seramarias Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 No niestety, mam spory nie wiem聽 czy problem to dobre okre艣lenie... W czwartek m贸j m膮偶 z艂apa艂 na Skoroszach kr贸liczka, prawdopodobnie z okazji wakacji kto艣 postanowi艂 zwr贸ci膰 mu wolno艣膰 Maluch by艂 pod kontenerem聽聽przy wyje藕dzie z hali roz艂adunkowej, tu偶 przy ruchliwej ulicy, szcz臋艣cie 偶e nic go聽nie rozjecha艂o... Og艂oszenia papierowe rowzieszone w okolicy, kr贸liczek ma te偶 swoje udost臋pnienia na Facebooku, cho膰 cud贸w si臋 nie spodziewali艣my, ale by艂 jednak cie艅 nadzieji, 偶e uciek艂 komu艣 z osiedlowego ogr贸dka i mimo wszystko mia艂 dobry dom. Do tej pory nikt si臋 po niego nie zg艂osi艂 i ...no nie oszukujmy si臋 nikt go nie odbierze Kr贸li艣 obecnie przebywa w lecznicy, jest doros艂y, zdrowy, bardzo aktywny.聽聽 Je艣li do niedzieli nie odezw膮 si臋 do mnie jego opiekunowie zostanie przygotowany do adopcji.聽 Nie mog臋 trzyma膰 go bardzo d艂ugo w lecznicy, ale byle gdzie nie oddam. Wiem 偶e w Warszawie jest fundacja Kr贸lewska, mo偶e kto艣 zna? Nie ukrywam, 偶e wola艂abym 偶eby znalaz艂 docelowy dom...聽 Ja go zatrzyma膰 nie mog臋, mam sporo adopcjakow i naprawd臋 nie powinnam bra膰 kolejnego...聽 Mo偶e kto艣 z dogomaniak贸w jest zakochany w kr贸likach i chcia艂by da膰 uszatkowi dom, albo zna kogo艣 takiego?聽聽 Jak odzyskam dost臋p do komputera wstawi臋 zdj臋cie, na razie mog臋 napisa膰 tyle 偶e jest z mniejszych kr贸lik贸w, kr贸tkow艂osy, bia艂y w czarne/ciemno szare 艂atki. 聽 Quote
Jaaga Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 Zdecydowanie adopcja przez fundacj臋.聽 Krolik powinien by膰 jak najszybciej zaszczepiony,聽 bo teraz sa komary, wiec mo偶e zachorowa膰 na smiertelna myksomatoz臋. Musi tez by膰 wykastrowany/wysterylizowana. Fundacja sprawdzi dom, wysle ankiet臋, spisze umow臋. Wi臋kszo艣膰 ludzi nie ma poj臋cia o kr贸likach i je czesto bezmyslnie adoptuj膮, a potem szybko rozdaj膮 gdzie popadnie, wyrzucaj膮 lub trzymaj膮 wiekszosc czasu w ciasnych klatkach, bo niszcz膮 i szaleja nocami.聽 Sama z ch臋ci膮 da艂abym komu艣 choc jednego kr贸lika,聽 ale zg艂asza艂y si臋 tylko domy dla kr贸lik贸w klatkowych i tym sposobem moja c贸rka zostala z czterema. 2 Quote
seramarias Posted August 6, 2022 Author Posted August 6, 2022 Nie wiem jak wstawi膰聽 bezpo艣rednio zdj臋cie... https://naforum.zapodaj.net/3e3e1aeb9cf5.jpg.html W takim razie skontaktuj臋 si臋 z fundacj膮, 偶eby tylko miejsce mieli Ja mia艂am kr贸lika lata temu, nie by艂 problematycznym zwierz膮tkiem, sympatyczny, pocieszny biega艂聽po ca艂ym mieszkaniu, cz臋sto聽spa艂 pod聽drzwiami wej艣ciowymi jak pies. W sumie do klatki by艂 zamykany tylko na noc i jak nas w domu nie by艂o. Jedyne co to trzeba by艂o wszystkie kable pochowa膰, bo przegryza艂 w sekund臋. B臋d臋 rozmawia艂a z weterynarzem o szczepieniu, nie wiem czy wcze艣niej nie by艂oby dobrze go odrobaczy膰. Nie wiem czy dam rade ogarn膮膰 kastracj臋/sterylizacj臋, ju偶 i tak martwi臋 si臋 o koszty hotelowania.聽聽 聽 聽 聽 1 Quote
Poker Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 Mia艂am kr贸lisia , prawdziw膮 miniaturk臋 przez 10 lat. Nie by艂 szczepiony. By艂 bardzo m膮dry opr贸cz tego , 偶e po偶ar艂 tapety, uszczelki w drzwiach do pokoj贸w. Biega艂 cz臋sto luzem po domu. Umia艂 chodzi膰 po schodach. Rozumia艂 jak聽 m贸wi艂am " do klaci" albo "na g贸r臋", za艂atwia艂 si臋 w kociej kuwecie, le偶a艂 na s艂o艅cu obok psa i kota. Bez problemu obcina艂am mu pazurki. Naprawd臋 by艂 kochany. Quote
