Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.

Nie będę zanudzał szczegółami. 

Od jutra będę musiał "przechować" w bloku szczeniaka 9mcy który przyzwyczajony był do domu i przestrzeni i broił na potęgę. Ogólnie to szukam dla niego nowego domu. Tak przy okazji http://olx.pl/oferta/szczeniak-9mcy-mieszaniec-zadbany-aktualizacja-CID103-IDe5lcw.html Sprawa wygląda tak, że wczoraj znalazł nowy dom, ale już go nie chcą(bo kury podusił). Moja mama naprawdę już nie ma do niego sił a ja chcę dla niego jak najlepiej.

Bardzo proszę o rady jak w najszybszym tempie oduczyć psa niszczenia rzeczy i drapania. Chcę dla niego znaleźć nowy, NORMALNY dom ale póki co muszę go przetrzymać u siebie. Nie chcę z kolei żeby mi mieszkanie zdemolował jak zostanie sam. 

Pozdrawiam!     

Posted

Szczeniaka trzeba wychować,a nie oddawać do schroniska,lub usypiać...(tak jest napisane w ogłoszeniu) -  makabra,rzeczywiście.Piękny szczeniak...Poradz sie jakiegos szkoleniowca jak z nim ćwiczyć,na pewno da się go wychować,trzeba tylko troszkę czasu.Popróbuj moze z klatką kennelową,czy ograniczoną przestrzenią np.łazienka plus kong na czas swojej nieobecności,nie wiem...ale na pewno wiem jedno - nie skrzywdz tego roześmianego, szczęśliwego pychola.

Mozesz tez umieścić go w hoteliku opcja,oczywiście płatna) i szukać domu za pomoca wszelkich mozliwych ogloszeń...Szczeniak ma dużą szansę na dom,bo szczeniak.

Posted

Nie można psa usypiaś tylko dlatego, że jest pełen energii. Pochowaj w domu wszystko co się da, by nie niszczył, ogranicz mu pole działania - bramki na drzwi np., daj mu gryzaki, by miał zajęcie, przed Twoim wyjściem z domu na dłużej, wymęcz go długim spacerem, by nie miał sił rozmyślać co tu jeszcze zmajstrować. I wyluzuj, pogódź się z tym, że nie ma raczej takiej opcji, by młody, temperamentny pies nic nie zniszczył. Jeśli chcesz dla niego jak najlepiej - tak piszesz, to poniesienie pewnych strat nie powinno Cię aż tak bardzo zniechęcać do niego. Szukaj mu domu - pies jest młody i śliczny, zawsze to jakby większa szans na nowy dom.

Posted

w domu: wydziel mu jedno pomieszczenie "bezpiecznie", którego nie da rady poniszczyć. zostaw mu tam zabawki, jakieś gryzaki do żucia, może masz dostęp do kości od krowiej nogi?

przed wyjściem: porządny spacer. pies na nim ma się załatwić, ale też zmęczyć umysłowo. niech szuka zabawki, którą mu wyrzucisz, niech aportuje, przychodzi na zawołanie, siada, waruje, staje na komendę. ogólnie ćwicz z nim posłuszeństwo, niech non stop coś robi. zmęczy się, będzie spokojniejszy. ale nie łudź się, szczyle regenerują się w ekspresowym tempie;)

a on nie jest czasem miksem jakiegoś amstaffa? i to umaszczenie i pysk pod coś bullowatego mi podchodzi. może zgłoś się do fundacji pomagającej bullowatym, oni też psiaka poogłaszają, a może znajdzie się dla niego jakiś dom tymczasowy?

Posted

Kochani, oczywiście nigdy bym go nie uśpił! To był tylko taki "chwyt marketingowy" w ogłoszeniu.  Za bardzo lubię psy, żeby zrobić coś takiego. Matka tego szczeniaka to pies, którego sam wziąłem ze schroniska. Też szkuciła na potęgę ale wtedy jeszcze mieszkałem w domu z mamą i razem zdołaliśmy ułożyć psa. Teraz dożywa spokojnej starości z moją mamą. Kolejna sprawa była taka, że suka ma już chore łapy. Młody jej nie dawał spokoju a ona już nawet nie ma siły go pogonić:(

Szczęśliwie psiak dzisiaj znalazł nowy NORMALNY dom i odpowiedzialną opiekunkę. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam:) 

@Beatrx: z astka ma niewiele, prędzej matka: bey1pk.jpg