Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

mam przerwę w pracach polnych wiec nie mogłam się powstrzymać, i zalogowałam się :)

Perełka nie będzie obcięta, a na polarek wpadłam bo ona się strasznie na dworze trzęsie, jak był taki przymrozek. Niestety ta szumna przecena w moim sklepei zoologicznym sugeruje zeby sę raczej za portfel trzymać:roll:, nie za polarek. No i jeszcze cos, ja nie jestem przyzwyczajona, że mi sie marzenia spełniają i nie zdążyłam sobie wymarzyć że bedzie mi pies chodził po dworze w płaszczu czerwonym z kapturkiem obszytym gronostajowym futerkiem( 39 zł)- nie pamiętam czy miał podszewkę.I- jakoś sie nie mogłam przemóc.
Dodatkowo w tym miesiacu nagiełam budżet, bo jedzenie dla małej - którego nie licze i nie dodaje do oficjalnych kosztów karmienia psów , Karma dla dużych, frontline i szczepienie Pusi i Tytana- które to dzis załatwiłam, gdyż boje sie lisa, który sie wałęsa w poszukiwaniu żywnosci. Perełki nie szczepiłam, bo nie wiem kiedy była szczepiona :(. Dorotko, bardzo prosze o taką informację.
Wiec juz z tymi zwierzakami nie bede przeginać.

Dziewczyny już zdrowieją i jak wróciłam z tego dzrewa, mam do posprzatania cały dom:mad:

A Perełka kicha, chyba ją przeziebiłam.Faktycznie nie lubi suszarki i troche jej odpuszczam, choć dupeńke myjemy po ostatnim spacerze i potem idzie spac do łóżka, to jednak dzis było psik.

Pozdrawiam

• Replies 463
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ok, naprawimy

nowy wet mi się trafił, nie z Płońska tylko z regionu Płockiego.
Przyjechał do świni sąsiada wiec przy okazji zaszczepiliśmy co latało. Ale muszę pojechać do niego z kotami,na ciachanie ( 70 zł taniej niż w płońsku!), wiec się i Perełka załapie :evil_lol:.

:comp26: tak mam ochotę zrobić wieczorami, jak nie mogę do dogo się dostać. Ma miau przeczytałam, ze nie tylko ja.

A dziś popruszył śnieg, ale jest ciepło, wiec od 6 do 8 spacerowałam po dworze, a Perełka poszła sprawdzić czy i ona , tak jak koty może prze żywopłot i pod siatką przejęć na drugą stronę. Wróciłam z patykami we włosach.

Natomiast royala suche nie jest zjadliwe, nawet kurczak się przejadł, za to uwielbia puszki - dziś jagnięcina z sercami. Taką puchę mam na wszelki wypadek, ale mała jest uparta, oficjalnie wiec mowie, ze ją przegłodzę, żeby się do tych kuleczek przełamała- tym bardziej ze już je zjadała.

Posted

ha oficjalnie mówisz że psa chcesz głodzić :angryy:;)
ona uwielbiała suche i mięcho got. i surowe ...i jaka na twardo tz. żółtka i serek biały i żółtego zjadła kawałek ,a bułeczka z masełkiem to pyyychota...może coś jej jest?:oops:
a może nie ma konkurencji do michy ....u mnie wszystkie dostawały na raz ,jadły jedna koło drugiej ,spokojnie a jednak niebezpieczeństwo czychało :lol:

dogo chodzi koszmarnie
lece teraz do tż. ...

Posted

nic jej nie jest, wieczorkiem wchłonęła suche. to po prostu było, kto kogo przetrzyma

a towarzystwa mojego jeszcze się boi i ustępuje im swojej miski,
na podwórku już się ganiają. zresztą ona się bawi tylko z najmłodszą kotką - i tu refleksja, mimo ze perełka ma 2 lata jest najmłodszym zwierzem w domu

Posted

Pozdrawiam Ciebie Gosiu i całą ekipę;)
No wiesz,te małe rasy mają to do siebie,że poszczekać muszą..nie za bardzo je widać,to musi być chociaż słychać:cool3::loveu:

Posted

czytam z zapartym tchem:cool3:

a Perełkę na wszystko należy zaszczepić-brak książeczki i potwierdzenia szczepień= traktowanie psa jak niesczepionego. tak robimy jak wyciągamy psy ze schronu do adopcji. lepiej zaszczepić-bo fakt wydatek jest ale jak piesio zachoruje wydatek razy 20 i jeszcze męki psa:oops:

na alellegro widziałam fajne swetry : były za 24 zł ale ostatnio była przecena na 18 zł i 14 chyba. są śliczne a moje psy w nich biegają;)

Posted

Też widziałam swetry, tylko sweterek to sama mogę wydziergać. Do tego jest po prostu potrzebna moja dojrzałość. Ale dziękuję za podpowiedzi.

Bardzo się ciesze z tego małego sukcesu :multi:
Perełka nie należy do szczekliwych, ale na syna warczała i szczekała jak wchodził do pokoju, od 2 dni już nie praktykuje, widać uznała ze on tez tu mieszka.

