Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 243
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Lanci taraz szcz臋艣liwy hasa po krainie wiecznych 艂ow贸w....
....jeszcze go spotkamy

Dzi臋ki Ewie i Dominikowi zazna艂 szcz臋艣cia i mi艂o艣ci czyli tego co najwa偶niejsze i zasn膮艂...

Niegdy o tej kochanej mordzie nie zapomn臋....

Dozobaczenia mi艣ku....

Posted

Dzi臋kujemy wszystkim za listy, smsy i inne wyrazy "bycia z nami" w tych trudnych dniach... :(

Nie mam si艂y przezya膰 tego jeszcze raz i pisa膰 co si臋 wydarzy艂o, mam nadziej臋, 偶臋 Moderatorzy w tym wypadku nie potraktuj膮 tego jako reklam臋 czy autopromocj臋, bo sytuacja jest wyj膮tkowa i bolesna -

historia Lancelota na TYM swiecie zatoczy艂a ju偶 swoje ko艂o.....

o tym co nam si臋 przytafi艂o mozecie poczyta膰 w dziale "aktualno艣ci" na naszej stronce www.husky.info.pl

pozdrawiam, ca艂uj臋 i dzi臋kuj臋 wszystkim kt贸rzy kibicowali nam i Lanciemu w naszej wsp贸lnym zyciu, kt贸re by艂y tre艣ciwe, ale niestety nie by艂y zbyt d艂ugie... Dziekuj臋 za rady, kciuki i to, 偶e pomogliscie nam podj膮c decyzj臋 o jego adopcji. Bo pomimo obecnego b贸lu - warto by艂o....

ewa

• 6 months later...
Posted

Manu, nasza strona hokkaido ju偶 dzia艂a w ca艂o艣ci (poza cz臋sci膮 naszej galerii) - tam masz dziesi膮tki hokk - mo偶esz sobie popatrze膰 jakie sa r贸偶ne. ;-)

Posted

:) Ja przez pewien czas si臋 zastanawia艂em czy przez przypadek nie nast膮pi艂 jaki艣 "zonk" importowy. Bo wi臋kszo艣膰 Hokkaido ze stron japo艅skich to albo rude albo "sezamowe" czyli pr膮偶kowane czarno-bia艂e, a zdj臋cia tych polskich to wypisz wymaluj Kishu, czyli inny pies z wysp japo艅skich (bo to one s膮 ca艂kowicie bia艂e i dodatkowo bardziej smuk艂e ni偶 kr臋pe Hokkaido), ale najwidoczniej do Europy dotar艂a linia bia艂a, a poniewa偶 hodowle tej rasy na Starym Kontynencie mo偶na policzy膰 na palcach obu r膮k tak wi臋c dominuje u nas biel:)

Posted

to nie jest tak. Iwona importowa艂a z Czech par臋 bia艂o-sezamow膮, i szczeniaki rodzi艂y si臋 u niej po po艂owie - bia艂e, sezamowe i czarno-podpalane. Raz z tego co wiem, zdarzy艂 si臋 rudy. Po prostu jest ich w Polsce niewiele, wi臋kszo艣c nie jest w og贸le wystawiana. Najcz臋sciej widzianym hokkaido na wysatwach by艂 jej piekny, bia艂y Eros i nic w tym dziwnego.

POza tym w Polsce wszystkie psy s膮 rodzin膮 - pochodz膮c膮 od dw贸ch linii sprowadzonych niegdy艣 do Czech. Innych linii na razie nie ma, wi臋c z tym Zonkiem to nie jest tak. Po prostu trudno wymaga膰, 偶eby z jednej pary hodowlanej de facto i jednej rodziny - rodzi艂y si臋 jakie艣 nagle - pr臋gowane. Zw艂aszcze, 偶e najlepszymi reproduktorami z tych skojarze艅 okaza艂y si臋 w艂a艣nie dwa bia艂e samce.

Ja bym nawet zaryzykowa艂a stwierdzenie - 偶e hodowle na Starym Kontynencie mo偶na policzyc na palcach jednej r臋ki. A w艂a艣ciwie - to wszyscy co jest w Europie obecnie pochodzi od pieciu ps贸w. Trzech z Japonii przez Czechy i dw贸ch z Japonii przez Francj臋 (tych jeszcze chyba w Polsce nie ma, albo nikt si臋 nie ujawni艂).

