Lorien:) Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Źródło: "7dni Bydgoszcz" - bezpłatny tygodnik informacyjny. link do całego artykułu: 7dni Bydgoszcz - wydanie on-line z 20 stycznia 2009 (w lewym gónym rogu widnieje skrót do przejścia pełnego artykułu.) Sunia rasy owczarek niemiecki od kilku lat przezywa dramat. Zostala uwieziona w betonowej komorce, przykryta jakas płytą w ogrodku dzialkowym. Wlasciciel ma zolte papiery, jest niezrownowazony. Bije psa stara dentką.. PRzychodzi bardzo zadko aby psa karmic a praktycznie to wcale. Jedna kobieta przechodzi przez plot na dzialke aby ja karmic. Sunia byla z innym owczarkiem tam zakmnieta, jednak owczarek umarl a Sunia z glodu zjadla czesc jego martwego ciala. Sunia zyje we wlasnych odchodach, w zimnej, obskurnej komorce. Czym sobie zasluzyla na taki los? Aktualności: 31.01.09r Sprawą zajął się Bydgoski odział OTOZ Animals. Sprawa zostala zlozona do prokuratury i narazie czekają na odzew a sunia tymczasem czeka w...komorce.:placz: *W poniedziałek z jedną dogomaniaczką jade osobiscie do suni aby ja nakarmic i porobic zdjecia, ktore oczywiscie pojawia sie na watku. Oto Lala: Tu Lala i drugi onek przezywali swoj psi dramat: Quote
Dana i Muszkieterowie Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 :angryy::angryy:Następny bydlak bez serca i mózgu ! Proszę zajmijcie się pieskiem - jest taki smutny.....:-(:-(:-(:-( czy ma już wodę ? Pokazałabym gnojowi , jak smakuje brak dobrych warunków ! :angryy::mad::angryy::mad: Quote
Lorien:) Posted January 28, 2009 Author Posted January 28, 2009 Nikt nie chce podac gdzie pies przebywa:angryy: Pobawilam sie jednak w detektywa i znalazlam juz gdzie mieszcza sie ogrodki dzialkowe na tym osiedlu. Zobaczymy co poradzi jeszcze na to p.dyrektor schroniska dla zwierzat w Bydgoszczy. Trzeba zorganizowac interwencje - zanim sad cokolwiek zrobi pies juz dawno zawedruje za TM ja ten drugi owczarek...:shake: Quote
Dana i Muszkieterowie Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Lorien - za daleko mieszkam ,aby pomóc , ale zastanawia mnie - czy nikt z Bydgoszczy nie zainteresuje się pieskiem -- ludzie pomóżcie ! :shake: Skontaktuj się z kimś z dogo z Bydgoszczy ! Quote
Magdalena Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 ja chętnie pomogę, jesli będę w stanie działki na szwederku sa dość rozległe, wiesz może jaka to ulica? Quote
Lorien:) Posted January 29, 2009 Author Posted January 29, 2009 Magdalena napisał(a):ja chętnie pomogę, jesli będę w stanie działki na szwederku sa dość rozległe, wiesz może jaka to ulica? Jutro mozliwe, ze sie dowiemy chociaz na jakiej ulicy jest ten ogrodek dzialkowy od dyrektorki.. Tymczasem sama poszukalam ogrodki dzialkowe mieszczace sie na szwederowie i znalazlam dwa: - jeden na Bielickiej, drugi na Waryńskiego. Quote
2010 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Dziennikarze maja adres (Bielinska) . Podali numer tel. do Animals 668 418 731 oni sie sprawa zajmuja.Moze tam znacie kogos.....? Quote
Lorien:) Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 Osobiscie znam Pania prezes z Animalsow. Jednak oni chyba nie maja prawa podawac danych osobom postronnym...? Quote
Lorien:) Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Zdobylam adres. W poniedzialek razem z MArta697 jedziemy do suni. Jej "wlasciciel" ma zolte papiery, jest niepoczytalny. Nie mieszka na tej dzialce ostatnio nie bylo go 1,5 tygodnia u psa. Trzeba wchodzic do suni przez plot i ponoc teren to"wysypisko smieci". Pies jest w betonowej, zimnej komorce, oczywiscie zyje we wlasnych odchodach. Sasiedzi ostatnio zauwazyli, ze pies jest bity detka od roweru. Sprawa nie wyglada dobrze:shake: Czy ktos moglby zrobic bannerek dla suni? Bardzo prosze..;):oops: Quote
2010 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 A jak dlugo juz ona glodna? A na czym ona tam lezy.Teraz snieg pada. :-( I jak dlugo jeszcze......... Quote
Magdalena Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 jakby trzeba było podjechać w najbliższym tygodniu i podrzucić mu troche karmy to jakby co mogę ;) mam nadzieję, że szybko uda się go stamtąd uwolnić Quote
Lorien:) Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Magdalena, wraz z MArta697 jedziemy do suni z jedzonkiem w poniedziałek;) Quote
egradska Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Dziewczynki, jesli czegos nie pokręciłam, na chorego ONka Elwisa był chętny domek z Bydgoszczy. ONek pojechał nad morze, może więc domek by się sunią zaopiekowal... to watek Elwisa: http://www.dogomania.pl/forum/f28/elwis-owczarek-niemiecki-potrzebny-transport-warszawa-trojmiasto-na-piatek-pilne-129167/index21.html Quote