Posted

na Bartka też długo krzywo patrzyła ,był dla niej za szybki w ruchach ,chyba się go bała ,mógł pogłaskać tylko na moich rękach.
Dziś pewnie Percia szaleje na dworku ,taki piękny śnieg .
Moje zakopały się po uszy ,ale szalały jak małe dzieci :lol:

Posted

To prawda, nigdy bym nie pomyślała, ze mogę mieć tyle radości wychodząc w kapciach na śnieg o 6 rano. To było niesamowite, i takie piękne. nie wiedziałam ze perełka tak potrafi biegać i się cieszyć. Obiegła chojaki przed domem , obiegła kwietnik, obiegła ruderę obory, obiegła stodołę i pobiegła w ledwo kiełkujące zborze, które ciągnie się hennnnnn....aż do lasu ( jakiś kilometr) w połowie zatrzymała się, i zawróciła. Byłam szczęśliwa że mnie usłyszała, że zawróciła, że nie muszę w kapciach lecieć do lasu, i że ona się tak cieszyła. Prawie tańczyła, skakała, brykała, a ja śmiałam się głośno, tak jak moje dzieci - spontanicznie i z radości. Dawno nie miałam tak przyjemnego poranka. Po pół godzinie w mokrych skarpetkach, nie rozumiejąc co skandynawowie widzą w wybieganiu z sauny na śnieg, zgarnęłam perełkę cięższą o 3 kilogramy poprzyklejanego śniegu do domu. Było pysznie.

( i cała wieś wstała, bo moje nawoływanie było słychać doskonale, wiatr niósł, cisza podbijała.... w końcu dziś sobota i wszyscy wstają później, no .... wstali by:)

Posted

zapomniałam, jeszcze konkrety

spędzamy na dworze dużo czasu, dziś bardzo dużo i bardzo intensywnie, tak intensywnie ze zrezygnowałam z kąpieli, ( psa, ja swoja jak co dnia uskutecznię) po prostu mi się perełka wyczyściła.

Majtek też nie nosimy, zakładamy tylko do spania i rano o 6 jest sucha wkładka. w ciągu dnia nie mam posikanej podłogi, no jak nie reaguje na nawoływanie Perełki to zanim się ubiorę jej może się popuścić, ale tak, jak jestem czujna, zawsze zdążę.

I łózko też mamy czyste jak wstajemy, oby nie zapeszyć.
wypróżnia się co dnia, regularnie, sprawdzam.

tylko te suche.... ech ( miało być karmienie nie ze stołu, a tu bułeczka, żółtko, serek :crazyeye:).

Posted

coś mi się znowu przykleiło...
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images45.fotosik.pl/64/3b3528315307ecefmed.jpg[/IMG][/URL]
hmmmm,
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images47.fotosik.pl/64/ca2be62882ac7772med.jpg[/IMG][/URL]

a ogólnie to mnie się wydaje ze mała jest w dobrej kondycji, tylko się boję do weta pójść, bo nie wiem co mam mówić, tyle się naczytałam w starych wątkach, ze mi sie wszystko pomieszało.
I boje sie , zeby nie zniweczyc doskonałwej roboty Doroty.

Posted

Witam z rana ,patrze na Perełke i sobie mysle że maltańczyk jednak powinien być w długiej szacie ,może mało to wygodne,ale cały urok teraz widać .
I ta froteczka we włosach :razz:
jak przyjechała do mnie wyglądała jak 10 nieszczęść ,obsmyczona strasznie,powycinane te kolorowe włoski przy oczach...,bez ładu i składu ..

a jak z suchym?

Posted

suche jest :eviltong:, ech, dajemy rade

a we włoskach nie frotka, tylko spineczka Basieńki
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images40.fotosik.pl/61/badbec4dc1075580med.jpg[/IMG][/URL]

stylizacja i pomysły Basia ( ale dobrze wymyśliła, bo jej grzywa zasłaniała oczy

Posted

Chciałabym zapuścić włoski Perełce, ale nei wiem jak to będzie.

Dziś Perełka zapoznała się z naszym terenem i przeniosła się do sąsiadów....:diabloti:Dla mnie to bez różnicy, wszędzie równo i zborze, ale ona jest zafascynowana.
Zwiedziła tez drewutnie, i wróciła cala z pyłu i w resztach wiór....wiosna będzie bal....kąpanie co dnia:cool1:

Posted

[quote name='goska i zwierzyniec']Chciałabym zapuścić włoski Perełce, ale nei wiem jak to będzie.

Dziś Perełka zapoznała się z naszym terenem i przeniosła się do sąsiadów....:diabloti:Dla mnie to bez różnicy, wszędzie równo i zborze, ale ona jest zafascynowana.
Zwiedziła tez drewutnie, i wróciła cala z pyłu i w resztach wiór....wiosna będzie bal....kąpanie co dnia:cool1:[/quote]
Gosiu, teren masz nieogrodzony, prawda? Też sie martwię, czy Perełka moze tak chodzić bezpiecznie po okolicy...

Posted

ojoj, przecież sama nie chodzi ( tylko jej towarzysze), zresztą tu nikogo nie ma. to jest plac kilometr na 10 kilometrów pola, tam tylko sarny, lisy, zające i bażanty. Nawet gdyby chciała, to tego nie da rady zwiedzić... a zboże w końcu wyrośnie i będzie nie do przejścia, spokojnie.