Wszysctko inne co si臋 pkazuje to rodzina, lub krzy偶贸wki pomi臋dzy powy偶szymi liniami.

Hokkaido jest bia艂e podobnie jak Kishu, ale jest mniejsze, bardziej kr臋pe. Kishu jest wy偶szy, szczuplejszy, ma bardziej "pitbullowaty" pysk. Poza tym te偶 to 偶e Kishu s膮 bia艂e wynika z selekcji, i w Europie s膮 tylko bia艂e, w Japonii zdarzaj膮 si臋 jeszcze czasem r贸偶ne inne przypadki.

Posted

No wiem, 偶e w przypadku tak nielicznej populacji, wszystkie b臋d膮 zbli偶one w wygl膮dzie do siebie, a w dodatku je艣li wi臋kszo艣膰 kry膰 pochodzi od tego samego reproduktora trudno si臋 spodziewa膰 czego艣 innego:)

Z tego co wiem jest 1 hodowla w Austrii, 2 we Francji, 1 w Polsce, 2 na S艂owacji i 1 na W臋grzech.

Moje zdziwienie wynika艂o z tego, 偶e wi臋kszo艣膰 zdj臋c Hokkaido z Polski to zdj臋cia albo Lancelota (kt贸ry by艂 po chorobach chudy), albo Kai, kt贸ry jest m艂ody, a na stronach Tajgety jesli chodzi o zdj臋cia Hokkaido jest ubogo. Jak zacz膮艂em przgl膮da膰 ksi膮偶ki o psach japo艅skich, to pierwsze co mi si臋 nasuwa艂o to jakie fajne Kishu:), tym bardziej, 偶e w standardzie Kishu jest bia艂y kolor, a inne barwy s膮 uwa偶ane za odst臋pstwa.

Wklej臋 obrazki z albumu, kt贸ry wywa艂 moj膮 konsternacj臋:)

HOKKAIDO

KISHU

Posted

Z tego co wiem jest 1 hodowla w Austrii

Tak. Masz racj臋. Ale nie spotka艂am si臋 jeszcze z miotem z niej po Sakurahime. Je偶eli by艂 to by艂 po Dove Czech Jakobin (kt贸ry jest rodzonym bratem Dolly Czech Jakobin, czyli mamy Kaia i Lancelota, oraz po Dove Sumici Kridla - kt贸ry jest starszym bratem Erosa Sumici Kridla - czyli ojca Kaia i Lancelota).
Z tego co wiem, bo sama si臋 dowiadywa艂am i by艂am zaintersowana - miot po Sakurahime Ferris Sakai jest dopiero planowany. ALe jezeli bedzie krycie Dove`m - to te偶 mo偶emy si臋 spodzeiwa膰 bia艂ych szczeniak贸w. ;-)
Jednym s艂owem - ciagle rodzina.
:lol:
1 na W臋grzech

Hodowli na W臋grzech ju偶 nie ma. To znaczy jest, bo choduj膮 shiby, ale swoj膮 suk臋 sprzedali do Holandii. Nota bete by艂a to siostra Lancelota, czyli pies pochodzi z polski. Wegrzy nic sami nie wyhodowali i nic nie importowali. Jednym s艂owem - ciagle rodzina.

1 w Polsce,

wiadomo jaka

2 na S艂owacji.

W艂asciwie 3, i nie na S艂owacji a chyba w Czechach. Czech Jakobin, Sumici Kridla i Lovosicka Alej. W tych dw贸ch pierwszych ju偶 si臋 hokk prawie nie hoduje. A to co maj膮 to oczywi艣cie rodzina dalsza i bli偶sza naszych ps贸w.

Do Lovosickiej Alej sprowadzono suk臋 z tej francuskiej hodowli, kt贸ra mia艂膮 ostatnio miot z Akurai Sumici Kridla. Psy byly bia艂e i rude.

Jednym s艂owem - ciagle rodzina.

2 we Francji

A tu mnie zaskoczy艂e艣 ;-) Ja wiem o jednej, i w dodatku chodz膮 ploty, 偶e chc膮 psy sprzeda膰 do Czech, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Nagaregumo sprowadiz艂o dot膮d dwa psy z Japonii - czarnego psa - i rud膮 suk臋. Tarou Otaru Kappai oraz Kikuhime Ferris Sakai (dalsza siostra suni sprowadzonej do Austrii).

Druga hodowla to ewentualnie mo偶e by膰 hodowla japo艅czyk贸w, a suk臋 hokkaido kt贸ra maj膮 jest z kolei siostra Kaia. Zapewne licz膮 na kupno psa w Nagaregumie, i skojarzeniu obu linii, podobnie jak w Lovoskciej Alej.

Ale jak masz jaki艣 namiar na inne hodowle, to ch臋tnie zobacz臋 i si臋 z nimi skontaktuj臋.

I to w艂a艣ciwie by艂oby wszystko, o czy ja wiem. Jakby tak naprawd臋 policzy膰, to sprowadzono do Europy w sumie z Japonii 6 ps贸w (2 do Francji, jednego do Austrii, i 3 do Czech), a wszystkie inne to tylko ich dzieci. :lol: Wi臋c nawet nie ma szczeg贸lnie wyboru, i trudno grymasi膰....

Ale to prawda, ze hokki s膮 strasznie niewyr贸wnane. Na niekt贸rych fotkach, to wygl膮daj膮 niemal jak akity. Szczerze m贸wi膮c, ja bym wola艂a, 偶eby by艂y przy g贸rnych granicach wzorca (wzrost, waga etc). Ale to co mamy w Europie, jest jakie jest. Zw艂aszcza sunie wydaj膮 mi si臋 niewielkie, a niekt贸re s膮 wielko艣ci shib.

A mo偶e to mania "mniejszo艣ci" na japo艅skich zdj臋ciach ka偶e im tak powieksza膰 psy ;-). Nie wiem. ;-) W ka偶dym razie psy jak wida膰 nawet w Japonii maja znaczne r贸偶nice miedzy psami. Z pewno艣ci膮 najbrzydsze hokki jakie widzia艂am, by艂y chyba z UKrainy. Rude, i jakies takie dziwne.. :o

Poza tym, nie wiem czy widzia艂e艣 na 偶ywo cho膰by Erosa, pewnie tak - a to ju偶 jest wykszta艂cony w pe艂ni, doros艂y pies - i nie ma w sobie poza biel膮 nic wsp贸lnego z Kishu. 艁eb jak ma艂e wiadereczko, klata jak u bullika, i mi臋sienki. Lancelot mia艂 z niego nie wiele, ale mo偶e za dwa lata Kai te偶 nabierze takiej m臋sko艣ci. ;-)

nota bene, fajne te obrazki ;-))) i wiesz, co za艂o偶臋 si臋, 偶e jak Kai nabierze futra w zimie, to poza kolorem - by艂by podobny do psa z tej fotki. Lanci - to prawda, ze budow膮 m贸g艂 przypomina膰 Kishu, ale z pyska - nigdy ;-)

Czy te Kishu - pochodz膮 z tej holenderskiej hodowli? czy to z jakiej艣 japo艅skiej?

pzdr

Posted

ktrebor, tak jeszcze sobi臋 koncypuje o tym podobie艅stwie, o kt贸rym piszesz.

Nie wiem, bo chyba jakie艣 "machlojstwo" w rachub臋 nie wchodzi? Nie ma w Europie hodowcy kt贸ry np. trzyma zar贸wno hokki jak i Kishu. Je偶eli chodzi o Kishu, to za bardzo si臋 nie orientuj臋, ale ja natke艂am si臋 chyba tylko na jedna lub dwie hodowle i to w Holandii, czyli tam gdzie hokk do tej pory nie by艂o.

A co do dalszego podobie艅stwa. Wszystkie te psy (poza shibami) kiedys by艂y ze soba spokrewnione, wi臋c o jakies tam podobie艅stwo nie trudno.
Dla mnie r贸偶nica np. pomiedzy hasiorem a malamutem jest oczywista. Dla wielu jest to jedno i to samo. Ale te偶 mi si臋 zdarza, czasem postawi膰 w s艂up oczy, bo ile jest takich huskich, kt贸rych prawie nie spos贸b odr贸偶ni膰 od malamut贸w, albo takich su艅 malamucich, kt贸re bardzo przypominaj膮 husky. Jak patrz臋 na 艂ajki z przedostatniego "Psa" to w艂a艣ciwie nie widz臋 zbyt wielu ro偶nic pomiedzy jedn膮 z nich a niek贸trymi psami grenlandzkimi. Tak jak trudno zauwa偶y膰 czasem r贸偶nice pomiedzy 艂ajk膮, a niektorymi wy艣cigowymi huskimi o wilczym umaszczeniu. Wi臋c to w przyrodzie si臋 zdarza.

Poza tym we wzorcu Kishu maj膮 wci膮偶 wpisane, 偶e moga by膰 bia艂e, czerwone lub sezamowe. Chocia偶 w艂asciwie te ostatnie si臋 z hodowli elimuje. Wi臋c ja bym raczej tu m贸wi艂a o dominacji koloru bia艂ego, ni偶 przy hokkach. ;-)))

Poza tym nie wiem jak to jest z charakterem Kishu - tzn. teoretycznie wiem, ale z w praktyce nie mia艂am z nim nic do czynienia. Ale moje hocki naprawd臋 by艂y/s膮 charakterologicznie zgodne co do s艂owa ze wzorcem. A wielki zwierz - zawsze wywo艂uje w nich ch臋膰 polowania. ;-)

Dla mnie Kishu osobi艣cie, jest bardziej kanciaty, gorzej ufutrzony, mniej masywny, bardziej "zylasty", ma dziwn膮 klinowat膮 g艂ow臋 z dosy膰 s艂abo zarysowanym stopem i bli偶ej osadzonymi i bardziej tr贸jk膮tnymi oczyma, ma w膮sk膮 klatk臋 z kt贸rej ko艅c贸w wychodz膮 przednie 艂apki, i bardziej podci膮gni臋ty brzuch. Po wielu doros艂ych ju偶 hokkach mo偶na zauwa偶y膰 wi臋ksze podobie艅stwo do akit. Kishu ju偶 z akitami ma wiele mniej wsp贸lnego. Ale prawda, ze na tym g贸rnym zdj臋ciu, zrobionym z do艂u, jest podobny do np. Lancelota, kt贸ry mia艂 bardzo drobn膮 budow臋.

A jezeli juz o podobie艅stwach japo艅czyk贸w, to ja osobi艣cie widz臋 mniej r贸znic "wzrokowych" np. pomi臋dzy np. sezamowymi Hokkaido a Shikoku ;-)

papapa

Aimin - daj zna膰 z kt贸rego miotu ;-)))

Posted

Wszystkie rasy szpic贸w japo艅skich, s膮 do siebie zbli偶one, tym bardziej, 偶e w trakcie i tu偶 po II Wojnie 艢wiatowej w czasie kryzysu i g艂odu, wi臋kszo艣膰 psiej populacji zosta艂a w Japonii wytrzebiona (w trakcie wojny ka偶da osoba zauwa偶ona w trakcie karmienia psa, by艂a uwa偶ana za zdrajc臋 narodu), uwa偶a si臋 np. 偶e w przypadku Akit, w Japonii kryzys prze偶y艂o tylko 10 ps贸w i to one s艂u偶y艂y do odbudowania populacji, a tak偶e psy wcze艣niej wywiezione za granic臋. Krzy偶owano te偶 psy innych japo艅skich ras pr贸buj膮c otworzy膰 ich historyczne mieszanie.

St膮d te偶 zbli偶ony wygl膮d ras japo艅skich, i dla tego mi "lajkonikowi" trudno odr贸偶ni膰 poszczeg贸lne rasy.

Hokkaido mia艂o szcz臋艣cie/b膮d藕 te偶 nieszcze艣cie s艂u偶enia w japo艅skiej armii (zosta艂a zauwa偶ona jego ekstremalna odwaga i 艣lepe pos艂usze艅stwo wobec jednego pana) tak wi臋c by艂 wykorzystywany do przenoszenia informacji i tropienia oddzia艂贸w wroga. Dzi臋ki temu w przeciwie艅stwie do pozosta艂ych ras spora populacja przetrwa艂a nienaruszona II wojn臋 艣wiatow膮, po藕niej ju偶 by艂o nieco gorzej.

Obecnie w NIPPO (najwi臋ksza organizacja kynologiczna skupiaj膮ca mi艂o艣nik贸w ras japo艅skich) zarejestrowanych jest 14 hodowli Hokkaido. Stanowi膮 obok Ryukyu (pies z Okinawy) i Kai najrzadziej hodowane psy japo艅skie.

Te zdj臋cia to psy z japo艅skich hodowli. A o drugiej hodowli z Francji dowiedzia艂em si臋 od Pani Iwony, kt贸ra m贸wi艂a, 偶e w艂a艣nie skontaktowali si臋 z ni膮 jacy艣 francuzi, kt贸rzy chc膮 naby膰 od niej 2 psy z obecnego miotu.

Posted

Oo, dzieki. ;-)
Rozmawia艂am z Iwon膮 kilka dni temu, i rzeczywi艣cie co艣 wspominia艂a o jakich艣 psach we Francji, g艂贸wnie o jakiej艣 rudej suce - ale pono膰 nie tej Quentina. Ciekawa jestem czy maj膮 psy sprowadzone, czy chodzi o jak膮s hodowl臋 na bazie Nagaregumo? W ko艅cu mieli dwa mioty, i gdzie艣 male艅stwa rozej艣膰 si臋 musia艂y.
No zobaczymy, jak ju偶 si臋 maluchy u Iwony urodz膮 i jak wyemigruj膮.

Posted

No to musicie wszyscy mocno trzyma膰 kciuki, bo wiem, 偶e tu na DGM te偶 ju偶 jest kto艣, kto czeka na psa z tego miotu ;-)

Z tego co wiem, najmniej urodzi艂o si臋 z tego skojarzenia dwa szczeniaki, a raz by艂a pi膮tka. Inne by艂y po trzy, cztery maluchy.

Rozumiem, 偶e woleliby艣cie nie-bia艂asa? ;)

Spojrza艂am teraz na fotki japonskich bia艂as贸w u Sety w Hokkaido Museum i s膮 podobne to tych naszych. Mo偶e po porstu brak koloru wp艂ywa na og贸lny wizerunek ps贸w? Nie ma cieni? nie wida膰 zarysowanych linii? Bo te rude, rzeczywi艣cie wygl膮daj膮 na masywniejsze i maja nieco inne g艂owy. Ale moze to tylko z艂udzenie? Rude wydaj膮 si臋 "ostrzejsze" w wyrazie, ale czy tak jest w rzyeczywsito艣ci? mhmm..

pzdr. i ciesz臋, 偶e b臋dzie nas wi臋cej. ;) Mo偶e nie miliony, ale zawsze to co艣.

Posted

Prawie:) dziewczyna w pierwszym braniu chcia艂aby bia艂ego:)

Mam jeszcze par臋 link贸w do japo艅czyk贸w, z obrazkami:

1. Japo艅skie stowarzyszenie mi艂o艣nik贸w Hokkaido, szkolenia, pokazy, info o rasie i miotach (japaneese only) - co ciekawe, dowiedzia艂em si臋 z tej strony, 偶e nadal do testowania psychiki psa, w trakcie pokaz贸w u偶ywa si臋 偶ywego nied藕wiedzia lub dzika.

HOKKAIDO CLUB

2. Szkolenie Hokkaido (japaneese only)

SZKOLENIA

3. Domowa strona jednej z najwi臋kszych Hodowli Hokkaido (tutaj link do galerii ich ps贸w, niestety tak偶e japaneese only)

HODOWLA

4. Kolejna strona domowa nast臋pnej hodowli, z galeri膮

HODOWLA 2

Posted

O 艣wietnie! Dzi臋ki ogromne! Przepi臋kne, chcoia偶 te偶 baaardz0 ro偶ne.
np. drugi rz膮d (chyba z rodowodu? ;)
http://www.nopporo.jp/ainu-d/sakouinu2.htm

- g艂adkow艂ose, d艂ugoryjce ;)

co ciekawe, dowiedzia艂em si臋 z tej strony, 偶e nadal do testowania psychiki psa, w trakcie pokaz贸w u偶ywa si臋 偶ywego nied藕wiedzia lub dzika.

Rany, jeste艣 wielki! Z japo艅skiego? :o jak ty przez to przechodzisz ???? :o
Zazdroszcz臋, ja nie mam takich mo偶liowo艣ci ;-)

W艂膮czy艂am je do link贸w na mojej stronie. Z reszt膮 jakby艣 co艣 ciekawego
jeszcze znalaz艂 to z ch臋ci膮 poczytam, (hehehhe, ale mo偶e po japo艅sku mi
oszcz臋d藕 ;-))). TZn,. z ch臋ci膮 poogl膮dam, ale na tym poprzestan臋 ;)

Swego czasu 艣ci膮gn臋艂am sobie japo艅skie fonty, to otwieraja mi si臋 strony, ale jak nie ma na nich nic po angielsku lub innemu "ludzkiemu" lub fotek podpisanych - to nie mam szans na ich znalezienie. Ale teraz ju偶 wiem do kogo si臋 zwraca膰, i komu ew. zawraca膰 d...臋 ;-)

O tych 膰wiczeniach z nied藕wiedziami - to co艣 po angielsku chyba czytalam na stronie muzeum. I zastanawiam si臋, dlaczego skoro podejrzewam, masz mo偶liwo艣ci ;-), nie sprowadzicie sobie psa z Japonii? Z niek贸rymi hodowlami, co prawda czyta艂am 偶e jest kiepsko, bo kilka z nich w og贸le nie zezwala na eksportowanie ich ps贸w, ale nie wszystkie.

A m贸g艂by艣 powiedzie膰 co to jest za strona?
http://www12.plala.or.jp/dokenpo/index.html

pzdr

i czy ja dobrze rozumiem, 偶e oni maj膮 jakies punktowane teksty psychiczne na podstawie tych szkole艅?

Posted

Te zdj臋cia pochodz膮 z 1956 roku, i pokazuj膮 przodk贸w obecnych ps贸w z hodowli (to chyba 11-13 pokolenie), je艣li dobrze zrozumia艂em, pokazuj膮 psy z linii Chitose - jednej z najs艂ynniejszych linii polujacych Hokkaido (bardzo sobie cenionych przez japo艅skich my艣liwych)

To link do organizacji/stowarzyszenia mi艂o艣nik贸w Hokkaido, znajduj膮 tam si臋 informacje o standardzie rasy, cele i za艂o偶enia stowarzyszenia, informacje o nadchodz膮cych imprezach na rok 2005 z udzia艂em Hokkaido (wystawy i testy my艣liwskie), a tak偶e ranking ps贸w z podzia艂em na wystawy i testy my艣liwskie.

O ba, sprowadzenie:) To takie plany na przysz艂o艣膰 :) Problemy s膮 g艂贸wnie dwa.

1. Cena - koszt rasowego psa to 艣rednio oko艂o 1 do 3 tys $ i to takiego bez specjalnie utytu艂owanych rodzic贸w, podobno psy ze wspomnianej linii Chitose potrafi膮 osi膮gn膮膰 cen臋 dziesi臋ciokrotnie wy偶sz膮. Dodatkowo sam koszt psa to dopiero pocz膮tek, transport z Japonii to nawet 6 tys z艂.

2. Kwestia podej艣cia do oceny psa, Japo艅czycy po pierwsze zwracaj膮 uwag臋 na osobowo艣膰 psa, a dopiero potem na jego cechy zewn臋trzne. I tak porz膮dane przez nich psy mog膮 nie trzyma膰 europejskiego standardu, trzeba jako艣 wcze艣niej zobaczy膰 psy, a nawet ocena na podstawie zdj臋膰 jest trudna.

O tej ocenie ps贸w japoo艅skich pisa艂em TUTAJ

Psy dostaj膮 ca艂kiem sporo punkt贸w za osobowo艣膰, od ps贸w 艣rednich ras (Kishu, Kai, Hokkaido) oczekuje si臋 samodzielno艣ci, lojalno艣ci, odwagi i nie wiem jak to okre艣li膰 dobrze "kontrolowanej brawury". W wypadku test贸w 艂owieckich ocenia si臋 3 aspekty:

1. Wykrycie i tropienie

2. Hoe-dome, czyli hmm, "szczekanie na zatrzymanie, powstrzymanie przez ujadanie" nie wiem jak to zgrabnie przet艂umaczy膰, poniewa偶 w Japonii zazwyczaj poluje si臋 z dwoma psami, ich zadaniem w tym punkcie jest wsp贸lne powstrzymanie uciekaj膮cego zwierz臋cia, a jednocze艣nie sygnalizacja my艣liwemu swojej pozycji - to zadanie odbywa si臋 bez wsp贸艂pracy z w艂a艣cicielem. Psy maj膮 samodzielnie ocenia膰 sytuacj臋 i kontrolowa膰 po艣cig.

3. Kami-dome, czyli "powstrzymanie przez gryzienie", zazwyczaj tylko jeden pies w grupie by艂 uczony do tego, jego zadanim by艂o zranienie tropionego zwierz臋cia w nog臋 lub w gard艂o. Drugi pies tylko odwraca uwag臋.