2010 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 A na czym ona tam lezy.Moze zabierzcie jakis dywanik,wycieraczke,..itp. Takie mrozy na tym betonie ......... Quote
Magdalena Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Lorien:) napisał(a):troche sie obawiam, ze natkne sie na jej wlasciciela.. skopać mu dupsko :mad::mad::mad::mad::mad: Quote
Lorien:) Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Nic sie nie orientuje w sprawie tego onka i tego domku. Problem polega na tym, ze nie mozemy jej wyciagnac tak po prostu czyli w sumie wykrasc:roll: bo wtedy wlascicielowi ujdzie to na sucho bo sprawy nie bedzie.. Jednak gdzies czytalam, ze policja lub Inspektor OTOz-u moze zglosic apel do prezydenta i wtedy pies do procesu moze zostac przeniesiony do schrosniska badz DT. Jednak jesli tak jest, to dziwie sie czemu Animalsi jeszcze tego nie wprowadzili w czyn? Jutro skontaktuje sie z Pania prezes Animalsow i zapytam o to rozwiazanie.. Quote
Lorien:) Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 ick napisał(a):A jak dlugo juz ona glodna? A na czym ona tam lezy.Teraz snieg pada. :-( I jak dlugo jeszcze......... Ona juz tam jest kilka lat ponoc...:-(:angryy: Od poniedzialku juz glodna nie bedzie, jest to calkiem niedaleko mnie i mam zamiar regularnie sunie podkarmiac ale troche sie obawiam, ze natkne sie na jej wlasciciela.. Quote
Lorien:) Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 ick napisał(a):A na czym ona tam lezy.Moze zabieszcie jakis dywanik,wycieraczke,..itp. Takie mrozy na tym betonie ......... posty strasznie skacza:shake: Zapewne na niczym.. Tez o tym myslalam, ale moze jesli wlasciciel zobaczy, ze ktos sie sunią zajmuje to sie wkurzy i zrobi cos z psem.. Staram sie przewidziec zachowanie osoby z zoltymi papierami..:evil_lol: Quote
2010 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 W takie mrozy to on tam na pewno dlugo nie siedzi. Musisz tylko uwazac (najlepiej we dwojke) jak nie poczytalny...Uzywa tej detki.... Masz tez racje , nie wiadomo co mu do glowy jeszcze przyjdzie... Ale masz racje, piesek powinien na ten czas isc do schroniska. O ile wiem, to tez ktos z TOZ moze sprawowac opieke nad nim do czasu procesu.Trzeba tutaj b.ostroznie postepowac. Nie rozumiem dlaczego sasiedzi tak dlugo czekali......... Quote
al-ka Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Założyłam suni wątek na Owczarku: Forum Owczarek.pl: BYDGOSZCZ--uwięziona,maltretowana ONka Quote
Zbójini Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Państwo z Bydgoszczy , tam gdzie miał jechac Elwis zastanawiają się nad innym ONkiem. Jak dla mnie to mogą zastanawiać się nad tą biedą ale ona jest na wpół dzika podejrzewam a oni doświadczenia zbytniego nie mają... Zabranie psa moim zdaniem byłoby zgodne z prawem w każdej chwili na podstawie KK: Art. 26. § 1. Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego. § 2. Nie popełnia przestępstwa także ten, kto, ratując dobro chronione prawem w warunkach określonych w § 1, poświęca dobro, które nie przedstawia wartości oczywiście wyższej od dobra ratowanego. § 3. W razie przekroczenia granic stanu wyższej konieczności, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia. Ale zaraz jeszcze kogoś tutaj zawołam na wątek dla pewności. Jest ktoś kto mógłby ja wziąc na DT? Quote
Magdalena Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Zbójini napisał(a):Państwo z Bydgoszczy , tam gdzie miał jechac Elwis zastanawiają się nad innym ONkiem. Jak dla mnie to mogą zastanawiać się nad tą biedą ale ona jest na wpół dzika podejrzewam a oni doświadczenia zbytniego nie mają... najlepiej poczekać aż sunia zostanie "przechwycona" i będzie można ją poobserwować, zobaczyc jak się zachowuje... może nie będzie aż taka znowu dzika... i ci panstwo będą chcieli ją przygarnąć... Quote
asika5 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Biedna sunia :-( dobrze że przynajmniej głodna juz nie będzie. Trzeba ją jak najszybciej uratować zanim ten gość nie zrobi jej jakąś krzywdy. A wiadomo co mu do łba strzeli:shake: Strach pomyśleć ile jest jeszcze takich maltretowanych zwierząt. Quote
2010 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 I najgorsze , ze sasiedzi, swiadkowie , po latach zglaszaja takie przypadki. Quote
Recommended Posts