Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
10 godzin temu, b-b napisał:

Wspaniale, że przygotowania trwają a Rodzinka nie może się już doczekać  chwili przybycia nowego członka  :)

To dobrze rokuje :)

Na "moją" Nutusię Rodzinka czekała miesiąc i marudzili, że czekanie się im dłuży. Teraz Nutusia jest traktowana jak księżniczka :)

Posted
O 25.02.2016o19:29, Agniesiulka K. napisał:

Murka spróbuj, będę bardzo wdzięczna. U mnie chłopcy (szczególnie Kuba) już się nie mogą doczekać i baaardzo się starają żebyśmy mogli zabrać Kejlę wcześniej, stąd te przygotowania ;)

Ciężko było przekopać się przez sierść Kejli, ale mniej więcej udało się mi ustalić, że obwód szyi to 29 cm, a długość od szyi do nasady ogona to ok. 40 cm :)

Posted

O rany, to rzeczywiście maleństwo! Z zakupem szelek nie będzie problemu gdyby były potrzebne, one się fajnie regulują, także to już dam radę "na oko". Fafik u nas jest od początku "szelkowy", najpierw się strasznie ciągnął na smyczy i obroża go podduszała, a teraz na starość szelki to już w ogóle zbawienie. Zwłaszcza przy schodzeniu ze schodów jest ważne, że można go przytrzymać, bo niestety on już ma skłonności do potykania się o własne łapy. 

Posted
temu, Agniesiulka K. napisał:

O rany, to rzeczywiście maleństwo! Z zakupem szelek nie będzie problemu gdyby były potrzebne, one się fajnie regulują, także to już dam radę "na oko". Fafik u nas jest od początku "szelkowy", najpierw się strasznie ciągnął na smyczy i obroża go podduszała, a teraz na starość szelki to już w ogóle zbawienie. Zwłaszcza przy schodzeniu ze schodów jest ważne, że można go przytrzymać, bo niestety on już ma skłonności do potykania się o własne łapy. 

Kejlunia to mała sunia...ale duże serducho ma :D

• Upvote 1
Posted
6 godzin temu, Agniesiulka K. napisał:

Szelki są najlepszym przyjacielem psa w każdym wieku :) W szczenięctwie pozwalają bezpiecznie zapanować nad szaleństwami malca, a staruszkowi pomagają pokonać schody i inne przeszkody.

Posted
52 minut temu, elik napisał:

Szelki są najlepszym przyjacielem psa w każdym wieku :) 

Nie uważam obroży. Na cienkich moje psy mają tylko założone adresatki.

Szelki to jest to ;)

Posted
2 godziny temu, elik napisał:

Szelki są najlepszym przyjacielem psa w każdym wieku :) W szczenięctwie pozwalają bezpiecznie zapanować nad szaleństwami malca, a staruszkowi pomagają pokonać schody i inne przeszkody.

I jeszcze dodam,że obeznani weci z tematem zalecają na spacer szelki tj.smycz przypięta do szelek.Stwierdzono,że obroża regularnie poddusza psa a co za tym idzie jest duża zachorowalność na serce z powodu niedotlenienia.A szkoleniowcy zalecają obrożę i podduszanie psa aby nie ciągnął a takżę wykonywał komendy na szarpnięcie smyczą.Ciekawe.

Posted
18 minut temu, Anula napisał:

I jeszcze dodam,że obeznani weci z tematem zalecają na spacer szelki tj.smycz przypięta do szelek.Stwierdzono,że obroża regularnie poddusza psa a co za tym idzie jest duża zachorowalność na serce z powodu niedotlenienia.A szkoleniowcy zalecają obrożę i podduszanie psa aby nie ciągnął a takżę wykonywał komendy na szarpnięcie smyczą.Ciekawe.

Anula, bardzo ciekawe, a którzy to szkoleniowcy?

Posted
14 minut temu, Perełka1 napisał:

Anula, bardzo ciekawe, a którzy to szkoleniowcy?

Nie wiem,widziałam filmik z Palucha jak szkoleniowiec przyciągał psa do siebie szarpiąc smyczą przypiętą do obroży a następnie koniecznie chciał aby pies(owczarek) przeszedł na drugą stronę boku jego.Szkoda mi było tego psa,ponieważ siedział w Schronisku i spacer,wybieganie to było bardziej mu raczej potrzebne.Pies miałam wrażenie,że nie był z tego wcale zadowolony,jak w końcu siadł przy boku ze spuszczoną głową to musiał siedzieć dłuższy czas,tak to wyglądało.

Posted
1 minutę temu, Anula napisał:

Nie wiem,widziałam filmik na Paluchu jak szkoleniowiec przyciągał psa do siebie a następnie koniecznie chciał aby pies(owczarek) przeszedł na na drugą stronę boku jego.Szkoda mi było tego psa,ponieważ siedział w Schronisku i spacer,wybieganie to było bardziej mu raczej potrzebne.Pies miałam wrażenie,że nie był z tego wcale zadowolony,jak w końcu siadł przy boku ze spuszczoną głową to musiał siedzieć dłuższy czas,tak to wyglądało.

Anula, to nie szkoleniowiec.