Jump to content
Dogomania

JEŻ - niewidomy, bez ząbków, tak bardzo domowy- wro! MA DS u Magdaleny:)

Recommended Posts

Posted

Więc teraz urządzili mnie takim cudakiem :loveu:

Jeż jest niewidomy...

Dwa lata temu pewna kobieta znalazła go w wapnie, miał poprzypalane łapki, wzięła go i tak został.
Ale wyjechała i jeż miał iść do uśpienia....:shake:

Moje najukochańsze w świecie wetki pomyślały, ze któż go nie weźmie jak nie Pani Kleszcz:evil_lol: i tak też sie stało;)

Wiec jeżyk jest niewidomy, ale świetnie radzi sobie w mieszkaniu. Dreptusia jak by 4 bieg załączył:lol: Czasem na coś wpadnie, ale naprawdę radzi sobie super:loveu:
Nawet Czuczek na noc mu czasem odstąpi swoje legowisko:evil_lol:

Jeżyk nie ma też ząbków, tzn ma kiełki w tragicznym stanie- zapach zabija:shake:! Niedługo bedzie mieć kamień ściągany, wiec jakoś zaczniemy wkoncu funkcjonować względnie:cool3:.
Ale niestety sucha karma odpada, tylko zmielone mięsko, bądz pociapane puszeczki + oczywiscie tłuczone orzeszki, gerberki itp:roll:

No i szukam maluszkowi super domku;)

• Replies 155
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Doda_ napisał(a):
jaki cudny :lol: a gdzie spi? chodzi po calym mieszkaniu ?

Śpi - nie oznacza to zawsze, ze to noc:mad: - w klatce.
On tylko po moim pokoju biega, bo muszę mieć na niego oko, miedzy 8 psami i kotami, to czasem przyda się zerknąć gdzie ten struś pędziwiatr jest:razz:

Posted

Rany, ale cudny cudak:crazyeye::lol:. Świetny kompan, tylko czy głaszcze się go z igłą:evil_lol:? Będę zaglądać do malucha i trzymam kciuki za domek:lol:

Posted

Demi droga a powiedz co trzeba zapewnić takiemu jeżowi? I czy jemu będzie dobrze w domu? Czy zgodzi się z psem, ślimakami i papugą? ;) co je, jak/gdzie mu spanko urządzić... Mam las blisko, mogłabym czasem z nim na spacer wychodzić.. ;) może bym przygarnęła...

Posted

Magdalena napisał(a):
Demi droga a powiedz co trzeba zapewnić takiemu jeżowi? I czy jemu będzie dobrze w domu? Czy zgodzi się z psem, ślimakami i papugą? ;) co je, jak/gdzie mu spanko urządzić... Mam las blisko, mogłabym czasem z nim na spacer wychodzić.. ;) może bym przygarnęła...

hehe, za wiele to on nie potrzebuje;) i Głaszcze się go z igłą:evil_lol:

Z powodu jego braku uzębienia to ważne jest jedzonko, żeby było elegancko pociapane;) i podstawianie wszystkiego pod nochalka:loveu:
U mnie w pokoju mieszka z 6 psami i kotem- lata luzem większość doby, nie ma zadnych zgrzytów, ale jak np moja 7 sunia, Emilka by go dopadła, tak nawet igły nie zostaną:roll: Spanko ma w klatce z mojej wygody, bo czasem muszą być otwarte drzwi, a ja na pietrze mieszkam, wiec mogło by być niefajne bum:roll: wcześniej biegał po całym mieszkaniu, miał swoje psie legowisko, na szmatkach i było super;) u mnie również z wygody na trocinkach i sianku, co nie zawsze mu pasuje, bo kuje w łapeczki:lol: przecież już po Czuczku wiecznie piorę manele, to jeszcze po jeżu- o nie:diabloti:

Jeż mieszka już 2 lata w mieszkaniu i nie narzeka :lol:

chyba wszystko napisałam... hmm:roll:

AAA i te ślimaki... to ja mam nadzieję, ze one gdzieś zamkniete w jakimś akwarium są :razz: bo jak by luzem dorwał pełnosprawny jeż to koniec, na obiad by wsiorbał i tyle:evil_lol:, ale z powodu ząbków to może im nic nie grozi:evil_lol:

