Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='"Daga&Oskar"'][quote name='asher']Śliczne te trikolorki :D Mnie się podobają bardziej od "zwykłych" yorków.

To znaczy, że nasze yorki są zwykłe ?????????? uWażam , że nie ma
piekniejszego zestawu kolorów jak własnie złoto z grafitem mieniącym
się srebrem. Możę dodać kolor zielony a może niebieski to by była
dopiero była nowosć !
Mnie sie osobiście dziwne te pieski wydają, ni to York ni to maltańczyk - coś mi w nich nie pasuje[/quote]

Mojej znajomej pokrył York maltankę , które to na szczęście dwa
szczeniaki podarowała znajomym. Brudno biały kolor jest taki ładny ?

:D dobrego nigdy za wiele

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Alutka']Mojej znajomej pokrył York maltankę , które to na szczęście dwa
szczeniaki podarowała znajomym. Brudno biały kolor jest taki ładny ?[/quote]

O gustach się nie dyskutuje :wink:
Ja nie jestem yorkofilem, nie przepadam za tymi pieskami i ich uroda mnie nie poraża (zaznaczam, że nie zamierzam nikogo urazić, ot, każdy lubi to, co lubi :wink:) Dlatego patrzę na biewerki inaczej, niż wy :wink:
Gdyby jednak na świecie zostały tylko dwie rasy - yorki tradycyjne i biewerki, a ja miałabym wybrać któregoś kierując się tylko kryterium wyglądu, to wybrałabym biewerka 8)

Posted

asher - kupuj kosztuje 2000 euro. Może zarobisz.
Kolor to nie gust. Wymaga się na wystawach snieżnobiały kolor
bez jakiś żółtych naleciałości czy szarości u wszystkich białych piesków
( maltańczyki, bolończyki, bichony, west highlandy nawet się pudryje
itd, itp. ) To nie gust - to wzorzec- czyli jeden z wymogów. :nono:
Zyczę powodzenia :hand:

:D dobrego nigdy za wiele

Posted

[quote name='Alutka']asher - kupuj kosztuje 2000 euro. Może zarobisz.[/quote]

Nie bardzo rozumiem... :niewiem: Ja nie zamierzam kupować ani yorka, ani biewerka, ani maltańczyka, ani w ogóle żadnego pieska. A już tym bardziej nie zamierzam na nich zarabiać. Zresztą, gdyby mnie było stac na psa za 2 tys. euro, to zarabiać na nich już raczej bym nie musiała :wink:

[quote name='Alutka']Kolor to nie gust. Wymaga się na wystawach snieżnobiały kolor bez jakiś żółtych naleciałości czy szarości u wszystkich białych piesków ( maltańczyki, bolończyki, bichony, west highlandy nawet się pudryje
itd, itp. ) To nie gust - to wzorzec- czyli jeden z wymogów. :nono:
Zyczę powodzenia :hand:[/quote]

Za życzenia z góry dziękuję, czekają mnie dwa egzaminy, sucz podupadła na zdrowiu - powodzenie jak najbardzej się przyda 8)

A co do wcześniejszej części twojej wypowiedzi - chyba się nie zrozumialyśmy...
Ja nie neguję żadnych wzorców. Jednak do biewerków nie możesz przeciez przykładac miary FCI... Bo one nie są zarejestrowane...

To trochę tak, jak z długowłosymi owczarkami niemieckimi - podobaja mi się tak samo, jak krótkowłose, o ile nie bardziej - mimo, że zgodnie ze wzorcem FCI długi włos jest wadą dyskwalifikującą i jeśli zdarzy sie w miocie taki szczeniak, to w ZKwP jest petem. Na szczęście istnieje Związek Owczarka Niemieckiego Długowłosego, który zrzesza hodowców tej nie uznawanej przez FCI odmiany. Ja osobiście sie z tego cieszę. Nie zależy mi na rodowodzie FCI.

