – 17 sztuk = 7,05 kg
  • marka Tesco PETFOOD g 1240 g – 5 sztuk = 6,20 kg
  • marka Chappi 1200 g – 1 sztuka = 1,20 kg
  • marka Puffi 1240 g- 1 sztuka = 1,24 kg
  • marka BRUNOS 1240 g – 5 sztuk = 6,20 kg
Łącznie: 41,73 kg

B. suchej karmy dla psów

• Complete via Tesco – 4 szt x 3 kg = 12 kg
  • Butcher's (karma o naprawdę niezłym składzie w kontekście proporcji ceny do jakości) – 4 szt x 3kg = 12 kg
Łącznie: 24 kg

C. karmy dla kotów w w puszkach

• marka Tesco 830 g – 2 sztuki = 1,66 kg
  • marka Jelly 415g – 3 sztuki = 1,24 kg
  • kolejna marka 415g – 2 szt. = 0,83 kg
Łącznie: 3,73 kg

D. suchej karmy dla kotów

• Complete dla Tesco 2 kg – 2 szt = 4 kg
Łącznie: 4 kg

A z tego, co wiem to koszyk się napełniał nadal ….
Mieszkańcom Starachowic trzeba podziękować, tym bardziej że spodziewaliśmy się, jakże innych reakcji!!!!

Edit: Zapomniałam o karmie dla psów w batonach - 2x 750 g + 3 x 500 g = 3 kg + dwa pasztety wieprzowe Rolnik - a - idealne do podawania tabletek ! - w sumie 3,23 kg

O reszcie sytuacji (vide sanktuarium) nawet nie chcę się wypowiadać. Właśnie mija 17-sta godzina kiedy czekam na audiencje u kustosza...., bo wyorbraźcie sobie, że o 8 rano nagle się dowiedziałam, że króliki mają ......... "właściciela."............. prywatną osobę, która cyt. "zęby nam wszystkim powybija, jeśli ruszymy kolejnego królika"
Jeszcze kilka takich godzin "oczekiwania"na audiencję i jeśli takowa do jutra do 14tej się nie odbędzie, to za minizoo przy sanktuarium zabieram się tak, jak za każdą pseudohodowlę i męczarnię dla zwierząt KONIEC DOBROCI I ZROZUMIENIA!

Posted

1. Efekt dzisiejszej zbiórki:

A. karmy dla psów w puszkach

• marka Tesco 1240 g – 16 sztuk = 19,84 kg

• marka Tesco 415 – 35 sztuk = 14,52 kg

• marka Tesco PETFOOD g 1240 g – 5 sztuk = 6,2 kg

• marka BRUNOS 1240 g – 8 sztuk = 9,92 kg

• Brunos pate 300 g – 2 szt. = 0,6 kg

Łącznie: 51,08 kg

B. suchej karmy dla psów

• Complete via Tesco – 5 szt x 3 kg = 15 kg

• Butcher's (karma o naprawdę niezłym składzie w kontekście proporcji ceny do jakości) – 3 szt x 3kg = 9 kg

• Chappi 10 kg – 1 szt. = 10 kg

• Chappi 3 kg – 2 szt = 6 kg

• Brunos 10 kg – 3 szt. = 30 kg

• Brunos 5 kg – 1 szt. = 5 kg

Łącznie: 75 kg

C. karmy dla kotów w w puszkach

• marka Tesco 830 g – 3 sztuki = 2,49 kg

• marka Tesco 415 g – 2 sztuki = 0,83 kg

• marka Jelly 415g – 2 sztuki = 0,83 kg

• kolejna marka, czyli Claude 415g – 4 szt. = 1,66 kg

• Whiskas 400 g – 1 szt. = 0,4 kg

• Kitekat 800 g – 4 szt. = 3,2 kg

• Kitekat 400 g – 1 szt. = 0,4 kg

• saszetka Whiskas 100 g– 5 szt. = 0,5 kg

Łącznie: 10,31 kg

D. suchej karmy dla kotów

• Complete dla Tesco 2 kg – 4 szt = 8 kg

• Kitekat 1,8 kg – 1 szt = 1,8 kg

• Tesco Dry Cat Food 2 kg – 1 szt. = 2 kg

• Tesco Crunchies 2 kg – 2 szt. = 4 kg

Łącznie: 15,8 kg

E. Inne

• karma w batonach 750 g – 5 szt. = 3,75 kg

• ryż 1 kg – 1 szt. = 1 kg

• ryż 4*100g – 2 szt. = 0,8 kg

• kasza jęczmienna 500 g – 3 szt. = 1,5 kg

• makaron 500 g – 1 szt. = 0,5 kg

Łącznie: 7,55 kg

• Brunos strips – 1 szt.

• Siano – 4 op.

• trociny – 1 op.

• kolby dla papug – 6 szt.

• odkażacz do kuwet – 2 szt.

• obroże - 5 szt.

Z dnia dzisiejszego: 152,94 kg
Z dnia wczorajszego: 76,69 kg
RAZEM: 229,63 kg
Prawie ćwierć tony!!!!! WARTO BYŁO!!!!

Posted

[quote name='emilia2280']no i ja sié spóznilam na orzeszki :OOO
[/QUOTE]
Orzeszków jeszcze kilkadziesiąt kilo jest, wiec proszę zamawiać, jeśli ktoś ma ochotę :)

[quote name='emilia2280']oo, chcá Wam teraz zéby za króle wybijac??[/QUOTE]
Oj, żeby tylko zęby ................ W imię Boga, bez audiencji, wszystko wróciło do normy ............... Cóż na agresję skierowaną do mnie, mojej rodziny i zwierząt, reaguję tak, jak reaguję. Anonimowość grożący mógł sobie w buty wsadzić już po 3 godzinach od pierszej informacji, a grozić ja też potrafię. Tylko różnica między nami jest taka, że ja grożę tym, czym mogę i w zgodzie z prawem, a czym grożę, to zrealizuję, w razie zaistnienia potrzeby.

[quote name='backbone']Jedna królicza niespodzianka już u mnie w domu. Na razie trwają biegi przełajowe obu królików, po całej klatce w kółko. Raz sierść była już rwana.[/QUOTE]
Backbone uważaj proszę na dziewczynkę, przecież ona po sterylce dopiero kilka dni.

Dina dzisiaj jest już także po sterylizacji

Posted

[quote name='Majaa']Backbone uważaj proszę na dziewczynkę, przecież ona po sterylce dopiero kilka dni. [/QUOTE]
Mam świadomość, psy interesują się królikami. A króliki mają wszystko w dupie i śpią jeden na drugim :)