Posted

Magdalena napisał(a):
Mam las blisko, mogłabym czasem z nim na spacer wychodzić.. ;)

wiesz jak by ci dyla do lasu dało to:mad:

ale miedzy bogiem a prawdą, to on wcale trocin, liści i trwa nie lubi, kują go w łapki :evil_lol: jak on od małego w mieszkaniu i jeszcze miał tym wapnem popalone, to nie dziwie się, że na poduszkach lubi:evil_lol:

Posted

nika28 napisał(a):
Ale cudny :loveu: :loveu: :loveu:

taa cudny:evil_lol:

oglądałyście kiedys taką baję "dziadek do orzechów" ???
Tam były takie myszy jak z horroru wziete- jak mu trąbnę zdjecie z profila to ten pyszczek sprawia, że czuje się mało bezpiecznie:evil_lol:

Posted

a tu widać jego zółciutkie, pachnące ząbki:evil_lol:

a tak serio to jesteśmy na antybiotyku, szybkujemy się na zabieg czyszczonka pozostałości:lol:

Posted

ślimaki są zamknięte, czasem je wypuszczam ale po półce sobie chodzą, nie po ziemi, więc nie byłoby problemu...
co do lasu- myślałam że czasem można by go wyprowadzić, bo może teskni za środowiskiem, ale jak mu dobrze w mieszkaniu to super ;)
a to jedzonko to jakieś specjalnie jeżowe czy wystarczy pomemlane ludzkie jedzenie?

strasznie mi się spodobał... chętnie wezmę... :loveu: tylko trza będzie jakiś transport wymyśleć. zapewniam, że będzie pod dobrą opieką :) a i podusię mu odstapię.

aaa jeszcze kwestia "wydalania" - trzeba mu uszykować jakieś specjalne miejsce czy generalnie robi gdzie popadnie? ;)

Posted

[quote name='Magdalena']ślimaki są zamknięte, czasem je wypuszczam ale po półce sobie chodzą, nie po ziemi, więc nie byłoby problemu...
co do lasu- myślałam że czasem można by go wyprowadzić, bo może teskni za środowiskiem, ale jak mu dobrze w mieszkaniu to super ;)
a to jedzonko to jakieś specjalnie jeżowe czy wystarczy pomemlane ludzkie jedzenie?

strasznie mi się spodobał... chętnie wezmę... :loveu: tylko trza będzie jakiś transport wymyśleć. zapewniam, że będzie pod dobrą opieką :) a i podusię mu odstapię.

aaa jeszcze kwestia "wydalania" - trzeba mu uszykować jakieś specjalne miejsce czy generalnie robi gdzie popadnie? ;)

Jeśli jest chęć twoja i jeżowa to na spacerki jak najbardziej chodzic można;) generalnie jeżyk czuje sie dobrze w miejscu, które zna, bo wie po czym stąpa:roll:

JEdzenie to ja ci powiem, ze daje mu głównie kocie puchy:cool3: albo mielonke surową i gotowaną podziabaną, orzeszki potłuczone - liste bym c napisała, ze hoho:loveu:

POLECAM Jeże Europejskie
ta dziąszka pomogła mi w tamtym roku wykarmić 6 osesków jeżyczkowych- wirtualnie, bo wirtualnie, ale wiele jej zawdzięczam;) w razie jakiś specjalistycznych pytań można pisać;)

A co do załatwiania się, to niestety gdzie popadnie:shake:

Posted

Mateo93 napisał(a):
mówie Ci bierz go bo to cudo niesamowite:loveu: prześliczny taki jest że szok:loveu: sam bym takiego chciał ale mi mama nie pozwala:angryy::-(

zmienisz zdanie jak go poczujesz przez te ząbki przed zabiegiem:evil_lol:

Posted

Mateo93 napisał(a):
mówie Ci bierz go bo to cudo niesamowite:loveu: prześliczny taki jest że szok:loveu: sam bym takiego chciał ale mi mama nie pozwala:angryy::-(

nie mogę się oprzeć. a więc zapraszam panie jeżu w me skromne progi :loveu: domek znaleziony.
Demi masz jakiś pomysł na transport? czy napisać na forum, czy ktoś nie miałby mozliwości przewiezienia zwierza?