A poza tym wzorce na przestrzeni lat się zmieniały i mam nadzieję, że będa się zmieniać nadal. Kynologia to przecież nie jest dziedzina, w której niczego już nie można dokonać...
Wciąż są uznawane nowe rasy - np. biały owczarek niemiecki - do niedawna również traktowany jak pet, bo bo białe umaszczenie u ON jest przez FCI niedopuszczalne. Od kilku biały ON lat jest uznany przez FCI za odrębną rasę - białego owczarka szwajcarskiego. To się przecież nie zrobiło samo, dokonali tego ludzie, którzy zlekceważyli wzorzec FCI i hodowali psy, które ich zachwyciły, mimo, że były niezgodne z wzorcem...

Nie widze nic złego w hodowaniu rasy, bądż jej odmiany nie uznawanej przez FCI, pod warunkiem, że nie jest narażane zdrowie zwierząt (np. przesadna minaituryzacja, czy przesadne wyolbrzymianie psów)...

A jeśli chodzi o kolor - owszem, to kwestia również gustu. Co z tego, że wzorzec nie dopuszcza naleciałości na białej sierści? Jeśli komuś podobaja się pieski z naleciałościami, to poszuka sobie peta. Wolno mu mieć własne zdanie na ten temat. Jesli chce hodowac taka właśnie odmiane - to niech hoduje (oczywiście zgodnie z zasadami etyki). Uważam za normalniejsze to, niż barwienie sierści psom, które mają nieszczęście odbiegać od wzorca... :roll:

A teraz to chyba już calkiem Cię dobiję, bo jeśli chodzi o pudle, to najbardziej podobają mi się black&tan i arlekiny :wink:

Posted

[quote name='Alutka']

A mieszańce pom-pon niech sobie żyją , ale niech nie podszywają sie
pod nazwę york.

:D dobrego nigdy za wiele[/quote]

Posted

[quote name='Alutka'] A mieszańce pom-pon niech sobie żyją , ale niech nie podszywają sie
pod nazwę york.[/quote]

Tak zwany kompromis? :wink: :beerchug:

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

może i podszywają się pod yorki ale i yorków kiedyś w polsce nie było...tak też będzie z tymi psiaczkami,ktoś je do nas przywiezie i znajda swoich wielbicieli.Kazde stworzenie zasługuje na miłość i życzę im by taka miłośc się dla nich znalazła.Mi osobiście się podobaja,chociaż sama wolałabym yorka.Ciekawe jakie mają charakterki te pieski,czy to terierki czy już bardziej maltańczyki?

• 4 weeks later...
Posted

Według mnie sa śliczne :angel: :angel: :angel:
Ciekawe kiedy w polsce zostaną zarejestrowane. :drinking:
A są już w polsce hodowle białych Yorasków ale nie takich jak z Allegro tylko podobnych do Bakaratu bo bym sobie takiego kupiła?? :rainbow1:

Posted

[quote name='Yorkina']Według mnie sa śliczne :angel: :angel: :angel:
Ciekawe kiedy w polsce zostaną zarejestrowane. :drinking:
A są już w polsce hodowle białych Yorasków ale nie takich jak z Allegro tylko podobnych do Bakaratu bo bym sobie takiego kupiła?? :rainbow1:[/quote]

No obawiam się, ze nie ma takich hodowli, bo ta rasa nie jest uznawana przez Związek Kyn. w Polsce, więc moze i są pseudohodowle, ale hodowli nie ma :roll:

• 10 months later...
Posted

Nowa odmiana yorkow - czemu nie? Jeżeli są już srebrno-złote, złote to mogą być i czarno-białe. I yorki niektórzy uznają za "sztuczne psy", a zyskały one taką popularność. Ale jeśli to ma być kosztem psów i te krzyżówki getetyczne, mówię nie! Ale jak narazie zostaję po środku:lol: Zobaczymy co będzie za kilka lat. Ludzie na pewno będą je sprowadzać.

Posted

Z nowymi rasami często jest tak,że najpierw pozostają w cieniu,dopóki ktoś ich nie dostrzeże i nie wylansuje(chodzi mi tu o modę m.in). Potem stopniowo zdobywają popularność aż w końcu zostają uznane przez FCI. Kto wie,może za kilka lat obok yorków'standardowych' pojawią się także biwery?:lol:

• 1 month later...
Posted

Witam

mam pytanie czy ktos slyszal o Yorkach Biewer (nie wiem czy dobrze napisalam:))

bo ostatnio zobaczylam ogloszenie na allegro
[url]http://www.allegro.pl/item120971256_yorkshire_terrier_biewer_unikatowe_yorki_okazja_.html[/url]

i jestem ciekawa czym te piseki roznia sie od zwyklego Yorka, czego to jest krzyżówka:))

Posted

o jejku bardzo przepraszam;(:(:( dzieki wielkie!

jesli jest mozliwosc prosze o skasowanie topiku bo zaraz mnie zlinczuja:(

Posted

Już były omawiane Biewery. To rasa, odmiana yorków nie uznawana przez FCI ale przez Niemiecki związek tak. Czyli w Polsce jeżeli masz Biewera z rodowodem wydanym przez Niemiecki związek to i tak traktowany bedzie jak piękny kundelek. Natomiast to co jest na allegro nie mam nic wspólnego moim zdaniem z Biewerem. Tata zapewne to Biewer ale mama to york z wadą genetyczną. Podawana cena w niemczech 1500 euro, na innych aukcjach tej samej osoby 1500-2500 Euro dotyczy szczeniat po wspaniałych rodzicach w Niemczech gdzie pies ten ciesz sie sporym zainteresowaniem

Posted

cudeńka maleńkie:lol:
gdyby nie to, ze tydzień temu kupiłam sunie, pewnie szukałabym takiego "laciatego" yoreczka :p

Chociaż... moja Kessi, ma biały "krawacik" czyżby daleki krewny był biewrem.... :lol: ;)

Posted

[quote name='Anusia22']cudeńka maleńkie:lol:
gdyby nie to, ze tydzień temu kupiłam sunie, pewnie szukałabym takiego "laciatego" yoreczka :p

Chociaż... moja Kessi, ma biały "krawacik" czyżby daleki krewny był biewrem.... :lol: ;)[/quote]

hihi, Anusia, daleki przodek (i to pewnie niejeden) był Maltańczykiem i dlatego czasem pojawiają się u Yorków białe znaczenia - krawaciki czy łapki. A Biewerki boskie są........... :p tak samo jak Yorasy

Posted

[quote name='Deirdre']hihi, Anusia, daleki przodek (i to pewnie niejeden) był Maltańczykiem i dlatego czasem pojawiają się u Yorków białe znaczenia - krawaciki czy łapki. A Biewerki boskie są........... :p tak samo jak Yorasy[/quote]

moj Toficzek ma na piersiach duza biala plamke :-)
wiac tylko jak sie wywali kółkami do góry, wiec nie ma z nia problemu, a znak szczególny jest :-)

Posted

były omawiane Biewery. To rasa, odmiana yorków nie uznawana przez FCI ale przez Niemiecki związek tak. Czyli w Polsce jeżeli masz Biewera z rodowodem wydanym przez Niemiecki związek to i tak traktowany bedzie jak piękny kundelek

FCI niewie co traci:lol: Wszystkie organizacje go uznaja tylko nie FCI.
W Polsce jedynie KLUB PSA RASOWEGO.
Ale jak narazie niema Takiego zarejestrowanego w klubie.

• 4 weeks later...
Posted

[FONT=Comic Sans MS]Chciałam zapytać, ponieważ zupełnie się w tym temacie nie orientuję; czy mieszanki typu: [/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]york + jamnik[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]york + pekińczyk[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]york + ratlerek[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]są naprawdę dopuszczone do "kojarzenia" i co za tym idzie sprzedaży?[/FONT]

Posted

Też widziałam takie "mieszanki" na allegro :angryy: i o zgrozo większość z nich pochodzi od tego samego sprzedającego:shake: zupełnie nie wiem dlaczego ludzie robią takie rzeczy :crazyeye:

Posted

[FONT=Comic Sans MS]Dokładnie, oliwy do ognia dodaje fakt, że te pieski pochodzą od jednego sprzedawcy:angryy:.[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Do tych trzech mieszanek wymienionych wcześniej dochodzi jeszcze chihuahua z ratlerkiem i jeszcze kotki. Boże, przecież to ewidentnie wygląda jak "produkcja":lying:!!![/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][/FONT]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...