Jump to content
Dogomania

Samba za TM. Samba na ogromnym minusie - każda złotówka się liczy. Mam na imię Samba i od wczesnego dzieciństwa mieszkałam w Krzesimowie. Zaczynam nowe życie i szukam przyjaciół

Recommended Posts

Posted

Wczoraj Samba była na badaniach. 

Na USG wszystko wygląda w porządku (nerki, pęcherz). W wątrobie i śledzionie są jakieś zmiany, ale nie jest to nic groźnego (nie guzki) i jak widać na obrazie krwi nie wpływają one na organizm. Podejrzewam, że są to pozostałości z przekarmiania w schronisku.

Samba waży niecałe 22 kg (dokładnie 21,90 kg). Ostatnio ważyła 23 kg, więc jest dobrze biorąc pod uwagę jej kręgosłup.

Wyniki krwi są w porządku, więc wygląda na to, że to tylko infekcja i po antybiotyku powinno wszystko wrócić do normy.

Wet chciał sprawdzić nerki, bo często obecność białka w moczu jest wynikiem wadliwej pracy nerek.

19b732ec11b8d120gen.jpg

7bf23c53d94e6925gen.jpg

A dzisiaj miałam telefon w sprawie Samby z Krakowa! Bardzo fajny dom, ale niestety nie dla Samby, bo jest tam jamnik i dwa koty... Ryzyko, że zeżarłaby towarzystwo jest zbyt duże:(

Posted
Dnia 6.11.2020 o 20:43, kiyoshi napisał:

Dnia 6.11.2020 o 21:35, Havanka napisał:

Dziekuje :) tez pomysle nad opisem i ja pooglaszam.

Życzę jej zdrowka. Oby leki pomogły.

Posted

Rozliczenie:

Stan konta na 19 październik wynosił -272,50 zł

+272,50 zł Jo37

-300 zł hotelowanie 20.10-18.11

-20 zł badanie moczu

-18,30 zł antybiotyk

-65 zł badanie krwi

-103,50 zł USG i leki

-16 zł przejazd do lecznicy

Stan konta na 18 listopad wynosi -522,80 zł.

Posted

Jak Samba brała antybiotyk to sikanie ustało, ale niestety po skończonej antybiotykoterapii problem wrócił. Znów chyba będę musiała złapać mocz do badania.

Posted

Zrobiłam wspólne ogłoszenie Sambie i Argo... :) Jest wyróżnione, ale tylko do 9. grudnia.
Tekst wyszedł dłuuugi, ale nie umiem na razie skrócić. Muszę się z tym przespać i pomyśleć, które zdania wyrzucić, aby ogłoszenie nie odstraszało. :( (chciałam też ogłoszenie dać na FB, ale niestety mam blokadę za spamowanie psami)

https://www.olx.pl/oferta/samba-i-argo-gdy-polaczy-niedola-bycia-niechcianym-CID103-IDFzFNr.html

• Upvote 1
Posted

Wczoraj próbowałam złapać mocz Samby, ale zbuntowała się i nie chciała sikać (bo co kucnie, to Murka leci z jakaś chochelką:)). Ledwie pół łyżeczki, a to za mało na badanie. Będę próbować po weekendzie.

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Próbowałam łapać mocz u Samby jeszcze dwa razy i się nie udało. Na razie więc dałam jej spokój i najwyżej za jakiś czas znów spróbuję. Póki co sikanie się trochę uspokoiło, tylko czasem pojawia się kałuża. 

Rozliczenie:

Stan konta na 18 listopad wynosił -522,80 zł

+522,80 zł Jo37

+50 zł Fundacja ZEA

+100 zł Fundacja ZEA

-300 zł hotelowanie 19.11-18.12

Stan konta na 18 grudzień wynosi -150 zł.

• 2 weeks later...
Posted
3 minuty temu, Tola napisał:

Bardzo poruszający tekst, udostępniłam na profilu ZEA.

Dziękuję. Może pomoże... Jeszcze myślę nad tekstem do ogłoszenia dla Samby, będzie krótszy.