Posted

Magdalena napisał(a):
nie mogę się oprzeć. a więc zapraszam panie jeżu w me skromne progi :loveu: domek znaleziony.
Demi masz jakiś pomysł na transport? czy napisać na forum, czy ktoś nie miałby mozliwości przewiezienia zwierza?

w takim bądz razie pisz na forum ;)
Chciałabym Ci go przywieźć i zobaczyć gdzie on tam bedzie siedział, ale niestety flaki prędzej wypruje, a nie dam rady:roll:

Tylko, że na początku stycznia ma mieć chłoptaś zabieg, wiec troszku trzeba by poczekać:roll:

Posted

demi napisał(a):
Chciałabym Ci go przywieźć i zobaczyć gdzie on tam bedzie siedział, ale niestety flaki prędzej wypruje, a nie dam rady:roll:

jeśli kiedyś będziesz w mojej okolicy, zapraszam ;) na wizytę kontrolną ;)możesz być spokojna, dbam o swoje zwierzaki, nie stanie mu się krzywda.

demi napisał(a):
Tylko, że na początku stycznia ma mieć chłoptaś zabieg, wiec troszku trzeba by poczekać:roll:

do tego czasu postaramy się o transport ;)

Posted

Magdalena napisał(a):
jeśli kiedyś będziesz w mojej okolicy, zapraszam ;) na wizytę kontrolną ;)możesz być spokojna, dbam o swoje zwierzaki, nie stanie mu się krzywda.

do tego czasu postaramy się o transport ;)

wiec cóż tu dużo mówić, kombinuj transport, a ja bede kombinować jak mu dalej te tabletki do dziubka wepchnąć:loveu:

Posted

demi napisał(a):
Jeśli jest chęć twoja i jeżowa to na spacerki jak najbardziej chodzic można;)

Spacerków to bym nie polecała,bo jeżyk pójdzieee w las,a tam niestety nie da sobie rady:shake:.
No i skoro tak ładnie się odnajduje w mieszkaniu,to chyba nie ma co mu przypominać wolności,bo może zacznie tęsknić za lasem i może to odchorować:shake:
ja mam gawrona ze złamanym skrzydłem,który już nigdy w życiu nie poleci.W dzień chodzi po domu,a w nocy śpi w klatce.Jak było ciepło,wystawiłam go w klatce na balkon,żeby powdychał sobie powietrza,pooglądał świat...niestety szybciej go zabrałam z balkonu niż wstawiłam:shake:.Ptak zaczął krakać,głupieć w klatce,bo bardzo chciał wyjść.Niestety powrót na wolność to pewna śmierć dla niego.Od tej pory nie wystawiam go na dwór,nie przypominam mu wolności,wydaje mi się,że odnalazł się w mieszkaniu,jest fajny,"gadamy" sobie.Także jeżykowi też nie ma co przypominać zapachu lasu.Jest szczęśliwy w mieszkaniu i niech tak zostanie;)

Posted

Doda_ napisał(a):
Też chętnie bym go przygarnęla... :loveu: (magda:mad: hihi zartuje, ciesze sie ze jez bedzie mial domek)... hm może kiedys złapię jeza w lesie :evil_lol:

jeśli nie udałoby się znaleźć transportu (nie mam mozliwości sama po niego pojechac) to nie mam nic przeciwko temu, żeby pojechał do Ciebie... ale mam nadzieję, że coś się znajdzie :razz:

Posted

Spacerków to bym nie polecała,bo jeżyk pójdzieee w las,a tam niestety nie da sobie rady:shake:.
No i skoro tak ładnie się odnajduje w mieszkaniu,to chyba nie ma co mu przypominać wolności,bo może zacznie tęsknić za lasem i może to odchorować:shake:
ja mam gawrona ze złamanym skrzydłem,który już nigdy w życiu nie poleci.W dzień chodzi po domu,a w nocy śpi w klatce.Jak było ciepło,wystawiłam go w klatce na balkon,żeby powdychał sobie powietrza,pooglądał świat...niestety szybciej go zabrałam z balkonu niż wstawiłam:shake:.Ptak zaczął krakać,głupieć w klatce,bo bardzo chciał wyjść.Niestety powrót na wolność to pewna śmierć dla niego.Od tej pory nie wystawiam go na dwór,nie przypominam mu wolności,wydaje mi się,że odnalazł się w mieszkaniu,jest fajny,"gadamy" sobie.Także jeżykowi też nie ma co przypominać zapachu lasu.Jest szczęśliwy w mieszkaniu i niech tak zostanie;)
Pozdrawiam:loveu: