Jump to content
Dogomania

Szczeniaki z worka - Sznuras w koncu w nowym domu !!!!

Recommended Posts

Posted

Kupy brzydkie!!!
Sznurek od swojej karmy woli karmę moich psów. Tylko patrzy co by tu złapać. Dziś stałam i pilnowałam, psy na 3,4 w jednej sekundzie zamieniły się miskami. Oczywiście nie pozwoliłam:cool3:. Ale co będzie jak pójdę do pracy? Mój Fredzio to niejadek, który celebruje jedzenie i nigdy mu pokarmu nie chowałam.

• Replies 278
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak kupy brzydkie, zostawmy w takim razie ten trovet. Ja jutro kupię jakąś karmę dla szczeniaków (smaczną ;-)) i trzeba będzie dodawać kreon. Co Ty na to, cioteczko?

Posted

co by nie pisać, Atos i tak będzie górą!!!! A tak poważnie to sznurek rośnie jak na drożdżach. Wydłużają mu się łapy ale jest bardzo szczupły. Kup nie widziałam bo cały dzień nie było mnie w domu.

Posted

auraa napisał(a):
kupy takie sobie. Bardzo duże ale on podjada moim psom.:mad:

Tak jest przy niewydolności trzustki - niestety.
U nas poprawiły się dopiero po dwóch miesiacach podawania kreonu ... a i dziś są "takie sobie".
Za to "tyc" Żwirek zaczął już po miesiącu. Powoli ale systematycznie i dziś wygląda normalnie. No ale do dziś upłynęło już pół roku. No i je trzy razy dziennie.

Posted

U nas codziennie i do każdego posiłku.
Tylko że u Żwirka po badaniach wyszło że trzustka nie produkuje w ogóle enzymów trawiennych więc my musimy wspomagac za każdym razem bo inaczej nie bedzie trawienia i wszystko przeleci (dlatego u trzustkowców te kupy są takie duże i "śmierdzące"). Jemy trzy razy dziennie bo inaczej chudniemy.

Jak się pytałam o wszystko co dotyczy niewydolności trzustki to wet mi powiedział że czasem trzustka się "trochę" regeneruje i czasem można odstawic wspomaganie. Ale to wet prowadzący wie najlepiej kiedy powtórzyc badania. U nas wyszło 0% - my jesteśmy skazani na branie kreonu do końca życia i to do każdego jedzenia.

Ale w zasadzie to taki pies nie jest skomplikowany w obsłudze. Tylko trzeba pamiętac o podawaniu kreonu z jedzeniem. No i to zależy czy komuś się będzie chciało kupowac kreon - w sumie nie jest taki drogi. Ale z drugiej strony to ok 18 złotych za 20 kapsułek.
No ale mój Żwirek z kolei nie je żadnej specjalistycznej weterynaryjnej karmy - mi wet kazał dawac "normalne" jedzenie.

Posted

Jedna kapsułka do jednego posiłku.
Ja otwieram kapsułkę i sypię te "kuleczki" na wierzch jedzenia.

Sztuczne enzymy trawienne musi dostac razem z jedzeniem - mi tak kazali. I tak robię.

Posted

czyli jakies 50 zł wiecej dochodzi do jedzenia - to nie jakis znowu majątek !

Kurdę, ale jak napisałam, że musi przyjmować specjalną karmę to nie ma odzewu z ogłoszeń :-(

co radzicie, zebym napisała?????

Posted

auraa napisał(a):
Ja bym nie pisała. Jak ktoś zadzwoni to wtedy trzeba wyjaśnić co i jak. U sznurka trzustka produkuje część enzymów.

To jeżeli trzustka troche pracuje to podawanie i karmy specjalistycznej i enzymów moze spowodować że trzustka sie "rozleniwi" i przestanie produkować (tak mi kiedyś tłumaczył wet(.

ziz.PSY24.PL - zdrowie i żywienie psa, ciekawe przypadki, pielęgnacja psa, choroby odzwierzęce - Psy24.pl art. o trzustce

i jeszcze tu
http://www.dogomania.pl/forum/f1026/zywienie-przy-niewydolnosci-trzustki-115555/

Boniemu też wysypywałam zawartośc kapsułki do karmy.