Patmol Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 Dnia 6.08.2022 o 13:34, seramarias napisa艂: Nie wiem jak wstawi膰聽 bezpo艣rednio zdj臋cie... https://naforum.zapodaj.net/3e3e1aeb9cf5.jpg.html W takim razie skontaktuj臋 si臋 z fundacj膮, 偶eby tylko miejsce mieli Ja mia艂am kr贸lika lata temu, nie by艂 problematycznym zwierz膮tkiem, sympatyczny, pocieszny biega艂聽po ca艂ym mieszkaniu, cz臋sto聽spa艂 pod聽drzwiami wej艣ciowymi jak pies. W sumie do klatki by艂 zamykany tylko na noc i jak nas w domu nie by艂o. Jedyne co to trzeba by艂o wszystkie kable pochowa膰, bo przegryza艂 w sekund臋. B臋d臋 rozmawia艂a z weterynarzem o szczepieniu, nie wiem czy wcze艣niej nie by艂oby dobrze go odrobaczy膰. Nie wiem czy dam rade ogarn膮膰 kastracj臋/sterylizacj臋, ju偶 i tak martwi臋 si臋 o koszty hotelowania.聽聽 聽 聽 聽 聽 1 Quote
Patmol Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 Nie do ka偶dego psa jednak kr贸lik si臋 nadaje. Nie wyobra偶am sobie kr贸lika przy moim szpicu, ale mo偶e to kwestia nauczenia, bo koty bywa艂y r贸偶ne, tez bardzo ma艂e/ z ulicy i nigdy nie by艂o problemu.聽 Quote
Nadziejka Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 Zagladam z mnostwem pozdrowien Tobie i krolisiowi Maciek777 ma psinki ,kocinki i krolisie, napisze do Macieja 1 Quote
BORYSboxer Posted August 6, 2022 Posted August 6, 2022 Kr贸liczki to nie tylko puchata kulka.Maj膮 swoje humory i albo sie to akceptuje albo si臋 nie ma kr贸lika.Sama adoptowalam niegdy艣 kr贸lika z fundacji z Torunia.Ale Kr贸lewsk膮 rowniez polecam,sprawdzaja domy wysylaja ankiety i ogolnie chyba najlepiej sie skontaktowac.Moze maja miejsce i przyjma a jak nie to chociaz udost臋pni膮 lub cos podpowiedz膮... Mnie ten ze zdj臋cia wygl膮da na Reksa albo to moze hodowlaniec bo jakies takie uszy ma duze... Quote
Nadziejka Posted August 7, 2022 Posted August 7, 2022 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽聽 聽Sciskam trzymam za uszacia 艂atusia seramarias poprosze num konta wysle chocby ciutke聽 Quote
Jaaga Posted August 7, 2022 Posted August 7, 2022 Dnia 6.08.2022 o 13:42, Poker napisa艂: Mia艂am kr贸lisia , prawdziw膮 miniaturk臋 przez 10 lat. Nie by艂 szczepiony. By艂 bardzo m膮dry opr贸cz tego , 偶e po偶ar艂 tapety, uszczelki w drzwiach do pokoj贸w. Biega艂 cz臋sto luzem po domu. Umia艂 chodzi膰 po schodach. Rozumia艂 jak聽 m贸wi艂am " do klaci" albo "na g贸r臋", za艂atwia艂 si臋 w kociej kuwecie, le偶a艂 na s艂o艅cu obok psa i kota. Bez problemu obcina艂am mu pazurki. Naprawd臋 by艂 kochany. To mia艂a艣 szcz臋艣cie. Teraz trzeba szczepi膰 juz co pol roku, 偶eby byl odpowiedni poziom zabezpieczenia. Szczepi艂am co roku, a i tak krolik zachorowa艂 i po wielu dniach leczenia zmar艂.To choroba przenoszona przez komary, wi臋c fakt, 偶e krolik jest w domu niczego nie zmienia. Szczepionka kosztuje ok 25 zl. Kastracja jest wskazana ze wzgl臋du na komfort ludzi, je艣li nie chce kto艣 mie膰 艣cian obryzgiwanych moczem. Natomiast sterylizacja jest konieczno艣ci膮, bo samiczki聽 nie kryte dostaj膮 ropomacicza i umieraj膮.聽 Kroliki aa bardzo skoczne, u nas sypia艂y na g贸rnych legowiskach drapaka. Quote
Poker Posted August 7, 2022 Posted August 7, 2022 M贸j kr贸li艣 umar艂 z 15 lat temu. Nie wiem czy wtedy by艂y szczepionki.聽 A komar贸w nie mia艂am w domu. Wykastrowany by艂. Quote
Jaaga Posted August 7, 2022 Posted August 7, 2022 Dnia 7.08.2022 o 11:49, Poker napisa艂: M贸j kr贸li艣 umar艂 z 15 lat temu. Nie wiem czy wtedy by艂y szczepionki.聽 A komar贸w nie mia艂am w domu. Wykastrowany by艂. Wtedy myksomatoza byla chorob膮 zwalczana z urz臋du. Ka偶dy przypadek byl rejestrowany, a zwierz臋ta likwidowane. Teraz nie jest tak traktowana,聽 do tego klimat si臋 zmienia, coraz wi臋cej jest gatunk贸w komar贸w i coraz wi臋cej jest zara偶onych. To tak jak z dirofilari膮. Kilkanascie lat temu byla znana w Polce z podr臋cznik贸w,聽 teraz coraz cz臋艣ciej lekarze rutynowo wykonuj膮 badanie u ps贸w z podejrzeniem i sa regiony, gdzie jest du偶o przypadk贸w. Pierwszego, jaki zmarl na myxo mialam niewidomego hodowla艅ca z e.cuniculi,聽 i chorym sercem, wiec nie m贸g艂聽 byc szczepiony. Potem zachorowal ten zaszczepiony mini. Nasza wetka ma bardzo du偶o przypadk贸w tej choroby co sezon. Dlatego radz臋 tu, bo gdybym sama wczesniej wiedzia艂a, to od razu szczepilabym 2 razy w roku. Wielu w艂a艣cicieli kr贸lik贸w jest nadal (mimo 艂atwego dost臋pu do informacji) totalnymi ignorantami i los tych zwierzak贸w jest naprawd臋 n臋dzny. Dzis corka na olx widzia艂a kr贸lika do oddania, trzymanego w ciasnym AKWARIUM, gdzie nawet nie mia艂 kuwetki. Dlatego jestem zwolennikiem szukania krolikowi domu przez fundacj臋. 呕eby nie zafundowa膰 kolejnego domu na kilka miesi臋cy lub 偶ycia w pojemniku bez zapewnienia minimum potrzeb. Polecam tez grupy krolicze na fb, cho膰 raczej odzew z og艂osze艅 marny, a wymagania w wi臋kszo艣ci z kosmosu. 1 Quote
BORYSboxer Posted August 8, 2022 Posted August 8, 2022 Ja ostatnio b臋d膮c w zoologicznym bylam 艣wiadkiem jak para mlodych ludzi kupowala krolika i akcesoria.Odrazu sie wtr膮ci艂am,zeby jednak klatke minimum 100cm kupili mimo,ze deklarowali,ze bedzie lata艂 luzem.W praktyce wychodzi r贸偶nie bo przeciez trzeba czasami wyj艣膰 z domu a ja bym si臋 swojego kr贸la nie odwa偶y艂a lataj膮cego luzem zostawi膰.Kastracja to oczywi艣cie podstawa. Quote
seramarias Posted August 9, 2022 Author Posted August 9, 2022 Dnia 7.08.2022 o 02:16, Nadziejka napisa艂: 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽聽 聽Sciskam trzymam za uszacia 艂atusia seramarias poprosze num konta wysle chocby ciutke聽 Nadziejko bardzo dziekuj臋 za oferowan膮 pomoc, ale nie mia艂abym serca korzysta膰 ze wsparcia wiedz膮c ile biedak贸w potrzebuje pomocy tu na dogo. Rozmawia艂am z nasz膮 wetk膮 i聽 koszty hotelowania i opieki weterynaryjnej nie b臋d膮, a偶 tak du偶e, jako艣 damy rad臋 Z dobrych wie艣ci kr贸liczek w 艣rod臋 lub pi膮tek trafi pod opiek臋 Stowarzyszenia Uszate Serca Warszawy.聽 Trzymajcie kciuki, 偶eby szybko znalaz艂 kochaj膮cy dom.聽 4 1 Quote
Maciek777 Posted August 11, 2022 Posted August 11, 2022 Pi臋kny uszak 聽Moja kr贸liczka by艂a do niego podobna. Z tego co czytam to nie jest chyba jasne jakiej jest p艂ci? Quote
Nadziejka Posted October 24, 2022 Posted October 24, 2022 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽 Quote
Recommended Posts