Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem już...

No jak to się mówi, jak nie urok itd!

Waga 4,700 - temperaturka ok, młodziutka około roku, serduszko ok i zaglądamy do pipki i klops niestety :(

Doktor mówił, że nie chce ryzykować, że bezpieczniej będzie podać hormon (chociaż i o tym są różne opinie) ale sterylki nie zrobi na pewno a zostawić ją z cieczką u Anety ? Nierealne niestety :( no i cóż mogę więcej napisać, uszy wyczyszczone, pazurki obcięte, zachipowana panna i zahormonowana i do domu powrót, to nasza cała wycieczka.

Później Kejt wstawi koszta wycieczki

Posted

No to upiekło się tym razem malutkiej. Teraz dopiero widzę, jakimi mikrusami są  Pepsi i Suri, kiedy stoją obok człowieka. Kot mojej siostry ma większe gabaryty. Ale to dobrze, bo takie malizny szybciej znajdują domy.

Posted
24 minut temu, gluchypies napisał:

Śliczna malutka :-) a jak jazda w samochodzie? Grzecznie jeździ?

Bardzo grzecznie jeździ, pies na 6+ :)

Posted

Śliczna i grzeczna.  Faktycznie,  pies  na 6+.

Uważam,  że  wet dobrze zadecydował nie sterylizacją w cieczkę,  a sunia po jednym zastrzyku,  raczej  ropomacicza nie dostanie :). I tego się  należy  trzymać :). 

Posted
10 minut temu, gluchypies napisał:

A ile czasu po ciecze można robić sterylkę? 

Aha i Suri teraz u Ciebie jest póki ma cieczkę? Bo posałaś, że u Anety jej nie można zostawić.

Nie, Suri u Anety, ale gdyby nie dostała hormonu (po hormonie za ok 2 dni nie będzie śladu cieczki, bo to początek na szczęście) a i psy jak na razie nie wyczuwają zapachu, dopiero w drugiej fazie cieczki, więc jest u Anety. Gdyby nie podał hormonu to wtedy byśmy musiały jej szukać miejsca.

Posted
Teraz, Ziutka napisał:

Nie, Suri u Anety, ale gdyby nie dostała hormonu (po hormonie za ok 2 dni nie będzie śladu cieczki, bo to początek na szczęście) a i psy jak na razie nie wyczuwają zapachu, dopiero w drugiej fazie cieczki, więc jest u Anety. Gdyby nie podał hormonu to wtedy byśmy musiały jej szukać miejsca.

na weekend mogłabym ją wtedy wziąć ale co by było od poniedziałku... dobrze że zapodał hormon :D

Posted
1 minutę temu, Ziutka napisał:

Ok, teraz rozumiem. No to czekamy na koniec cieczki a potem ciachanko, w miedzy czasie może superowy domek zadzwoni i będzie już czekać na dziewuszkę. 

Obiecana wpłata dla Suri właśnie poleciała :-) 

Posted

Ja problem poznałam,  z.... konieczności ;).  

Nasza poprzednia sunia ONka,  była  sterylizowana w wieku 8 lat,  z powodu ropomacicza. Po 4,5 latach po sterylizacji,  wystąpiło  u niej posterylizacyjne nietrzymanie  moczu.  Był to ogromny problem,  bo była kudłata,  a rutynowo stosowany propalin   powodował u niej pobudzenie  i stany lękowe.  Niestety,  trzeba  było  podawać  jej hormon(Incurin),  w maksymalnej  dawce,  co spowodowało po ok. 2 latach wystąpienie guzów  listwy mlecznej.

To wszystko  spowodowało,  że  przeczytałam wtedy w necie  prawie wszystko,  co znalazłam po polsku i po angielsku,  szukając  wyjaśnień  i rozwiązań, szczególnie, że w moim  miasteczku, w tamtym czasie  z opieką wet. dla psów, nie było zbyt dobrze. Ponieważ  jestem biologiem po fizjologii zwierząt, pracowałam w laboratorium i trochę  naukowo a miałam ogromną motywację,    więc nie było  to takie  trudne. Ta wiedza,  przydała mi się potem przy (nielicznych)  tymczaskach. 

Zrozumiałam,  że sterylizować należy wyłącznie  w tz "ciszy hormonalnej",  bo tylko to pozwoli uniknąć  w przyszłości(a raczej,  zmniejsza  prawdopodobieństwo  wystąpienia) wielu groźnych skutków  sterylizacji. O dziwo, sterylizacja aborcyjna,  nie powoduje zwiększenia w przyszłości takich problemów(nietrzymanie moczu,  niedoczynność tarczycy,  zaburzenia nadnerczy i inne  http://www.dogsnaturallymagazine.com/long-term-health-risks-benefits-spay-neuter-dogs/

Z tego (między innymi  ;))  "powodu,  nasza tymczaska Lerka,  która trafiła do nas w cieczce,  została u nas na stałe :)),  bo sterylka była lege artis - po 3 miesiącach od zakończenia  cieczki.

OCZYWIŚIE, TYLKO MASOWA STERYLIZACJA/KASTRACJA POZWOLI ZWALCZYĆ  PSIĄ BEZDOMNOŚĆ,

co piszę z pełnym przekonaniem,   a dlatego capsem,  bo nie  umiem boldować na telefonie 

• Upvote 1
Posted
4 minuty temu, gluchypies napisał:

I co na to wet? Co z tym trzeba zrobić? :(

Ziutka wiczorkiem napisze bo ja z nią jeszcze nie rozmawiałam :(

dopiero wrócilam do domku :( a jutro raniutko trase robimy :(

Posted
Godzinę temu, Kejciu napisał:

Ziutka wiczorkiem napisze bo ja z nią jeszcze nie rozmawiałam :(

dopiero wrócilam do domku :( a jutro raniutko trase robimy :(

Oki. To powodzenia jutro, jakie macie plany? 

Posted

Juz jestem :)

No więc zęba nie dało się dokładnie obejrzeć, bo najpierw dostała hormon (bolało ją troszkę i był płacz ), potem chip i też już bidula wystraszona była. Więc jak zaczełam pokazywać to strasznie się szarpała i zaczęła kłapać ząbkami, na pierwszy rzut oka, doktor z doktorową mówili, że to jakiś uraz mechaniczny może być, ale zobaczą dokładnie podczas sterylki jak będzie sobie spać :)

Sterylka może być nawet za kilka dni, jeśli to początek cieczki a wygląda na to że tak :)

A jutro jedziemy zawieźć psiaka Jogiego od Anety do DS :)

I jeszcze coś innego w planach ale nie zapeszamy :) ktoś jutro ma odwiedziny :P i może ktoś "nowy" zawita do nas ;)

• Upvote 1
Posted
18 minut temu, gluchypies napisał:

No to kochane powodzenia w trasie, super ze wieziecie psiaka do DS. A jeszcze fajniej, ze ktoś do Was zawita :-) trzymam kciuki za spokojny wyjazd :-) 

Wyjeżdżamy o 5 rano żeby w upale nie jechać z psiną :( bo my możemy się topić, ale nie psina.

Potem szybko jedziemy na odwiedzinki i potem wieczorem znowu gdzieś :P bo też chłodu potrzebujemy do transportu :)

Trzymajcie tylko kciuki aby nas żadna burza nie dopadła jak ostatnio 

• Upvote 1